[ balkano @ 07.01.2015. 18:41 ] @
Pozdrav!

planiram napraviti cnc bušilicu (gonjenu sa steper motorima) koja bi bušila neke jednostavne pozice koje bi joj sami zadali u nekakvom njenom grafičkom upravljačkom programu (znači bez g-koda).... e sad problem mi stvara moje znanje o programiranju tj. tek sam krenuo u te vode jer do sada nisam imao vremena se više pozabaviti s programiranjem.... na faxu sam nešto malo učio c++ tako da mi je malo lakše sad to hvatat no ipak za ovakav projekt znam da moram biti malo iskusniji....uglavnom ja molim za pomoć nekog tko ima iskustva ili znanja sa ovakvim stvarima za neki savjet ili bilo kakvu pomoć!!!

Znači dali je izvediva ta moja ideja da imam upravljački program koji bih sam napravio i ako je u kojem bi to programu bilo najbolje napraviti ( ja sam mislio koristiti Visual Basic!?)


Ovdje dolje je slika programa koji je izrađen čini mi se u Visual Basicu i to bi ja želio nešto takvo jednostavno pa molim za Vaše savjete!

Hvala!


[ mmix @ 07.01.2015. 19:15 ] @
Kako planiras da povezes komp sa steperima?
[ balkano @ 07.01.2015. 19:38 ] @
Povezivanje bi bilo pomoću mikrokontrolera preko rs232!....

Mikrokontroler Atmelov neki koji mi bude dovoljan
[ mmix @ 07.01.2015. 19:50 ] @
Moram priznati da nisam video RS232 odavno :)

Ok, uzimajuci u obzir da onda nece morati da pises svoj drajver, imas dosta opcija na raspolaganju. Ja bih ti licno preporucio pre da se fokusiras na C# nego na Visual Basic, posto je srodniji onome sto vec donekle znas (C++). U principu je mnogo vise oprastajuc za pocetnika nego sam C++, u kome isto naravno mozes da napravis ovu aplikaciju ako si voljan da ulozis trud da naucis jezik do neophodnog nivoa.

Ovo pod uslovom da pravis Win aplikaciju, ako ti je Linux ciljna platforma onda si manje vise vezan za C++ ili Javu.
[ balkano @ 07.01.2015. 20:18 ] @
Hvala na savjetima!

rs232 mi se sviđa jer je najjeftinija varijanta :)

Da glavna ideja a i zadatak je da bude Win aplikacija, e sad što se tiče C# ne znam, premalo vremena i premalo znanja.... uglavnom, ja sam to zamislio da bi mikrokontroler brojio korake motora i na taj način bi uvijek znao gdje se nalazi u nekom trenutku i kad bi došao do zadanih kordinata tu bi izbušio rupu....

Najveći problem će mi stvarati upravo taj programski dio kojeg se i bojim jer sam stvarno ono početnik ali početnik!

Dali ste se Vi radili neki sličan program?

[ mmix @ 07.01.2015. 20:55 ] @
Slican nisam, ali iskreno mislim da ti (da ne persiramo) i nemas neki veliki problem koliko ti izgleda preveliki

Pretpostavljam da imas plan za ocitavanje trenutne pozicije i izdavanje inkrementalnih poteza mikrokontroleru, za dve dimenzije i automatizovan down/up kod za busenje do odredjene dubine. Kod za te oepracije ne bi trebao da bude prevelik. U C#-u imas biblioteku System.IO.Ports u kojoj su ti vec zavrsene sve klase za RS232 komunikaciju tako da ti je taj posao vec zavrsen, samo da osmislis protokol komunikacije, sto svejedno moras da uradis koji god programski jezik izabrao.

Da ne duzim mnogo, situacija je da si programer pocetnik sa minimalnim znanjem C++a kojeg u bilo kom slucaju ceka ucenje nekog programskog jezika. Ni Visual Basic nije jednostavan, sta vise iste je kompleksnosti kao C#. Nesto moras da izaberes i da utrosis vreme, a bice ti korisno i za budce projekte koje budes radio. Izaberi jedan, makar i C++, sta god da naucis pomoci ce ti.
[ balkano @ 08.01.2015. 16:03 ] @
Hvala na savjetu još jednom!

primam se posla, a kad zapnem pitat ću.... na papiru sam razradio ideju do kraja e sad još to da prevedem u djelo :)

Imam još samo jedno pitanje- jel postoji neki program koji bi mi prikazivao što ja šaljem na serijski port, mislim kad napravim program i pokrenem ga onda bi na taj način znao dali mi je program ispravan prije nego mehaniku cjelog stroja budem imao gotovu, ubiti bi taj programčić glumio moj stroj?.... jel postoji štogod takvo?
[ dusans @ 08.01.2015. 16:17 ] @
Jel imaš već neki mikrokontroler i drajvere za step motore i koje?
Ako misliš da teraš iz Windowsa preko porta direkt na motore bez mikrokontrolera,
mislim da to neće ići jer ne možeš generisati real-time impulse dovoljne preciznosti.

EDIT: Sad vidim da si napisao gore da imaš mikrokontroler.
[ mmix @ 08.01.2015. 20:07 ] @
Citat:
balkano: Imam još samo jedno pitanje- jel postoji neki program koji bi mi prikazivao što ja šaljem na serijski port, mislim kad napravim program i pokrenem ga onda bi na taj način znao dali mi je program ispravan prije nego mehaniku cjelog stroja budem imao gotovu, ubiti bi taj programčić glumio moj stroj?.... jel postoji štogod takvo?


Google: COM port emulator
[ HeYoo @ 08.01.2015. 21:40 ] @
Pristupas problemu od repa. Generalno, mnogo veci problem ce ti biti napisati program na MCU, a parametre kontroleru mozes slati i kroz neki terminal za pocetak pa kad vidis da stvar funkcionise krenes da pises gui.
[ balkano @ 08.01.2015. 22:24 ] @
Znam da pristupam od repa, ali je to nažalost uvijet da bi krenuo sa radom odnosno moram imat to sučelje koje radi i tek ču onda dobit zeleno svijetlo (čitaj - pare brate) za nastavak projekta!
[ HeYoo @ 08.01.2015. 22:30 ] @
Sucelje mozes napraviti koristeci Qt (C++)