[ SleepLess @ 30.12.2014. 10:05 ] @
Postovani forumasi/forumasice,

Ne znam da li je neko ovo nekad pitao ali i ako jeste pitanje je zastarelo pa opet da pitam:

Koji je neoporezivi maksimum za prijem novca iz inostranstva (mesecni/godsinji) putem wire transfer-a? Ako se predje taj iznos (kumilativno verovatno) koja je procedura za prijavu poreza?

Naime stvar je sledeca. Radim dosta poslova sa inostranstvom (freelance poslovi) i u skorije vreme sam poceo da primam povece svote novca (7-8k jevreja / mesecno - 4 transakcije od oko 2k evra). Ovaj trend ce se (ako Bog da) nastaviti na neko vreme pa bih zeleo da znam sta mi je ciniti. Da li ovo moze i preko skrill-a (inace ga koristim za manje transakcije)? Nisam bas raspolozen da mi na vrata pokuca neko iz poreske/policije/KGB-a da me pita "za koga perem prljav ves"? Da li mi je pametno da se registrujem kao preduzetnik/preduzece?

BTW u pitanju su razni poslovi i razni klijenti (radim na berzi, malo dizajn i programiranje) i vrlo cesto za iste prilive nemam nikakve racune niti ugovore.

Poz
SleepLess
[ Slobodan Milivojevic @ 30.12.2014. 16:19 ] @
Ako se registrujes kao preduzetnik / doo, te svote novca su vec velike i da ostanes u pausalnom oporezivanju. Znaci isao bi u PDV.

Onda bi to podrazumevalo da bukvalno sve troskove treba da pravdas, jedino bi na kraju godine mogao da uz porez na kapitalnu dobit (15%) podignes profit iz firme, PDV bi placao svakako, posto se sve to kod nas u praistorijskoj drzavi racuna kao usluge.

Na svoju zaradu u firmi (ako bi doo imao zaposlena lica - tebe) bi placao poreze i doprinose na zaradu, koju bi sam mogao da odredis. Novac koji je u d.o.o.-u bi mogao da trosis kao materijalne troskove, ali bi ti za sve to trebali racuni. Takodje nisam siguran da bi bilo pametno da sipas gorivo, a da nemas firmino vozilo, ili bar ugovor o zakupu (sto s druge strane zahteva da pises putne naloge)...

Kad bi bio preduzetnik pausalac, to bi bilo sve malo lakse, jer onda u principu samo pravdas prihode (kao i d.o.o. i preduzetnik u PDV-u), ali taj novac je tvoj, i sto se rashoda tice, mnogo je lakse da trosis pare.

Dolazimo do problema da pausalac ne sme da ima prihode vece od 8.000.000 dinara mesecno, inace mora u PDV.

Ako bi se uklopio u 8.000.000 dinara godisnje, onda bi ti bilo lakse.

To je to u principu. Nadam se da sam dovoljno jasan.

Takodje, ako postanes preduzetnik ili osnujes privredno drustvo, vodi racuna o tome da mogu da ti banu ovi iz poreske - jer rade za privatnu firmu Business Software Alliance (vlasnistvo, Microsofta, Adobe-a i jos nekih...) i za njih proveravaju "legalnost" softvera.

Sto je naj crnje, ne priznaju ako rentas adobe CC recimo. Obicno traze racun da vide gde si ti to kupio (nisu dolazili doduse, da vidim dal prolaze invoice-i)....
[ Dexic @ 30.12.2014. 17:33 ] @
Slobodane, bez uvrede, ali dosta netacnih informacija:)

Izvoz se ne racuna u PDV limit, tako da je nebitno koliko ga dodje (moze proci, tj. mozes uci u sistem PDVa ako tebi to znaci, ali to nije po zakonu, vec po "ignorisanju" PU).
U sustini ko je samo izvoznik ne bi trebao biti pusten u sistem PDVa nikako (ili se pusti prve godine pa posle bude zaduzen da vrati PDV ako mu je vracen za kupovinu robe/usluga u zemlji). PDV se ne naplacuje na izvoz.

Pausalac ne moze uci u sistem PDVa, jer tako prelazi u standardnog preduzetnika (nije vise pausalac). Preduzetnik moze, ali za jednu osobu je to najgora opcija.

Profit firme se dize uz 15% poreza na dividende, ali i dodatnih 15% poreza na dobit (oko 29% izadje od ukupne cifre).

