[ sinadin @ 28.03.2004. 14:38 ] @
Mac filosofija je zapravo razvijena fenomenologija koja nudi mnogo više od puke vizuelne i operativne atrakcije. Kada Dragan Sakan kaže da bi kompjuteri trebali da se "humanizuju" on zapravo opisuje trenutno stanje kod operativnih sistema i hardvera Apple Mac računara. Mnoge su stvari u životu naturene nedostatkom para pa i kupovina jeftinih PC konfiguracija. Navike i običaji potekli iz rada u Windows okruženju i adekvatnoj hardverskoj platformi pretvorili su se u komplekse od kojih su neki postali pogrešno forsirani rituali.
Moj prvi problem je bio prihvatanje ogromnih cena Mac računara. Otpor je trajao prilično dugo - sve dok nisam shvatio da ta cena podrazumeva i pravo na korišćenje patenta simplifikacije ukupnog procesa rada na računaru - u mom slučaju, prilagođavanje na normalno stanje stvari kod interakcije antropomorfnog uma sa softverskim aplikacijama. To je prilično ozbiljan problem rešen na jednostavan način. Čovek se i u životu odlučuje načinom selekcije, bira dok ne nađe ono što je tražio. Hardverske komponente Apple Mac računara izabiraju se na sličan način - rigoroznom selekcijom. Usavršen proces jednog kvalitativnog filtriranja omogućio je iskorištavanje svakog postojećeg megaherca brzine procesora koji je glava ove kreacije. Tom mozgu su podređene sve ostale funkcije. Dizajn je bitan deo Mac filozofije. Baš kao što se u sferi arhetipskog poimanja, jabuka Evi učinila slatkom i poželjnom, tako se i Apple računari nameću pre svega svojim izgledom. Razlika je, međutim, dramatična - nov korisnik Apple računara ne zapada u arhi-stereotip greha već se kupovinom približava sam sebi. Zvuči čudno i pomalo pretenciozno ali krajnji korisnik tog izuzetnog procesa završava jedan metafizički krug ostvaren na nivou i po principu humaniteta. On se ovde vidi u delu brige inžinjera programera za krajnjeg korisnika koji je stvarni a ne imaginarni kupac, kupac o kome se razmišlja. To je pojedinac a ne grupa, identitet a ne tržište. Princip promene u potrošačkom društvu koji doprinosi izvesnoj dinamici u plasiranju proizvoda ali ne i njegovom kvalitetu, bilo je prvo što se u Mac-u svesno odbacilo. Pitanje usiljenog promiskuiteta u računarskim inovacijama nametnutog fenomenom razvijenog planetarnog tržišta rešen je na najednostavniji način. Stvari su se u Apple-u menjale samo tada kada je trebalo da se menjaju, promena je ovde uzela oblik organske razvojnosti a ne marketinškog nadmetanja. Stoga su promene svesno organizovane, dobro planirane i fantastično plasirane na istom tom nezasitom tržištu.

Panther je zapravo operativni sistem ljudske podsvesti. Finder je, u u kodu ispisani hemijski mehanizam uzročnog otkrivanja informacije iz sećanja, iTunes je mesto na kome se potvrđuje čovekova potreba da se muzici raduje u grupi, iPhoto organizuje već pomenuto sećanje u delu vizualnih opažaja... Moji problemi u revitalizaciji prirodnih potreba i običaja u radu na računaru su, pod infekcijom stečenom dugogodišnjim bivstvovanjem u Windows okruženju, bili bizarni. Psihološko grupisanje opažaja u slučaju Font smoothening-a, na primer, daje osnovu za znatno lakše i brže čitanje teksta. Pikseli su raspoređeni i grupisani po meri čoveka te daju fantastičan efekat. Ipak, nakon dugogodišnjeg rada na PC-ju i Samsungovom LCD-u od 17 inča, treabalo mi je dosta vremena za navikavanje na zadatu funkciju omekšavanja ivica slovnih znakova na mom novom Powerbook računaru. Tek nakon dve nedelje rada, shvatio sam da ovaj način približava površinu ekrana knjizi, papiru. To je upravo i suština brenda Mac računara. Bribližiti artificijelnu binarnu akciju čoveku na način njenu blizak i prihvatljiv.
[ caboom @ 28.03.2004. 15:32 ] @
covece... gde si ti odlutao. fetishizam te nece daleko odvesti.
[ sinadin @ 28.03.2004. 22:45 ] @
ne brini... ja sam vec daleko dogurao u svetu koji nije direktno vezan za racunarsku tehnologiju tako da se ne brinem previse za fetish o kome pricas.. :) ovo je samo mala indukcija mojih sporednih interesovanja. tek, mislim da sam u pravu.
dejan sinadinovic
prodekan FMU, Univerziteta u Beogradu
sef katedre ALU
predsednik EPTA Srbija
http://solair.eunet.yu/~sinadin
[ caboom @ 28.03.2004. 23:33 ] @
onda odista nikako ne razumem gornji tekst... ili sam mozda odvishe zatrovan svakodnevnom i zemaljskom logikom da bih shvatio takav post.
[ neetzach @ 28.03.2004. 23:39 ] @
Sto bi trekla Lisa Simpson: "Ovde mirise kao u kabinetu profesora likovnog".
[ VRider @ 28.03.2004. 23:45 ] @
A ja sam mislio da su linuxasi zaludjenici.
Ovde se govori o biranju komponenti prepunom emocija i ljubavi!?
[ caboom @ 28.03.2004. 23:52 ] @
jesu i to veliki, ali izgleda i apple ima fantastican advocacy. u svakom slucaju, ovo je sjajna antireklama za apple, a ja mislim da cu poceti da izucavam psiholoske deformacije svake od sekti ponaosob i pravim strogu klasifikaciju posto postoje prepoznatljivi pattern-i.
[ VRider @ 29.03.2004. 00:02 ] @
A ti si kao neki psiholog?
[ caboom @ 29.03.2004. 00:11 ] @
niposto, ali me fenomen advocacy-a fascinira kao generalno jako dobar nacin da prikazes svo neznanje i istripovanost, ili jednostavno neinformisanost.
[ spartak @ 29.03.2004. 08:06 ] @
@sinadin

Tvoj opis me podseca na babu koja mi maze pekmez da pojedem na brzinu i da palim napolje na fudbal kad sam bio mali...

Nikad nije mogla j*ni pekmez da namaze, nego prica sat vremena kakve su bile kajsije, ko je sve svracao dok je pravila, ko joj je nabavio secer posto je bas tada bila nestasica..

