[ ZoranDE @ 02.01.2015. 08:49 ] @
Pozdrav svima,

evo rešio sam da sa vama podelim moje iskustvo oko nadogradnje hard diska na mom starom laptopu, možda će nekome ovo koristiti.

naime, moja stari laptop, Toshiba Tecra A8-103, i posle 7 godina, mi odlično služi za: office aplikacije (word, excel, pp) kao i za programiranje u MS Visual Studio 2008, MS SQL server, MySql, MS Access itd.

Onda sam rešio da ga zamenim, za novi laptop. Pa sam danima i nedeljama čitao forume, recenzije, časopise, šta da kupim. Hteo sam da kupim neki ultrabook, sa Intel i5 procesorom, 8 GB ram, i 240 ili 520 GB SSD diskom.

i nakon nedelja čitanja različitih recenzija, glava me zabolela, i uočio sam jednu zakonitost, a to je, čim leptop dolazi sa SSD diskom, cena drastično raste. Drugo, čak i za skupe laptopove ( više od 1.500 eura) uvek ima korisnika koji prijavljuju neke probleme.

OK ... obzirom da je moj laptop ionako star, rešio sam da probam update, pa ako ne uspe, nikom ništa.

Trenutno se nalazim u New Yoku, i otišao sam u best buy, kupio SSD Intel 530 Sata, od 240 GB, po ceni od 160 dolara.

Instalacija je prošla izuzetno jednostavno, u 4 koraka !! Ono što je jedino bilo glupo je, da kada kupite ovaj SSD, u kutiji dobijate kablove ako hoćete ovaj disk da spojite na klasičan, desktop računar, radi prebacivanja podataka. ali, ako hoćete da ga spojite na laptop, onda se mora dodatno kupiti kabl. Što sam i uradio preko E-bay-a, za 6 dolara.

LM, ceo proces zamene standardnog HDD sa SDD je izuzetno jednostavan. Evo koji su koraci

1. Otišao sam na Intel web site, i preuzeo program za kloniranje diska
2. povezao SSD sa laptopom, i instalirao program za kloniranje
3. pokrenuo sam program za kloniranje sa starog diska na SSD.
4. kada je ceo posao završen, laptop se sam isključio. Onda sam uzeo šrafciger, izvadio stari disk, ubacio novi i ...voila ..sve proradilo kako treba.

nakon samo 5 minuta rada, ja sam bio prezadovoljan !!

evo nakon 2 dana da nabrojim prednosti

1. Windows se sada podigne za 20-ak sekundi, a ranije trebalo 5-7 minuta !! ovo pričam kad je prethodno ugašen sa shut-down. A ako je windows zatvoren u Hibernate stanju, za max 10 sekundi je sve raspoloživo, a ranije je trebalo minimum 2-3 minuta
2. Windows shut-down - max 10 sekundi. Ranije je bilo 3-4 minuta najmanje, a ne retko i 5,6
3. Otvaranje velikih slika (par MB) sada ide u sekundi. Ranije bilo potrebno makar 10 sekundi
4. Skrolovanje ide skoro trenutno. Na primer, sa starim diskom, Word dokument od 400 stranica, sa 100-ak slika, kada ga prvi put otvorim, i krenem da skrolujem ...to je bilo potrebno 5,6 minuta da se skroluje lagano i vide slike. Sada, skoro trenutno ..kako skrolujete stranicu na dole, tako se pokazuju slike
5. Kada u Total commanderu otvorim folder sa 200 slika, na starom laptopu je preview tih slika u Total commander prozoru bio nocna mora. Sada sa SSD-om, slike se prikazuju odmah kako skrolujete na dole
6. MySQL - imam bazu sa 200 tabela, i 4 dijagrama. Sa starim diskom, je inicijalno ucitavanje baze i iscrtavanje dijagrama trajalo 3,4 minuta,a sada oko 30-ak sekundi
7. Microsoft outlook - najvece ubrzanje !! sa starim diskom, Outlook mi je bio nocna mora. Narocito, ako ga ne otvorim odmah, nego ako sam prvo nesto par sati programirao. Em sto sam sporo nalazio poruke, em sto kad otvorim mail, i krenem da kucam, cesto puta je blokirao, pa slova nisu izlazila odmah nego sa kašnjenjem, ma noćna mora. Sada, to sve ide extra brzo !!
8. Total commander - desni klik na neki file -- umelo je da potraje 5-10 sekundi sa starim diskom dok dobijem meni, a sada: momentalno, ili max ‚1 sekunda.
9. Skeniranje antivirusom : stari hard disk - full scan je zahtevao 5,6 sati !! sada, oko 40 minuta
10. Otvaranje i zatvaranje svih programa je skoro trenutno. Sa starim diskom je umelo da potraje neko vreme.

Nisam još probao kako ide kopiranje većih fajlova sa i na USB ili externi disk, ali ovo za sada, ja sam zaista oduševljen !!

Tim pre, što sam istog dana asistirao drugaru, da kupio HP 17" laptop, sa Intel i5 i 750 GB klasičnim hardom. (600 dolara) i 64 bita Win 8.

evo ceo dan sam testirao, koliko brže radi moja Toshiba sa SSD-om (4 GB Ram, Intel Dual Core (7 godina star procesor) 32-bitni windows) u odnosu na njegov potpuno nov HP ( 6 GB Ram, Intel i5, 64 bitni Windows). Ok, Intel i5 procesor je naravno brži od ovog mog, i ima više RAM-a i 64 bit windows. Ali, čim se dodje do povlačenja podataka sa Hard diska, tu se vidi koliko je usko grlo na tom novom HP-u, klasičan hard od 5.600 obrtaja.

Sve u svemu, kome nije skupa investicija, savetujem da se uradi zamena klasičnog hard diska sa SSD-om, verujte mi, nećete zažaliti, već se pitati što to ranije niste uradili :)

ukoliko imate pitanja, slobodno pitajte. Ja sam potrošio nedelje na iščitavanja foruma, na ovu temu, pa što da nekom ne uštedim vreme,kad sam ja već morao da ga potrošim.

pozdrav

[ Burgos @ 02.01.2015. 12:23 ] @
Potpuno se poklapa sa mojim iskustvima (na svim računarima SSD ili dva, toliko sam se odvikao od diska sa pločama da mi mnogo smeta buka koji proizvodi jedini koji imam). Interesuje me kakav Vam je kabl bio potreban za spajanje diska sa laptopom, nisam nailazio na potrebu za nečim takvim?
[ ZoranDE @ 02.01.2015. 17:33 ] @
Bio mi je potreban kabl, kojim bih klonirao sadrzaj postojeceg hard diska iz laptopa, na novi , SSD disk.

sa jedne strane tog kabla je 15+7 konektor za SSD, a na drugoj strani se nalaza 2 USB prikljucka. Dva, zbog stabilnijeg strujnog napajanja.

pozdrav
[ Burgos @ 02.01.2015. 20:04 ] @
Ah, zbog kloniranja! Hvala!