[ joki80 @ 08.02.2015. 23:26 ] @
Ima li kod nas da se kupi ovo cudo, zna li neko? Dosta je hvale na stranim forumima a spada u red jeftinijih... Ima li neko neko iskustvo s njom ili informaciju? |
[ joki80 @ 08.02.2015. 23:26 ] @
[ bogdan.kecman @ 09.02.2015. 02:48 ] @
to je super stanica, ima na lemilici extraktor dima tako da dok lemis ne ide ti dim u nos .. malo su to nakaradno napravili taj dim izlazi iz lemilice kroz duvaljku :D
nisam video da se kod nas prodaje [ Predrag Supurovic @ 09.02.2015. 08:34 ] @
[ Trick Fix @ 09.02.2015. 08:53 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Imaju kod nas slicne Predraže, mislim da Bogdan zna za sve te "kerefeke". Da su to one iste "skalamerije", Bogdan bi već preporučio neku zamenu za taj AOQUE-968A, Veruj mi, ON to zna, prati, u toku je i šta god pomeneš ON je to već PROBAO, neverovatno--ali tako !!! ![]() Čovek +++pozitivno LUD ! [ bogdan.kecman @ 09.02.2015. 11:06 ] @
razlika izmedju aoyue i ostalih hako klonova (quick, gordak, baku..)
- aoyue je nesto skuplji - aoyue ima i svoj r&d tako da prave dodatne opcije (koje ovi ostali nekad iskopiraju) - aoyue ima svoju proizvodnju vrhova koji su odlicnog kvaliteta za hobi (za profi upotrebu ipak savetujem original) e sad kao sto rekoh "bas ovaj model koji dosta hvale na stranim forumima" je specifican po tome sto ima fume extractor. kod nas nisam video nijednog hako klona koji to ima ... a i kod nas je aoyue slabo zastupljen, verovatno zato sto je to skuplja verzija klona [ Predrag Supurovic @ 09.02.2015. 12:56 ] @
Trick Fix, mene to zanima za hobi upotrebu.
[ joki80 @ 09.02.2015. 18:52 ] @
Nasao sam par njih na ebay za 160 dolara + dostava + carina, znaci kod nas bi cena bila oko 14 ili 15 hiljada sto je po meni prihvatljivo...
E sad da li ce se nekad naci u prodaji ili ne, videcemo... Jos da su joj ubacili i pistolj za razlemljivanje bila bi vasionski brod :))) [ bogdan.kecman @ 09.02.2015. 19:23 ] @
skoro pa nemoguce da te to izadje 15k u beogradu obzirom na tezinu i velicinu paketa...
e sad, zasto hoces bas tu? jedino po cemu se realno razlikuje od ovih jeftinijih klonova, ako pricamo o hobi upotrebi, je taj fume extractor koji je sra123.. vrhove mozes da kupis "original" sa bleja sa dzabe shipmentom za sitne pare i ti vrhovi traju sto godina za hobi, jos ako ne koristis bezolovni kalaj vec ovaj normalan solovo ima traju duze nego ostatak lemilice .. taj fume extractor je krs - smeta do jaja dok lemis, nedo ti bog da radis neki smd pored nekog konektora, prokleces dan kada si je kupio .. to funkcionise ok samo za trough hole komponente - dim se uvlaci kroz pipu na lemilici a izduvava kroz duvaljku .. kad ti zatreba duvaljka ona smrdi do zla boga posto se sve po onom grejacu u duvaljci navata flux i garez od ko zna cega jos + navuce prasine etc etc .. tako da ti realno duvaljka tu vrlo brzo crkne a i dok radi ne koristi ti se posto smrdi do zla boga - aoyue ima svoj rnd nije cist copy/paste ali vidi ovi ostali sto rade copy/paste su odlicno iskopirali i hako i dodatke koje je aoyue uradio tako da ma koliko su ovi "bolja firma" i "posteniji" ti tu nemas neki benefit osim sto moras skuplje da platis sve u svemu, mnogo ti je bolje da odes u radnju i uzmes sa 6 meseci garancije neki gotov komplet (quick, gordak, bakku..)i u toj radnji sutra imas i rezervne grejace i rezervnu drsku i ... inace tu lemilicu je "na stranim forumima" progurao Ian, vlasnik dangerous prototypes, koji je kupio tu lemilicu kao "jedinu koja je u tom trenutku imala fume extraction u celoj holandiji" a on ima osetljivu njonju (sav je osetljiv) pa mu je to neophodno, onda su je kupili mnogi drugi i nastavili da hvale, vecina ljudi na stranim forumima koji je hvale su pre nje imali one stapne na 220 bez regulacije temperature tako da je to za njih sada avion :D .. tako da su testirali bilo koji ovaj hakko klon koji se valja kod nas isto bi ih hvalili bez razlike :D ... no kao sto rekoh, sama sprava ne donosi osim tog ocajnog fume extractora nista .. a ako ti smeta dim od lemljenja promeni hobi :D (ili montiraj obican 12cm ventis od kompa na 12V napajanje da duva preko stola i neces imati problema sa "soldering fumes" ) :D [ joki80 @ 09.02.2015. 22:56 ] @
Hvala Bogdane na iscrpnom odgovoru...
