[ Ivan Dimkovic @ 03.02.2015. 20:22 ] @
Kao sto mnogi znaju, izasao je MS Outlook za Apple iOS platformu.

Medjutim, sigurnosni eksperti su nasli nekoliko mana istog koje mogu biti lose za sigurnost. Najveca mana je drzanje credential-a na MS serverima (http://www.theregister.co.uk/2..._security_outlook_for_ios_app/)

Da li je drzanje ovih informacija opasno ili ne, to bih ostavio za drugu temu.

Medjutim, ono sto je meni interesantno je odnos kupaca prema ovome iz raznih regiona.

#1 - Prvi primer, slika dole, je Apple strana za USA podrucje, gde se vide jako dobri komentari na aplikaciju. Naravno, Apple je mozda probrao najbolje komentare za marketing. Na zalost, nemam pristup USA iTunes Store-u (posto moj iPhone odmah ide na DE AppStore) da vidim kako stvari stoje sa komentarima danas

#2 - Drugi primer, druga slika dole, je pogled na komentare na nemackom AppStore-u. Za one koji ne razumeju nemacki: ogromna vecina komentara su niske ocene i upozorenja na "spijuniranje".

Meni je ovaj fenomen interesantan i video sam ga vise puta: Nemci su izuzetno osetljivi na pitanje privatnosti i to je u ostrom kontrastu sa anglosaksonskim narodima. Ovo je samo poslednji primer. Pre nekoliko godina se u DE uvodila elektronska zdravstvena knjizica. U svakoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj sam bio je stojala tabela gde se navode pro/contra argumenti, gde su dominirali argumenti vezani za moguce kompromise sigurnosti. Sa druge strane, za UK znam da su slicne diskusije bile fokusirane samo na nove tehnologije i feature koje korisnici dobijaju sa elektronskom zdravstvenom knjizicom.

Jos jedan kuriozitet je, recimo, da po defaultu na ISDN linijama kada su bile popularne, za rezidencijalne prikljucke, slanje Caller ID-a je bilo iskljuceno i bilo je neophodno pismeno traziti od telefonskog operatera da se korisnikov Caller ID salje dalje u sistem. Cuo sam da je ova opcija bila oduvek default zbog istorijskih iskustava sa zloupotrebom telefonskih podataka.

--

Verovatno mnogo faktora utice na ove razlike, pretpostavljam da je Nazi vreme kao i programi denacifikacije od strane saveznika ostavilo dubok trag u kolektivnoj svesti, kao i, naravno, DDR. U svakom slucaju, Nemci su danas prilicno razliciti po ovom pitanju od UK ili USA stanovnika.

Videcemo koliko ce to trajati i da li ce ovakav stav izbledeti u skorijoj buducnosti.

A evo i slika:[ Nedeljko @ 03.02.2015. 23:05 ] @
Što se elektronskih dokumenata tiče, zar ih je problem napraviti tako da sadrže:

1. neki broj šifri, koje pripadaju samo meni, a ne nose nikakve druge informacije,
2. za svaki lični podatak i za svaku šifru digitalni potpis policije da su taj lični podatak i ta šifra povezani,
3. mogućnost da se izvezu potpisi o vezi željenih ličnih podataka i željene šifre, čime se dokazuje da su izabrani lični podaci povezani i pri čemu se mogu za razne namene koristiti razne šifre kako se ne bi one međusobno povezivale.
[ EArthquake @ 04.02.2015. 09:43 ] @
Zanimljiva obzervacija ... Bas me zanima sta kazu drugi regioni.

A to sa usisavanjem svih mogucih podataka u se vec odavno idu u krajnjost i bezobrazluk.
[ Ivan Dimkovic @ 04.02.2015. 11:06 ] @
@Nedeljko,

Mislim da je problem pre svega usability prirode, kako napraviti nesto da ne remeti tok rada "obicnog korisnika".

Na zalost, "obican korisnik" iliti Joe Sixpack, ocekuje da tapne negde, ukuca sta hoce, tapne - i da to bude gotova stvar.

Svako uvodjenje dodatnih mera Joe Sixpack vidi kao komplikaciju.

Uvodjenje sifri cesto dovodi do zapisivanja istih na cedulje nalepljene na monitor. Insistiranje na duzim siframa se smatra komplikacijom i sl.