Danasnji manageri i medijski promoteri su prave pekmez babe, umesto da isporuce ljudima alat da rade oni pricaju kojekakve nebuloze.
[ sinadin @ 29.03.2004. 08:23 ] @
Ne mojte da shvatate sve ovo preozbiljno. Nista nije strasno ako sam napisao provokativan tekst (odnosno tekst koji nije orijentisan na cisto operativne teme tipa #klilkni ovde - skroluj onde#). Ne radi se o propagandi, to je naprosto, moje misljenje o stvarima koje su pre moj hobi nego profesija. Dopalo mi se ono sa pekmezom. Ne tripuj previse momak, ja bih mogao da ti namazem taj tvoj sendvic (ako se u tom komentaru radi o prenosnom znacenju). Uopste, smatram takve imbecilne retro/evokacije previse prostim da bih se oko njih zamarao. Tek, nisam bio niti uvredljiv niti pakostan a odijum je ocigledan. Toliko o Srpskoj toleranciji. Da li su svi na ovom forumu klinci/infantilni ili mi se to samo cini? ps. meni ovde smrdi na Srpsku kasabu a ne na nekakav kabinet o kome je neko nesto trabunjao... \\Pozdrav
[ caboom @ 29.03.2004. 11:52 ] @
shvati da ovde niko ne voli metafizicki dzem od kojeg se niko nije najeo, dal' u srpskoj kasabi ili u kabinetu profesora likovnog. jedina razlika je sto u kabinetu mozes da se ogrebes za dim-dva. i bajdvej, jel taj poziv na srbovanje neki uslovni refleks?
[ spartak @ 29.03.2004. 12:06 ] @
Super odgovor profesore.

Elem, ja sam recimo ponosan na srbsku toleranciju :-) Gde drugo ima da dodje neko skroz van struke i prica totalne nebuloze ljudima kojima je to struka. Pa jos i da se buni kada ga fino opomenu da se malo zagubio. Da si pricao kuci zeni a ona te gleda i samo trepce kakav si genije to bih i razumeo, ali ovaj pokusaj mastanja mi je bas pravi primer kako su ljudi ovde tolerantni.

ES je chudo (jedva cekam da nas pobrisu) :-)
[ VRider @ 29.03.2004. 12:13 ] @
Citat:
Toliko o Srpskoj toleranciji. Da li su svi na ovom forumu klinci/infantilni ili mi se to samo cini? ps. meni ovde smrdi na Srpsku kasabu a ne na nekakav kabinet o kome je neko nesto trabunjao.

Ovakve reakcije ga najvise i cine srpskom kasabom ("srpska" je malo slovo).
[ sinadin @ 29.03.2004. 12:59 ] @
ok. priznajem. nisam trebao da postujem onaj tekst na forum. vidim da ste svi iz iste struke i da vam je smesno da neko ko se ne bavi racunarima pravi promaju o necemu sto je, po vama, sustinski efemerno (ovo pisem samo zbog toga sto znam kako ja reagujem kada neko ko nije strucan pise o mojoj profesiji). izvinjavam se svima koji su tekst shvatili kao nametanje teme koja samo pravi sum na mrezi... zamolicu administratora da izbrise temu.

srdacan pozdrav, s.
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:09 ] @
Citat:
VRider:
Citat:
Toliko o Srpskoj toleranciji. Da li su svi na ovom forumu klinci/infantilni ili mi se to samo cini? ps. meni ovde smrdi na Srpsku kasabu a ne na nekakav kabinet o kome je neko nesto trabunjao.

Ovakve reakcije ga najvise i cine srpskom kasabom ("srpska" je malo slovo).

\
ja ne spadam u one pseudo/mundijaliste koji su prihvatili reformatorsku reviziju pravopisa po kojima se i rec "srbija" menja u zavisnosti od pukog gramatickog konteksta. Za mene je Srpsko i Srpski i Srpskog i Srbija i Srbovanje i Srbenda i Srbincic. Zao mi je, ne prihvatam mala slovca cak ni u zvanicnim esejima koje objavljujem uz prisustvo ozbiljnih recenzenata. Uzgred, kako to da se ovde ne komentarisu reci kao sto su nemogu, nevidim, ne znam itd.. a da se primecuje veliko pocetno slovo? Kreativni haos? Pozdravljam, S.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 13:16 ] @
Citat:
Za mene je Srpsko i Srbija i Srbovanje i Srbenda i Srbincic. Zao mi je, ne prihvatam mala slovca cak ni u zvanicnim esejima koje objavljujem uz prisustvo ozbiljnih recenzenata.


To sta je za tebe pravilno ili ne je skroz irelevantno za pravopis srpskog jezika koji propisuje odredjena institucija a ne svako kome padne na pamet.

Koliko su ti recezenti ozbiljni je dovoljno jasno iz tvog citata. Takav recezent bolje da ne stavlja posao sa tobom u svoj CV.

Rekao bih ti jos nesto i za "pseudo munijalizam" ali ne zelim da pretvaram ovo u politicku/ideolosku diskusiju, ali slobodno mogu da kazem da se iz nje vide dometi diskusije sa tobom i pretvaranje iste u mlacenje prazne slame na tvoju inicijativu.

Citat:
Uzgred, kako to da se ovde ne komentarisu reci kao sto su nemogu, nevidim, ne znam itd.. a da se primecuje veliko pocetno slovo? Kreativni haos? Pozdravljam, S.


Komentarisu se, i te kako - samo ti dovoljno ne pratis. Sa "nemogu" smo imali pravi mali rat i zahteve za uvodjenje obaveznog "spell-checkera" , no to je vec off-topic i sl.

Da se vratimo na temu, jako je lepo sto si nas obogatio tvojom subjektivnom analizom korisnickih okruzenja i racunarskih platformi - ja se recimo ne slazem sa njom, smatram da je finalni dizajn jedne platforme obavezni kompromis izmedju mnogih faktora, medju kojima su interakcija i intuicija samo jedan od njih, a cak intuicija i lepota mogu da se podvedu pod subjektivnim dozivljajima - a dalje, posle pominjanja podsvesti mislim da nema mnogo mesta ozbiljnoj diskusiji - na kraju krajeva, svako od nas ima vrlo jedinstvenu svest (pa i podsvest) - o razlikama u percepciji lepote i funkcionalnosti medju narodima / civilizacijama da ne govorimo, pa je prica o jedinstvenom ultimativno intuitivnom okruzenju skroz nepodesna za ovaj forum.

Citat:
iTunes je mesto na kome se potvrđuje čovekova potreba da se muzici raduje u grupi


A MusicMatch, Winamp, Yahoo Music store nisu.. ili mozda aktiviraju neki drugi hemijski receptor u mozgu? Bas bih voleo da mi psiholoski ili biohemijski objasnis razliku izmedju iTunes muzicke radnje i, recimo, Napster radnje...