Slazem se, kod nas bi to kostalo dosta skuplje. Sto se tice fume extraktora, to je po meni potpuno bespotrebno i besmisleno, nisam znao da se vazduh prosledjuje kroz duvaljku onda je to jos veci promasaj... Zainteresovao sam se za tu stanicu jer ima dosta podesavanja... vidi se da je klon ali mi deluje dosta kvalitetnije od ostalih klonova, i po tome sto sam procitao i po tome sto sam vido na raznoraznim klipovima. E sad, potpuno je druga prica u praksi kad ti radis s njom, zato sam i pitao da li neko ima neko iskustvo u radu ili informaciju. Ja trenutno koristim Iskrinu THS11 i imam jos jednu koju sam napravio pretprosle godine sa ATmega8 i gordak stapom cini mi se, i obe rade odlicno. Mada u poslednje vreme sve se vise susrecem sa SMD komponetama pa i cipovima pa sam gledao da uzmem nesto malo svrsishodnije. [ bogdan.kecman @ 10.02.2015. 03:14 ] @
Citat: joki80: Ja trenutno koristim Iskrinu THS11 i imam jos jednu koju sam napravio pretprosle godine sa ATmega8 i gordak stapom cini mi se, i obe rade odlicno. Mada u poslednje vreme sve se vise susrecem sa SMD komponetama pa i cipovima pa sam gledao da uzmem nesto malo svrsishodnije. ta rucka je potpuno ista kao gordak rucka samo ima onaj dobudz za fume extraction (koji se skida ako se dobro secam al nemoj da me drzis za rec) ... za smd je ok ima hakko ok vrhova za smd, problem jedini koji ja imam sa svim tim hako ruckama (aoyue, quick, bakku, gordak etc.... kao i sa originalom) je sto su mnogo dugacke i ako radis sa bas sitnim komponentama vrh je daleko od ruke tako da moras da budes bas bas bas smiren da bi radio sa 0603 a 0402 bez mikroskopa nema sanse a pod mikroskopom sa tako dugackom lemilicom nema sanse ... (jos kad dodas fume extraktor to je da se roknes..) ... sa druge strane pace td100 drska ili weller wp80 drska (nikako pes51 ona je dugacka ko hako) imaju kratak vrh tako da ti je od vrha do ruke kratka poluga i mnoooooooogo si precizniji .. mozda ti je bolje da kupis wp80 drsku i da napravis drajver (ona ima je klasican RTD senzor na 2 zice i grejac na druge dve zice) ili koristis moj SID ili ... sto se duvaljke tice ako vec imas lemilicu koja radi (a taj gordak sto si pravio nema razloga da ne radi, mozes da stavis original hako vrhove .. neki 900M-T-2CF i 900M-T-3CF i jos 900M-T-3BCZ ... eventualno 900M-T-3CM i zavrsio si smd pricu ) kupi samo puhalicu imas jeftinih, sve su ista prica .. kazu ljudi da je ona sa ventisem u drsci skroz ok i lagana za rad (nisam probao) a zauzima nista mesta .. ili ako bas hoces uzmi kombo puhalica + lemilica lokalno bakku/quick/gordak (ja imam vec skoro 10 godina quick kombo puhalica i lemilica i vrlo sam zadovoljan) [ joki80 @ 10.02.2015. 20:28 ] @
"problem jedini koji ja imam sa svim tim hako ruckama (aoyue, quick, bakku, gordak etc.... kao i sa originalom) je sto su mnogo dugacke i ako radis sa bas sitnim komponentama vrh je daleko od ruke tako da moras da budes bas bas bas smiren da bi radio sa 0603 a 0402 bez mikroskopa nema sanse a pod mikroskopom sa tako dugackom lemilicom nema sanse"
Vala bas, upravo to Bogdane i mene muci... probacu da nadjem neku kracu. Ok, odlucio sam se za kombo tj. duvaljka + lemilica moze bakku ili gordak ima ih dosta pa videcu sta i kako... a vrhove imam dosta, upravo hakove narucio ih prosle godine na ebay dosta povoljno. [ bogdan.kecman @ 10.02.2015. 20:32 ] @
pa pazi tek ona aoyue nece pod mikroskop :D
na zalost ne znam za neku jeftinu varijantu sa kratkom drskom, eventualno da se uradi nesto sa T12 vrhovima da sam napravis drsku mada to zahteva dosta drndanja i ozbiljan alat.. [ joki80 @ 11.02.2015. 01:04 ] @
Ove vrhove koristim i nisu losi, doduse nisu ni neka TOP klasa ali vrse poso... koliko para toliko muzike :)
Uspeo sam cak da ih napasujem i na Iskrinu lemilicu, nju sam upravo zbog duzine malo modifikovao tj. skratio je za 1,5 cm izbusio novu rupu za sraf i za neke malo preciznije stvari nju koristim. [ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 03:00 ] @
CF su odlicni vrhovi .. ovo su "original sa bleja", stim da ti kazem da ovi "original" i oni bas bas original (doneseni iz japana, 10x cena) su skoro identicni! ... ja licno drzim 3-CF na hako klonu posto su mi sitniji vrhovi na pace-u
[ Trick Fix @ 11.02.2015. 03:16 ] @
Bogdane,
ehhbem ti lebarnik, u 4:15 (ranom Zorom) ne spavaš a imaš "sitnu decu" šta se tako rano budiš ? Ideš po Leba ? ____još se radnja nije otvorila ![]() Šta Ti je Naučniče ? ____vata te neka Đigorija ? Gde češ tako rano ? ![]() ![]() [ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 03:36 ] @
"budis" hahahaha :D to implicira da sam spavao :D
nego da se vratimo na temu .. BAKKU 702B je za 100e je kod nas trenutno best buy, ako naletis na neku bolju kombinaciju podeli ovde :) [ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 03:38 ] @
uh sad videh
"Duvaljka + lemilica + reg. napona BK-909" - 80E !!! jos bolji kombo :D Duvaljka i lemilica Baku BK-878L - 58E i bre pale cene, pojavili se novi modeli, treba pretrcati malo KP ima svasta novo :D [ joki80 @ 11.02.2015. 12:36 ] @
Upravo sam za nju hteo da te pitam...
Baku BK-878L Naso sam na par mesta za 6 do 7 hiljada, vidim i tebi je gotivna... Znaci odlucio sam, to pazarim i resen problem :) [ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 15:00 ] @
za te pare deluje do dz... :)
[ jovajovic100 @ 11.02.2015. 16:24 ] @
Kolko se priča o lemilicama na raznim temama ko da rade tri EI Niš!!!!!!!!!!!!!!!
[ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 17:23 ] @
bas naprotiv, posto ne rade fabrike gde lemljenje ide wave ili pnp mnogo
ljudi radi to sve kod kuce .. pa se vise trose lemilice nego da radi 5 ei-a [ jovajovic100 @ 11.02.2015. 18:41 ] @
Citat: bogdan.kecman: bas naprotiv, posto ne rade fabrike gde lemljenje ide wave ili pnp mnogo ljudi radi to sve kod kuce .. pa se vise trose lemilice nego da radi 5 ei-a Sumnjan nešto da je EI sklapao sa talasnim lemljenjem ... ![]() [Ovu poruku je menjao jovajovic100 dana 11.02.2015. u 21:04 GMT+1] [ joki80 @ 11.02.2015. 19:02 ] @
-JovaJovic-
ne razumem tvoje komentare i cinizam. Svrha ovog foruma je razmena informacija pa i na neki nacin edukacija, prema toma ako imas nesto pametno da kazes... da das neki koristan savet... ili pitas za savet, sto da ne... a ne ovako, da izigravas nekog kineskog filozofa. Meni licno je ova tema otklonila neke nedoumice i pomogla... a tebe drug ako nervira pa preskoci je... [ jovajovic100 @ 11.02.2015. 19:37 ] @
Citat: joki80: -JovaJovic- ne razumem tvoje komentare i cinizam. Svrha ovog foruma je razmena informacija pa i na neki nacin edukacija, prema toma ako imas nesto pametno da kazes... da das neki koristan savet... ili pitas za savet, sto da ne... a ne ovako, da izigravas nekog kineskog filozofa. Meni licno je ova tema otklonila neke nedoumice i pomogla... a tebe drug ako nervira pa preskoci je... Izvinite. Stvarno nije bilo nimalo cinizma u mojoj šali , možda se nekom nije dopala . A jediji razlog je što se ne piše o nekim konketnim konstrukcijama i razvojima . Neću više , mada mislim da šala nije bila uvredljiva . Ako treba izbaciću i sliku . [ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 19:55 ] @
u EI je bila traka za wave znam sigurno, isto kao i u VF-u u zemunu (tu
u zemunu sam i svojim ocima video) ... e sd dal su radili i nesto rucno ne znam, iskreno uopste nemam pojma sta je ovo na slici, lici na neke motalice ne vidim da ovde iko ista lemi btw uopste ne mislim da se malo lemi posto sam imao situaciju vec 5-6 puta da ni kelco ni mikroprinc nemaju ni gram tinola da prodaju pa jurim u vremeplov i uzmem ono zadnji kotur od pola kile ... ili da bukvalno u celom beogradu nema tinola u radnjama pa jurim po KP kupujem stara pakovanja bezolovnog od ovih sto su pravili zalihe kod kuce dok su radili po drzavnim firmama pa sada to rasprodaju [ jovajovic100 @ 11.02.2015. 20:10 ] @
Zamenio sam sliku sa poslednjom dostupnom slikom iz EI . Na žalost fabrika je još postojala , ali bez radnika.
Što se tiče kalaja ja sam skoro kupio 1/2 kg i bilo ga je. Ako se toliko radi drago mi je pogotovo ako se nešto proizvodi . Samo se nadam da ljudi i prodaju to što naprave , a i naravno da naplate . I još jednom nisam nikog želeo da povredim . [ joki80 @ 11.02.2015. 20:43 ] @
Ova slika mi malo budi secanja jer sam radio od 2003 do '05 u Ei... servisirali smo, programirali i sklapali fiskalne kase, a Boga mi bilo je i lemljenja :)))
Nazalost to je tada bila tek bleda senka firme koja je nekad postojala, ja doduse znam samo iz price jer mi je otac radio i u Ei i u Iskri i naslusao sam se hvalospeva raznih, i verujem da su tacni. Nisam upoznat s trenutnom situacijom u Iskri ali sto se Ei tice, tuzna prica... Nemas brigu Jova, ocigledno je bio nesporazum ;) U pravu je Bogdan sto se lemljenja tice, svi nesto cackaju krpe, snalaze se jbg... svaki savet dobro dodje, a ovde na ES ja sam se nacitao itekako korisnih stvari... [ bogdan.kecman @ 11.02.2015. 21:05 ] @
Citat: jovajovic100: Zamenio sam sliku sa poslednjom dostupnom slikom iz EI . Na žalost fabrika je još postojala , ali bez radnika. fabrika jos uvek postoji, bez radnika :( Citat: jovajovic100: Što se tiče kalaja ja sam skoro kupio 1/2 kg i bilo ga je ne rekoh ja da ga nikad nema, samo da se desi cesto da ga nema... ja iz toga zakljucujem da se trosi posto znam da ne narucuju 2-3 komada vec po dosta vise, svaka od firmi ... da se razumemo meni pola kile traje par meseci, to se na smd bas sporo trosi .. drugar stuce 2 ona od pola kile mesecno ali on radi 99.9% trough hole njemu to bas ide ko da je dzabe :D Citat: jovajovic100:Ako se toliko radi drago mi je pogotovo ako se nešto proizvodi . Samo se nadam da ljudi i prodaju to što naprave , a i naravno da naplate . I još jednom nisam nikog želeo da povredim . ja se isto nadam istom.. ja ne proizvodim nista ali nadam se da se nesto proizvodi i da se to nesto prodaje :) a za vredjanje, ja se nisam nasao uvredjenim, ne znam zasto bi se bilo ko nasao uvredjenim? [ mnn @ 12.02.2015. 09:04 ] @
Ode tema u druge vode .Koji kalaj koristite olovni ili bezolovni.Ja sa ovim bezolovnim od 0,5 i manjim nisam zadovoljan ili nisam našao pravi.
[ bogdan.kecman @ 12.02.2015. 11:08 ] @
yeeeeeeeeah off topic :D
ja olovni 0.3 kad imam, kad nemam 0.4 ili 0.5, takodje kad imam onaj sa olovom bakrom i srebrom, mada ga dugo nisam kupovao, prosli put ga je bilo ali je bio mnogo skup pa sam uzeo obican 60/40 bezolovni 0.3 i 0.5 koristim samo kad moram ili kad ce nesto da se greje, za smd - nikako, iako sad ovaj koji sam nabavio prilicno lepo radi i jos mi nije razvijao brkove imao sam uzasna iskustva sa bezolovnim legurama i ne vidim razlog zasto ne bih koristio olovni koji 100% radi za razliku od ovog bezolovnog smeca .. [ joki80 @ 12.02.2015. 14:38 ] @
Ja iskreno ni sa jednim bezolovnim nisam zadovoljan, drug drzi malo vecu radnju pa sam mogao da uzimam za probu od vise razlicitih proizvodjaca i ni jedan mi ne odgovara. Mozda tu ima malo i one stare, nije do pribora nego do majstora :)
Sali na stranu, koristim olovni 0,5 probao sam par proizvodjaca i sve je to isto zadovoljan sam... U principu bezolovni koristi samo onaj ko mora, jer neki standardi zabranjuju koriscenje olovnog. Ali za ovako servisiranje ili svaku drugu namenu olovni je zakon. [ bogdan.kecman @ 12.02.2015. 15:31 ] @
od bezolovnih meni je ovaj do sada najbolji
http://www.balverzinn.com/solder-wire-lf-2220-nc.html SN96C verzija ( SnAg3.8Cu0.7 ), 217C melting point no kao sto rekoh, ne vidim realnu potrebu za izdr... i koristenjem bezolovnog kalaja .. kolicina olova u kalaju vezano za "bolesti" koje olovo moze da izazove je smesna, kolicina koja se upotrebljava u diy svrhe je takodje smesna za landfills .. a neuporedivo je lakse za rad .. nasa i dan danas ne prelazi na bezolovni kalaj sa varijantom "palite majmuni, resite problem sa brkovima pa pricajte, nama to gore treba da radi stabilno" .. ista prica i sa auto industrijom, sve im je olovni kalaj (sa bakrom i jos nekim primesama, ali min 30% olova) [ joki80 @ 15.02.2015. 14:53 ] @
Kupio sam na KP Baku BK-878L lemnu stanicu, stigla je juce... isprobao sam je malo sinoc a evo i danas i zdovoljan sam, prvi utisak nije los bas sam radio jednu SMD plocicu i fino je to sve... koristio sam malo i duvaljku... u principu to je to. Sinoc se osetio neki malo cudan miris, da li je u pitanju bio lak ili nesto trece ali od jutros se vise ne oseca.