Preduzetnik ne moze raditi sa novcem firme sta god pozeli, mora pravdati kao dobit/dividende, ili kao zaradu. To je, kako rekoh, najgora opcija.


Sta god mozes preko Skrilla zadrzi, ali nemoj se zanositi kako postoji limit ispod koga ne trebas prijaviti porez iz inostranstva. To se nebuloze i netacne informacije koje se prebacuju po internetu kao da su aminovani :)
Sve sto zaradis treba da se prijavi za porez, sem nekih beskorisnih izuzetaka. (prevoz, jubilarne nagrade i slicne gluposti)
[ milstanyu @ 30.12.2014. 17:52 ] @
Citat:

Preduzetnik ne moze raditi sa novcem firme sta god pozeli, mora pravdati kao dobit/dividende, ili kao zaradu. To je, kako rekoh, najgora opcija.


A da li pausalac moze raditi sa novcem firme sta god pozeli, to jest sa 6.000.000 koje je recimo zaradio tokom godine?

p.s. limit za pausalce je 6.000.000 koliko ja znam, a ne pomenutih 8.000.000.
[ Dexic @ 30.12.2014. 18:04 ] @
Zaboravio sam i to da pomenem :)

Moze, pausalce ne kontrolisu, niti imaju zakonski osnov - samo mogu da im ukinu pausal, ako ima osnova (sto je pitanje sta se misli pod time), ali vec podignut novac nisu duzni pravdati.


Imajte na umu da ako taj novac nekako ulozite u imovinu, a nije pravdan kao zarada, vec materijalni troskovi, ima osnova da se trazi placanje poreza na tu svotu. U slucaju da imate imovinu preko 35.000.000 ono sto ste podigli kroz materijalne troskove u pausalnoj radnji ne bi priznali verovatno.


(ovo je vise teoretski, sumnjam da je i jedan jedini slucaj bio u praksi za obe pomenute stvari)
[ milstanyu @ 30.12.2014. 18:51 ] @
Hvala, nisam mogao da izdrzim da ne pitam to i ovde.

Inace sam se sa istim pitanjem obratio kontakt centru poreske uprave. Zbunjena sluzbenica mi je predlozila da pozovem NBS i dala mi broj njihovog kontakt centra. Kad sam pozvao NBS, sluzbenica koja radi tamo mi je, takodje zbunjeno, postavila kontra pitanje "a kome da pravdate?", posle cega sam se zahvalio na paznji. :)

Konsultovao sam i nekoliko knjigovodja, svuda je ogovor bio "mozes da radis sa parama sta hoces". Samo jedan od njih mi je predlozio da ipak uredno dokumentujem troskove (vodim knjige) da ne bih imao problema kroz 5 ili 10 godina.

Naravno, svi ljudi koji su pausalci koje ja znam, pare podizu onako djuture, godinama unazad, bez ikakvih problema! :)

Tako je to u Srbiji. Inace, ako kazemo da je sve ovo legalno (ja i dalje ne znam da li jeste ili nije, jer ni u jednom zakonu nije precizno definisano) na 50.000 evra godisnje, pausalac placa samo doprinose, a porez je svega 10% od osnovice, sto je, zavisno od osnovice za pausal negde 1.500, a negde 10.000 dinara mesecno. U svakom slucaju, smesna cifra za porez, ako neko zaista zaradi 50.000 evra godisnje.

Jos ako pootvara firme i na zenu, svastiku i brata, onda se zaista moze reci da zivimo u poreskom raju! Ili nam se tako cini! :)

Kad se ovo uporedi sa porezom koji se placa za d.o.o. od pomenutih tridesetak procenata, ili preko 15.000 evra na ovih 50.000 evra, ne racunajuci tu doprinose, jasno je da je svakom freelanceru koji zaradi do 4.000 evra mesecno najbolje da bude pausalac. A moze i 8.000 mesecno, ako "uposli" i jos nekog... i tako u nedogled. :)
[ Dexic @ 30.12.2014. 19:04 ] @
Ne traze, niti imaju na osnovu cega, da ti traze da pravdas PODIZANJE novca, i trosenje istog (tj. nema na osnovu cega da se zahtevaju racuni).

Ali to ne znaci da ti to pravda kes koji ti se pojavi kad podignes materijalne troskove. To su dva razlicita tipa novca (prvo je za pravno lice ipak, jedan deo PU to radi, a drugi je za fizicko lice - drugi deo PU tu radi)