|
[ zoolmayur @ 14.01.2015. 22:55 ] @
| Potreban mi je veci broj Gunn i mixer dioda.
Gunn dioda bi sluzila za slanje, a mixer za primanje signala.
Ne mogu nigde da nadjem nijednog proizovdjaca na internetu, jedino sam nasao neke prodavce po ebayu, i to svega nekoliko njih, sa malim kolicinama.
Da li neko ima iskustva sa nabavkom ovih komponenti? |
[ Zlatni_bg @ 14.01.2015. 23:33 ] @
Pazi sa narucivanjem vece kolicine istih komponenata, nece to proci carinu ako narucujes kao fizicko lice.
[ zoolmayur @ 14.01.2015. 23:50 ] @
Za pocetak bih narucio 10ak komada radi testa kao fizicko lice, a za vece kolicine imam firmu, tako da nije to problem. :)
[ Trick Fix @ 15.01.2015. 05:12 ] @
Nadam se da se "preorao" internet u vezi potrage za tim diodama.
I niko ih ne pravi više ?
..neverovatno, kao da više nema potrebe za tim diodama ?
iLi ..
[ emiSAr @ 15.01.2015. 05:35 ] @
@zoolmayur, ne znam sta si naumio praviti, ali u vecini aplikacija gdje je primjenjena Gunn dioda ista je kod prijema i u ulozi samooscilujuceg mixera.
Koje snage ti trebaju diode?
pOz
[ zoolmayur @ 15.01.2015. 07:29 ] @
@Trick Fix
uspeo sam nekako da nadjem na Alibaba.com kod nekog kineza i kod nekog svabe, ali moram jos da vidim da li je to to, posto nisu detaljno bas opisali.
cudno mi je i dalje sto ne mogu da nadjem nijednog zvanicnog proizvodjaca, moguce je da se vise i ne proizvode.
@emiSAr
uredjaj za neki skolski ogled, gunn dioda sluzi za slanje, a po projektu koji imam pise da se za prijem na drugom kraju koristi mixer dioda.
postoje jos i "trubice" koje usmeravaju signal na oba kraja , i neke razlicite prepreke koje se postavljaju izmedju predajnika\prijemnika, kao i izvor napajanja za predajnik.
nemam odredjenu snagu, bitno mi je da radi u opsegu 8-12Ghz, tj. verovatno ce se stelovati na 10Ghz da radi, ali koliko sam video po netu uglavnom se rade u tom 8-12Ghz opsegu.
[ emiSAr @ 15.01.2015. 08:25 ] @
Frekvenciju odredjuju fizicke dimenzije rezonatora u navedenom opsegu.
Zadnji put sam Gunn-ove diode sreo 80-tih kad je "Cajavec" proizvodio radare za saobracajnu- onda miliciju.I tu je dioda bila u ulozi i predajnika i mjesaca
na prijemu.- Najbolja dioda za mjesac na tim frekvencijama je upravo Gunn dioda.-
pOz
[ RoRa @ 15.01.2015. 09:33 ] @
http://www.rf-microwave.com/en/shop.html
U ponudi imaju jedan tip tunel dioda i više tipova Gunn dioda
U Radio Priručniku Dr. Bože Metzgera postoji dataljan opis gradnje primo-predajnika za 10 GHz
[Ovu poruku je menjao RoRa dana 15.01.2015. u 11:29 GMT+1]
[ zoolmayur @ 15.01.2015. 12:47 ] @
Hvala na odgovorima, nasao sam knjigu koju je RoRa preporucio, i super je objasnjeno.
Sacekacu sa ovim Italijanima, posto Kinezi i Svaba imaju povoljnije cene i mogu vise da isporuce, u svakom slucaju hvala na linku, svaki je dragocen jer nisam bas imao mnogo uspeha u pretragama.
Evo kacim slike prototipa po kojem treba da uradim taj uredjaj. Na njima se vidi da je kod predajnika Gunn dioda, a kod prijemnika je u pitanju mixer dioda sa oznakom 2DV22C.
Pa ako imate neke predloge ili iskustva, tu sam.
prve dve slike su od prijemnika i mixer diode, druge dve od predajnika i gunn diode, a poslednja je od cele "aparature" sa montiranim "trubicama".

[ bukel @ 15.01.2015. 14:34 ] @
Secam se da je 80-tih god.u jednom od brojeva "Radioamater" objavljen clanak
predajnika i prijemnika sa gunn diodama.Mozda je to bio prvi QSO na 10 GHz
na prostorima bivse SFRJ!?
[ DSL @ 15.01.2015. 17:31 ] @
Ako se stvar zakomplikuje, mozete potegnuti i pitanje najkompetentnijem coveku za ovu materiju.
Dragoslav Dobricic, YU1AW.
sa uzivanjem sam citao rocket science clanke kakve je pisao na temu GHz tehnike...
[ emiSAr @ 15.01.2015. 18:51 ] @
Od svega ovdje vidim samo model pasivnog repetitora-reflektora. Problematicna nabavka Gunn dioda-kao nove skupe, sto se nadje jeftinije upitno jeli ispravno.-
@zoolmayur, postavi link nekog prodavaca gdje si nasao nesto, da vidimo o kakvim- novim ili polovnim komponentama se radi.-
Dalja izrada je stvar precizne masinske izrade rezonatora, prirubnica, talasovoda i sl, turpijicu u ruke i udri.-
pOz
[ Trick Fix @ 16.01.2015. 05:48 ] @
Citat: DSL:
Ako se stvar zakomplikuje, mozete potegnuti i pitanje najkompetentnijem coveku za ovu materiju.
Dragoslav Dobricic, YU1AW.
Dragoslav Dobricic je "par excellence" Fachmann i Expert u oblasti Ghz-Tehnike, antena i antenskih pojačavača,
imao sam prilike da razgovaram sa njim pre ~20 godina ovde u Pančevu,
- Ništa, ama baš NIŠTA ga nisam razumeo
..ondan je čovek "spustio Loptu" za jedno 10 -15 stepenika  i veoma temeljno "RASVETLIO" neke moje tadašnje nedoumice oko
antenskih pojačavača..
Posle njegove pomoći, stvari u mojoj glavi su se totalno preokrenule kad se radi o Ant.pojačavačima, njihovoj konstrukciji i gradnji.
...strašno, ma strašno koliko je ON "duboko" u toj temi...
Svaka mu čast...
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 16.01.2015. u 06:58 GMT+1]
[ DSL @ 16.01.2015. 09:29 ] @
Citat: Trick Fix:
- Ništa, ama baš NIŠTA ga nisam razumeo :)
..ondan je čovek "spustio Loptu" za jedno 10 -15 stepenika :) i veoma temeljno "RASVETLIO" neke moje tadašnje nedoumice oko
antenskih pojačavača..
Posle njegove pomoći, stvari u mojoj glavi su se totalno preokrenule kad se radi o Ant.pojačavačima, njihovoj konstrukciji i gradnji.
...strašno, ma strašno koliko je ON "duboko" u toj temi...
Svaka mu čast...
Isto je i meni bilo...jedino sto nisam pricao sa njim, nego citao njegove clanke, uglavnom u Radio amateru...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|