Brat bi kupio neku lemilicu cisto za prvu pomoc, pa smo danas malo listali net... Nasli smo dve interesantne i bas povoljne. Baku BK454 stapnu lemilicu, https://www.kupindo.com/Lemili...milica-BK454-Racun-Garant-list Regulaciona lemilica ZD-708A, http://www.proelectronic.rs/LE...A-ZD-708-LEM-REGU-PRO-4988.htm Cene su im tu negde slicne, ja bih se ipak odlucio za ovu regulacionu ali me zanima kakve vrhove koristi, da li bi pasovali HAKO vrhovi na nju? Dok za ovu dugu Baku lemilicu bi najverovatnije pasovali, ali nema regulaciju jbg... Ima li neko nekog iskustva ? [ bogdan.kecman @ 15.02.2015. 15:02 ] @
od zd-a bezi
ta sto idu direkt u 220 imaju problem da oce tih 220 da probije u tip a onda pretpostavi sta ce se desi sa tim sto lemis [ joki80 @ 15.02.2015. 15:27 ] @
Sad sam spazio i ovu
LEMILICA REGULACIONA CT-95, ima je u proelectronicu dosta povoljno. http://www.proelectronic.rs/LE...LEM-Plava-reg-CT-95A-11854.htm Vredi li sta? Ili jos bitnije, pasu li Hako vrhovi na nju? [ bogdan.kecman @ 15.02.2015. 18:34 ] @
ne vredi, i ne, ne idu hako vrhovi
[ dr0id @ 17.02.2015. 12:16 ] @
[ bogdan.kecman @ 17.02.2015. 13:03 ] @
odlicno ako jednom u mesec dana treba da zalemis konektore na autoradiju i tu se upotrebna vrednost zavrsava
[ dr0id @ 17.02.2015. 13:40 ] @
Pa moze da se koristi i uz neki adapter/trafo.
[ Predrag Supurovic @ 17.02.2015. 13:58 ] @
Citat: bogdan.kecman: odlicno ako jednom u mesec dana treba da zalemis konektore na autoradiju i tu se upotrebna vrednost zavrsava Al kad zatreba zlatom bi je platio :) [ bogdan.kecman @ 17.02.2015. 14:01 ] @
haha da, no ja za to koristim ovu na plin :)
[ lud ko struja @ 17.02.2015. 22:25 ] @
Citat: dr0id: Pa moze da se koristi i uz neki adapter/trafo. Kakav adapter,jel moze onaj za LED rasvetu? Imam neku staru na 12V za auto a imam i ispravnu bazu (trafo) od neke prastare (kuciste roze boje a drska crna bakelitna ali je vrh propao i ne moze da se menja),jel moze da se napravi bar jedna od tih delova? [ joki80 @ 18.02.2015. 00:08 ] @
Ovako smo na kraju odradili... Kupio buraz onu stapnu lemilicu Baku BK454 i imao sam kuci neku staru iskrinu sklopku za regulaciju snage tj. struje potenciometrom, merio sam napon na izlazu ide od 220 do 135V taman da se smanji snaga grejaca a samim tim i temperatura. Mislim da je od nekog starog usisivaca ali nisam siguran, klasicna sklopka diak, triak (slika)...
