[ Dragi_Kraja @ 11.12.2014. 21:21 ] @
Problem: Radim u skladištu (nažalost) s preko 2000 artikala.. Svakih 15 dana mi dolazi novi katalog u kome se nalazi 150-200 artikala... I svaki put moram te cijene ispisujem rucno za izlozbeni salon-trgovinu.. Sto me naravno ubija pored mnogo posla, preturanje robe, istovara utovara i slicno... Pokusavao sam u accesu, da napravim nesto ali nisam uspjeo..
Sada cu objasniti sta mi treba. Svaki artikl ima jedinstvenu sifru nasu internu... pa sam pokusao da povezem tabele pomocu sifre artikla i slicno medjutim nisam nista napravio.....

Tabela 1 (cijela baza sa svim artiklima)

ID_______Naziv artikla_____Pakovanje____Proizvodjac

65104____keks 150g_________10/1_______SL
65602____cokolada 90g______ 20/1_______Venera
75201____bomboni 100g______48/1_______Evropa
73203____kobsica 350g_______15/1_______MESIND


Tabla 2 (Artikli s kataloga)

ID_________Cijena sPDV_______Naziv artikla_______Pakovanje______Proizvodjac

65602_______42,50KM_________cokolada 90g_______20/1___________Venera
75201_______15,20KM____________??______________??____________??

Znaci meni je samo potrebno da kad dobijem katalog, kucam sifre artikla s kataloga novog i cijenu u TABELU 2, a ostale podatke da povlaci iz TABELE 1. Samo ta funkcija. A ostalo cu nekako sam podesiti ono stampanje TABELE 2 u vidi samo-ljepljivih naljepnica (15 na A4 papiru i sl.) Samo ako neko moze da mi objasni kako povezati ove dve tabele, tako da TABELA 2, povlaci podatke iz Tabele 1.
Ja sam uspjeo da povezem kolone ali mi nudi padajuci meni sto meni ne odgovara jer u TABELI 1 imam preko 2500 unosa.. I onda bi kad otvorim tipa naziv artikla ja bih birao naziv od 2500 artikala sto je nenormalno... Trba mi kada kucam u TABELU 2, u ID sifru artikla da mi odma povuce Naziv artikla, pakovanje i proizvodjaca iz TABELE 1.

Ako neko moze da pomogne unapred HVALA!!! Ako moze prijateljski savjet ili pomoc, para nema nije ovo u komercijalen svrhe.. POZDRAV i JOS JEDNOM HVALA!!! Dragan K. Izvinite sto smaram.. POCETNIK(pacenik) SAM TOTALNI.....

[email protected]
[ nenadmarkoni @ 12.12.2014. 08:03 ] @
Dragane, kao pocetnik dobro ste krenuli i fino primjetili da te dvije tabele trebaju biti povezane putem jedinstvenog identifikatora iz tabele u kojoj se definisu proizvodi. Ono sto Vas buni je druga tabela u kojoj je potrebno definisati cijene tog proizvoda koje su promjenjene kroz katalog koji je izdat odredjenog datuma izdavanja. Ovde se sad postavlja pitanje kako je definisan katalog? Da li je definisan samo datumom izdavanja ili ima neku oznaku npr.Katalog 10/2014? Na osnovu prethodno recenog jasno je da se cijena za neki proizvod moze vise puta mijenjati pa ce tabela u kojoj definisemo Proizvod biti povezana sa tabelom u kojoj definisemo cijene odnosom - relacijom 1 prema vise (Jedan proizvod ima vise definisanih cijena). Cijene koje mijenjamo su definisane u katalogu pa nam treba tabela u kojoj cemo definisati o kom katalogu je rijec. Ova tabela ce takodje biti vezana sa tabelom u kojoj definisemo cijene odnosom 1 prema vise (u jednom katalogu je definisano vise cijena proizvoda). Da bi pravilno postavili tabele potreban je odgovor kako se identifikuje katalog?
[ SLOJ.1973 @ 12.12.2014. 10:53 ] @
Da li je ono sto zoves katalog stvarno katalog ili su cene spakovane u excelu ili nekom drugom obliku? Pitam jer bi onda mogao da uvezes cene direktno iz te tabele u kome god da je obliku,osim ako je stvarno štampano izdanje Kataloga. Nevezano za ovo moje pitanje,u prilogu ti je najlakši način,po meni.Pozdrav.
[ Dragi_Kraja @ 14.12.2014. 18:26 ] @
Hvala vam na odgovorima!

