|
[ ackom @ 13.12.2014. 19:03 ] @
| Razmisljam o postavljanju stedisa struje na par uredjaja u kuci (bojler, ta pec).
Naleteo sam na ovog stedisu:
http://www.ustedastruje.com/prodaja/stedisa_struje-1/
Da li je neko od vas koristio slicne uredjaje i da li zaista mogu da ustede struju, kao sto to njihovo ime kaze? |
[ KrkaCiC @ 13.12.2014. 19:58 ] @
Samo razmisli ovako: ako TA pec iskljucis sa mreze tj izvuces kabl iz struje ustedeces 100% struje zar ne?
Ne kupuj ovo,samo razmisljaj logicno,ali stvarno. Npr kvarcna pec greje kad radi jel tako? I sta bi dobio kad se ona ukljuci/iskljuci cesto? Pa manje toplote tj grejanja jel da?
Nadam se da kapiras sta hocu reci?
Ali ovo je najjace:
Citat: Postoji mogućnost povraćaja novca ukoliko u prvih 30 dana niste zadovoljni korišćenjem naših uredjaja!
Bitna napomena:
Prilikom povraćaja kutija i uređaj ne smeju da budu oštećeni.
Račun, garancija i uputstvo za upotrebu moraju biti u kutiji kao na samom pocetku.
Kao one gluposti na topshopu
[ ackom @ 13.12.2014. 20:10 ] @
Ima smisla to sto pises, ali se ja bas ne razumem da ti mogu napisati malo strucnije objasnjenje.
Jedan prijatelj mi je to objasnjavao, samo ne umem da prenesem.
Verovatno iskljucuje grejace toliko da se oni ne ohlade previse, ti neki mali intervali, kad nije potrebna struja za zagrevanje.
Ovo poslednje ne bih komentarisao, svi koriste neke marketinske fore, plasiraju price da se poboljsa prodaja necega.
[ branko tod @ 13.12.2014. 21:45 ] @
Kupiš tri komada , daš 19.000 za tri potrošača i tri faze i ima da vičeš da štedi iako ne štedi
[ risp73 @ 13.12.2014. 22:00 ] @
Žalosno je da postoje ljudi sa završenom bar osnovnom školom, koji još uvijek vjeruju u gluposti koje lansiraju bjelosvjetski šarlatani. Ali, nažalost postoje.
Princip rada "štediše" je besmrtan: "zasniva se na velikom broju isključivanja grejača, nekoliko hiljada puta u minuti, što primetno smanjuje utrošak električne energije".
Grijač je po svojoj prirodi vrlo trom uređaj kome je svejedno isključuje li se nekoliko puta ili nekoliko hiljada puta u minuti – ako je grijač u toku tog minuta isključen trideset sekundi potrošiće upola manje energije, ali će i upola slabije grijati. I to je to, nema tu nikakve mudrosti. Sve je jasno.
Ako pogledaš kakve argumente proizvođač nudi vidjećeš da posjeduje "Izveštaj o nalazima ocenjivanja", "Potvrdu o usaglašenosti",... koji najvjerovatnije garantuju da uređaj "ne izaziva radiosmetnje" ili nešto slično. O bilo kakvom, makar i neozbiljnom dokazu o štednji struje, nema ni riječi.
Proizvođač dalje navodi: "Štediša struje vam može uštedeti i do 50% potrošnje struje na grejačima uređaja gde je prikopčan."
Zašto samo 50%? Na istom principu može da se uštedi i 90%, pa u krajnjem slučaju i 100% ako se potpuno isključi grijač.
Proizvođač kaže: "Ono što sve nas interesuje, da li štediša struje može da umanji račun za struju za 50%. Može naravno, samo ukoliko u domaćinstvu imate aktivine samo uređaje na kojima je priključen štediša, što često nije slučaj, jer u domaćinstvu postoje uređaji na kojima nije prikljucen štediša struje kao što su televizor, sijalice, hladnjak i mnogi drugi uređaji te zbog toga račun za struju ne može da bude prepolovljen."