Skockalu smo sve u kutijicu, kupili stalak http://www.proelectronic.rs/ST...ZD-10A-STALAKlemilice-6506.htm Cela investicija nesto vise od 1000 dinara... za bratove potrebe odlicna lemilica. U principu moze bilo koja stapna lemilica na 220V ali smo se odlucili za ovu zbog vrhova, jer pasuju Hako vrhovi imam ih vise komada a uz sve to su i dosta dobri. Kao mana moze da se navede to jer u principu ne znas koja je tacna temperatura vrha, jer nema termopara pa se regulacija temperature vrsi preko grejaca a ne senzora... ali na kraj krajeva nije ni bitno, malo prakse i sam odredis koja ti temperatura najvise odgovara. A dobre strane po meni su jer smanjenjem snage grejaca povecava se njegova dugotrajnost pa i samih vrhova. Preporuka! [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 00:14 ] @
Citat: za 1500-2000din vise dobijes lemilicu sa kontrolom temperature koja sigurno nece da izbije 230V kroz vrh ... tesko da je to preporuka za bilo koga inace dimerom ne kontrolises temperaturu vrha vec samo snagu grejaca, ostavis ga na 70% i prvih 30min ce da bude prijatno za lemljenje a onda ce za 2h da se usija vrh .. a spustis ga na 50% treba mi sat da se zagreje i onda deluje da je ok temperatura ali cim pipnes neku vecu lemnu tacku zalepi ti se lemilica za pcb .. no ok, bitno da vama radi posao [ joki80 @ 18.02.2015. 00:30 ] @
Citat: bogdan.kecman: za 1500-2000din vise dobijes lemilicu sa kontrolom temperature koja sigurno nece da izbije 230V kroz vrh ... Sta bi bilo kad bi bilo, da izbije 230V kroz vrh... hmm... moguce ali minimalna verovatnoca. Citat: bogdan.kecman: inace dimerom ne kontrolises temperaturu vrha vec samo snagu grejaca Da, tako sam i napisao... Citat: bogdan.kecman: ostavis ga na 70% i prvih 30min ce da bude prijatno za lemljenje a onda ce za 2h da se usija vrh .. Tu se jedino ne slazem, iz prostog razloga jer bi po toj logici ako ukljucis tu lemilicu na 220v (za sta je ona i namenjena i projektovana) ona iz tvoje price posle 10 minuta bila neupotrebljiva jer bi joj se vrh usijao... [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 00:39 ] @
sta bi bilo, pa zavisi sta lemis, ako lemis kabl nista (osim ako ga ne
pipas rukom) ako lemis neku elektroniku obicno spalis sve na ploc... mala verovatnoca :D :D :D :D :D .. pitaj malo ljude na forumu koliko je ta verovatnoca mala... meni je kao klincu bar 3 komada probilo .. sta mislis zasto ove na 24V nemaju autotrafo unutra nego regularno primar i sekundar ... i tih 24V oce da probije ali posto je floating ne napravi nikakvu stetu ostavi tu lemilicu na 230V par sati pa joj izmeri temperaturu vrha :D da usija se bez problema .. u proseku te lemilice posle sat vremena imaju vrh na preko 400C, da bi se usijale treba im malo vremena, obicno oko 3h .. zato im ture diodu da odseku pola snage i tada obicno nemaju dovoljno snage da se usijaju posto gube vise temperature grejuci vazduh oko sebe nego sto im dolazi snage u grejac [ joki80 @ 18.02.2015. 00:46 ] @
Citat: bogdan.kecman: zato im ture diodu da odseku pola snage i tada obicno nemaju dovoljno snage da se usijaju posto gube vise temperature grejuci vazduh oko sebe nego sto im dolazi snage u grejac Da da, to sam cuo... meni to pomalo deluje neverovatno ispravi me ako gresim, kako bi jedna dioda mogla da prepolovi snagu grejaca... po meni bi se samo kupilo jos malo vremena da se zagreje grejac na max. ali bi na kraju ipak dostigao svoju max. temperaturu. Zar ne? [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 00:57 ] @
pa ne, ako stavis diodu vidis samo pola AC signala dakle pola snage,
bukvalno kao tvoj dimer da okrenes na 50%, doduse on ce da pusti i gornju i dolju periodu do pola a dioda ce da odsece celu donju ili celu gornju .. dakle pola snage ide u grejac ne postoji "max temperatura grejaca" .. ti ubacujes neku snagu u taj sistem, taj sistem neku snagu disipira, jednu kada pipnes lemno mesto, drugu, mnogo manju, kada je u vazduhu i ne dodiruje nista drugo .. ako grejac npr disipira 25W u vazduhu i ti ga grejes sa 25W on ce vrlo brzo da dodje u neki ekvilibrijum (posto ce 25W da disipira na 250C na primer) i drzace tu temperaturu konstantno e sad ako ti krenes da guras u njega 30W on ce da dize polako temperaturu, opet ce naci neki evlibrijum jer ce na nekoj visoj temperaturi od recimo 350C da disipira u vazduhu 30W i tu ce da se zadrzi .. ali ako grunes 50W u njega on ce 50W da disipira u vazduh tek tamo negde na 1200C zbog male povrsine vrha tako da ce dostici, posle par sati, tih 1200C iliti svetlece ti vrh brojke su odokativne mada nisu daleko od istine.. stavi neki stari vrh pa probaj, mada pazi ti grejaci oce crknu kada predju 500C na duze od par minuta da vidis kako se usija za par sati i krene da svetli :D [ joki80 @ 18.02.2015. 01:19 ] @
Ovo sa diodom mi i dalje nije logicno :))) Tacno je da se vidi samo pola AC signala (bez jedne periode) ali i pored toga na grejac ide 220V, neka logika mi kaze da ce grejac ipak dostici snagu od npr. 50W samo za malo veci vremenski period upravo zbog toga jer smo odsekli jednu periodu... Moracu to prakticno da proverim :)
Citat: bogdan.kecman: ako grejac npr disipira 25W u vazduhu i ti ga grejes sa 25W on ce vrlo brzo da dodje u neki ekvilibrijum (posto ce 25W da disipira na 250C na primer) i drzace tu temperaturu konstantno e sad ako ti krenes da guras u njega 30W on ce da dize polako temperaturu, opet ce naci neki evlibrijum jer ce na nekoj visoj temperaturi od recimo 350C da disipira u vazduhu 30W i tu ce da se zadrzi .. Sto se ostalog tice i ja sam se otprilike tom logikom vodio... Recimo da ovu lemilicu snage 40W dovedem na 25-30W i da se tu odrzi odredjena temperatura (npr. 300-350C)... e sad vremenski koliko, pitanje je... sigurno nebi mogla da prenoci tako ali za bratove potrebe bi zavrsila poso... [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 01:27 ] @
ne postoji "Dostizanje snage", P = U*I, gde je U RMS napon kada je AC u
pitanju, bez diode to je 230V, sa diodom to je pola od toga => snaga sa diodom je pola od snage bez diode .. nema tu nista da se "dostigne snaga" .. moze da se dostigne temperatura a kao sto rekoh temperatura zavisi od ulazne snage i snage disipirane u atmosferu, delta te snage puta vreme & toplotni koeficijent * masa grejaca i vrha = temperatura vrha u datom trenutku problem je jedino sto jednacina nije linearna jer snaga koju disipiras u atmosferu zavisi od delta temperature atmosfere i vrha lemilice, sto je razlika temperature veca to je veca i disipacija (ne linearno) [ joki80 @ 18.02.2015. 01:37 ] @
Da da, proracuni i proracuni... Ranije sve lemne stanice su radile na principu regulacije snage grejaca pa i lemne stanice najjacih proizvodjaca.