Citat:

Moji problemi u revitalizaciji prirodnih potreba i običaja u radu na računaru su, pod infekcijom stečenom dugogodišnjim bivstvovanjem u Windows okruženju, bili bizarni. Psihološko grupisanje opažaja u slučaju Font smoothening-a, na primer, daje osnovu za znatno lakše i brže čitanje teksta.


Oho.. vec imamo elaborat na temu algoritma za omeksavanje ivica fonta i njegov uticaj na efikasnost prepoznavanja slova - da li imas neki naucni rad koji naucnim metodom (ABX, double-blind + placebo) pokazuje superiornost Apple metoda (koji god da se koristi) ili samo onako pricas... a da probamo jedan double blind kontrolisani test gde neces znati sa koje je platforme tekst pa da vidimo koliko si uspesan?

Citat:

Pikseli su raspoređeni i grupisani po meri čoveka te daju fantastičan efekat.


A kakva je to "mera coveka" - da nije mozda standardizovana nekim ISO standardom pa je za sve ista ili ukodirana kao nekim-cudom nepromenljivi deo DNK koda... svasta sam propustio ovih godina...

Citat:

To je upravo i suština brenda Mac računara. Bribližiti artificijelnu binarnu akciju čoveku na način njenu blizak i prihvatljiv.


Ovo iz nekog Apple prirucnika za advocacy ili gresim? :)


[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.03.2004. u 15:27 GMT]
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:22 ] @
ovde je problem sto ja nisam "svako" i sto su moji tekstovi prihvaceni na mnogo vaznijim mestima nego sto je ovaj forum. ne mastaj mnogo. kada kazes institucija, mislis akademija nauka?
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:24 ] @
>> a cak intuicija i lepota mogu da se podvedu pod subjektivnim dozivljajima - a dalje,

kada vec ratujemo / kaze se: "pod subjektivni dozivljaj" ili "pod subjektivna dozivljaje" a ne u mnozini kako si ti napisao. slovo "a" ti ne treba posle crtice... :)

[Ovu poruku je menjao sinadin dana 29.03.2004. u 15:30 GMT]
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 13:29 ] @
Citat:

ovde je problem sto ja nisam "svako" i sto su moji tekstovi prihvaceni na mnogo vaznijim mestima nego sto je ovaj forum. ne mastaj mnogo. kada kazes institucija, mislis akademija nauka?


Tvoji tekstovi prihvaceni na vaznim mestima, vaznijim od ovog foruma? :-) Vidim da imas i problem sa egom, no dobro - to svako ima u manjoj ili vecoj meri..

A sta su tvoji tekstovi? Naucni radovi, sa naucno dokazanim cinjenicama?

Mozes li da nam das listu tvojih radova, gde su objavljeni.. pa da potrazimo kritike i analize, ili su mozda toliko znacajni da ih niko nije ni analizirao? :-)

Za pravopis srpskog jezika je, koliko sam upucen, zaduzena "Matica Srpska" - a ne SANU, i dokument ima vrednost drzavnog standarda. To je knjizevni srpski - niko tebi ne brani da pises kakvim jezikom hoces, ali se taj jezik vise ne zove knjizevni srpski, vec mozda "perin sprski" ili "Srbski anti-mondijalista" .


[Ovu poruku je menjao dana 29.03.2004. u 14:37 GMT]
[ spartak @ 29.03.2004. 13:33 ] @
Citat:
sinadin:
ovde je problem sto ja nisam "svako" i sto su moji tekstovi prihvaceni na mnogo vaznijim mestima nego sto je ovaj forum...


Mislis na mestima gde se krije iza formalizma i po pravilu sluzbe tapse medjusobno po ramenima tipa "znas me, znam te". Veruj mi da ovde nikakav formalni autoritet nece proci zdravo za gotovo. Sto bi se reklo "dzaba ste krecili".
[ caboom @ 29.03.2004. 13:34 ] @
Citat:
sinadin
ovde je problem sto ja nisam "svako" i sto su moji tekstovi prihvaceni na mnogo vaznijim mestima nego sto je ovaj forum.


hmm... pazi ovakav ego-trippin' ce ti doneti mnogo lose karme. imaj u vidu da ta "mnogo vaznija mesta" nemaju apsolutno nista sa ovakvim i njemu slicnim i da apsolutno nikoga nisi impresionirao, cak stavise. ovde se ljudi uglavnom bave mnogo konkretnijim stvarima od tripovanja nad anti-aliasing-om i prikazivanjem svoje titule i biografije u javnosti, inace ne bivaju narocito ozbiljno shvaceni.
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:39 ] @
>>Vidim da imas i problem sa egom, no dobro - to svako ima u manjoj ili vecoj meri..

uf. volim sto raspravljam sa anonimusom... nemam problem sa egom. on je namerno ugojen te je ogroman, kao i kod svakog normalnog umetnika :)

aleksandar vranic, direktor apple centra zeli da ovaj tekstic objavi u "jabuci". kako nije naisao na dobar prijem, mislim da cu da ga zamolim da ga ne objavljuje. ne zelim da smaram vise.

>> A sta su tvoji tekstovi? Naucni radovi, sa naucno dokazanim cinjenicama?

ne, nisu strogo naucni. estetika interpretacije, metodologija univerzitetske nastave i dr.
http://www.livejournal.com/users/eusebius/
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:42 ] @
>>da apsolutno nikoga nisi impresionirao, cak stavise.

aman brate... nisam ni hteo nikoga da "impresioniram". zar mislis da mi je to potrebno? smiri se. pozdrav, s,
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:48 ] @
pozivam sve u sc, 22 aprila na forum evropskog pokreta 12.00 (pozivam vas u lose frustvo)