Ovo je klasičan primjer ograđivanja od odgovornosti za neuspjeh "operacije". Ako kupiš nekoliko uređaja, montiraš ih na bojler, grijalice,... pa ustanoviš da nisi uštedio 50% krivac će biti potrošači na koje nisi postavio "štediše".
Začudilo me da proizvođač nije preporučio kupovinu dodatnih nedostajućih "štediša". Ali, možda bi to ipak bilo previše.
Ako proizvođač namjerava da u valjanost svog proizvoda ubijedi makar polupismene ljude, treba da iznese neki valjan dokaz, srednjoškolska matematika će biti više nego dovoljna. Ali, ako pročitaš njegovu rečenicu "Grejačima koji su povezani sa štedišom struje, smanjuje im se aktivnost za oko 15%." shvatićeš da je on još uvijek daleko od pismenosti osrednjeg srednjoškolca.
[ pctel @ 13.12.2014. 22:55 ] @
Meni pade na pamet slicna ideja - mogao bih tim istim ljudima da prodajem stedisu vode, to bi bio najobicniji ventil koji se ugradi na dovodnu cev i privrne tako da ne dozvoljava da voda siklja nepotrebno, nego samo da curi po malo
[ Zlatni_bg @ 14.12.2014. 00:17 ] @
Ma da, grejacu je skroz svejedno da li radio 50% vremena ili 100% vremena... :) to se nece osetiti uopste... :) (ironija, naravno)
@acko, jeste, moze da se desi da iskljucuje pec "da se ne ohladi previse", al' nije li to sama logika termostata recimo, na pecima? Kad dostigne odredjenu temperaturu, prestane da greje itd. Ovo je gore nego topla voda. U sustini prodaju obican uredjaj koji "secka" rad grejaca ili cega vec na par hiljada (koliko god) impulsa sa isto toliko pauza u minuti, i na osnovu toga ti dobijes 50% manje efikasnu grejalicu, ali isto tako i 50% manju potrosnju struje. Jednostavno onda kupis duplo slabiju grejalicu i zavrsis posao. Uzmimo za primer bojler. Isto energije potrosis u 24h da je drzis zagrejanu konstantno na 50c koliko i da je stalno zagrevas sa 30 na 50c. Ne moze i jare i pare. Takvi su zakoni fizike.
Cini mi se da je isto fazon kao PWM ovo sve, samo neki extra primitivni. Koga interesuje neka procita o PWMu i skapirace otprilike o cemu se radi. Ako BAS hocete da radite ovo, kupite za 300 dinara onaj mehanicki tajmer sto ide u uticnicu i stavite na 15 minuta cik-cak paljenje i gasenje, kapiram da je isti efekat a prodjete jedno 10x jeftinije.
Btw, bas me zanima sta bi bilo kada bi se ovo prikacilo na TV. Kapiram da bi se elektronika bilo kog uredjaja slogirala posle par sekundi koriscenja. Elem, igraju na tu kartu da se ovo nece kupovati za male potrosace poput TV-a itd, i da ce se kaciti uglavnom grejalice gde to sve ne utice na rad grejaca. Razmislite lepo pre nego sto krenete da ceprkate po svojim instalacijama. A ovima sto izmisljaju ovakve gluposti...
[ mr. ako @ 14.12.2014. 00:49 ] @
Citat: pctel:
Meni pade na pamet slicna ideja - mogao bih tim istim ljudima da prodajem stedisu vode, to bi bio najobicniji ventil koji se ugradi na dovodnu cev i privrne tako da ne dozvoljava da voda siklja nepotrebno, nego samo da curi po malo :-)
Hmm, to bi onda bio EZV (Elektricni Zatvarac Vode), a oko tog imena bi morao dobro da se potrudis oko prava na koriscenje - Bora Brojler je cvrst pregovarac. :D
[ MAX_MARKO @ 14.12.2014. 00:51 ] @
Ako oces da ustedis struju pocni od osvetljenja kupi led sijalice jeste da su skupe ali isplati se kroz 10-15 meseci, ako se grejes na ta pec kupi invertersku klimu koja trosi 1 KW a daje 4kw toplotne snage, STO MU DOJE KAO TA PEC! takodje ako kupujeS neki uredjaj gledaj da je u A(frizider,tv,bojler sa dobrom termo izolacijom, ves masinu itd..) ENERGETSKOJ klasi ili A++ jos bolje...