E sad, razlika izmedju njih i ovoga sto sam ja sklepao je upravo ta matematika... sto su oni tacno znali sve te parametre uklopili materijale + elektroniku i to je moglo da tera godinama... Doduse odnos temperature i disipacije nije moga da bude linearan ali su bar postigli da bude priblizan... [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 02:00 ] @
Citat: joki80: Da da, proracuni i proracuni... Ranije sve lemne stanice su radile na principu regulacije snage grejaca pa i lemne stanice najjacih proizvodjaca. odakle ti ta ideja?! jedine profi lemilice bez merenja temperature vrha su "soldering guns" a to je ono parce bakarne zice na kraju trafoa tako da to ne bih nazvao lemilicom :D no ta sprava nema nikakvu kontrolu temperature .. takodje i ersa i weller i mnogi velikani prave lemilice bez kontrole temperature, steknes u 220 i to je to .. ali nema tu nikakve kontrole snage ... lemilice sa "dimerom" su kineska izmisljotina - sve velerke, i one najstarije mere temperaturu vrha, dal kiri efektom sa magnetom u vrhu, da li pt20 rtd-om, da li sa termoparom ali svaki meri temp vrha i one iz '50tih poput TC552, TC40 do modernih magnastat wtcp drski .. - sve erse, od prve ERSA 30 iz '49 mere temperaturu vrha ista prica ili neki RTD ili termopar - sve pace, takodje kraj pedesetih pocetak sesdesetih, sve su imale kontrolu temperature .. dakle kakav princip regulacije snage?! dal imas obican termostat poput magnastata, sofisticirani pid kao kod modernih modela ili nesto izmedju (analogni pid sa opampovima) ali uvek je kontrola u loop-u temperature vrha .. nema "lemne stanice" koja radi open loop regulaciju snage grejaca osim, kao sto rekoh, kineskih budzevina Citat: joki80: E sad, razlika izmedju njih i ovoga sto sam ja sklepao je upravo ta matematika... sto su oni tacno znali sve te parametre uklopili materijale + elektroniku i to je moglo da tera godinama... Doduse odnos temperature i disipacije nije moga da bude linearan ali su bar postigli da bude priblizan... mnoooooooogo gresis prijatelju, mnooooooooogo gresis ... ta matematika pada u vodu onog trenutka kada pipnes lemno mesto, ta matematika ima veze sa tim kada ce ti se lemilica usijati ako stoji na stalku .. ali lemilica koja se nece usijati ako u open loop kontroli sedi na stalku ce biti potpuno beskorisna prvi put kada pipnes ozbiljniju lemnu tacku, zato i postoji closed loop kontrola sa merenjem temperature vrha a ne open loop kontrola gde ti glumis pid tako sto navrtis tocak na jednu stranu kad lemis nesto vece pa ga vrtis na drugu stranu kad vrh krene da plavi, pa ga opet ... no kao sto rekoh, ako tebi radi, go for it .. samo nemoj da "preporucujes" budzevinu radi ustede od citavih 2000din (ili manje ako nemas dimmer viska pa moras i njega da kupis :D ) ... danas kada za 3000din kupis spravu koja radi ne vidim realan razlog za budzenje necega sto ne radi .. no vidi, nije to nista, kada sam ja napravio onaj moj drajver za lemilicu (btw kinezu su nastampali kako mi rece drugar koji je sada tamo nekih 3k komada istog u prvoj turi :D ) stizale su mi slike ljudi sta su oni pravili, vise od nekoliko likova mi je poslalo sliku lemilice one pijacarke od 200din na koju je kapton trakom zalepljen na vrh termopar, dve zice idu pored lemilice u opamp koji vozi triak koji prekida 220V u lemilicu .. takodje isto to samo sa kapilarnim termostatom, prebudzenim od sporeta, ide ona kapilara vezana bakarnom zicom za vrh i termostat prekida 220 ... vidi to radi !!!! oni time rade smd, u to vreme sam ja imao veliki problem da zalemim 0.4mm pitch neki ftdi cip oni "time" leme 0.4mm pitch i skroz su zadovoljni .. tako da sve moze, ako tebi radi, super :) [ joki80 @ 18.02.2015. 02:24 ] @
"- sve velerke, i one najstarije mere temperaturu vrha, dal kiri efektom sa magnetom u vrhu, da li pt20 rtd-om, da li sa termoparom ali svaki meri temp vrha i one iz '50tih poput TC552, TC40 do modernih magnastat wtcp drski .. "
Kad smo vec kod Wellera, nasao sam ovaj clanak koji mi je dao ideju da iskoristim onaj Iskrin sklop, u principu je ista prica... http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/wlc100.html Znaci i velerke su nekad bile felerke :))) hahaha... salu na stranu, nije profi ali ce da sljaka... [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 03:30 ] @
ima weller par tih low end modela, ja imam cak wellerku kuci stapnu koju
zabodes u 220V i ona ima lampu na sebi i nema nikakvu regulaciju, usija se za nekih 7-8h i ima vrh koji se "usrafljuje" u nju (slicna ovoj: http://thumbs2.picclick.com/d/...dering-Iron-Permabond-Acid.jpg ) .. znaci toliko je pateticna da nisam mogao da verujem da je stvarno weller ali prave i takve .. no to ne spada nikako u "lemnu stanicu" ... WLC100 takodje :D .. ja licno ne verujem da te sprave imaju ikakve veze sa weller-om vec da je to neko platio weller-u pare da zalepi njihovo ime na svoju spravu :) no da se vratimo na temu, radice to sa dimerom svakako, oprobana je stvar, nece biti fancy i nece drzati temp i. ... ali za prvu pomoc nekome kome ne treba svaki dan, radice ... ono sto sam ja komentarisao je ne da nece da radi, def. ce raditi, vec da je "preporuka" za takav budz malo preterana posto je to usteda od realno 1000 dinara, max 1500din za budz vs normalna lemilica koja drzi lepo zadatu temperaturu .. a da ce da radi, radice nema razloga da ne radi, jedini problem je tih 230 ako probije, jbg ne desava se cesto ali se desava, pitaj ove starije sa foruma siguran sam da mogu vrlo zanimljive price da ispricaju iz radionica :D [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 07:50 ] @
