[ panpetar @ 18.12.2014. 14:34 ] @
Pozdrav svima! Planiram da za Novogodišnje praznike sebe počastim jednim ebook readerom. Pošto sam potpuno nov u tom svetu potrebna mi je pomoć. Prvo što me interesuje jeste da li ereaderi mogu čitati bilo koje knjige koje se skinu sa neta ili su ograničeni samo na određene prodavnice knjiga? Na pr. da li Kindle čitači mogu čitati samo knjige koje su kupljene u Kindle sotoreu? Skinuo sam sa neta program Calibre koji služi sa konverotvanje različitih formata e-knjiga pa pretpostavljam da je moguće skinuti sa neta bilo koju knjigu, konvertovati je u format koji podržava čitač e-knjiga, prebaciti je na njega i čitati. Kažem pretpostavljam ali nisam siguran. Pogotovo nisam siguran za Kindle čitače.
Ako to, ipak, nije moguće kod svih čitača interesuje me koji čitači podržavaju tu opciju? Pored toga, bitno mi jje da čitač ima wifi podršku i da se njegova memorija može proširiti micro sd karticom pošto knjige planiram sa računara da prebacujem na čitač. U obzir dolaze čitači veličine 6 inča. Cena- između 160-170 eura. E-lnk tehnologija ekrana se podrazumeva a poželjno je i što duže trajanje baterije. Za oko su mi zapali Kobo čitači pa me interesuje vaše mišljenje o njima. Uređaj planiram da kupim u Austriji pošto je izbor kod nas nikakav.
[ Shadowed @ 18.12.2014. 14:38 ] @
Kindle podrzava knjige (i uopste fajlove) koji su u nekom od podrzanih formata, bez obzira kako si dosao do njih. Ja sam procitao 30ak knjiga na njemu i ni jedna nije kupljena od Amazona.
Ja sam Kindle-om (paperwhite) vrlo zadovoljan ali druge nisam koristio pa ne mogu da ti kazem "uzmi Kindle, najbolji je" ali jeste dobar.
[ Odin D. @ 18.12.2014. 15:19 ] @
Imam kindle još od prve verzije i možeš na njemu da čitaš šta god hoćeš, porijeklo fajla ne igra nikakvu ulogu.
Jedino što je na njemu smisleno čitati su isključivo tekstualne knjige, i nešto što sadrži pokoju ilustraciju ako je
baš namjenski i baš dobro prilagođeno za e-book čitače od 6 inča. Ostalo je maltene neupotrebljivo.
.pdf čita, ali je baratanje (scroll, zoom, panning...) očajno (barem na verziji koju ja imam) tako da zaboravi.
No, ništa te ne sprečava da tekst iz .pdf-a kopiraš u neki tekstualni fajl i tako ga čitaš na kindlu.
S obzirom na to, interna memorija je sasvim dovoljna da na njega natrpaš kamion knjiga (jer fajlovi sa isključivo
tekstualnim sadržajem nisu naročito veliki), te je zahtjev za sd mikro karticom možda pretjeran.

Nisam pratio to tržište u zadnje vreme, ali vidim u komentarima korisnika da ima dosta nekih tehničkih zamjerki na
najnovijim čitačima koji spadaju u tvoj cjenovni rang (Kindle Voyage: neuniformno osvjetljenje, mrtvi pikseli), ali koliko
znam one verzije od 50€ (Kindle) i 100€ (Kindle Paperwhite) su dosta dobro ocjenjeni i prilično popularni.

Lično mislim da je (danas) sve preko €100 previše za e-reader od 6 inča.
[ panpetar @ 18.12.2014. 15:22 ] @
Hvala ti na eksrpesnom odgovoru! Čitao sam dosta o njemu, vidim da je jedan od najboljih po recenzijama. Znači sa njim bez problema moju bilo koju knjigu na srpskom recimo koju nadjem na netu pretvoriti pomoću Calibre u format koji podržava Kindle i prebaciti je na uređaj? REci mi još koliko mu drži baterija? I naravno da li je tačno da ereaderi uopšte ne zamaraju oči? I ovo poslednje mi je bitno zbog slabovidosti - čitao sam sa tableta neke knjige ali od tog čitanja oči zabole već posle par sati.
[ Shadowed @ 18.12.2014. 15:28 ] @
Zamaraju oci koliko i papirna knjiga. Paperwhite ima i osvetljenje pa ako citas u mraku i drzis osveljenje na jace, to moze zamarati. Ima 24 nivoa jacine i ja drzim uglavnom na 4-5. To se pri normalnom osvetljenju ne vidi a u mraku je dovoljno da se normalno cita a da ti ne bljesti u oci.

Baterija traje prilicno. Oni obicno kazu 4 nedelje, 6 nedelja i sl. ali to zavisi koliko koristis. U sustini, uglavnom je jedno punjenje baterije po knjizi.
[ Odin D. @ 18.12.2014. 15:44 ] @
Citat:
panpetar: Znači sa njim bez problema moju bilo koju knjigu na srpskom recimo koju nadjem na netu pretvoriti pomoću Calibre u format koji podržava Kindle i prebaciti je na uređaj?

Upravo tako. Podržani formati su:

Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP.

Citat:
panpetar: I naravno da li je tačno da ereaderi uopšte ne zamaraju oči?

Tekst na njihovim ekranima izgleda skoro isto kao odštampani papir (kažem "skoro isto", jer ipak vidiš da nije u pitanju papir nego neka mat folija, ali u principu skoro je nemoguće razlikovati da li su slova na njoj odštampana tintom ili ekranski prikaz). Pretpostavljam da ako se nekom oči zamaraju kad čita papirnu knjigu
ili novine, onda će mu se zamarati i sa e-readerom, a ako ne, onda neće ni sa e-readerom.
Osim toga, na kindlu možeš proizvoljno da podesiš veličinu slova kojima će se tekst prikazivati, tako da možeš olakšati očima ako izabereš krupnija slova za prikaz.

Citat:
panpetar: REci mi još koliko mu drži baterija?

Trajanje baterije se tu manje određuje vremenski, već više po broju prikazanih strana.
Ti ekrani su takvi da kad se nešto prikaže na ekranu, to može tako beskonačno da stoji, bez da troši ikakvu struju.
(tako, i kad ugasiš Kindle, na njemu obično stoji neka ilustracija, isto kao i slika na korici knjige).
Baterija se troši isključivo u onim trenutcima dok "listaš" strane, u ostalom vremenu (dok čitaš) ekran ne troši ništa, a procesor je standby modu kada troši vrlo malo struje. Zaboravio sam koliko moj Kindle (prva verzija) može da prelista strana dok se ne isprazni, ali čini mi se da se radilo o više hiljada strana.
Naravno, ako se koristi pozadinsko osvjetljenje (moj to nema) ili ako je WiFi stalno uključen (za šta nema nikakve potrebe) onda će i baterija sigurno brže da se isprazni.
[ panpetar @ 18.12.2014. 16:06 ] @
E sad mi je sve puno jasnije! Ne nameravam da čitam u mraku, nije mi to potrebno. Imam još samo jedno pitanje, ako neko zna odgovor naravno. Interesuju me Kobo readeri tj. utici o njima. Pretpostavljam da ga nema puno ljudi ovde ali verujem da su neki čitali neke recenzije. Naravno pogledaću ih i ja ali volim da čujem i mišljenje onih koji više znaju o čitačima od mene.