[ pctel @ 14.12.2014. 08:08 ] @
Mozda je najlakse objasniti ljudima bez tehnicke pismenosti da je to isto kao elektronski regulator jacine svetla, to su valjda svi nekad videli, s tim da je to uredjaj koji je tehnicki savrseniji, jer covek moze da izabere koliko struje zeli da stedi okretanjem potenciometra. Naprimer, kupi sijalicu od 100w i zavrne tockic skoro do kraja tako da trosi 20w i tako ustedi 80% struje a i dalje ce svetleti po malo i nece treperiti jer nece stici da se ohladi.
[ risp73 @ 14.12.2014. 08:19 ] @
Citat: MAX_MARKO:
Ako oces da ustedis struju pocni od osvetljenja kupi led sijalice jeste da su skupe ali isplati se kroz 10-15 meseci, ...
I ja sam tako mislio pa se nasanjkao. Od pet kupljenih tri su već zakovrnule a da nisu uspjele da postanu isplative.
"Proizvođač" se pravi lud pa sam kao privremeno rješenje kupio (jeftinije) kod lokalnog Kineza.
Kažem "privremeno" jer mi gabariti ne odgovaraju.
Na forumu smo o ovome već pričali: http://www.elitesecurity.org/t479909-0#3503493
[ vladd @ 14.12.2014. 08:42 ] @
Sta ste zapeli sa "ustedama" struje i to na forumu elektronika. Ocete da ugasite forum?
Doticni uredjaji tehnicki ne stede struju, ali zato prodavcu omogucavaju da PLATI svoje racune.
Svaka usteda se ostvaruje racionalnim trosenjem i to do jedne granice. Nakon koje vise nema "ustede", vec opadanja standarda.
[ KrkaCiC @ 14.12.2014. 11:59 ] @
Ako oces da ustedis struju pocni od osvetljenja kupi led sijalice jeste da su skupe ali isplati se kroz 10-15 meseci, ako se grejes na ta pec kupi invertersku klimu koja trosi 1 KW a daje 4kw toplotne snage, STO MU DOJE KAO TA PEC! takodje ako kupujeS neki uredjaj gledaj da je u A(frizider,tv,bojler sa dobrom termo izolacijom, ves masinu itd..) ENERGETSKOJ klasi ili A++ jos bolje...
Moram da dodam da i ako hoces da ustedis gorivo,na automobilu naravno,kupi novog passata koji trosi 4 litra,a stari auto baci
Mislim kolega,da saveti nisu na mestu. Znas li koliko kosta dobra inverter klima koja ce grejati ovako kao sto si napisao,pogotovo na velikim minusima? Dakle,TA pec je i dalje za neke stvari nezamenljiva
A i te led sijalice,ne ide usteda bas tako
Ps ne zaboravi stavku ulaganje u nove sijalice,klimu... sve to kosta zar ne? Inace,mogao si da preporucis da stavi solarne panele na krov kuce,za 1500 godina bi otplatio to 
[ ZAS011 @ 14.12.2014. 12:58 ] @
A i "sajt" mu je na prodaju. Klikni na link u njegovom profilu 
[ Zlatni_bg @ 14.12.2014. 16:39 ] @
1KW trosi a daje 4KW toplotne snage?? Kako??