[ bojanst @ 18.02.2015. 14:38 ] @
Citat: bogdan.kecman: ovo je npr weller isto :( ... tuga i zalost da oni potpisu ovako nesto ali .. sta je tu je .. btw prodavac koji ovo valja se kune da ima "regulisanu temperaturu" .. znas kako krene da svetli vrh posle nekoliko sati :D Imao sam nekad ovakvu identicnu, cini mi se da sam je platio nekih 10-15 eur. Ja sad ne razumijem zasto bi ljudi stapnu lemilic drzali ukljucenu par sati ili dan... ja kad lemim sa takvom to je proces svega 10 minuta, pustim da se 'ladne malo i bacim je u kistru za alat. Imam jednu od Iskre, mislim da je starija od mene bar duplo :) takvim nacinom upotrebe mislim da je moze i moje dijete naslijediti. Sto tice lemljenja na duge staze, svakako da je Bogdan to fino i strucno objasnio! [ joki80 @ 18.02.2015. 15:41 ] @
Hahaha... ta Weller stapna lemilica je kod nas cini mi se dosta skupa, ako nije oko 4500 din. Po meni nije tolika katastrofa a mislim da je pravljena planski, upravo kao sto je Bojan rekao za majstore... mobilna, mala, zavrsis poso i strpas u kistricu i aj kuci gotov teren :)
A ova nazovi stanica WLC100 je dosta stara, ko zna u koje svrhe je pravljena otac mi danas rece da je bila ranije dosta cesta posebno po raznim tehnickim skolama, verovatno zbog male cene u ono vreme... Nadjoh malopre na net i ovaj projekat http://kesatnet.me/analogna-lemna-stanica/ Analogna stanica, IC najprostiji moguci + jeftin, regulacija temperature, trafoe imam pune dve kutije... to mi je svakako bilo bolje resenje, ali kasno marko na kosovo stize :))) [ dr0id @ 18.02.2015. 20:06 ] @
Citat: lud ko struja: Citat: dr0id: Pa moze da se koristi i uz neki adapter/trafo. Kakav adapter,jel moze onaj za LED rasvetu? Imam neku staru na 12V za auto a imam i ispravnu bazu (trafo) od neke prastare (kuciste roze boje a drska crna bakelitna ali je vrh propao i ne moze da se menja),jel moze da se napravi bar jedna od tih delova? Ne znam kakvi su adapteri za LED, ali ako ima 40-50W trebalo bi da moze. Najbolje da probas kad vec imas i adapter i lemilicu. ![]() [ bogdan.kecman @ 18.02.2015. 20:14 ] @
Citat: sto volim kada prevaranti ukradu moju sliku sa mog sajta, onda preko mog teksta prelepe ijekavicu i onda zalepe svoj logo preko svega toga .. na sve to semu i tekst nisu ukrali kako treba, quick, gordak i ostali hako klonovi NEMAJU termopar, samo solomonka ima termopar, gordak i quick imaju RTD senzor .. testirali po 48h - cista laz etc etc ... mene bi bilo sramota jbg .. inace imas kod mene dosta tekstova na temu lemilica i lemljenja http://elco.crsndoo.com/wordpress/tag/soldering/ [ joki80 @ 19.02.2015. 00:20 ] @
Hahaha stvarno nisam znao... evo vec vise od sat vremena citam sa sajta, odlicno odradjeno svaka cast. Pored informacija tu su i podaci iz iskustva, testa, vrlo vrlo edukativno.
Tako je to ovde drug, svako moze sve da prisvaja nema autorskih prava, sve je svacije. Vido sam par primera gde covek izbaci svoj projekat i podeli sa ostalima sve (semu, PCB, softver... ) a neko drugi sve to pokupi izradi plocicu ubaci u neku fensi kutijicu i ode na KP... I dzabe ga mi posle pljujemo po raznim forumima, covek prodaje i uziva... jbg [ joki80 @ 25.03.2015. 10:27 ] @
Da iznesem svoje iskustvo sa ovom lemnom stanicom (Baku BK-878L) posle nesto vise od mesec dana...
Stanica je golo g... upravo je prodata na KP bud zasto. Rucka se gotovo raspala, grejac pregoreo..... Kvalitet ove hakko kopije je ocajan, ogorcen sam iskreno. [ bogdan.kecman @ 25.03.2015. 12:10 ] @
Citat: joki80: Vido sam par primera gde covek izbaci svoj projekat i podeli sa ostalima sve (semu, PCB, softver... ) a neko drugi ... nemam ja nista protiv toga, cak su me neki kinezi kontaktirali da hoce da prave i prodaju ja im reko samo napred .. ali ono ako maznes sliku od nekoga, napises "mazno sliku sa ..." i sve cool .. semu nisu maznuli od mene, samo slike i neke sitnice Citat: joki80: Da iznesem svoje iskustvo sa ovom lemnom stanicom (Baku BK-878L) posle nesto vise od mesec dana... Stanica je golo g... upravo je prodata na KP bud zasto. Rucka se gotovo raspala, grejac pregoreo..... Kvalitet ove hakko kopije je ocajan, ogorcen sam iskreno. to je ona zuta sa ventisem u drsci od fena? ja te fenove takve nikad nisam probao, ljudi rekose da su ok, one klasicne crne baku/quick/.. kopije ![]() rade do jaja godinama, znam ljude kojima vec 10 godina rade bez gasenja .. meni takav quick evo 8 godina radi po 60tak sati nedeljno a desi se (evo upravo sam je pogledao i skontao da radi vec treci dan lemilica na stolu, zaboravio da ugasim). jedini problem koji je primecen na tim "crnim" baku stanicama je da su kontakti unutra labavi gde su buksne i da su zice zalemljene ocajno, pa je zgodno stanicu odma otvoriti i zategnuti buksne i prelemiti zice mada evo moja je otvarana samo jednom za 8 godina i to da joj gurnem ledicu za glavni on/off taster da bi mi se redje desavalo da je ostavim upaljenu od petka do srede (kao sad npr, bila zaklonjena ta ledica nekom kutijom) [ joki80 @ 25.03.2015. 14:18 ] @
Da da, to je ta zuta... sra..e
Kasno sam prelistao tvoj sajt, a posle i na jos par mesta procitao da su ove kopije Quick sasvim dobre... kao i jos neke... Malopre mi se javio momak koj kaze da je ista prica i sa ovom drugom kopijom Ya Xun zivo sra..e, pa da je posle uzo polovnu crnu Baku i da je s njom zadovoljan. Sta znam, iskreno sam razocaran koristicu za sad ove moje dok ne skupim jos malo para pa da kupim nesto kvalitetnije, mozda i polovno... [ Slave82 @ 25.03.2015. 21:28 ] @
[ joki80 @ 25.03.2015. 23:08 ] @
Upravo to... moja rucka je bila u jos jadnijem stanju, zao mi je sto nemam slike da izbacim.
