[ Sc0rp10 @ 25.01.2015. 15:16 ] @
Da li bi neko mogao da preporuci/kaze svoje utiske u vezi ebankinga i koja je banka trenutno najpovoljnija sto se toga tice?

Citao sam i trazio na par tema ovde, poput one "preporucite banku" i vidim da sam poprilicno zakasnio sto se AIK banke tice kada su davali besplatan racun i ebanking. U sustini treba mi dinarski racun za studente ili nezaposlene sa kojim bih iskljucivo placao mesecne racune (infostan, struja, telefon) po mogucstvu bez provizije na uplate, cisto da ne cekam vise u redu u posti/intesi.
[ Dexic @ 25.01.2015. 15:28 ] @
Imas studentski racun u nekim bankama, mislim da cak i u Intesi moze da se otvori, ne naplacuje se odrzavanja, a ako nemas preko 6 racuna je isplativije od bilo kog racuna sa odrzavanjem.

Ili Telenor banka, do 6 racuna je isplativo (150dinara, preko toga ima vec i jeftinijih izbora)
[ Sc0rp10 @ 25.01.2015. 15:47 ] @
Ne znam kako mi je to promaklo pre otvaranja teme, ali upravo videh na kamatici da erste, hypo i alpha daju studentske za 0 din. Nazvacu sutra i intesu da ih pitam.

[ bakara @ 25.01.2015. 15:58 ] @
A sta za nas koji nismo studenti, nego slobodni umetnici?
[ Dexic @ 25.01.2015. 16:23 ] @
Ima predlog u onoj temi za preporuku banke.
[ whitie2004 @ 26.01.2015. 10:54 ] @
Za konkretne primere - 'infostan, struja, telefon' - moze se platiti na internetu ili na nekim automatima. Zapravo vecina banaka ima ugovore sa ovim firmama i to se uglavnom ne naplacuje ...

Mislim, ako bas oces da ides preko virmana i das nesto para ... pa sto da ne uzmu.! To stoji!
[ Sc0rp10 @ 26.01.2015. 14:04 ] @
Citat:
whitie2004: Za konkretne primere - 'infostan, struja, telefon' - moze se platiti na internetu ili na nekim automatima. Zapravo vecina banaka ima ugovore sa ovim firmama i to se uglavnom ne naplacuje ...

Mislim, ako bas oces da ides preko virmana i das nesto para ... pa sto da ne uzmu.! To stoji!


Bio bih jako zahvalan, ako bi mogao da mi napises gde se to ne naplacuje ili koje banke to tebi ne naplacuju proviziju za uplatu ovih racuna, jer ja gde god sam otisao su mi naplatili proviziju.

Evo recimo sa elektrovojvodina sajta: http://www.elektrovojvodina.rs...snicki_servis/nacini-placanja1

Citat:
Plaćanje možete izvršiti:
na šalterima blagajne Elektrodistribucije bez provizije, radnim danom od 7-18 časova i subotom od 8-12 časova;
na svim poštanskim šalterima i šalterima banaka bez provizije, preko uplatne knjižice ili naloga za uplatu.


dok su meni jutros u posti naplatili 35 din. provizije za taj isti racun elektrovojvodine. Takodje, sva tri racuna su imala proviziju od 35 din.
[ Dexic @ 26.01.2015. 14:08 ] @
I ja se isto pitam, odavno ne vazi za telekom i struju da je bez provizije.

Infostan pise na racunu i jeste bez provizije jedino. Ali to je vec uracunato u racun, ne brinite se.
[ kalimero 011 @ 26.01.2015. 14:18 ] @
Struja može da se plati u poslovnicama elektrodistribucije bez provizije, Telekomovi računi preko portala "Moj Telekom", takođe bez provizije. Ali je sve to besmisleno, pošto e-banking može da se nađe potpuno besplatan (tj. bez provizija za neograničen broj računa) već od 150 dinara mesečno (a ako su u pitanju samo struja, infostan i telefon, onda Telenor banka i jeftinije od toga).
[ milstanyu @ 26.01.2015. 15:38 ] @
Web E-banking preko Komercijalne banke mi ne naplacuje provizije za uplate koje vrsim za struju, kablovsku, telefon, itd. Znaci PROVIZIJA 0 DINARA.