Da problem je sto je katalog u stampanom obliku. Meni nije problem iskucati cijene na kompu. Odnosno u Accesu.. Jer da ukucam sifru i cijenu to mi oduzme 1sec. Jer ja rucno pisem cijene svaki katalog na kartice-stickere koje su vec pripremljene. Onda rucno pisem sifru, naziv artikla, pakovanje, cijenu sPDV na taj sticker sto oduzima podobro vremena...

A tabelu cijena ne bih ni formirao, jer se cijene stalno mijenjaju i artikala koji nisu na katalogu i kataloskih artikala.. Inace mi imamo program u kom vrsimo knjizenje robe.. Ali on nema tu opciju ispisa cijena na stickere... Pa sam ja sebi mislio da olaksam da bar te kataloske cijene ne moram pisati.. Jer svaki artikl ima svoju cijenu koja je ispisana na normalnom stickeru i te cijene ne skidam, samo preko lijepim poveci sticker (4x6cm) crvene boje.. Tako da kad katalog zavrsi samo poskidam crvene stickere a stara cijena ostaje..

Ovaj primjer je odlican sto ste poslali (SLOJ.1973).. Sad sam naucio sto mi je nudilo stalno padajuci meni jer u relacijama nisam definisao 1-beskonacno, i obratno.. Zato mi je nudilo sve moguce nazive u padjucem meniju..

E sad kako napraviti da recimo na listu ostampa recimo 10tak stickera? Odnosno da on automacki stvari iz kataloga stavlja na stickere na A4 recimo... Ja sam koristio report-labels. I tu bi mi program ponudio opcije da biram dimenzije, a kasnije da biram koje stavke zelim u riportu, i kako da ih na tom stickeru rasporedim... E sad posto ni jedna tabela od datih ne sadrzi sve sto treba na stickeru da bude (sifra, cijena, pakovanje, proizvodjac..) onda kako da uradim report-labels... Ili te stickere dobiti na neki drugi nacin??
PS.
Ne znam kako ne mugu da zakacim fajl uz odgovor.. Imam PDF primjer kako bi otprilike ti stickeri trebali da izgledaju...
Hvala na pomoci....
[ SLOJ.1973 @ 15.12.2014. 07:14 ] @
Citat:
Dragi_Kraja
A tabelu cijena ne bih ni formirao, jer se cijene

Da bi nesto stampao (u tvom slucaju akcijske cene koje rucno ukucavas), moras imati neku tabelu u koju pohranjujes to sto ukucavas. Kako mislis da odstampas te akcijske cene,ako ih access nigde ne pamti? Izgleda da bas nisi shvatio svrhu baze podataka,bez uvrede naravno. Najlaksa varijanta da odstampas to sto kucas jeste da to sto ukucavas recimo danas,pamtis pod nekim datumom i brojem (IDKataloga). Zatim kada zelis da odstampas te cene,pozoves taj zapis (IDKataloga) i sve je tu. Pretpostavljam da ti je potrebno da imas i broj komada (cena za isti artikal). I to polje bi trebalo da imas u tabeli,da bi access "znao" koliko puta isti stiker da odstampa.
Citat:
Dragi_Kraja:
Inace mi imamo program u kom vrsimo knjizenje robe..

To je super,jer verovatno program ima opciju izvoza podataka u recimo excel. Zasto to ne bi iskoristio,i recimo dokument na kojem se nalaze akcijske cene,pretpostavljam da je to nivelacija proizvoda ili tako nesto,ne izvezes u excel i taj dokument upotrebis kao svoju tabelu za stampu.Na njoj imas sve sto je potrebno:sifru,cenu, kolicinu,jm itd.
Evo ti u prilogu slike kao kod mene to izgleda.Pozdrav.