ucesnici foruma>


1. Vladislav Bajac, knji_evnik, Beograd
2. Borka Bo_ovi_, direktor galerije "Haos", Beograd
3. Neboj_a Bradi_, direktor Beogradskog dramskog pozori_ta
4. Du_an Veli_kovi_, direktor izdava_ke ku_e Alexandrija-press, Beograd
5. Jasnima Te_anovi_, knji_evnik, Beograd
6. Svetlana Velmar-Jankovi_, knji_evnik, Beograd
7. Tatjana Dadi_, British Council, Beograd
8. Aleksa _ilas, politikolog, Beograd
9. Zoran _ivkovi_, knji_evnik, Beograd
10. Mirka Zogovi_, na_elnik katedre Italijanistike, Filolo_ki fakultet, Beograd
11. Leon Kojen, profesor Filozofskog fakulteta, Beograd
12. Vladimir Kopicl, pesnik, Novi Sad
13. Dragoslav Krnajski, zamenik predsednika UO ULUS, Beograd
14. Mihajlo Mihajlov, _lan Upravnog odbora Srpskog PEN centra, Beograd
15. Slobodan Markovi_, profesor Pravnog fakulteta, Beograd
16. akademik Andrej Mitrovi_, istori_ar, Beograd
17. Vida Ognjenovi_, ambasador DZSCG u Norve_koj, Oslo
18. akademik Predrag Palavestra, potpredsednik Srpskog PEN centra, Beograd
19. Goran Petrovi_, knji_evnik, Kraljevo
20. Branka Prpa, direktor Istorijskog arhiva, Beograd
21. Ljubi_a Raji_, profesor Filolo_kog fakulteta, Beograd
22. Dejan Sinadinovi_, prodekan Fakulteta muzi_ke umetnosti, Beograd
23. Dragan Stojanovi_, knji_evnik, profesor Filolo_kog fakulteta, Beograd
24. Sreten Ugri_i_, direktor Narodne biblioteke, Beograd
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 13:48 ] @
Citat:
uf. volim sto raspravljam sa anonimusom... nemam problem sa egom. on je namerno ugojen te je ogroman, kao i kod svakog normalnog umetnika :)


O, pa naravno - anonimus ne zeli da objavljuje svoj CV kao argument u diskusiji, jer je on skorz nebitan za validnost argumenata.

Cinjenica je, moj akademski prijatelju, da su tvoji argumenti delom potpuno nepotkrepljeni prihvacenim naucnim metodom za ispitivanje ovakvih stvari, a delom potpuno subjektivni.

Bez javno objavljenih i proverenih rezultata o efikasnosti anti-aliasing metoda na, recimo, brzinu citanja ili neki drugi merljivi indeks - i to randomiziranom dvostrukom slepom metodom na statisticki znacajnom broju uzoraka i sa statistickom pouzdanoscu od preko 95% (neki relevantni dokumenti zahtevaju i 99%) to sto ti pricas je najobicnije subjektivno agit-propovanje, koje bi se na nekim drugim forumima koji se bave slicnom tematikom momentalno bilo uklonjeno ukoliko nisi u stanju da dostavis naucni dokaz, tj. da svoje tvrdnje potkrepis.

Citat:
aleksandar vranic, direktor apple centra zeli da ovaj tekstic objavi u "jabuci". kako nije naisao na dobar prijem, mislim da cu da ga zamolim da ga ne objavljuje. ne zelim da smaram vise.


Jabuka je, naravno, svetski naucni magazin koji se bavi fiziologijom ljudskog vida. Molim te, probaj da se usresredis na sustinu diskusije a ne na "ciji je veci" jer imena nemaju nikakve veze ovde.

Citat:
ne, nisu strogo naucni. estetika interpretacije, metodologija univerzitetske nastave i dr.
http://www.livejournal.com/users/eusebius/


Sto ovu raspravu cini krajnje estetskom, dakle naucno nebitnom i apsolutno subjektivnom - hoces da ti kazem gde to vodi? Apsolutno nigde - ja mogu da pricam o metafizici i hriscanskim vrednostima integrisanim u Windows XP operativnom sistemu i da to bude podjednako bitno, samo sto nemam credentials da takva baljezgarija bude zanimljiva jer .. avaj, nisam prof.dr.

poor me.[ caboom @ 29.03.2004. 13:51 ] @
Citat:
sinadin:
aman brate... nisam ni hteo nikoga da "impresioniram". zar mislis da mi je to potrebno? smiri se. pozdrav, s,


pa ja sam veoma smiren, samo ti dajem savete za opstanak u ovom racionalnom okruzenju i pitam se cemu takav nastup.

Citat:
Ivan Dimkovic
Apsolutno nigde - ja mogu da pricam o metafizici i hriscanskim vrednostima integrisanim u Windows XP operativnom sistemu i da to bude podjednako bitno, samo sto nemam credentials da takva baljezgarija bude zanimljiva jer .. avaj, nisam prof.dr.


mislim da je doslo vreme za multi-plaformski metafizicki stabilizator, a ivane? ;) meni lako, ja cu na os/x-u samo da uradim int main(){return 0;}, a ti vidi sta ces na win-u.... :)

[Ovu poruku je menjao caboom dana 29.03.2004. u 15:59 GMT]
[ sinadin @ 29.03.2004. 13:55 ] @
Citat:
caboom:
Citat:
sinadin:
aman brate... nisam ni hteo nikoga da "impresioniram". zar mislis da mi je to potrebno? smiri se. pozdrav, s,


pa ja sam veoma smiren, samo ti dajem savete za opstanak u ovom racionalnom okruzenju i pitam se cemu takav nastup.


PA ZATO STO JE TAKO LUDO ZANIMLJIVO!!!!! OVO JE NACIN DA SE PRODRMA FORUM I DA SA NJEGA OTPADNE NEKA JABUKA :))

naravno da ispravno mislite. hvala na, makar i samo trenutnom prisustvu adrenalina...

[ sinadin @ 29.03.2004. 14:00 ] @
ipak... provokacija onag tipa koji je u kuciste novog apple mac/a g5 ugradio pc je mnogo bolje prosla. bez provokacije nema ni akcije. hocete naucni dokaz? :))
[ MrNo @ 29.03.2004. 14:26 ] @
Iako se slazem sa par stavova koji si izlozio, sve to ne menja cinjenicu da mrzim arogantne ego-centricne osobe.
Ne, nismo svi mi "klinci" ovde. Ima nas dosta koji su zavrsili neki fakultet, ali na zalost cini mi se da mi nismo na istom nivou svesti kao sto si Ti tako da mislim da jedna intelektualna rasprava nije moguca.
S' postovanjem ...
[ sinadin @ 29.03.2004. 14:44 ] @
Citat:
MrNo:
Iako se slazem sa par stavova koji si izlozio, sve to ne menja cinjenicu da mrzim arogantne ego-centricne osobe.
Ne, nismo svi mi "klinci" ovde. Ima nas dosta koji su zavrsili neki fakultet, ali na zalost cini mi se da mi nismo na istom nivou svesti kao sto si Ti tako da mislim da jedna intelektualna rasprava nije moguca.
S' postovanjem ...


ne slazem se sa tobom. mislim da je rasprava na svim nivoima moguca i pozeljna. ne radi se tu o "nivoima svesti" vec o nacinu na koji se stvar posmatra. ja sam, recimo, umetnik i kao takav volim da posmatram stvari sa, pre svega, estetske strane. to je strano ljudima iz "realnog" programerskog sveta (mada je bilo slucajeva kada sam ostvarivao fantasticne dijaloge sa programerima koji su svoj rad umeli da posmatraju kao filosofski kompleks)... cak i ako se bavimo diametralno suprotnim profesijama i imamo razlicita interesovanja, zdrava kriticnost svih replika na moje eksperimentalno/larpurlatisticko/kvazi/esteticko palamudjenje na forumu je meni puno znacila. mozda sam egocentrican ali umem da pazljivo slusam tudje misljenje. dakle, upravo je takva kriticnost potrebna ovom drustvu. izvinjavam se na off topic postu i molim da kao moderator obrises ovaj subject. u buduce cu postavljati samo konkretna pitanja jer sam na Mac/u nov svega nekoliko nedelja. Zahvalan, s.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 14:58 ] @
Citat:
ja sam, recimo, umetnik i kao takav volim da posmatram stvari sa, pre svega, estetske strane. to je strano ljudima iz "realnog" programerskog sveta (mada je bilo slucajeva kada sam ostvarivao fantasticne dijaloge sa programerima koji su svoj rad umeli da posmatraju kao filosofski kompleks)...


