[ bobans72 @ 08.02.2015. 02:39 ] @
Pozdrav svima na ovom forumu.

Dobio sam na poklon od Ujaka iz Švajcarske NAS Server i 100% je ispravan, e sada mi je problem kako da ga povežem sa ruterom tako da na tom serveru mogu da pristupim bilo sa kog drugog računara ili tableta ili mobilnog telefona gde god se nalazio u pitanju je (AllNet All6300) server nemačke proizvodnje ako je to nešto bitno
a pozadi ima jedan ulaz za LAN i jedan ulaz za WAN. Ima napred displej koji vrti non-stop LAN IP adresu i WAN IP adresu sa kojom bi trebalo da pristupim preko bilo kog web browsera.
Ja sam ovako povezao: Iz rutera LAN 1 mi je povezan kablom u računar a takodje iz rutera iz LAN-a 2 je povezan drugi kabal u server u WAN ulaz. Kada u Web broseru u mom računaru napišem IP adresu koja je prikazana na displej na serveru povežem se bez problema a probao sam da se povežem i sa tableta tu u kući takodje se poveže bez problema ali kada sam probao sa tableta da se povežem od posla onda nije moguće povezivanje. Zatim sam promenio samo ulaz umesto WAN-a uključio kabal u LAN u serveru i pokušao sam da se povežem preko Web browsera iz mog računara sa LAN IP adresom koja je prikazana na displeju na serveru neće se povezati a neće ni sa tableta nema veze gde se nalazim sa njim. Pitanje je da li je potrebno neko podešavanje u samom ruteru ili serveru ili sam pogrešio u povezivanju kablovima ili sasvim nešto drugo ? Molim za pomoć.
Napomena: U pitanju je Telekom-ov ADSL ruter HG532e
P.S. Ako nisam dovoljno objasnio ili pak nešto iskomplikovao napišite i ispraviću.
[ Miroslav Cvejić @ 08.02.2015. 05:57 ] @
Telekomov ruter je namešten da možeš koristiti portove LAN1 i LAN4. (portovi 2 i 3 su za IPTV)

Nakači ga preko LAN porta na LAN4 i u ruteru forwarduj željene portove pa ćeš tako moći da mu pristupiš van kuće.
[ bobans72 @ 08.02.2015. 20:09 ] @
Hvala Miroslave na odgovoru uradio sam sve kako ste napisali ali i dalje se ne mogu sa mog računara povezati na server a i računar i server su povezani na isti ruter, jer sam u ruteru podešavao forwarding portove ali bezuspešno jer nisam dosad radio bilo koja podešavanja u njemu ako možete da mi objasnite gde bih to trebao podesiti jer sam najverovatnije to pogrešno uradio da sam posle toga morao da resetujem ruter na fabrički jer nisam mogao da se povežem na internet na računaru a takodje sam vratio i server na fabrički podešeno. Ako može pomoć šta treba da uradim da bih to funkcionisalo.
Napomena: Imam dinamičku IP adresu ali mislim da to nije sada bitno mene interesuje samo da se povežem na server a posle ću ja sam menjati IP adrese kada se povezujem pošto znam koje se stalno vrte iste. Svaki način dobrodošao !
Ili bih možda trebao ovde u serveru podesiti:

[ Mile-Lile @ 09.02.2015. 07:34 ] @
evo ga link za prosleđivanje portova za tvoj ruter... nema konkretan primer za NAS ali je princip isti samo drugi portovi u pitanju... izaberi bilo koju igricu i otvoriće ti se slike Huaweia sa primerima...
http://portforward.com/english...port_forwarding/Huawei/HG532e/
jedino je bila neka priča da taj ruter ne pamti posle reboot-a port forward pravila...
[ bobans72 @ 10.02.2015. 20:14 ] @
Hvala puno na odgovorima ali i dalje se ne mogu povezati sa mog računara na server koji je povezan u ruter u lan4 a računar u lan 1 računar ne vidi uopšte server.
Ili je sve ovo loše povezano ili parametri nisu dobri. Što se tiče port forvarda to mi neće raditi pokušavao sam unoseći razne portove u NAT-u u ruteru ali ne ide nikako
a i ne znam da li treba odredjeni neki port ili može bilo koji a i tačno ne znam internal host koji treba da unesem.Nego po onoj slici gore postavljenoj nema nigde prazno polje za unos portova ako bih to tamo moralo da ima ali po njegovoj tehničkoj dokumentaciji ja ne vidim da igde treba unositi portove sem u FTP i SMTP jer meni na displeju servera stalno okreće jednu te istu WAN IP adresu i LAN IP adresu na koju bih se ja ili bilo koj drugi povezao na ovaj server. Samo Perfektno radi kada je uključen kabal iz Rutera u WAN ulaz u server tada se povezujem preko browsera bez problema.
Evo postavio sam foto da vidite naj verovatnije kako treba biti povezano to je iz njegove dokumentacije ali ja mislim da je tako i kod mene ili grešim.
Potrebna svaka pomoć iz ovde navedenog ?