[ SLOJ.1973 @ 15.12.2014. 08:46 ] @
Mala digresija,ali nisam mogao da ostanem ravnodusan. Naime u profilu postavljaca teme stoji da je skladistar u firmi AS Group Banja Luka. Odem na sajt doticne firme i vidim da je jedna od sto najvecih firmi u BiH. Postavljam pitanje i sebi i drugima u cemu je caka?! Kako jedna toliko jaka firma nema softver za osnovni rad?! Ovo nije upuceno pokretacu teme,jer shvatam da je covek u problemu,ne moze da zavrsi osnovni posao,jer se u 21.vom veku jos uvek radi pesaka i uz pomoc olovke. U istom problemu sam i ja bio pre otrprilike 7 god,kada sam bukvalno bio nateran poslom da sam krenem u izradu baze koja ce mi olaksati posao. Firma okrece milione,a nema aplikaciju za stampanje nalepnica. To nije potrebno,ali ce sutra neko da maltretira ovog coveka,koji ne stize da lepi nalepnice,jer mora prethodno da ih ispise OLOVKOM. Super. Samo tako.Jedna korist iz svega ovog je ta da ce svi oni skladistari,radnici u prodavnici,vozaci i ostali da se bace na ucenje accessa,pa cemo kroz koju godinu imati mnogo IT strucnjaka.Pozdrav.PS: Neka moderatori obrisu ovaj post,ali nisam mogao da izdrzim.
[ Zidar @ 15.12.2014. 18:26 ] @
Taman posla da obrisemo poslednji post. Situacija je upravo takva kako Sloj opisuje. Tako je nazalost i na trulom zapadu, cak je i gore, samo je bolje zamaskirano marketingom i propagandom. Nazalost to je cena "progresa". IT sector prolazi kroz isto sto su fotografi prosli pre nekog vremna. Od kako su se pojavile kamere u telefonima, svako je sam sebi fortograf. Slike su uglavnom jadnog kvaliteta, ali se narod ludo zabavlja, jer nikom kvalitetne slike i ne trebaju. Isto je i sa softverom - kvalitetan softver nikome ne treba, pogotovu ne upravljackim strukturama koje to treba na koncu da plate. I tako, zahvaljujuci progresu polako tonemo u srednji vek. Nazalost, tako je i bice sve dok je mnogo lakse pare napraviti kradjom i prevarom nego postenim radom.

Kad je tako, zasto ovo sve radimo? Pa valjda da ostanemo pri zdravoj pameti, ako je ikako moguce.

:-(
[ Dragi_Kraja @ 15.12.2014. 19:19 ] @
Sve je to tako druze.. Inace imam dve skole zavrsene, Gradjevinsku tehnicku skolu 4 godine takodje i Geodetsku tehnicku skolu 4 godine. Radio sam posle skole 2 godine kao poslovodja u gradjevinarstvu u jednoj Sarajevskoj firmi. Takodje radio sam 6 godina kao geodetski strucnjak na mnogo terena. Po cijeloj Bosni, a takođe sam pretabao pola Crne Gore radeci premjere zemljista.. To mi je specijalnost i tu sam se usavrsio.. Rad u AutoCad-u, raznim softwerima za tracking GPSa, i GPS sistema, razni prgorama za obradu takvog tipa podataka.. Medjutim nesreca je ta sto je firma nakon uspjesnih 15 godina poslovanja propala.... Odnosno direktor je kupio drugu firmu i danas je uspjesan biznismen.. Uglavnom te dve struke su sada mnogo zastekale, skoro pa stale... (valjda zobog krize i tih sr..)

Pa me je situacija natjerala da sada radim kao skldistar... Tacnije sam kao neki sef skladista.. U sustini nemam nikakve koristi od tog samo vise obaveza.. Doduse manje fizicki radim nego ostali momci.. Firma je mnogo jaka, tacnije to je grupacija firmi ali sta je tu je.. Mislim da je i kod vas situacija ista kao i ovdje.. I da znate kako poslodavca boli neka stvar sto neko nesto u 21. vijeku rucno ispisuje cijene... Meni je to bilo ne shvatljivo i ne normalno. Iskreno nisam pokusao izvuci neku korist i slicno iz ovog pravljenja programa, nego samo sebi da olaksam..Cak sta vise mislio sam napraviti to toliko primitivno da nema nikakvi specijalnih opcija i sl... Nisam radio u Accesu, inace da sam skladistar (i da nisam obrazovan nebih to ni radio) nego eto solidno znam da radim na racunaru pa sam malo usao u acces.. Znam da bih iz tog programa mogao da izvucem te baze podataka... Cak mozda i za vreme kataloga da izvucem te artikle kojima se cijene koriguju pa sam onda se sjetio da bih to nekako mogao da organizujem u Accesu....
Medjutim nisam imao vremen da se posvetim tutorialima na Youtube-u kojih ima stvarno mnogo (mislio sam da cu to nekako po forumima da nadjem, i da nekako pre dodjem do razultata). Zato sto sam poceo da radim pre tri mjeseca a katalog ide iza kataloga, ne ceka.. Vrlo malo slobodnog vremena sam imao pa nisam onda te tutoriale ni propratio.. U svakom slucaju pokusat cu jos malo.. Ako uspjem.. Ako ne svakako se ne vidim u buducnosti kao radnik u jednom skladistu... Jer ipak sam radio neke strucnije poslove....
Hvala u svakom slucaju i POZDRAV!!