Ima jedna "caka", ne mozes da posaljes uplatu bilo kome nego samo preduzecima koja su na listi, a tu su skoro sva javna preduzeca kao i veci mobilni, kablovski operateri, internet provajderi, itd. Provizija se naplacuje ako uplatnicu oznacis kao hitnu. Naravno, odrzavanje racuna se naplacuje. Ovo je za web e-banking, znaci radi preko sajta, sa bilo kog kompa sa internet vezom.

Ne znam da li Kombank naplacuje proviziju ako imate Halcom ili Aseco e-banking, verovatno da, ali u tom slucaju novac mozete slati na bilo koji racun. Ova resenja ne volim zato sto me prisiljavaju da instaliram softver koji postoji samo za Windows.

Odnedavno koristim e-banking UniCredit banke koji takodje radi preko web-a. Ne mora se nista instalirati na kompu, dobija se token (uredjaj koji generise sifre). Novac se moze slati na bilo koji racun u Srbiji, a provizija je 15 dinara po uplatnici (mislim da je nazavisno od sume). Odrzavanje racuna je nekih 300-400 din. mesecno.

Ne reklamiram ni jednu banku, od Kombank-a sam odustao zbog tog softvera. Sa druge strane UniCredit ima neke druge "cake" koje su skuplje od Kombank-a, recimo nesto nizi kurs kod kupoprodaje deviza, ali to je out of topic.

Ne postoji idealna banka. :)
[ kalimero 011 @ 26.01.2015. 15:51 ] @
^
Citat:
Ima jedna "caka", ne mozes da posaljes uplatu bilo kome nego samo preduzecima koja su na listi,...

Da, ali je registracija novog primaoca putem SMS-a (ako se nešto nije promenilo, pričali smo o ovome u "Preporučite banku" pre par meseci), što je sasvim OK rešenje.

edit: Da, i dalje je tako. Demo: https://ebankweb.kombank.com/WEB2.Demo/Account/Login - transferi - plaćanja - nalog za plaćanje - registruj primaoca
[ milstanyu @ 26.01.2015. 16:13 ] @
Nemam ja taj "registruj primaoca" link. Kad upisem nepoznati broj racuna izlazi mi ovo:

"Račun koji ste uneli kao račun primaoca ne postoji u registru javnih primalaca. S obzirom da ne posedujete nijedan potreban vid autorizacije za plaćanje na račune van javnog registra ne možete nastaviti dalje sa plaćanjem na ovaj račun!"

Znam da je ranije bilo potrebno za svakog primaoca ici u banku.
[ kalimero 011 @ 26.01.2015. 16:19 ] @
^
Nemaš ovo na slici?

[ milstanyu @ 26.01.2015. 16:41 ] @
Ne.
Ekran izgleda isto kao taj samo bez tog dugmeta.
[ kalimero 011 @ 26.01.2015. 16:47 ] @
^
Ako je to tako to isključuje Komercijalnu iz svakog ozbiljnog razmatranja. Elem, sad me baš zanima zašto to ima kod demo naloga, a nije funkcionalno, da li ti imaš registrovan broj mobilnog kod njih?
[ milstanyu @ 26.01.2015. 17:00 ] @
Stizu mi obavestenja o transakcijama na mobilni, ali verovatno treba jos nesto.

Ja nisam koristio njihov e-banking neko vreme, tako da nisam u toku da li su nesto novo uveli. Znam da je ranije moralo da se ide u expozituru da bi se registrovao novi primalac.

Ako su stavili u DEMO-u da moze da se registruje novi primalac bez odlaska u expozituru, onda verovatno moze, samo mi nije jasno kako i sta je taj "potreban vid autorizacije" koji se navodi u poruci koju dobijam.
[ Dexic @ 26.01.2015. 17:53 ] @
Da ti nije nekako sakriveno dugme to na ekranu?
Probaj sa drugog browsera ili sa telefona.

