Bavim se programiranjem. Trenutno razvijam aplikaciju za poljoprivredu koja bi koristila GPS telefona, medjutim isti nema potrebnu preciznost.
Da li postoji firma u Srbiji koja moze i ima mogucnost da proizvede eksterni DGPS reciver i antenu s tim da preciznost nakon korekcije signala tj. greska bude manja od 1m.
Verovatno bi za pocetak uredjaj isao u seriji od 1000-5000 komada, kao dodatak aplikaciji.
Ako poznajete nekog javite!
[ PedjaZ @ 18.01.2015. 22:03 ] @
Ti ovo trebas da kupis a ne da ti neko izradi (pogotovo u SRB).
[ Vlada A @ 18.01.2015. 22:13 ] @
Nema gde sa korekcijom do 1m. Postoje pojedini ali kostaju i do $3000
[ amaama @ 19.01.2015. 01:20 ] @
Vlado,
Verujem da ti je to potrebno zbog premeravanja površine. Radio sam nedavno deo aplikacije (pre par godina) za uređaj za geometre i tada sam sve pokušao da dođem do nekog gps-a upotrebljivog za njih sa pristojnim odnosom mogućnost/cena. Sam uređaj je mogao da bude i znatno skuplji tj. manja serija. Ali... Ispostavilo se da se gps prijemnici za široku populaciju namerno prave sa nekom maksimalnom preciznošću do eventualno 10 m (mada je i to vrlo diskutabilno) što je sasvim dovoljno za autonavigaciju i slično. Običan gps (bilo koji) postavim na određenu tačku, ne pomeram, a on non stop "izbacuje"/izračunava druge koordinate u opsegu 10 m (teorija) do 20 m (praksa), bez obzira koliko satelita "vidi" u tom momentu.
Rečeno nam je da su precizniji prijemnici namenjeni prevashodno za vojnu industriju, pretpostavljaš i za koje namene (a pita se onaj ko je vlasnik GPS satelita). Te bolje verzije rade na istom principu (merenje kašnjenja signala do prijemnika) ali koliko sam shvatio sam signal nije u potpunosti isti tj. nešto u vezi signala satelita se razlikuje, nisam se raspitivao šta.
Zato mislim da gubiš vreme tražeći tako nešto da se pravi ili da kupiš, preciznije a jeftinije (i super jednostavne) GPS prijemnike od onih šildova za Arduino nećeš naći. Probaj sa njima, možda su dovoljno precizni za to što hoćeš. Takođe već ima gomila aplikacija sličnih namena koji koriste neke aproksimacije, u pojedinim slučajevima stvarno povećavaju preciznost telefonskog gps-a, potraži na guglovoj prodavnici pa možda nešto smisliš.
Eto sad, ako sam nešto i izlupetao što se tehničkih detalja tiče, molim stručnjake za oprost, jednostavno čim nam je osoba za hardver pomenula vojsku odustali smo od daljeg razvoja pošto nismo postigli željenu preciznost planiranog uređaja, pa sam nešto možda i pomešao posle toliko vremena.
Takvo je bilo moje iskustvo, a želim da ti bolje prođeš.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao amaama dana 19.01.2015. u 02:39 GMT+1]
Mozda ne bi bilo lose iskopati malo vise o ovom modulu. Ima i jeftinije na drugim mestima, ~100$, linkovao sam prvi rezultat. U krajnjem slucaju, ako je cilj >5000 komada, mozda nije lose bar isprobati ovaj.
Deklaratinvo, preciznost <1m, u stacionarnom stanju.
Sve u svemu, pisanje sotvera za neki eksterni mikrokontroler je neophodno.
I uz to razvoj sopstvenog hardvera.
Za "proizvodnju" ti preporučujem da odradiš neki outsourcing u Kini za pravljenje pločica i postavljanje/lemljenje komponenata.
[ Vlada A @ 19.01.2015. 14:32 ] @
@amaama Gresis jako puno, jer vec postoje i uredjaji koji koriste korekciju za zemlje Tzv. RTK imaju preciznost 1CM
Za mene bi bilo idealno kada bi postojao neki uredjaj koji vrsi korekciju greske koju pravi GPS na telefonu ili da jednostavno eksterni uredjaj daje telefonu preciznije podatke, tako da bih se ja mogao direktno orijantisati na software i programiranje jer oko hardwarea i nisam bas strucan.
[ Zlatni_bg @ 19.01.2015. 18:58 ] @
To bolje da zaboravis odmah iz bar 2 razloga:
1. Meni ne pada na pamet da li je to uopste izvodljivo sa telefonom + nekim uredjajem koji mu daje na preciznosti
2. Broj uredjaja koji treba da se proizvede, ozbiljnost projekta (nece valjda android telefon da bleji u uredjaju), i sama cena izrade toga
[ ZAS011 @ 19.01.2015. 19:26 ] @
@Vlada A: Ne postoji uređaj koji "ispravlja krivu Drinu".
Dobio si preporuku za jedan od trenutno najpreciznijih prijemnika.
Ako ti treba preciznije od toga, obrati se američkoj vojsci, da "otključaju" još koji deo signala koji stiže sa GPS satelita kako bi dobio santimetarsku preciznost.
Odgovor na takvo pitanje je unapred poznat
[ peromalosutra @ 19.01.2015. 19:54 ] @
Nesto razmisljam, da li bi bilo moguce koristiti obican GPS uredjaj u telefonu i neku statisticku metodu da se poveca preciznost pozicioniranja? Npr. izvrsi se 100 mjerenja I onda trazi tezisna tacka.