[ branko tod @ 14.12.2014. 16:59 ] @
[ Homer J. Simpson @ 14.12.2014. 17:21 ] @
Citat: KrkaCiC:
Mislim kolega,da saveti nisu na mestu. Znas li koliko kosta dobra inverter klima koja ce grejati ovako kao sto si napisao,pogotovo na velikim minusima? Dakle,TA pec je i dalje za neke stvari nezamenljiva :)
Kosta 50-100e vise od TA peci
[ vladd @ 14.12.2014. 18:26 ] @
Kostaju duplo vise, bar ove invertorke sto od 1kw elektricne, proizvode 4kw toplotne energije.
TA pec nije jeftina, ali nisu ni dobre invertorke.
[ Homer J. Simpson @ 14.12.2014. 19:01 ] @
TA pec 3.5-4kW 45k , Fujitsu inverter 50k
[ MAX_MARKO @ 14.12.2014. 19:03 ] @
ja kuci imam 2 Fujitsu inventer klime placene oko 70 000 po komadu sa 7 god garancije 2 zime se grejem sa njima i mogu da kazem da sam prezadovoljan racun za struju je oko 8-10 hiljade a non stop rade podesene na 25 stepeni znaci dan noc ne gasim... leti ih slabo pustam i racun mi se spusti na 4 hiljade dinara znaci 2 inventer klime trose oko 6 hiljade dinara i greju prostor od 130 kvadrata... tako da je mnogo vise isplativije od ta peci ,kotla ,itd
[ VlaK @ 14.12.2014. 19:59 ] @
TA peć je isplativija ako je puniš samo po jeftinoj tarifi, a preko skupe da samo duva. Tako je kod mene radila dok sam je koristio.
[ branko tod @ 14.12.2014. 21:27 ] @
[ risp73 @ 14.12.2014. 21:56 ] @
Citat: vladd:
Kostaju duplo vise, bar ove invertorke sto od 1kw elektricne, proizvode 4kw toplotne energije.
Griješiš, to rade i one koje nisu inverteri. U oba slučaja je u pitanju toplotna pumpa koja u grijanu prostoriju prepumpava toplotu spoljnjeg vazduha. Inverteri imaju niz prednosti ali ne bi sada o tome.
Ja imam dva Panasonic klima uređaja, jedan "običan", drugi inverterski.
U tehničkim podacima ovog prvog doslovno piše:
Snaga grijanja 4.2 kW
Potrošnja 1.17 kW.
Prvi je star desetak godina, drugi sam kupio prije tri godine i njime se bez ikakvih problema grijem čitavu zimu.
Da ne bude zabune, živim na jugu gdje su zime mnogo blaže, u Beogradu je ovo naravno neizvodivo.
Jedna od prednosti invertera je što bolje griju na nižim temperaturama. Proizvođači obično tvrde da običan efikasno grije kod spoljnjih temperatura viših od -5ºC, dok inverteri to u uspijevaju i na -15ºC. Ovo 5 i 15 su naravno orijentacioni podaci.
Problem lošijeg grijanja na niskim temperaturama je posljedica činjenice da na niskim temperaturama dolazi do stvaranja leda na "saću" spoljne jedinice pa uređaj mora da se snalazi i da otapa led što naravno smanjuje efekat grijanja prostorije.
Citat: VlaK: TA peć je isplativija ako je puniš samo po jeftinoj tarifi, a preko skupe da samo duva. Tako je kod mene radila dok sam je koristio.
Ne bi se složio. Ako pretpostavimo da je noćna tarifa duplo niža od dnevne i ako zanemarimo činjenicu da peć dok se puni i u toku noći "odaje" izvjesnu toplotu, TA peć "uštedi" pola struje. Klima uređaj uštedi znatno više (pogledaj gornje podatke za Panasonic).
[ branko tod @ 14.12.2014. 22:15 ] @
Citat: risp73: Ne bi se složio. Ako pretpostavimo da je noćna tarifa duplo niža od dnevne i ako zanemarimo činjenicu da peć dok se puni i u toku noći "odaje" izvjesnu toplotu, TA peć "uštedi" pola struje. Klima uređaj uštedi znatno više (pogledaj gornje podatke za Panasonic).