Meni se kompu ne vidi recimo Logout dugme, koje znam da je tu, ali posto je ono nebitno, ko ga sisa ;)
[ milstanyu @ 26.01.2015. 18:23 ] @
Nije sakriveno, vec ga nema na tom mestu (proverio sam u Chrome Inspector-u). Pretpostavljam da je potrebno da idem u expozituru da potpisem neki dodatni ugovor kako bi mi se dodala ta opcija. Trebalo bi pitati Kombank, a ja ionako vise ne koristim.

Evo konkretno zasto sam promenio banku: http://www.kombank.com/web-e-bank-mikro-biznis

Znaci za biznis korisnike (sto meni takodje treba, pored privatnog racuna) Web e-banking ne sluzi nicemu, samo za prikaz stanja i pregledanje prometa.

Sa druge strane, u UniCredit banci imam web e-banking koji mi omogucava da radim SVE sa svojim privatnim i biznis racunom (povezani su na isti e-banking). I 100% je bezbedan jer se dobija token uredjaj koji generise sifre nakon unosa PIN koda, znaci nemoguce provaliti sifru i nemoguce generisati sifru bez PIN-a ako se token izgubi. A sve radi preko web-a, sa bilo kog kompa bez ikakve instalacije.

E sad, da ne ispadne da pljujem Kombank a hvalim UniCredit, ima i druga strana medalje... Recimo, kad menjam devize (na biznis racunu), racunaju mi po najgorem kursu. Moze da se dobije bolji kurs, ali samo ako se menja 5000 eur/us$ odjednom. Taj bolji kurs je i dalje za 50-60 para losiji od onog koji sam imao na Kombank (i to za bilo koju sumu).

Eto, kao sto rekoh, ne postoji idealna banka, ali ako govorimo samo o e-banking-u, ovaj koji nudi UniCredit je odlican i ima moju preporuku.
[ kalimero 011 @ 26.01.2015. 18:39 ] @
Citat:
milstanyu: Ako su stavili u DEMO-u da moze da se registruje novi primalac bez odlaska u expozituru, onda verovatno moze, samo mi nije jasno kako i sta je taj "potreban vid autorizacije" koji se navodi u poruci koju dobijam.

Pa, u demo verziji ima dve opcije: SMS i MToken, pretpostavljam da je ovo u pitanju:
Citat:
milstanyu:Pretpostavljam da je potrebno da idem u expozituru da potpisem neki dodatni ugovor kako bi mi se dodala ta opcija.

Citat:
milstanyu: I 100% je bezbedan jer se dobija token uredjaj koji generise sifre nakon unosa PIN koda, znaci nemoguce provaliti sifru i nemoguce generisati sifru bez PIN-a ako se token izgubi. A sve radi preko web-a, sa bilo kog kompa bez ikakve instalacije.

Kod SAGA-inog rešenja (koje koriste npr. AIK i Raiffeisen) se umesto tokena koristi SMS autorizacija plaćanja na predefinisani mobilni broj i takođe radi iz svih browser-a koje sam probao.
Citat:
milstanyu: E sad, da ne ispadne da pljujem Kombank a hvalim UniCredit, ima i druga strana medalje... Recimo, kad menjam devize (na biznis racunu), racunaju mi po najgorem kursu. Moze da se dobije bolji kurs, ali samo ako se menja 5000 eur/us$ odjednom. Taj bolji kurs je i dalje za 50-60 para losiji od onog koji sam imao na Kombank (i to za bilo koju sumu).

Ako ti je kurs bitan tu su neprevaziđeni Telenor (bolji donji kurs, raspon obično 1 dinar) i AIK (bolji gornji kurs, raspon od 1,5 dinara naviše). Inače je kod Komercijalne kurs jako loš preko e-bankinga, ne mogu da verujem da je bilo gde nešto preterano lošiji... Sve ovo smo nadugačko raspredali u "Preporučite banku".