[ Evans @ 28.12.2014. 17:15 ] @
Zdravo svima,

Imam kablovski internet, TP link nano ruter i mag 254 iptv modem.
Problem sa tp linkovim nano ruterom je sto on poseduje samo 1 LAN port preko koga je povezan sa internet providerom (kablovski internet) i sada nemam mogucnost da povezem iptv.
Da li je moguce (bez kupovine novog rutera sa vise izlaza) da povezem nekako na sledeci nacin:
Da na kablovski net stavim spliter ili switch ili sl. zatim da odatle vodim dva LAN kabla, jedan za tp link nano wifi ruter, a drugi za iptv modem.


Takodje posedujem jedan Access point koji mi nicemu ne sluzi, mozda je moguce nekako njega ubaciti ispred iptv modema pa da on hvata bezicno internet sa tp linka, i da ga zatim zicano salje na iptv? Sve me ovo zanima pre svega sa tehnickog aspekta. Znam da je najlakse kupiti ruter sa vise izlaza...

Hvala
[ B3R1 @ 29.12.2014. 10:43 ] @
Imas dve opcije. Jedna je ova do koje si sam dosao (zakacis AP na IPTV modem), s tim sto AP treba da podesis u tzv. "client mode" - da mu DHCP client bude na WLAN strani, a DHCP server na LAN portu (obicno je obrnuto). Vecina boljih AP moze da se podesi na taj nacin. To ti je najjednostavnije, jer prakticno ne menjas nista u postojecoj konfiguraciji mreze.

Ako tvoj AP ne podrzava "client mode" imas i drugu opciju: da na kablovski modem koji si dobio od provajdera umesto rutera zakacis taj AP, a da TP Link Nano podesis na client mode, a na njegov LAN port zakacis IPTV modem.

U bilo kojoj varijanti ne treba ti nista od dodatne opreme, a ostali uredjaji kojima pristupas preko WiFi ce imati i dalje pristup kao i do sada.
[ Evans @ 31.12.2014. 11:46 ] @
Hvala na odgovoru,

Malo sam podesavao AP ovih dana i pokusavao da napravim mrezu, ali bezuspesno...

Da li mozda znas neki sajt na kome je to dodatno objasnjeno?

Da podsetim samo, ja nemam klasican ruter sa vise LAN izlaza od providera, vec imam samo AP Client Router TL-WR543G i TP link Nano ruter (sa jednim LAN izlazom) i zapravo pokusavam da sa opremom koju imam podesim celu stvar. Od providera dobijam WiFi preko njihove opreme na terasi i samo mi dolazi jedan LAN kabli u stan, e odatle ja preuzimam i povezujem svoju opremu.

Ja pustim WiFi preko TP Link Nano rutera i to sljaka bez problema, imam WiFi u stanu. Zatim pokusavam da primim signal preko Wifi antene Access Pointa i da ga sprovedem na njegove LAN izlaze, kako bih povezao IPTV modem. E sad glavno pitanje je da li je to moguce da AP radi u tom modu? :)

Kada pristupim AP, izaberem mode AP Client Ruter i nadjem na Wifi Survey dostupne mreze, selektujem i konektujem se na moju WiFi mrezu, to je sve OK, ali kada pogledam razmenu podataka na Status opciji, za download mi stoji 0 kb i nema internet konekcije. Dakle ili nesto lose radim ili AP nema tu mogucnost. Naravno upisao sam i password svoje WiFi mreze u stanu... dakle to nije problem.

Takodje sam pokusavao da disablujem i enablujem DHCP na AP jer sam negde citao da je mozda i to problem, ali i dalje nista...

Ovako bi trebalo da izgleda sematski:Hvala na pomoci.