[ Vladimirtech @ 30.01.2015. 19:21 ] @
Pozdrav drugari.U pretrazi nema slicne teme pa sam morao da je otvorim. Zanima me kakva je procedura da se ovlasti drugo lice za podizanje inostrane penzije kod nas. Konkretno... Mom ocu su navodno rekli u banci u kojoj podize penziju koja mu pristize iz Austrije da to nije moguce i da on mora licno da je podize. On je sve manje sposoban da licno ide u banku po penziju, planira da da punomocje supruzi. Da li je moguce da da punomocje supruzi, i da li je moguce da mu ta banka da karticu da bi mogao da podigne novac na obliznjem bankomatu? U pitanju je KBM banka . Hvala u napred.
[ Dexic @ 30.01.2015. 20:09 ] @
Ako je inostrana penzija stize u stranoj valuti (EUR verovatno), tako da ne moze na bankomatu da je dize (osim ako je ne pretvori u dinare, ili je prima preko Telenor banke, posto kod njih mogu evri da se podizu na bankomatima).


Ne znam koja je procedura za primanje penzije (ako je samo podizanje u pitanju, to sigurno moze da ovlasti bilo koga - obicno ovlascenje za devizni racun).


Predlazem ti da probas kod Telenor banke da li moze da prima penziju. Ne mora ni da ide sada da otvara racun, a cak i ne mora da ovlascuje nekoga za podizanje - samo da karticu za bankomat i PIN supruzi. Ne bi morao uopste da ide do poslovnica, jer bi i preusmeravanje penzije valjda mogao da odradi mailom?
[ Vladimirtech @ 30.01.2015. 20:39 ] @
Hvala veliko Dexic . Trebalo bi da moze da dobije karticu, posto on i ovako podize u dinarima inace prima u EUR ima.Znaci ti si siguran da bi trebalo da moze da se ovlasti drugo lice ? Hvala jos jednom.
[ Dexic @ 30.01.2015. 21:14 ] @
Za ovlascenje na obicne (i dinarske i tekuce), 100% moze.

Ne znam da li postoji nesto posebno da treba za penzije da se radi, ali ako on samo podize iznos penzije (bez da treba nesto za penzijske cekove potpisivati), sigurno moze.


Poraspitaj se malo kako tacno prima penziju i da li moze samo da da SWIFT za novu banku. Ako prima u EUR preko doznake, bice mu najlakse da otvori racun u Telenor banci, da zeni karticu za podizanje i miran je. Moze je cak i ovlastiti za sve dalje potrebe. (zgodno bi bilo da joj/tebi da sudsko ovlascenje za sve radnje vezane sa bankom, inace, da nadalje ne mora time da se muci)
[ Vladimirtech @ 31.01.2015. 12:03 ] @
Hvala. Malo je problematicno sada da se prebaci na drugu banku, treba ponovo da salje papire u Austriju itd.. Da li Telenor banka ima filijalu u Smederevu ? Hvala jos jednom.
[ Dexic @ 31.01.2015. 13:54 ] @
Ne bih znao:(