[Ovu poruku je menjao bobans72 dana 11.02.2015. u 07:34 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao bobans72 dana 11.02.2015. u 07:36 GMT+1]
[ Miroslav Cvejić @ 11.02.2015. 11:52 ] @
Znači taj NAS ima ruter ugrđen u sebi?

Možeš od provajdera da saznaš ume/šifru i prebaciš svoj ADSL modem u bridge mode i na NASu napraviš pppoe konekciju.
[ bobans72 @ 20.02.2015. 22:26 ] @
Izvinjavam se Miroslave na kasnom odgovoru jer sam ovih dana i dalje podešavao parametre tako da sam uradio uspešno povezivanje sa mog racunara u LAN-u na NAS serveru tako što sam u (lan konfiguration) u serveru gore prva slika upisao otprilike IP adresu i sada upisom te IP adrese u mom računaru u web browseru povežem se bez problema i to bez dodavanjem bilo kog dodatnog porta za povezivanje ali je problem što sam probao sada od spolja da se povežem sa drugog računara tada nema šanse. Pokušao sam NAT portova ali i dalje ništa pokušao sam od spolja da se povežem sa ovom istom IP adresom 192.168.1.170 na koju sam se povezivao iz mog računara stim što sam dodao portove koje sam napravio u NAT pa Port Mapping i stavio ovako: External port start:8080, External port end:8080, Internal host:192.168.1.170, Internal port:8080 pa iz drugog računara napisao ovako 192.168.1.170:8080 i nije se moguće povezati a u ruteru sam stavio Firewall na: (off). A verujem da bih trebalo od spolja povezati se Externom IP adresom pa sam i to uradio skenirao port na ovom sajtu:www.yougetsignal.com
menjao sam razne portove ali i dalje nema rezultata sa tom externom adresom i portom koji sam joj dodelio takodje se ne mogu povezati jeste da je eksterna ip adresa dinamicka i promenljiva ali ja se ne mogu povezati ni u jednom trenutku. A napravio sam Domen na no-ip.com i pokušao se povezati sa njom i portom ali i dalje ništa.
Da li mi vi Miroslave ili bilo ko drugi može reći gde grešim ili napravio propust da li je problem od spolja da ne može da se unutar rutera ne može pristupiti portovima da li je neki problem u telekomovom ruteru HG532e ili nisam dobro uradio port forwarding malo me buni onaj unos (Internal hosta) gledao sam objašnjenja na ovom forumu a i na drugim mestima ali nisam baš nešto mnogo razumeo zato pitam konkretno koju IP adresu treba da unesem da bih mogao da otvorim port i sa kojom IP adresom da se povežem ?
[ Aleksandar Đokić @ 21.02.2015. 19:21 ] @
Eksternal port - port na koji dolazi saobracaj spolja, internal port - port na koji saljes taj saobracaj, internal host - ip adresa na koju saljes taj saobracaj.
[ bobans72 @ 22.02.2015. 02:08 ] @
Pokušavao sam ponovo i ne vredi. Evo pronašao sam korisničko uputstvo za ovaj NAS pa ako neko može da mi kaže kako se u opšte povezuje na njega od spolja.

NAS SERVER ALL6300 Korisnicko uputstvo

[Ovu poruku je menjao bobans72 dana 22.02.2015. u 03:24 GMT+1]