[ pctel @ 18.01.2015. 09:03 ] @
Trebalo bi da napravim domet mobilnim telefonima na nivou koji je delimicno ispod zemlje. Na prvom spratu i potkrovlju postoji prihvatljiva jacina signala. Domet je potreban samo za razgovore, a wifi internet vec postoji. Da li se mogu kupiti takvi uredjaji na domacem trzistu, ili mi ostaje da se zlopatitim preusmeravanjem poziva na VOIP ili fiksnu liniju?
[ pctel @ 18.01.2015. 12:49 ] @
Ili mozda ako je neko imao iskustvo sa nekim od ovih uredjaja sa dx.com, da opise radi li to kako treba:
http://www.dx.com/c/cell-phone...gadgets-507/signal-booster-567
[ pctel @ 18.01.2015. 15:28 ] @
Naprimer ovaj uredjaj:
http://www.dx.com/p/gsm-signal...970-2170mhz-45194#.VLum44WBvFY
Cena mu je veoma povoljna, pa ako niko nema nista da kaze, onda da narucim ovo pa da probam?
[ Predrag Supurovic @ 19.01.2015. 00:45 ] @
Misliš da će to da prođe carinu?
Ti uređaji su zabranjeni.
[ pctel @ 19.01.2015. 08:59 ] @
Pojma nemam, takvo nesto mi treba prvi put u zivotu. Pretpostavljam da je legalno jer viidim da netiks prodaje 3g repeater za 2100 Mhz, ali pitanje je da li to meni zavrsava posao za razgovore, a internet me ne interesuje. Lokacija je na obodu grada, teren relativno brdovit, plac okrenut tako da ne gleda na grad vec na planinu iza, pojma nemam gde mu je bazna stanica, svakako nije blizu. Tu treba da bude sediste firme i proizvodnja, tako da telefonsku komunikaciju moram da napravim, bilo nekim uredjajem ili preusmeravanjem, naravno mora biti legalno. Placevi su uglavnom 30-40 ari, kuce udaljene jedna od druge, zidovi debeli od cvrstog materijala a kuca ukopana u smeru prema drugim kucama a u smeru gde je otkopana nema kuca kilometrima dalenko, tako da ne verujem da bi pustali signal napolje i bilo koga ometali, ali u slucaju da je i samo posedovanje uredjaja bez da ikog ometa kaznjivo, onda bih ipak primenio neko drugo resenje. Ne shvatam kako nesto moze biti zabranjeno, a firma moze legalno da ga kupi i uknjizi u svoja osnovna sredstva?
[ Predrag Supurovic @ 19.01.2015. 09:17 ] @
Da ga kupis mozes ali da ga gledas. ALi ne smes da ga korsitis, ako nemas odgovarajucu licencu, koju dovijaju samo GSM operateri.

Ovo bi ti verovatno zaustavili na carini jer bi ti trazili potvrdu usaglasenosti sa domacim standardima i drugu papirologiju.
[ pctel @ 19.01.2015. 09:53 ] @
A da li mi za IP telefoniju isto treba licenca? Bitno je da zvanicni brojevi budu dostupni bilo da se nalaze u tim prostorijama ili negde po gradu i da prilikom pozivanja pozvani ima kao identifikaciju zvanicni broj, a ne neki drugi bezveze.
[ anon70939 @ 18.07.2015. 23:38 ] @
@pctel jesi li našao neko rešenje? Da ne otvaram novu temu...

Jedan prijatelj ima problem u selu, domet ima u jednom deli kuće, ako podigne levu nogu, a desnu ruku stavi iznad glave, i pritom skakuće na desnoj nozi. Samo tada može da telefonira, osim ako vetar ne duva uz potok koji prolazi pored kuće. Tada ne može uopšte

Pored toga, kako kaže, iz "pošte" (tako zove jedno veliko drvo koje se nalazi na 150m od kuće) ima 3 crtice i telefonira bez problema.

Postoji li nešto, što bi mogao da stavi na krov, da se usmeri "prema negde" :) i nakon toga da emituje tu u okolini GMS signal? Recimo kao neki repeater?

Guglah usput dok sam pisao post i nadjoh ovako nešto

Je l' bi to sluzilo svrsi i koliko bi meni, koji pojma nemam nista o tome, bilo tesko da to montiram?