Noćna struja je četiri puta jeftinija , bar u Srbiji.
[ MAX_MARKO @ 14.12.2014. 22:59 ] @
(risp73)
covek je u pravu apsolutno sve sto je reko...
(vlak)
jeste jeftinija tarifa ali pricamo o potrosnji struje ta pec koristi grejace koji konstano vuku 4 kw(neke i vise ) i pretvara u toplotnu energiju, dok inventer vuce 1 kw i sa tim jednim kilowatom pravi 4kw toplotne energije !!! i reci mi sad kako moze da ta pec bude isplativija kad vuce 4 puta vise ?
[ branko tod @ 14.12.2014. 23:15 ] @
Vuče četiri puta jeftiniju struju, A ovde imaš dosta o tome : . http://www.elitemadzone.org/t480353-3#3517302
[ KrkaCiC @ 15.12.2014. 01:12 ] @
dok inventer vuce 1 kw i sa tim jednim kilowatom pravi 4kw toplotne energije !!! i reci mi sad kako moze da ta pec bude isplativija kad vuce 4 puta vise ?
Kad se vec hvatate inverter klima. Inverter na klimi sluzi da klima moze raditi sa smanjenim kapacitetom,tj recimo radi sa 40% snage i odrzava toplotu,a obicna klima iliti takozvana onnOff klima ili radi ili ne radi.
Kao obican prekidac za svetlo koji pali gasi,a onaj sa potenciometrom ima mogucnost da se podesi jacina osvetljenja
E kad smo to razjasnili onda da predjemo na taj odnos uzima 1KW a daje 4KW,to znaci da je COP 4.
To moze da postigne i obicna klima,ona od 200e,ali kad je napolju temperatura +3 recimo. I sto je temperatura niza taj COP je manji,tj manja je iskoriscenost.
A klima koja na -15 daje 4KW toplote nikako ne kosta 500e vec mnogo vise,imamo temu ovde na forumu pa bacite pogled.
Imam klimu,do pre 2 godine sam se grejao klimom,znam sta pricam. A to da se sa 2 klime greje 130 kvm je bajka,isto kao i za ose stedise struje o kojima se radi u temi 
[ branko tod @ 15.12.2014. 05:30 ] @
Moja klima na -4C samo troši struju, manje greje od kalorifera.
[ risp73 @ 15.12.2014. 09:46 ] @
Citat: branko tod:
Citat: risp73: Ne bi se složio. Ako pretpostavimo da je noćna tarifa duplo niža od dnevne i ako zanemarimo činjenicu da peć dok se puni i u toku noći "odaje" izvjesnu toplotu, TA peć "uštedi" pola struje. Klima uređaj uštedi znatno više (pogledaj gornje podatke za Panasonic).
Noćna struja je četiri puta jeftinija , bar u Srbiji.
To nisam znao, u Republici Srpskoj je odnos 1:2 (0.0705 : 0.1410 KM/kWh).
VlaK je bio u pravu, izvinjavam se.
[ 3055 @ 15.12.2014. 11:08 ] @
Samo VAS posmatram i mislim dokle ćete ???
-da dragocenu mentalnu Energiju trošite na pisanje postova tamo gde Nema ama baš nikakvog smisla !
Oni bi da "Uvale/Prodaju" a Vi se kao pravdate što to ništa ne valja, a još i ne štedi.
-nalupali ste tastaturu zađabe !
,umesto da se bavite nečim ovozemaljskim, kreativnim i NE-Prevarantskim aktivnostima.
Svako Dobro !
[ risp73 @ 15.12.2014. 13:16 ] @
Citat: 3055:
... umesto da se bavite nečim ovozemaljskim, kreativnim i NE-Prevarantskim aktivnostima.
Možda priča i nije baš za Elektroniku, ali kud ćeš ovozemaljskije.