Na zalost, u borbi izmedju vece sigurnosti i lakoce koriscenja, ono drugo uvek pobedjuje kada su proizvodi namenjeni masama u pitanju :(

--

E-mail je poseban problem, posto bilo kakvo konkretno povecanje bezbednosti zahteva prosirenja protokola - tu odmah naleces na problem kompatibilnosti, nemaju svi isti klijent kao ti, itd...

Cela stvar je, IMHO, potpuno beznadezna kada su "obicni korisnici" u pitanju. Cak i da se desi neko veliko s*anje, tipa da u nekoj civilizovanoj zemlji dodje do nekog masovnog zloupotrebljavanja "nesigurnih" podataka koji bi uticali na zivot pojedinca, mislim da ni to ne bi pomoglo.

Za tehnicki potkovane vec postoje odavno resenja.
[ PeleZr @ 04.02.2015. 11:52 ] @
Imam pristup US store -u i evo screenshota sa komentarima http://take.ms/yIvly

Ni dalje koliko sam listao nisam primetio da bili ko ima problem sa privatnoscu. Inace i ja sam bio u pocetku prilcino iznenadjen kako u US nemaju problem da ostavljaju podatke na sve strane, i pamte ih u ralzicitim aplikacijama i na serverima
[ Burgos @ 04.02.2015. 17:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Pre nekoliko godina se u DE uvodila elektronska zdravstvena knjizica. U svakoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj sam bio je stojala tabela gde se navode pro/contra argumenti, gde su dominirali argumenti vezani za moguce kompromise sigurnosti.


Pre nekoliko godina se u SRB uvodila elektronska lična karta. Ispred svake crkve koju sam ja video je stajala tabela u kojoj se navode contra argumenti, gde su dominirali argumenti vezani za žig zveri.
[ Ivan Dimkovic @ 04.02.2015. 18:41 ] @
Pa dobro, to ti je prilagodjeno ciljnoj grupi koja bi o elektronskoj licnoj karti da se obavestava u objektima organizivane religije. Kakva ciljna grupa, takvi i... argumenti.

Ovi koje sam ja citao su bili fokusirani na problem zastite privatnosti medicinskih podataka pacijenata u sistemu koji korenito menja nacin skladistenja i pristupa tim podacima.
[ Burgos @ 04.02.2015. 19:31 ] @
Da, moj komentar je bila upućena malo na crni humor.

Mogu samo reći da su reakcije nemaca bile adekvatne, i da su potpuno suprotne reakcijama amerikanaca. Radio sam dve godine za kompaniju koja piše i održava EMR i billing softver u oblasti medicine koji se koristi u jednoj državi SAD-a, i to u nemalom broju ordinacija. Postoje HIPAA regulacije koje propisuju šta se sme, šta se ne sme, kako se rukuje, a kako se ni na koji način ne rukuje zdravstvenim informacijama. Nažalost, taj standard se sprovodi do nekog vrlo glupog nivoa (ne delite svoju šifru ni sa kim, i nemojte da šaljete screenshot-ove ekrana preko mejla). Naši serveri su bili iole dobro zaštićeni (iako nikada ne bih garantovao), ali kako smo radili HL7 komunikaciju sa raznim vendorima, mogu samo tužno da konstatujem na šta je sve to ličilo i sa kakvim smo se ljudima susretali i sa kakvim sistemima su oni baratali, i niko se nikad nije osvrnuo na to. Nemci su imali sasvim dovoljno razloga da budu zabrinuti za svoje podatke.

Ovo vec ide u offtopic, ali evo link od jutros:

http://www.anthemfacts.com/

Citat:
Safeguarding your personal, financial and medical information is one of our top priorities, and because of that, we have state-of-the-art information security systems to protect your data. However, despite our efforts, Anthem was the target of a very sophisticated external cyber attack. These attackers gained unauthorized access to Anthem’s IT system and have obtained personal information from our current and former members such as their names, birthdays, medical IDs/social security numbers, street addresses, email addresses and employment information, including income data. Based on what we know now, there is no evidence that credit card or medical information, such as claims, test results or diagnostic codes were targeted or compromised.


A Anthem je jedan od najvecih igraca.

[Ovu poruku je menjao Burgos dana 05.02.2015. u 09:17 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Burgos dana 05.02.2015. u 10:34 GMT+1]
[ Nedeljko @ 05.02.2015. 18:54 ] @
Ivane, nisi razumeo. Pod šifrom nisam mislio na password, već guid. Neki broj guid-a bi se pamtio na kartici. Korisnik ima na ekranu CODE1,...,CODEn, izbor koji će CODE da upotrebi i izbor koje lične podatke će da prosledi.