[ Ivan Dimkovic @ 08.12.2014. 11:25 ] @
http://www.theregister.co.uk/2..._last_phy_standard_signed_off/

Citat:

Gigabit-over-copper VDSL successor G.fast signed off at last

The long-awaited G.fast physical layer standard has been signed off by the International Telecommunications Union (ITU), improving the chance that the world will see standards-compliant, interoperable kit start to ship in 2015.

The ITU almost manages to work up some excitement about the announcement, reminding a grateful world that the standard enables speeds of “up to” a gigabit per second.

Back in 2013, the ITU would only go so far as to commit the technology to deliver hundreds of megabits per second, but that was before kit, chips or field trials existed to let it turn the switch to “boost”.

The December 5 statement from the ITU covers the PHY (physical layer) specs. In April of 2014, an accompanying standard, G.9700, set down spectral power density rules for G.fast to ensure that rollouts don't ruin radio transmissions.


Zanimljiva vest - izgleda ce bakar docekati i gigabitni transport.

Sto je samo po sebi impresivno. Mislim da je 90-tih malo ko mislio da ce tehnologija dizajnirana za prenos ljudskog glasa do 4 kHz biti u stanju da prenese preko 16 hiljada puta vise podataka.

Siguran sam da bi ljudi u IT-u ili jaki konzumenti sadrzaja bili daleko srecniji potpunom zamenom bakra sa optikom, ali ekonomija diktira drugacije uslove igre. Za razliku od optike, bakar je sproveden do, prakticno, svake zgrade u urbanim sredinama i provajderi ce sigurno biti zadovoljni ako mogu da iskoriste vec postojecu fizicku infrastrukturu za jos jednu generaciju Internet usluga.

Doduse, G.Fast ce patiti od istih problema kao i VDSL2 sa jos vecim "cutoff-om" maksimalne udaljenosti od Telco-ove "kutije". Pretpostavljam da ce se u slucaju G.Fast-a raditi o nekoliko stotina metara max. Doduse, eventualne unapredjene tehnike kodiranja mozda unaprede malo kvalitet servisa za ljude "na granici".
[ Aleksandar Đokić @ 12.12.2014. 22:07 ] @
Ok, ali to su *DSL provajderi. Sta ovo znaci za korisnike kablovskog interneta kojih nema malo? Hoce li biti moguce istu ili slicnu tehnologiju primeniti na npr DOCSIS 4 i izvuci 1Gbps iz kablovskog homegateway-a preko koga ce ici i video i voice i net.

Posto ne mogu zakone fizike da promene moraju ili da povecaju modulaciju ili naprave efikasniju (sto ne verujem da je slucaj). Sa vecom modulacijom da bi signal bio upotrebljiv na drugoj strani neophodno je da signal bude dobar tj. veca modulacija trazi bolji SNR, plus CPU uredjaja se vise "zamara".
[ Mister Big Time @ 12.12.2014. 23:53 ] @
Zanimljivo.
Ali iste bolesti od kojih pati VDSL2 ce svakako baciti senku na ovu pricu.

Ili ona stara - ili uradi kako treba, ili nemoj da radis uopste... (optika za svakoga )
[ pajaja @ 13.12.2014. 01:01 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Ok, ali to su *DSL provajderi. Sta ovo znaci za korisnike kablovskog interneta kojih nema malo? Hoce li biti moguce istu ili slicnu tehnologiju primeniti na npr DOCSIS 4 i izvuci 1Gbps iz kablovskog homegateway-a preko koga ce ici i video i voice i net.

Posto ne mogu zakone fizike da promene moraju ili da povecaju modulaciju ili naprave efikasniju (sto ne verujem da je slucaj). Sa vecom modulacijom da bi signal bio upotrebljiv na drugoj strani neophodno je da signal bude dobar tj. veca modulacija trazi bolji SNR, plus CPU uredjaja se vise "zamara".


DOCSIS 3.1 koji je standardizovan pre godinu dana obecava i vece kapacitete od 1G — promenili su modulaciju na OFDM i povecali do 4096QAM. Svi relevantni proizvodjaci CMTS-ova vec imaju spremne kutije za ovo (cBR8, E6000, C100G) tako da mozemo da ocekujemo D3.1 od Q2 2015. Pitanje je samo da li se nekome u ovom trenutku isplati da ulaze u neophodnu rekonstrukciju HFC-a za D3.1 kada D3.0 nije jos ni blizu svog maksimalnog kapaciteta.
[ Aleksandar Đokić @ 13.12.2014. 11:21 ] @
Ok, ali koliko je to primenljivo u praksi? Kakvi su zahtevi sto se tice SNR-a, koliki je uticaj suma itd? Ako je potrebno da provajder zameni sve kablove i pojacavace onda se vise isplati odmah ici na optiku, sto kaze Mister Big Time.
[ pajaja @ 13.12.2014. 14:36 ] @
Sto se apgrejda HFC-a tice, sve zavisi od brzine koju zelis i uglavnom se odnosi na prosirenje spektra. U slucaju da ti ne treba 10G i da ti je kvalitet signala dovoljno visok za vise modulacije ne moras da menjas nista. Mislim da je taj neki inicijalni kapacitet oko 5-6gbps u downstream-u. Posle toga imas prosirenje spektra za DS sa 1GHz na 1.2 i na 1.7GHz, sto zahteva zamenu pojacavaca/cvorova i tapova (ne kablova) i to su u principu te neke tri faze migracije o kojima se uglavnom prica. Ne znam kakav je SNR neophodan u praksi posto nisam imao priliku da testiram nista, ali mislim da nam to nece biti toliki problem, bar za downstream. Znas bolje od mene kakav vam je signal u mrezi, a meni se cini da sa ovim koji imam na svom modemu ce 4096QAM raditi ok :)

Sto se Srbije tice, a to nas verovatno najvise zanima, ne vidim isplativost da se uvodi ovo bar jos nekih 5 godina. I sa D3.0 smo dobili prosirenje spektra sa ~860MHz na 1GHz a ne znam da je neko kod nas otisao toliko visoko. Sa trenutnom opremom (8x4 D.30 modemima) bi danas mogli da imamo 200/50mbps pakete za rezidencijalne korisnike. Koliko se secam Cisco VNI predvidja povecanje prosecne brzine za nas region sa trenutnih ~20mbps na ~50mbps u 2018. Do tada ce se vec pojaviti 16x4 i 24x8 modemi koji mogu da pariraju brzinama koje obecava G.Fast, pa sam zato rekao da D3.0 nije ni blizu svog maksimalnog kapaciteta.

A da li ce postavljati optiku umesto svega ovoga? Verovatno da.
[ Aleksandar Đokić @ 13.12.2014. 16:38 ] @
Čini mi se da će na kraju rešenje ipak biti nesto između. Izvlačiće se maksimum iz DOCSIS 3, a paralelno će ići optika svuda gde je to moguće.