Da nas je neko na vrijeme upozorio čime se bavi onaj Dobojlija i kakvu
LED rasvjetu prodaje ja bi (a i mnogi drugi) uštedio i vrijeme i novac.
A kad uštediš vrijeme možeš da se posvetiš pametnijim stvarima.
[ MAX_MARKO @ 15.12.2014. 15:04 ] @
Klima je FUJITSU ASYG12LMCA 2 takve mogu da greju 130 kvadrata i neka prica ko sta oce toliko
[ KrkaCiC @ 15.12.2014. 15:23 ] @
Citat: MAX_MARKO: Klima je FUJITSU ASYG12LMCA 2 takve mogu da greju 130 kvadrata i neka prica ko sta oce toliko
Mogu da greju i 200 kvadrata samo je pitanje koliko 
treba biti bar 18 C stepeni a to ne mogu te 2 klime da postignu nikako. Nemoj da siris dezinformacije ovde ima ljudi koji ce razumeti pogresno i poverovati.
A tak na -15 ....
[ MAX_MARKO @ 15.12.2014. 15:37 ] @
to mozda vazi za obicne koje non stop idu u defrost i vise provedu vreme da odlede spoljnu jedinicu nego sto greju, ove inventer takoreci u opste i ne idu prosle godine je bila temperatura -7 isle su 4-5 puta max za ceo dan u defrost a ako ne verujes ja sad mogu da ti snimim video njih dve kako greju i koja je temperatura u sobi ali da napomenem prozori su trokal PVC sa 6 komore i 3 stakla kuca je od pune cugle i izolacija na kuci je 10 cm stiropor svako ko ne veruje da moze da zagreje do 25 i vise stepeni U PROSTORIJI nek se javi postavicu video na you tube
[ branko tod @ 15.12.2014. 15:45 ] @
Citat: MAX_MARKO: to mozda vazi za obicne koje non stop idu u defrost i vise provedu vreme da odlede spoljnu jedinicu nego sto greju, ove inventer takoreci u opste i ne idu prosle godine je bila temperatura -7 isle su 4-5 puta max za ceo dan u defrost a ako ne verujes ja sad mogu da ti snimim video njih dve kako greju i koja je temperatura u sobi ali da napomenem prozori su trokal PVC sa 6 komore i 3 stakla kuca je od pune cugle i izolacija na kuci je 10 cm stiropor svako ko ne veruje da moze da zagreje do 25 i vise stepeni U PROSTORIJI nek se javi postavicu video na you tube
Pa tu ti i ne treba grejanje !
[ KrkaCiC @ 15.12.2014. 15:54 ] @
to mozda vazi za obicne koje non stop idu u defrost i vise provedu vreme da odlede spoljnu jedinicu nego sto greju, ove inventer takoreci u opste i ne idu prosle godine je bila temperatura -7 isle su 4-5 puta max za ceo dan u defrost a ako ne verujes ja sad mogu da ti snimim video njih dve kako greju i koja je temperatura u sobi ali da napomenem prozori su trokal PVC sa 6 komore i 3 stakla kuca je od pune cugle i izolacija na kuci je 10 cm stiropor svako ko ne veruje da moze da zagreje do 25 i vise stepeni U PROSTORIJI nek se javi postavicu video na you tube
Mi se ne razumemo nikako. Nije problem da li klima greje ili ne,problem je prostor. Klima ne moze da zagreje dve spojene sobe,i tacka,ma bile one po 10 ili po 20 kvadrata,jednostavno ne moze.
Inace,sad na ovoj temperaturi i obicna klima ce zagrejati na 25 C,ali ne na realnih 25 vec ce vazduh biti mozda na toliko,a u stvari bice max 20
PS ako je izolacija kod tebe toliko extra ti stavi one sijalice sto greju a trose oko 250-300W i prodji jos jeftinije 
[ risp73 @ 15.12.2014. 22:36 ] @
Klima je FUJITSU ASYG12LMCA 2 takve mogu da greju 130 kvadrata i neka prica ko sta oce toliko
Kod projektovanja grijanja računaju se samo gubici toplote (prozori, zidovi, ...), nikada se ne proračunava količina toplote potrebna da se prostorija zagrije pa zato svaki projekt sadrži "proračun toplotnih gubitaka" ali ne i "proračun toplote potrebne za zagrijavanje prostorije" - ova druga količina toplote je zanemariva u odnosu na onu prvu.
