Imam PC daljinski i uz njega sam naravno dobio prijemnik koji ide u USB...
Interesuje me da li bih mogao da iskoristim taj prijemnik koji sam dobio,da preko njega primim i snimim IR signal nekog drugog daljinskog..?I ako moze ono sto mi je jos vaznije,koji software da koristim..?
U principu meni treba da snimim signal daljinskog od klime,i da ga kasnije prebacim na Arduino (koji mi jos nije stigao) zarad nekog daljeg projekta...
Dakle najbitnije mi je moze li se preko tog prijemnika to uraditi,i uz pomoc kog software-a?
Pozdrav!
[ vladd @ 02.02.2015. 16:06 ] @
Postoje bar tri najcesca standarda za komunikaciju daljinskog i TV-a.
Prvo te standarde treba proucuti, a onda je snimanje signala nepotrebno
I za Arduino postoje prakticno gotovi programski moduli za IR komunikaciju i upravljanje.
Sto se programa za snimanje porta tice, znam programe za paralelni port i snimanje oblika signala preko zvucne karte. Sa usb porta signal nisam snimao.
[ Djaps27 @ 02.02.2015. 16:33 ] @
Hmm..nisam te razumeo bas najbolje..prvo meni treba "snimak" komunikacije daljinskog od klime,ne TV..
A za te protokole ne znam,samo sam video da ljudipomocu Arduina i IR diode uspeju da uhvate i snime signal..al' rek'o ako moze i sa ovom mojom opremom da ne cekam da mi stigne Arduino..a nemam ni diodu.
Pozdrav i unapred hvala na objasnjenjima.
[ zica49 @ 02.02.2015. 16:49 ] @
Svaka sekvenca od bilo kog dajinskog se moze snimiti sa digitalnim memorijskim osciloskopom. Ista se moze prebaciti u PC ili nekakav MCU ili u to sto zamisljas,doraditi i svasta nesto samo je u pitanju kreativnost konstruktora.
[ Djaps27 @ 02.02.2015. 16:55 ] @
Nazalost,nemam osciloskop.. :/ Postoji li jos neko resenje?
[ zica49 @ 02.02.2015. 17:01 ] @
Nailazio sam na mnogo verzija IR snnifer-a po netu malo preguglaj..
Koliko se sjecam IR detektor iz nekog aparata spojen na PC uradi isto ono sto je prezentirano na linku iz mog prethodnog posta.
Znam,iskopao sam i ja to.. Ali mene interesuje da li bih umesto toga mogao da iskoristim IR prijemnik koji sam dobio uz daljinski za PC,i uz koji software?
[ vladd @ 02.02.2015. 21:39 ] @
I kada snimis signal, neophodno je da ga razumes, prakticno "procitas"..
Zato sam preporucio ucenje protokola, pa ti snimac ne ce biti ni potreban.
Sta god da snimis, mora da se uklopi u teoriju
Ovde ima nekih primera, pa dok ne stigne Arduino, malo teorije nije za bacanje
Ali,ne znam da li si pogledao ovaj snimak koji sam okacio,cini mi se da je on tu samo iskopirao signal koji je primio,ponovo na Arduino..Znaci on ga ocita,zatim ga programira na Arduino i kasnije koristi na nacin koji se vidi u videu..
Msm,mozda gresim,ali mi se cini da on tu nista posebno ne cita signal,vec ga samo kopira kao buducu naredbu..
Ispravi me ako gresim?
[ bogdan.kecman @ 03.02.2015. 00:35 ] @
imas kod za arduino koji cita signal sa risivera .. taj risiver ima obicno 3 zice i unutra je klasican risiver jedna zicka je 5V, jedna ground i treca ti je demodulisan signal .. okacis to na arduino i picis .. za analizu samog koda sa daljinskog ja koristim npr ANALYSIR.com mnogo dobar sw (Doduse kosta 15$ ali i nisu neke pare) moze da koristi razne risivere (default je arduino + risiver, ja ga koristim ili sa aruduinom ili sa irtoy)
obrati paznju da klima ima malo kompleksniji kod koji salje od klasicnih daljinaca
@vladd ne znam da li si nekad analizirao daljince od klime, svaki salje nekim svojim protokolom i svi su retardirani :(, sirc rc5 rc5x rc6 etc etc .. to je sve super za audio video sprave ali klime bas smaraju extra, najlakse snimis pa reprodukujes :D
[ vladd @ 03.02.2015. 07:42 ] @
Nisam radio za klime, davno su mi glavobolju pravili TV daljinci i definisanje protokola i komandi.
Narocito oni "pametniji", koji su imali soft servisni meni, kao sto je Sony, a ne posedujes originalni daljinac, posto njega vlasnici prvog sahrane, i koriste pijacne "zamene"
Citat:
cini mi se da je on tu samo iskopirao signal koji je primio,ponovo na Arduino
Snimljeni sempl moze da sadrzi nekoliko sekvenci jedne komende, posto je daljinac ponavlja dok je stisnuto dugme...zasto bi se neka memorija punila visestrukim ponavljanjem komande, kada je dovoljno ZNATI izgled i tajminge JEDNE komande i imati TABELU svih ostalih komandi i prakticno njihovih "paketa signala"?
P.s. mozda nadjes i jeftinije negde, ali je tu oko 8-9$
[ vladd @ 03.02.2015. 11:07 ] @
To je ono sto se hoce, i moze, softverskom emulacijom, za potrebe citanja sporog IR signala.
Ova igrackica je sasvim solidna i za neke brze aplikacije.
[ bogdan.kecman @ 03.02.2015. 12:28 ] @
fora sa klimama je sto koriste neke retardirane enkodinge obicno ... cak sam sa vise nego jednom klimom imao problem sto npr uopste nije manchester .. ma ..
elem, ako neko hoce ista ozbiljnije ovaj sw koji sam linkovao za 15$ stvarno pravi decu ..
za zezanje moze da se iskoristi jedan od milion arduino primera za semplovanje
usb irtoy je super za reprodukciju i testiranje (radi isto odlicno sa analysir.com )
[ Djaps27 @ 03.02.2015. 14:01 ] @
Moja zamisao je sledeca,da Arduinom primim signal,i programiram ga kao naredbu na Arduino...zatim bi na njega dodao GSM/SMS modul,i time bih dobio paljenje klime preko sms poruke...
To mi je zamisao u teoriji,e sada kazite mi da li je to moguce izvesti Arduinom,ili mi treba neka sofisticiranija oprema..?
Jer,ideja mi je da projekat bude nisko-budzetni, tipa Arduino 8$ + GSM modul 17$ + RAZNO 5$ = 30$ To jest oko 3500 dinara,ne preko toga...
Za sve savete sam otvoren.
[ Djaps27 @ 05.02.2015. 20:26 ] @
Niko vise,nikakvu ideju...?
[ zica49 @ 05.02.2015. 20:29 ] @
Moze sto da ne.
[ bogdan.kecman @ 05.02.2015. 22:07 ] @
os ti bacim sors za arduino koji ovaj analysir koristi? on ti vraca neki string sa ir senzora, pdim je da to vratis nazad u ir diodu
[ Djaps27 @ 06.02.2015. 08:15 ] @
Moze,postavi!
[ bogdan.kecman @ 06.02.2015. 09:43 ] @
sifra je es
[ markic @ 06.02.2015. 11:01 ] @
Davnih dana sam nešto slično radio uz pomoć programa koji se zove Girder. Signal sam 'hvatao' pomoću IR prijemnika od TV tuner kartice, a Girder ga lepo ispiše u heksadecimalnom zapisu.