Meni se cini da termini i fraze poput:

"Psihološko grupisanje opažaja", "zadata funkcija omekšavanja ivica slovnih znakova", "metafizički krug ostvaren na nivou i po principu humaniteta", "Finder je, u u kodu ispisani hemijski mehanizam uzročnog otkrivanja informacije iz sećanja", "iTunes je mesto na kome se potvrđuje čovekova potreba da se muzici raduje u grupi",
"iPhoto organizuje već pomenuto sećanje u delu vizualnih opažaja..." , itd..

- koje si koristio ne cine bas popuno umetnickim i estetskim, vec kao na neku kombinaciju popularnih tehnoloskih fraza, biohemije, psihologije, sociologije i marketinga - u nekim od ovih stvari pravis opasne greske i dajes neproverene informacije (npr, omeksavanje slova ili izdvajanje iTunes muzicke randje kao posebnog psiholoskog fenomena), na sta sam ti ja skrenuo paznju - o nekim drugim stavarima i ne mogu da diskutujem jer su krajnje subjektivne pa je jako tesko naci zajednicko misljenje.

Problem je sto si se previse "rasuo" na mnogo polja - ne verujem da Apple ima zaposlene umetnike+psihologe+strucnjake za marketing... toga verovatno ima samo u kasabi koju si sam pomenuo.
[ BobMarley @ 29.03.2004. 15:02 ] @
ne, nema potrebe da se brise post, zanimljiva je diskusija bez obzira na razlicita stajalista. Sasvim je normalno da dodje do ovakvog sitnog sukoba u pogledu na racunarski svijet kada umjetnik gleda na to apstraktno a IT guys dosta konkretno i realnije. Kakav bi svijet bio bez raznolikosti.

Svaka ti cast na smirenosti sinadine nije mnogo ljudi ovdje koji bi ovako mirno odgovarali na val provokacija, isto tako sa druge strane caboom i dimnkovic vrlo kulturno iznose svoja stajalista (cinjenicno potkrepljena) tako da ako nista drugo, ova tema moze biti primjer drugima zdrave "oštre" rasprave bez unošenja previše emocija i ružnih kritika.

Ostale bi zamolio da ne rade sada digresije razlicitim napadima na pravopis ili nenamjerno klasificiranje citaoca na skolarce i akademike.

Kao sto si rekao sinadine, bilo je slucajeva i da se programeri filozofski okrenu analiziranju svoga rada tako da mozes vjerojatno da ocekujes i pozitivne kritike ovdje.
No moras imati na umu da neki od hardcore programera cesto gube vezu sa razlicitim socijoloskim aspektima realnog zivota pa onda rado filozofiraju o necemu, tako da uzmi sa rezervom njihova razmisljanja jer iako naoko izgledaju srodna tvojima ne potjecu iz istih izvora osvjestenosti kao tvoji vec su uvjetovani razlicitim pritiscima na psihu kao posljedica napornog rada.

S druge strane sve dokazane teme koje je dimkovic navodi nisu jednostavno nastale dokazane nego su krenule od nekih apstraktnih teza i razmisljanja.

[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 15:12 ] @
Moram da se zadrzim na iTunes fenomenu, posto ga je sinadin naveo kao, koliko sam ja shvatio, jedinstven psiholoski fenomen svojstven Apple-u - a i multimedijalni servisi su moja specijalnost pa tu mogu da se raspisem :-)

Kao prvo, iTunes music store je samo "legalna" kopija nekadasnjeg Napstera i FTP servera koji su razdeljivali kompresovanu muziku - dakle, Apple je tu napravio dobar biznis model - ali tu svakako nisu prvi, recimo meni pada na pamet LiquidAudio, Inc. jos 1999-te godine.

Ako cemo psiholoski, primetices da masa osim sto zeli da kupuje pojedinacne pesme i nosi ih sa sobom - voli i da deli isti materijal izmedju sebe - besplatno, jer je poznato i da skidanje novca sa bankovnog racuna obicno izaziva endorfinske poremecaje :-), i tu Apple nije ispunio ... ehm... poriv.. instinkt... :-) da krenem i ja da se tako izrazavam - za besplatnim deljenjem muzike - kao, recimo, Kazaa, time sto je uveo sistem zastite od kopiranja iTunes trackova :-)

Sta hocu da kazem - iTunes uopste nije nikakav fenomen, to je samo vec vidnjena tehnologija i biznis model inkorporirana u Apple okruzenje - isto kao sto ni Windows Media Player nije niti prvi, niti najbolji primer iste stvari - samo na Windows platformi.

Ti navodis prednost sto je korisniku to sve servirano u jedinstvenom paketu zvanom MacOS - pa, dobro, zar isto to ne radi i Microsoft sa svojim XP sistemom? Koliko znam, i sa XP-om danas dobijas muzicku radnjicu (by Roxio & Napster) i istu mogucnost manipulacije muzike... nemas iPod, ali imas slicne uredjaje tako da Apple uopste nije pionir - cak smatram da Apple u vecini slucajeva nije bio motor inovacije, i da rade isto sto i mnoge druge kompanije - tj. cekaju dok se nesto ne etablira kao standard (recimo MPEG-4 za iTunes) a onda ga integrisu u svoje okruzenje na koje su korisnici navikli.
[ MrNo @ 29.03.2004. 15:28 ] @
Na svu srecu nisam ni ja programer tako da i meni apeluju estetske vrednosti jednog Macintosh-a mozda na isti nacin kao i tebi. Mislim da je problem ovde nacin na koji si se postavio prema grupi, ili je to mozda moja interpretacija tvog izlaganja.
U svakom slucaju dobrodoso na forum i nemoj se obeshrabriti ovim kritikama.