[ SLOJ.1973 @ 15.12.2014. 19:22 ] @
Citat:
Zidar:  Tako je nazalost i na trulom zapadu, cak je i gore, samo je bolje zamaskirano marketingom i propagandom.(

Sad mi je malo lakše,pošto je i na Zapadu tako,jer nisam imao prilike da radim van Srbije. A u stvari bi trebalo da mi bude mnogo teže,jer ako je u celom svetu tako,onda bi stvarno čovek trebalo da se zapita čemu sve ovo i kuda idemo. Dok ne dođemo do odgovora,hajde da ovom čoveku pomognemo.Eto,ja sam voljan da mu odradim kompletno rešenje za DŽ,da čovek može da radi svoj posao brže i lakše,ali da pazi da ga zbog toga što je posao završavao na vreme( i pre vremena) ne dobije nova zaduženja da ne bi sedeo bez posla.Pozdrav pokretaču teme.Može me kontaktirati na pp.
[ SLOJ.1973 @ 15.12.2014. 19:36 ] @
Dok sam pisao svoj odgovor Dragi_Kraja je već reagovao. Molim da se ne oseća prozvanim zbog
Citat:
SLOJ.1973: Jedna korist iz svega ovog je ta da ce svi oni skladistari,radnici u prodavnici,vozaci i ostali da se bace na ucenje accessa,pa cemo kroz koju godinu imati mnogo IT strucnjaka.

Zaista mi nije ni na kraj pameti bilo da omalovažim ikoga iz ove struke,hteo sam samo da skrenem pažnju ljudima koji su na čelu firmi,da ostave skladištare,vozače i ostale da rade svoj posao,a oni da odreše kesu i plate nekome ko će im odraditi ono što se danas smatra minimumom za dobro poslovanje:dobar softver. Ako si Dragi_Kraja primetio,naveo sam da sam imao istu situaciju pre 7 godina,i da tada nisam ništa znao o accessu,ali sam bio prinudjen da kao i ti tražim rešenja.I ja nemam fakultet,završio sam Gimnaziju,upisao Višu Mašinsku,ali zbog situacije u zemlji,nisam sebe video u tome,već mi je jedina želja bila da je napustim i odem u Švedsku( u Švedskoj sam inače rodjen). Nažalost,posle vojske,nisam imao nikakvih šansi da dobijem vizu te 93-94.god.I eto me u Srbiji i dalje,imam zlatnu porodicu (suprugu i četvoro dece) Bogu hvala,i ne gubim nadu da će mi ipak biti bolje.Ako ne meni,onda mojoj deci. Malo se odužilo.Još jednom ponavljam,možeš me kontaktirati na pp da ti odradim kompletno rešenje bez novčane nadoknade,a samo iz jednog razloga:jer sam u tebi video sebe pre 7 god.Pozdrav i svako dobro svim poštenim,vrednim skladištarima,prodavcima,vozačima i ostalim dobrim ljudima.
[ Zidar @ 16.12.2014. 00:22 ] @
Gorcina u mom odgovoru ne odnosi se na postavljaca teme. Zao mi je ako se stekao takav utisak. Oni koji o svemu odlucuju ionako ne mare, ni za nas, ni za progress.

Slazem se da pomognemo coveku, vec dugo nije bilo ozbiljnije teme na forumu.

NA posao.
[ Dragi_Kraja @ 16.12.2014. 19:55 ] @
Pozdrav ponovo od mene!! Drago mi je da razumijete u cemu je poenta... Nazalost je tako kako je.... I kod vas je tako, i ovdje u Bosni je tako.. Znaci nije uopste dobro.. Razumio sam ja sve.. I tuzno je sto je sve pocelo da se brka, i mjesa.. Vise se struka ne postuje.. Svako radi sta stigne.. Kod nas medicinske sestre rade s diplomom modnog dizajnera (cak ne znam ni koja je to skola), automehanicari rade kao zidari i slicno.. A o drzavnim institucijama ne bih smjeo ni da pricam, ko sve radi u njima i kako.. Sta za taj pocetak ja treba vama da prikupim od podataka ako ste vec voljni da to uradite???? Razumili ste sta mi treba sta ja treba samo da prikupim??
Veliki pozdrav i hvala na razumjevanju!!
[ SLOJ.1973 @ 16.12.2014. 22:51 ] @
Najbolje i najlakse po nas bi bilo kada bi uspeo da pokupiš tabelu sa artiklima iz tog vašeg programa u bilo kom obliku,po mogućstvu u excelu. Zatim nam ukratko objasni kako teče proces posla koji obavljaš tipa dobijaš pisani katalog u kome su akcijske cene,tvoje je da ih uneseš u bazu (sve podatke koje treba da sadrži stiker). Da li se cene štampaju na perforiranom A4 formatu i koji je, to jest koliko stikera staje,bilo bi dobro da nam kažeš tačne dimenzije stikera (na pakovanju risa kod nas postoji oznaka). Imaš li šanse da kopiraš bazu ,koju koristite za knjiženje? Možda možemo da automatizujemo sve to. Eto od mene toliko.Pozdrav.