[ Sc0rp10 @ 31.01.2015. 18:00 ] @
Videh malopre temu u kojoj je Dexic odgovorio da sa Telenor bankomata mogu da se podizu evri (iskreno sam se iznenadio, jer nisam imao pojma). Da li neko ima iskustva sa tim? Zanima me da li je moguce podici novac sa kartica drugih banaka i da li "deru" na konvertovanju valute?

Konkretno koristim payoneer karticu (racun na payoneeru je u dolarima) i do sada sam dizao dinare sa intesinog bankomata i kupovao evre u menjacnici. Da li mi se vise isplati da direktno dizem sa telenorovog bankomata evre? Skoro sam siguran da mi je ovo isplativija opcija jer se vrsi konverzija izmedju 2 valute, a ne 3 kao do sada, ako uopste tako telenor radi tj. ako menja dolare direktno u evre.
[ Dexic @ 31.01.2015. 18:47 ] @
Ne, samo sa Telenor kartica mogu evri da se podignu.
[ Sc0rp10 @ 31.01.2015. 19:28 ] @
Znao sam da zvuci previse dobro da bi bilo moguce, hvala.
[ Dexic @ 31.01.2015. 19:34 ] @
Mozda Kalimero ili Informer znaju, ja samo pretpostavljam da je razlog nas zakon, a ne sama banka.
[ kalimero 011 @ 31.01.2015. 20:50 ] @
Pre svega, rezidenti Republike Srbije u skladu sa odredbama Zakona o deviznom poslovanju mogu držati devize na računima u inostranstvu samo pod uslovima koje je propisala NBS svojom odlukom. Pošto je Payoneer kartica vezana za račun u USA, ako si rezident Srbije (a cenim da jesi ;) kršiš zakon. Što se Telenor banke tiče, ona isplaćuje evre samo svojim klijentima i to tako što tretira bankomat kao šalter na kojem se identifikuješ Telenor Master karticom i pin-om i podižeš devize sa SVOG deviznog tekućeg računa u Telenor banci, što je u skladu sa zakonom.
[ Dexic @ 31.01.2015. 21:10 ] @
Pitanje je zasto ti ne bi sa druge kartice dala kada se isto identifikujes njom?
Nasom. Ili stranac svojom.
[ kalimero 011 @ 31.01.2015. 21:41 ] @
^
Zato što bi to bila situacija da banka isplaćuje efektivni strani novac sa računa koji je otvoren kod druge banke (pa još u slučaju Payoneer kartice sa računa kod banke u inostranstvu).
[ Dexic @ 01.02.2015. 13:28 ] @
Ali moze tehnicki raditi kao menjacnica, bez radnika, zar ne?
[ kalimero 011 @ 01.02.2015. 14:09 ] @
^
Može, naravno, pisali smo o tome u temi o Telenor banci. Mogli su da naprave upravo to - da za one koji nemaju račun kod Telenor banke ATM funkcioniše kao menjačnica, ali u tom slučaju bi konverzija išla kroz dinar (i, po pravilu za automatske menjačnice, po lošijem kursu), a to nije ono što je čovek hteo. Suština je u sledećem - Telenor bankomati su predviđeni za isplatu (i uplatu) evra samo sa (na) tekućih deviznih računa klijenata te banke i tu nema nikakve konverzije. Svaka legalna konverzija efektivnog stranog novca u Srbiji mora ići kroz dinar i tu je najisplativije upravo ono što stoji u prvom postu - podići dinare Payoneer karticom na nekom od bankomata i uraditi konverziju u evre u nekoj od menjačnica.
[ TheMagnum @ 12.11.2015. 07:41 ] @
Hajde da se i ja umesam u ovo. Potvrdjujem Kalimerovu pricu, potrudio sam se da se malo bolje edukujem oko toga i evo da podelim link sa vama:

http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/dev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf
[ cyBerManIA @ 12.11.2015. 15:10 ] @
@Sc0rp10, podizao sam sa Telenor bankomata par puta koristeci Payoneer karticu. Prebaci u dinare kao kod drugih banaka. Kurs je bio na mestu. (Samo da potvrdim iz prve ruke)

Odlicni odgovori, Kalimero. Kapa dole.
Jel' se u ovom slucaju (inostrana kartica na domacem bankomatu) koristi kurs banke ciji je bankomat ili medjubankarski kurs?
[ kalimero 011 @ 12.11.2015. 17:09 ] @
^
Citat:
Jel' se u ovom slucaju (inostrana kartica na domacem bankomatu) koristi kurs banke ciji je bankomat ili medjubankarski kurs?

Po pravilu se koristi kurs kartičarske organizacije (MasterCard, odnosno VISA) + provizija banke koja je izdala karticu, osim ako ne izabereš na bankomatu ono što se zove "garantovani kurs" ili tako nešto (garantovano je gore po tebe ;). MEĐUTIM, ovo ne važi za Payoneer Master karticu (koju ne koristim, ali sam svojevremeno tražio podatke oko provizija za korišćenje iste, tako da uzmi ovo dalje sa rezervom, možda se nešto promenilo) - kod podizanja na ATM-u će ti biti zaračunata pored fiksne provizije (oko 3$ beše) i varijabilna (kroz kurs za konverziju) koja se kreće na nivou od 2,5-3%. Problem je što ta dodatna provizija nigde nije bila jasno definisana, osim da postoji i da će biti naplaćena po jednom od dva osnova: valuta koja se koristi nije USD ili se radi o "cross border" transakciji.

edit: I dalje je tako: https://payoneer.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/6118

edit 2: Ali sada su napisali i nešto konkretnije - provizija za konverziju je do 3,5%: http://blog.payoneer.com/every...o-know-about-conversion-rates/