Nenad
[ sinadin @ 29.03.2004. 15:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Meni se cini da termini i fraze poput:

"Psihološko grupisanje opažaja", "zadata funkcija omekšavanja ivica slovnih znakova", "metafizički krug ostvaren na nivou i po principu humaniteta", "Finder je, u u kodu ispisani hemijski mehanizam uzročnog otkrivanja informacije iz sećanja", "iTunes je mesto na kome se potvrđuje čovekova potreba da se muzici raduje u grupi",
"iPhoto organizuje već pomenuto sećanje u delu vizualnih opažaja..." , itd..

- koje si koristio ne cine bas popuno umetnickim i estetskim, vec kao na neku kombinaciju popularnih tehnoloskih fraza, biohemije, psihologije, sociologije i marketinga - u nekim od ovih stvari pravis opasne greske i dajes neproverene informacije (npr, omeksavanje slova ili izdvajanje iTunes muzicke randje kao posebnog psiholoskog fenomena), na sta sam ti ja skrenuo paznju - o nekim drugim stavarima i ne mogu da diskutujem jer su krajnje subjektivne pa je jako tesko naci zajednicko misljenje.


Molim te da mi skreneš pažnju na konkretne "opasne greške" koje sam napravio da bi ih dodatno obrazložio.

Konkretno - pitanje omekšavanja slovnih znakova je išlo ovako: imao sam PC sa Samsung LCD monitorom. Slova su bila kristalno jasna. Zatim sam prešao na Powerbook i slova su bila (u odnosu na Samsung) zamućena. Uistinu, na Windows op. sistemima postoji opcija za korekciju u smislu font smoothening-a ali to nije "zadata" opcija. Onaj ko se ne bavi računarima profesionalno, muči očne živce na PC-u dok mu neko ne kaže da postoji (veoma skromno projektovan) način da se uvede smoothining pod Win. Kod Mac op. sistema stvari idu obrnutim tokom. Zato pišem o ovoj stvari kao o #razlici# u odnosu na Win.

Stojim iza svojih stavova za ITunes. On ide uz Panthera, vidljiv je i bode oči u Docku. Na XP-u bih u svrhu skidanja i deljenja muzike sa drugima morao da instaliram dodatni software (ili se varam?)

Kako nisam objekt već subjekt, iznosim samo subjektivna mišljenja

Pozdravljam društvo, S.
[ MrNo @ 29.03.2004. 15:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
nemas iPod, ali imas slicne uredjaje tako da Apple uopste nije pionir - cak smatram da Apple u vecini slucajeva nije bio motor inovacije, i da rade isto sto i mnoge druge kompanije - tj. cekaju dok se nesto ne etablira kao standard (recimo MPEG-4 za iTunes) a onda ga integrisu u svoje okruzenje na koje su korisnici navikli.


Ne bih se slozio s' tim. Apple je uvek bio i ostace inovator i pionir za mnoge stvari u kompjuterskoj industriji. Pada mi na pamet od USB port, pa recimo floppy disk koji se ne ugradjuje u Macinotsh od '97, onda recimo Quartz Extreme koji treba da se pojavi na Windows-u tek sa Longhorn-om, (naravno pod drugim imenom) itd.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 15:57 ] @
Citat:

Ne bih se slozio s' tim. Apple je uvek bio i ostace inovator i pionir za mnoge stvari u kompjuterskoj industriji. Pada mi na pamet od USB port, pa recimo floppy disk koji se ne ugradjuje u Macinotsh od '97, onda recimo Quartz Extreme koji treba da se pojavi na Windows-u tek sa Longhorn-om, (naravno pod drugim imenom) itd.


Ok, ok - advocacy po strani - ne zelim da ova rasprava ode u tom pravcu, poenta je bila da konkretnu tehnologiju (file sharing itd..) nije izmislio Apple. Kao sto nije izmislio ni misa a ni prozorski interfejs, ali su imali dovoljno dobre strucnjake da procene sta valja i da osete potrebe trzista.

Citat:
sinadin
Molim te da mi skreneš pažnju na konkretne "opasne greške" koje sam napravio da bi ih dodatno obrazložio.


Recimo "funkcija omeksavanja fontova" - koja funkcija? testirana na kojim monitorima? sa koliko korisnika?

Po tebi :

- Ne znamo koje su funkcije (ja licno nemam pojma sta koristi Apple a sta MS)
- Znamo da su u pitanju 2 TFT monitora, tvoj Samsung i PowerBook ekran (koji god)
- Ne znamo da li je tvoj test zaista proveren odredjenim metodima koje su etablirane kao norme za ovu vrstu ispitivanja (da ne navodim koje su sad)

Dakle, ti svoj subjektivni dozivljaj projektujes i nameces kao argument u diskusiji - recimo, moj Sony Vaio Z1 laptop sa Windows XP operativnim sistemom ima ukljucen font smoothing... ukljucio ga Sony ili MS, ne zanima me - out-of-the-box ima omeksane fontove.. tako da...

Citat:
Stojim iza svojih stavova za ITunes. On ide uz Panthera, vidljiv je i bode oči u Docku. Na XP-u bih u svrhu skidanja i deljenja muzike sa drugima morao da instaliram dodatni software (ili se varam?)


Hmm... windows media player sada ima i MS music store.. a i opciju za przenje, da delis fajlove ne mozes - ali sam siguran da ne mozes da delis ni kupljene iTunes fajlove.

Citat:
Kako nisam objekt već subjekt, iznosim samo subjektivna mišljenja


Koja su uskracena za naucni rigor da bi mogla da se prihvate kao ozbiljni argumenti.
[ madamov @ 29.03.2004. 15:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Moram da se zadrzim na iTunes fenomenu, posto ga je sinadin naveo kao, koliko sam ja shvatio, jedinstven psiholoski fenomen svojstven Apple-u - a i multimedijalni servisi su moja specijalnost pa tu mogu da se raspisem :-)

Kao prvo, iTunes music store je samo "legalna" kopija nekadasnjeg Napstera i FTP servera koji su razdeljivali kompresovanu muziku - dakle, Apple je tu napravio dobar biznis model - ali tu svakako nisu prvi, recimo meni pada na pamet LiquidAudio, Inc. jos 1999-te godine.

Tehnološki mislim da nemaju mnogo veze: Napster je peer-to-peer, a FTP server nešto drugo što se tehnologije tiče. iTunes Music store je posebno razvijena Web aplikacija kojoj je klijent iTunes na korisnikovom računaru. Kao drugo, kod iTunesa ti se garantuje kvalitet i legalnost onoga što kupuješ. Koliko si puta skidao Napsterom pesme po par sati sa raznih računara, da bi na kraju ukapirao da to ništa ne valja ili je pesma enkodirana u MP3 samo do pola, a druge polovine nema? Ja nekoliko puta i potom sam prestao da koristim Napster i softvere nastale na sličnoj ideji.