A tvrdnja da neki klima uređaj "može da griju xxx kvadrata" je karakteristična za loše i/ili nestručne trgovce.
U proračunu grijanja nigdje se direktno u obzir ne uzima ni površina ni zapremina prostorije. Gubici se računaju za jedan po jedan zid (plafon, pod) uzimajući u obzir njegovu površinu, debljinu, kvalitet izolacije,... i naravno razliku unutrašnje i spoljne temperature.
Kad smo već kod spoljne temperature, kako neko može da tvrdi da će određeni uređaj isto grijati prostoriju na drugom spratu dobro izolovane zgrade u Budvi, u stanu okrenutom jugu i okruženom grijanim stanovima, kao i prostoriju u loše izolovanoj privatnoj kući okrenutoj sjeveru i izloženoj hladnim vjetrovima na vrhu Kopaonika?
[ MAX_MARKO @ 16.12.2014. 03:20 ] @
A da te pitam ja nesto sad ovako jesi video ti nekad kako inventer greje ? i koliko mu je brzi, jaci ventilator tako da moze da greje dve sobe bez problema, u odnosu na klasicnu klimu koja ima dosta slabiji ventilator i jednostavno ne moze da dobaci toplotu u tu drugu sobu, posto imam i jedne i druge mogu kao sto rekoh da ti snimam kad god pozelis na kojoj temperaturi spoljnoj hoces -3 -5 -7(na toliko sam testirao) sad je 1-3 stepeni da cu ako podesim klimu na 30 stepeni za maksimum 1-2 sata moci da idem u majci u sobi i temperatura bude 28 stepeni !!! napominjem da je dosta para ulozeno u prozore i izolaciju, normlano je da nece da postigne te temperature ako su gubici na prozorima zidovima ogromni i normlano je ako ne radi non stop nego se pusti 3-4 sata nikada nece moci da zagreje, ja moje ne gasim cak i kad provetravam sobe...
[ branko tod @ 16.12.2014. 03:43 ] @
A noću kada zatvoriš vrata ?
[ MAX_MARKO @ 16.12.2014. 04:11 ] @
ne zatvaram vrata jer zivim sam a moji roditelji zive u drugom delu bukvalno delimo jedan zid dve kuce oni imaju jednu inventer i kod mene je druga meni greje dnevnu i spavacu super, jedina mana je sto ne moze da mi greje i kupatilo :P zato kad je debeli (-10 koji traje nekih 5-6 dana)minus lozim kotao i to je to :D
[ branko tod @ 16.12.2014. 04:25 ] @
Citat: MAX_MARKO: ne zatvaram vrata jer zivim sam a moji roditelji zive u drugom delu bukvalno delimo jedan zid dve kuce oni imaju jednu inventer i kod mene je druga meni greje dnevnu i spavacu super, jedina mana je sto ne moze da mi greje i kupatilo :P zato kad je debeli (-10 koji traje nekih 5-6 dana)minus lozim kotao i to je to :D
A kod mene nas ima četvoro + kuče. I svako spava u svojoj sobi. a kera u predsoblju. Pre par godina je debeli minus trajao 20 dana.