Izmjerene vrijednosti bi trebale da prate Gausovu raspodjelu, bar na otvorenom terenu bez vecih prepreka.
[ dr0id @ 19.01.2015. 20:05 ] @
Citat:
Vlada A:
@amaama Gresis jako puno, jer vec postoje i uredjaji koji koriste korekciju za zemlje Tzv. RTK imaju preciznost 1CM
Za mene bi bilo idealno kada bi postojao neki uredjaj koji vrsi korekciju greske koju pravi GPS na telefonu ili da jednostavno eksterni uredjaj daje telefonu preciznije podatke, tako da bih se ja mogao direktno orijantisati na software i programiranje jer oko hardwarea i nisam bas strucan.
Ne verujem da je to moguce, bar ne u ovom slucaju gde je potrebno da uredjaj bude u pokretu, jer vecina prijemnika radi na 10Hz, a stabilno tek na 5Hz. To bi znacilo da uredjaj mora da bude statican 4 sekunde da bi dobio takvu informaciju, koja je pitanje i da li bi bila pouzdana
[ RoRa @ 19.01.2015. 20:34 ] @
Vlasnik GPS sistema navigacije je Vojska SAD. Sateliti emituju, tehnikom proširenog spektra, civilni kod manje preciznosti i vojni kod velike preciznosti. Dodatno, posle terorističkih napada, civilni kod povremeno u slučajnim trenucima namerno daje "pogrešnu" poziciju satelita što pogoršava performanse celog civilnog dela sistema.
[ Trick Fix @ 19.01.2015. 20:41 ] @
Citat:
Zlatni_bg: vecina prijemnika radi na 10Hz, a stabilno tek na 5Hz
Izvini o kojoj frekvenciji Ti pričaš ?
...to kad kažeš 5Hz------do -----10Hz ???
[ Zlatni_bg @ 20.01.2015. 03:48 ] @
Ne pricam o talasima, vec o ucestanosti primanja podataka sa satelita. 5 puta u sekundi je neki standard, neki cak i manje.
[ bogdan.kecman @ 20.01.2015. 04:09 ] @
?! vec 100000x prezvakana prica?
telefoni nemaju dovoljno dobru antenu, prepravka je preskupa, problem je vrlo resiv ali ne moze dzaba
- risiver sa dobrom antenom koji ume da se okaci na vise od jedan gps sistem ili bar 7point receiver (kao ovaj koji je vec linkovan)
- jedan staticni risiver
- komunikacija izmedju mobilnih uredjaja i staticnog uredjaja
- krece se sa sinhronizacijom svih uredjaja sa staticnim i onda staticni dalje u sinku salje delta greske koju dobija sa svog gps-a, ostali oduzimaju tu gresku sa svog prijema i sa 7p se dobija greska od <1m, kada se u mobilnu spravu doda i IMU onda se greska svodi na <1cm
ima da se kupi vec gotov sistem koji sve to radi, doduse nije jeftin
za rad na polju, vizualna resenja su obicno mnogo jeftinija, sa tri motke sa po nekoliko IR dioda zabodene u polje, kamericom na rc servo-u moze da se postigne veca preciznost, vecom brzinom... i to ima da se kupi doduse oni ne koriste IR i web kameru vec radio far sto je malo kompleksnije da se uradi u kucnoj radinosti no nije neko ludilo od komplikovanosti
za rad na polju, vizualna resenja su obicno mnogo jeftinija, sa tri motke sa po nekoliko IR dioda zabodene u polje, kamericom na rc servo-u moze da se postigne veca preciznost, vecom brzinom... i to ima da se kupi doduse oni ne koriste IR i web kameru vec radio far sto je malo kompleksnije da se uradi u kucnoj radinosti no nije neko ludilo od komplikovanosti
Došlo je vreme da traktorče samo ore, a traktorista ni dugmići ne dira.
[ bogdan.kecman @ 20.01.2015. 05:06 ] @
pe ne znam bas, ove sisteme (radiofar+gps) sam video u usa na velikim
kombajnima i traktorima, i dalje sedi covek za volanom ali mu ovaj
sistem pomaze da ide idealnom putanjom i da ne preskoci nesto .. kombajn
ima autopilot ali ako baja ustane sa sedista - odma se gasi ... nisam
video nigde sistem koji radi bez coveka (nije da u ovom sto sam video ne
moze da radi bez coveka, moze, i bilo bi jos efikasnije jer ne bi morala
da radi klima u kabini .. no verovatno ima razlog zasto mora neko da
sedi u kabini)
[ Vlada A @ 20.01.2015. 09:22 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
?! vec 100000x prezvakana prica?
telefoni nemaju dovoljno dobru antenu, prepravka je preskupa, problem je vrlo resiv ali ne moze dzaba
- risiver sa dobrom antenom koji ume da se okaci na vise od jedan gps sistem ili bar 7point receiver (kao ovaj koji je vec linkovan)
- jedan staticni risiver
- komunikacija izmedju mobilnih uredjaja i staticnog uredjaja
- krece se sa sinhronizacijom svih uredjaja sa staticnim i onda staticni dalje u sinku salje delta greske koju dobija sa svog gps-a, ostali oduzimaju tu gresku sa svog prijema i sa 7p se dobija greska od <1m, kada se u mobilnu spravu doda i IMU onda se greska svodi na <1cm
ima da se kupi vec gotov sistem koji sve to radi, doduse nije jeftin