Citat:
Ti navodis prednost sto je korisniku to sve servirano u jedinstvenom paketu zvanom MacOS - pa, dobro, zar isto to ne radi i Microsoft sa svojim XP sistemom? Koliko znam, i sa XP-om danas dobijas muzicku radnjicu (by Roxio & Napster) i istu mogucnost manipulacije muzike... nemas iPod, ali imas slicne uredjaje tako da Apple uopste nije pionir - cak smatram da Apple u vecini slucajeva nije bio motor inovacije, i da rade isto sto i mnoge druge kompanije - tj. cekaju dok se nesto ne etablira kao standard (recimo MPEG-4 za iTunes) a onda ga integrisu u svoje okruzenje na koje su korisnici navikli.


Ne znam da li znaš, ali je pri početku razvoja MPEG-4 standarda kao osnova uzet Appleov QuickTime format koji postoji od početka devedesetih. Treba pomenuti i doprinos koji je Apple dao proizvodjačima USB periferalija odlukom da koristi samo USB od 1998. godine (broj perifernih uredjaja sa USB-om u to vreme je bio priično mali, da bi se za godinu dana situacija potpuno promenila), to je potvrdio i gazda Intela čiji je USB standard, a za kojeg se ne može baš reći da je ljubitelja Applea. Što se integracije tiče, slažem se i da XP donosi nešto slično, ali zašto to niko nikada ne uradi tako efikasno i jednostavno za korisnika kao Apple?
[ madamov @ 29.03.2004. 16:04 ] @
Citat:
MrNo:
Ne bih se slozio s' tim. Apple je uvek bio i ostace inovator i pionir za mnoge stvari u kompjuterskoj industriji. Pada mi na pamet od USB port, pa recimo floppy disk koji se ne ugradjuje u Macinotsh od '97, onda recimo Quartz Extreme koji treba da se pojavi na Windows-u tek sa Longhorn-om, (naravno pod drugim imenom) itd.

Ja bih još dodao i clipboard: to je ideja koju je Apple prvi uveo u GUI. Za neke druge stvari možemo da diskutujemo da li su nastale u Xeroxu ili ne i ko ih je bolje inkorporirao u svoj GUI, ali je fakat da kada kod pritisnete Command-C (Ctrl-C za one sa Windowsom) to možete zahvaliti Appleu.

I mala ispravka, floppy se ne ugradjuje standardno od pojave prvog iMaca 1998. godine. A, da, gigabitna ethernet kartica kao standardna opcija na laptopu negde od sredine 2002 je još jedan primer.
[ madamov @ 29.03.2004. 16:11 ] @
Citat:

Ok, ok - advocacy po strani - ne zelim da ova rasprava ode u tom pravcu, poenta je bila da konkretnu tehnologiju (file sharing itd..) nije izmislio Apple. Kao sto nije izmislio ni misa a ni prozorski interfejs, ali su imali dovoljno dobre strucnjake da procene sta valja i da osete potrebe trzista.


Tek sada vidim u čemu je zabuna. Elem, iTunes Music Store nije zasnovan na file sharingu, već na klasičnom downloadu pesme u AAC formatu, samo je to uradjeno kroz samu iTunes aplikaciju. Znači, browsuješ pesme na Music Storeu, vidiš neku koju bi posedovao, klikneš i kupiš je, a iTunes je strpa u tvoj music library na tvom računaru. S druge strane, iTunes shared music opcija takodje nije file sharing, već je reč o streamingu muzike kroz lokalnu mrežu, nema nikakvog downloada pesme na mašinu na kojoj se pesma sluša.
[ madamov @ 29.03.2004. 16:17 ] @
Citat:
Hmm... windows media player sada ima i MS music store.. a i opciju za przenje, da delis fajlove ne mozes - ali sam siguran da ne mozes da delis ni kupljene iTunes fajlove.


Možeš da deliš (sharuješ) kupljene pesme i možeš da ih snimaš neograničen broj puta na Audio ili MP3 CD. Jedini limit je da sharing funkcioniše samo u istom subnetu i da ne možeš istu playlistu da snimiš više od (ispravite me ako grešim) tri puta.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 16:18 ] @
Citat:
madamov:
Tehnološki mislim da nemaju mnogo veze: Napster je peer-to-peer, a FTP server nešto drugo što se tehnologije tiče.


Slazem se, ali sam mislio na "psiholoski" fenomen - za korisnika je isto - trazi muziku online, ne kupovinom diskova vec skidanjem trackova.

Citat:
iTunes Music store je posebno razvijena Web aplikacija kojoj je klijent iTunes na korisnikovom računaru. Kao drugo, kod iTunesa ti se garantuje kvalitet i legalnost onoga što kupuješ. Koliko si puta skidao Napsterom pesme po par sati sa raznih računara, da bi na kraju ukapirao da to ništa ne valja ili je pesma enkodirana u MP3 samo do pola, a druge polovine nema? Ja nekoliko puta i potom sam prestao da koristim Napster i softvere nastale na sličnoj ideji.


Tacno, ali je LiquidAudio bio pionir u takvoj vrsti distribucije muzike, a ne Apple - i LiquidAudio je zapravo prvi koristio AAC kao coding algoritam.

Citat:
Ne znam da li znaš, ali je pri početku razvoja MPEG-4 standarda kao osnova uzet Appleov QuickTime format koji postoji od početka devedesetih.


Nije bas skroz tacno, ali je blizu - posto sam clan MPEG komiteta (nemacke delegacije, na zalost - a ne srpske) a i MPEG mi je manje-vise posao pa se istorije secam :-)

U pravu si - QuickTime jeste uzet kao file container format (ne kao codec, naravno) - no, QT fajl format nije nista specijalno u smislu ideje, ne kazem da je los - naprotiv, ali je sama ideja container formata postojala i pre QT fajl formata. Razlog zasto je MPEG uzeo QT a ne MS media format je verovatno politicki o samom glasanju i ostalim kandidatima (MS format, Real format) nije potrebno rasrravljati - apple tehnologija jeste postala deo standarda, i to je dobro po meni.

Sama odluka je donesena relativno kasno u samom razvoju standarda, Apple-u svaka cast na cinjenici da ne traze patent royalties

Citat:
Treba pomenuti i doprinos koji je Apple dao proizvodjačima USB periferalija odlukom da koristi samo USB od 1998. godine (broj perifernih uredjaja sa USB-om u to vreme je bio priično mali, da bi se za godinu dana situacija potpuno promenila), to je potvrdio i gazda Intela čiji je USB standard, a za kojeg se ne može baš reći da je ljubitelja Applea. Što se integracije tiče, slažem se i da XP donosi nešto slično, ali zašto to niko nikada ne uradi tako efikasno i jednostavno za korisnika kao Apple?


