[ bdrago @ 09.12.2014. 13:55 ] @
Pozdrav članovima foruma.
Na okačenom primjeru htio bih da napravim da, kada izaberem šifru mjerila iz combo box-a, program sam upiše naziv mjerila u sledeće polje forme (na osnovu te izabrane šifre).
Takođe, podforma mi neće da prikaže sve zapise već samo jedan.
Molim nekog od članova foruma ko ima vremena da mi pomogne.
Unaprijed zahvaljujem.
[ nenadmarkoni @ 09.12.2014. 22:08 ] @
Da bi baza bila relaciona i da bi radila kao takva moraju da postoje neke relacije. Evo ispravka u dijelu za koji ste pitali ali ni ostatak nije dobro postavljen. Subforma prikazuje isti podatak kao i forma jer je izvror podataka isti i nije jasna svrha subforme???
[ bdrago @ 10.12.2014. 10:47 ] @
Hvala vam na urađenoj ispravci.
Što se tiče podforme mislio sam da mi se u njoj prikazuju svi uneseni zapisi da bi tu mogao lakše doći do nekog zapisa radi ispravke nekog podatka (ako možete to da popravite).
Da li se to radi tako ili na neki drugi način?
Imajte u vidu da nisam baš neki stručnjak za Access, i da hoću da na najbrži i najlakši način pomognem sebi u poslu.
Poslije ću napraviti sebi nekakvu pretragu i izvještaje koji mi trebaju.
Pozdrav
[ nenadmarkoni @ 10.12.2014. 11:45 ] @
Uvidom u Vas profil vidim da pokusavate zadnjih 10 godina da ponesta uradite u access-u, i zakljucujem da to stalno pokusavate na pogresan nacin krecuci od aplikativnog modelovanja. Prethodno temeljno i pravilno projektovanje baze ne samo da omogucuje pravilan rad nego umnogome olaksava samu izradu aplikacije. Tu naravno postoje odredjena pravila i postupci, a za sami pocetak cijelog procesa potrebno je najprije u nekoliko recenica opisati sistem za koji se baza projektuje i cemi ce sluziti.
[ Getsbi @ 10.12.2014. 14:33 ] @
To što ti hoćeš u vezi forme i podforme ne ide tako. Za formu i podformu trebaju dve tabele sa odnosom roditelj-dete, a ti pokušavaš to da uradiš nad jednom tabelom (oba query-ja su iz istog izvora). Ako imaš Access 2010 (za 2007 nisam siguran) onda napravi Split form, pa ćeš imati gore Singl, a dole Datasheet nad istom tabelom. U suprotnom bi trebalo pisati VBa kod za sinhronizaciju dve forme. Znači, Nenad je u pravu. Nedostaju ti osnove i razumevanje relacione teorije. Uzmi neku knjigu i počni sistematski da učiš. U temi Access korisni linkovi ima puno toga.
[ bdrago @ 12.12.2014. 17:42 ] @
Dobro ste primjetili da sam odavno član i da postavljam pitanja kada mi nešto zatreba. Moram da kažem da zbog mnogo posla nemam vremena da dublje ulazim u Access. Angažujem se tek toliko koliko mi zatreba za nešto jednostavno da mi pomogne na poslu. Uglavnom neka evidencija. Kad mi baš zapne tu ste vi sa foruma da pomognete i ja sam vrlo zadovoljan jer kad god mi je zapelo u ovih desetak godina vi ste mi pomogli. Od vas sa foruma sam naučio da napravim zgodnu formu za pretragu u koju unesem više uslova i dobijem rezultat u izvještaju i druge stvari. Više mi i ne treba. Obrisaću ovu podformu a ispod forme ću napraviti jedan combo box za pretragu koji će mi naći izabrani zapis i prikazati ga u formi radi neke eventualne izmjene. Vama hvala na pomoći i savjetima i nadam se da ćete mi opet pomoći kada mi zatreba.
PS- Što se tiče podforme, mislio sam da napravim gore Singl, a dole Datasheet nad istom tabelom, kao što ste rekli.