[ MAX_MARKO @ 16.12.2014. 04:31 ] @
pa eto to je mana ali sam video da svi lokali i kafici u leskovcu stavljaju inventer klime pa toplotu usmeravaju kroz ventilaciju ali to je dosta skupo i po meni ne isplativa investicija (spustanje plafona , razvlacenje ventilacije po celoj kuci itd ko zna sta sve treba tu) ali ipak za moje potrebe je sasvim ok jedena klima greje i spavacu i dnevnu
[ mikikg @ 16.12.2014. 06:31 ] @
Zar nije lakse da se podize pod umesto da se spusta plafon? :D
https://www.youtube.com/watch?v=fOnUppWkmZA
Ili Staro gvozdje, stari `kumulatori :D
https://www.youtube.com/watch?v=Jh0cw9a_FWs
Izvinjavam se za off …
[ risp73 @ 16.12.2014. 09:04 ] @
A da te pitam ja nesto sad ovako jesi video ti nekad kako inventer greje ? i koliko mu je brzi, jaci ventilator tako da moze da greje dve sobe bez problema ...
Jesam, gledam ga svaki dan ali moj grije samo jednu prostoriju.
Proizvođač tvog klimatizera navodi kapacitet grijanja od 4 kW a broj 12 u ASYG 12LMCA označava da se radi o "dvanaestici", da klimatizer ima Heating Capacity 12000 BTU (3.516 kW).
Zadatak klimatizera je da, kao što sam rekao u prethodnom postu, nadoknadi gubitke toplote nastale zbog manje ili više loše izolacije. A ti gubici u dvije (iste) prostorije dvostruko su veći nego u jednoj prostoriji. S druge strane, onih 4kW su 4kW pa koristio ti ventilator iz napojne jedinice računara ili neki industrijski prečnika pola metra. Kilovat je kilovat.
A sad da i ja tebe nešto pitam:
Ako uz pomoć jačeg ventilatora uspijevaš da griješ dvije prostorije, jesi li možda vidio nekoga ko koristi TA peć da, umjesto da kupuje novu peć za drugu prostoriju, jednostavno pojača ventilator na prvoj peći? Bilo bi to znatno jeftinije. Ja nisam.
[ branko tod @ 16.12.2014. 09:34 ] @
risp73
Marko nije loš momak, barem mi se čini iz ovih komunikacija. Polako , oženiće se pa će da
počne da mu kmeči po kući. Biće onda i tu i drva i invertor i TA da suši pelene. Polako.
mikikg
Super !
Dodatak : Prava stvar za grejanje i hlađenje je termo pumpa , sa sondama u zemlji. Tu je
COP stvarno visok i ceo sistem je vrlo isplativ. Ali to nije moguće postaviti svugde, a košta
kao malo slabiji auto.
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 16.12.2014. u 10:46 GMT+1]
[ MAX_MARKO @ 16.12.2014. 12:40 ] @
Ja sam se i razmisljao da postavim te cevi u zemlji na dubini od oko 2-3 metraa oako kuce (ako neko zna kako funkionise toplotna pumpa zna o cemu pricam) ali nemam veliko dvoriste i vec je izbetonirano tako da mi se ne lomi beton :D inace je odlicna stvar :D proucio sam sve vidove grejanja i kako da samo pritiskom na dugme bude toplo a da me ne udara po dzep, za sad sa mojom izolacijom i ovim klimama sam prezatovoljan :D a sto kazes da ta pec nema dva ventilatora gresis ima i te kako jedan sa leve drugi sa desne strane i sto kazes da ventilator nema uticaj i to gresis zasto onda klima, ta pec imaju ventilatore da bi prenele toplotu normalno, stavi klimu na minimalno okretanje ventilatora i pojacaj je na max pa stavi ventilator na maksimalan broj obrtaja pa vidi kolika je razlika :D
[Ovu poruku je menjao MAX_MARKO dana 16.12.2014. u 13:50 GMT+1]
[ Homer J. Simpson @ 16.12.2014. 14:13 ] @
Vidjao sam te budzeve sa hladjenjem/grejanjem kroz spustene plafone ali kroz pod jos nigde osim na filmovima.
Ne kapiram ni gde bi trebalo staviti unutrasnju jedinicu da bi to uopste radilo
[ branko tod @ 16.12.2014. 16:13 ] @
Po usa sistem je u podrumu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|