Zato sto nije centralizovan kao Apple - i u tome i jeste osnovna razlika u filozofiji samih platformi PC i Mac-a - na Apple platformi je tako nesto vrlo lako izvodljivo jer je Apple Computer, Inc. alfa i omega sto se tice hardverske i softverske platforme zvane Mac.

[ madamov @ 29.03.2004. 16:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Slazem se, ali sam mislio na "psiholoski" fenomen - za korisnika je isto - trazi muziku online, ne kupovinom diskova vec skidanjem trackova.

Onda OK, tu se slažemo, psihički fenomen je isti.

Citat:
Tacno, ali je LiquidAudio bio pionir u takvoj vrsti distribucije muzike, a ne Apple - i LiquidAudio je zapravo prvi koristio AAC kao coding algoritam.

Ovo nisam znao, ponekad je i advocacy zgodan da naučiš nešto novo. B)

Citat:
Zato sto nije centralizovan kao Apple - i u tome i jeste osnovna razlika u filozofiji samih platformi PC i Mac-a - na Apple platformi je tako nesto vrlo lako izvodljivo jer je Apple Computer, Inc. alfa i omega sto se tice hardverske i softverske platforme zvane Mac.


E, ovde se ne slažem. Apple jeste alfa i omega što se hardvera tiče, tu nema dileme, ali ako izuzmemo operativni sistem, za softver nije. Štaviše, osnova operativnog sistema je open source. S druge strane, ako govorimo o softverskoj integraciji, tu je Microsoft mnogo moćniji u odnosu na konkurenciju i ne vidim razlog zašto bi njima bilo teže od Applea da napravi jednu user-friendly okolinu.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 16:42 ] @
Citat:
E, ovde se ne slažem. Apple jeste alfa i omega što se hardvera tiče, tu nema dileme, ali ako izuzmemo operativni sistem, za softver nije. Štaviše, osnova operativnog sistema je open source.


Od skora - naravno, i to iskljucivom odlukom Apple Computer, Inc, zar ne? :-)

Problem je sto je razvoj hardvera diktiran rapidnim razvojem softvera - i mislim da neke stvari poput brzog grafickog i kvalitetnog muzickog hardvera, koje Apple danas koristi u svojim sistemima, nisu nastale potrebama Apple softvera vec PC softvera, ali o tome ne bih ovde - zna se gde se otvaraju te teme :-)

On the other hand, Apple jeste zasluzan za popularizaciju MPEG-4 standarda, USB i jos nekih bitnih tehnologija (Mish? :-) tako da su tu negde...

Citat:
S druge strane, ako govorimo o softverskoj integraciji, tu je Microsoft mnogo moćniji u odnosu na konkurenciju i ne vidim razlog zašto bi njima bilo teže od Applea da napravi jednu user-friendly okolinu.


Bojim se da se EU komisija ne slaze sa tobom :-) Ne znam, i ja mislim da MS nije dovoljno polagao sredstava u pravljenju stvarno super user-friendly OS-a, ali koliko vidim Longhorn ide tim stopama (rekao bih i da su obrlatili MacOS za neke stvari)

Kad MS ukljuci Media Player u Win, to je monopol.. kad Apple razvije sve moguce i nemoguce biznis modele na osnovu njihove platforme, to je onda user-friendly :-) Mislim da je tacno i jedno i drugo...

No ovo vec ide u advocacy domen (hint: tema nije jos zavrsila tamo :-)

[ madamov @ 29.03.2004. 16:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
E, ovde se ne slažem. Apple jeste alfa i omega što se hardvera tiče, tu nema dileme, ali ako izuzmemo operativni sistem, za softver nije. Štaviše, osnova operativnog sistema je open source.


Od skora - naravno, i to iskljucivom odlukom Apple Computer, Inc, zar ne? :-)

Pa, od pojave Mac OS X - evo pre neki dan je bilo tri godine od pojavljivanja istog.

Citat:
Kad MS ukljuci Media Player u Win, to je monopol.. kad Apple razvije sve moguce i nemoguce biznis modele na osnovu njihove platforme, to je onda user-friendly :-) Mislim da je tacno i jedno i drugo...

Nije njima Media Player problem, problem je Explorer i integracija u OS, ako sam dobro shvatio. I mogućnost deinstalicaje tako ugradjenog softvera. Na Mac OS X-u ja mogu da obrišem iTunes i stavim MacAmp ili već neki drugi plejer. Ne znam kako stoji stvar sa Media Pleyerom, ali Explorer nisi mogao (ne možeš?) tek tako da deinstaliraš. Ili se varam?
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 17:01 ] @
Problem Explorera je pokrenuo Netscape u USA, a poslednji spor koji je MS izgubio pre neki dan u EU je upravo MS Media Player koji kvari biznis Real Playeru.

Sud EU je trazio (tj. trazi) od MS-a da u roku od 30 dana napravi verziju XP-a bez Media Playera kako bi OEM integratori mogli da instaliraju samo RealPlayer ako im se prohte - ovo je komplikovana tema, nije bas lako reci da je neko definitivno u pravu od tih strana, ali svakako izgleda potpuno drugacije nago Apple trziste.

Mislim, mozda se i varam, da je MS pristao da napravi verziju OS-a koja je mogla da se instalira bez IE-a - a na kraju krajeva, OEM integracijom mozes lako da zamenis IE sa Mozillom, i da skroz zamaskiras bilo kakav IE trag, ali je zakonski to bilo nemoguce MS ugovorom, koji je obaran.
[ caboom @ 29.03.2004. 17:07 ] @
Citat:
madamov
Pa, od pojave Mac OS X - evo pre neki dan je bilo tri godine od pojavljivanja istog.


ali opet dat je samo kernel, alati i prepiske standardnih gnu/bsd alata i opet mnogo krucijalnih delova nije dato na uvid u siroku javnost (aqua/quartz npr.). u slucaju apple-a (kao i u slucaju ostalih velikih kompanija) open source nije pitanje otvorenosti i filantropije, vec cist marketinski potez i to dobar.

[Ovu poruku je menjao caboom dana 29.03.2004. u 19:08 GMT]
[ MrNo @ 29.03.2004. 17:07 ] @
Citat:
madamov:
Ne znam kako stoji stvar sa Media Pleyerom, ali Explorer nisi mogao (ne možeš?) tek tako da deinstaliraš. Ili se varam?

Ne varas se. WMP moze da se "deinstalira" ali samo prividno. Program i dalje ostaje na tvom kompjuteru samo sto je skriven. Explorer tek nema sanse da se skine.
Doduse Apple je monopol svoje vrste, i verujem da su rasprostranjeni kao Windows ne bi bili nista bolji.