Sta reci... za izbegavanje. Zice jesu od bakra, koliko vidim sa slike po 6 licni svaka zica... pa malo li je za 220 :))) [ bogdan.kecman @ 26.03.2015. 01:23 ] @
@slave - te 230V lemilice nisu hakko klon, to je budza njih nema da valjaju
@joki - bem li ga ja te zute nisam probavo, realno unutra nema sta da bude lose ima 3 aktivna elementa a sto se drski tice, svaka klon drska ce se istopiti na 60W sijalici nisu pravljene od silikona nego od plastike, ako hoces silikonsku drsku, silikonski kabl etc.. onda ces morati da se isprsis za neki original hakko, veller, jbc, ersa, pace ... ja jos nisam video drsku da se slomila (osim kada je zgazis ili lomis klestima sto jesam radio :D ) od normalne upotrebe, kabl se ne greje znaci dovoljno je debeo, a sad - kabl nije temperaturno otporan ni na jednom klonu - ni na crnom klonu!!!!! [ bojanst @ 26.03.2015. 08:37 ] @
Citat: bogdan.kecman: ja jos nisam video drsku da se slomila (osim kada je zgazis ili lomis klestima sto jesam radio :D ) od normalne upotrebe Moja drska se slomila od tog nekog klona ili koji su to brendovi (ko to moze vise pohvatati) na taj nacin, sto sam bio nestrpljiv da odlemim nesto a bilo nedovoljno temperature. Ja sam to onako nestrpljivo pritiskao i ono se samo izvalilo iz lezista, komplet grijac, leziste za grijac i zicke ispale vani (postavio sam slike na jednoj drugoj temi). Kontam da bi se na takav nacin rasturila i najskuplja rucka. Ko zna koliko je vise potrebno temperature za ova nova "g*@*a od kalaja, inace imam jos malo nekog "kalaja", koji je nevjerovatno dobar, pa cu morati da vidim da desifrujem o cemu se radi.. rad sam kupim opet isti takav negdje, ali to je skoro pa nemoguce u danasnje vrijeme osim mozda preko ebay-a, jer u radnjama drze samo taj "lead free" ili kako se vec zove... [ joki80 @ 26.03.2015. 12:18 ] @
Sve su te drske od plastike ali i kvalitet plastike se sigurno razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca.
Moja drska se vec posle par dana pocela raspadati, najpre mi se odvojio onaj deo dole u dnu gde ulazi kabli zatim je od tog mesta pocela da puca po duzini pa sam to sve lepio super lepkom i zavijao izolirom... ma cirkusi, niti mi je padala niti sam je dirao klestima nego od klasicne upotrebe, sto govori o kvalitetu plastike... Zatim, sto kaze bojan, kada malo pritisnem popusti navoj pa se i sam vrh razlabavi i to me iritiralo do zla boga... interesantno je i to da cim sam stavio orig. hakko vrh 900M-T-2CF grejac je koliko sutra pregoreo... [ bogdan.kecman @ 26.03.2015. 12:57 ] @
bem li ga, te zute klonove kao sto rekoh nisam probao ... evo ti slicka mog klona koji radi vec 8+ godina min 50h nedeljno a neretko po 10dana ne bude ugasen ...
![]() ova veca je quick klon hakko-a, 8+ godina stara kao sto rekoh non stop radi, pored nje je original pace mnooogo mladja sa fancy opcijama (auto sleep, auto shutdown) tako da realno ne radi vise od 5-6h nedeljno ... pace je mnogo kvalitetnija plastika, silikonski kabl i slicne pi123 ali ovaj quick iako je obicni plasticnjak evo vec 8+ godina bez ikakvih problema, osim sto se izgulila malo, ko nova, sa originalnim grejacem! [ joki80 @ 01.04.2015. 23:26 ] @
Ako je ta quick-ova prezivela 8 godina i tako izgleda onda nema vez s ovim sr..em koje sam ja imao. A i sa slike se vidi razlika u kavlitetu...
Skupljam pare za nesto malo kvalitetnije... imam vec par stvari u planu, razmisljao sam se i da sam sklopim jednu posto na e-bay ima brdo tih rucki i fenova za male pare, naso sam i par gotovih projekata ali nesto me mrzi da se sad cackam s tim, ipak cu kupiti nesto. [ bogdan.kecman @ 01.04.2015. 23:52 ] @
yup, kod mene je od januara 2008 a pre toga je radila 2 godine u servisu mobilnih telefona (doduse ne znam koliko su je oni koristili, mislim da nisu mnogo, bila je kao nova kad sam je uzeo, mislim da su oni koristili samo duvaljku) mislim da je kupljena u mobilnicentar ili mobilhouse ili tako nesto, neka od tih firmica koje valjaju opremu i delove za opravljanje mobilnih, buraz hteo da pokrene taj servis pa zapalio u usa a meni ostavio nesto od alata koji je kupio.. tako je zavrsila kod mene gde je zamenila 30g star magnastat
pazi ako hoces da se cimas da budzis nesto - pogledaj weller drske, pojave se povremeno "dzabe" weller drske, evo ja relativno skoro za 6k din kupio WP80, pazi to je dz za tu drsku (regularna cena napolju je oko 150eur) a drska otkida .. od lemilica sa "glupim" vrhom (vrhom koji nema u sebi grejac i senzor vec je samo vrh) ja mislim da bolja ne postoji trenutno ako neces da se cimas, oces kvalitetno, ja mislim da je najbolji odnos cena/kvalitet kod originala hakko fx-888d (na primer http://www.adafruit.com/products/1204 ga valja za sitno preko 100$) e sad naravno ako hoces da predjes na ove sa ketridzima, pace, jbc, hakko .. svi imaju odlicne lemilice ali su vrhovi malo udaranje po usima .. bez 10-20eura nemas vrh da valja a i cene sprava su dosta visoke, nemam pojma zasto ... npr moja pace drska je preko 100eur a nema nista, parce silikonskog kabla i komad lose secene plastike i to je to .. grejac i senzor su u vrhu, slicno je i kod ostalih .. [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 00:14 ] @
stim da sam ja uzeo drski raznih u medjuvremenu, 3-4 te bakku drske, 5 gordak (njih sam spaljivao za testove), 2 "original" hakko sa ebay-a (one za 13$), 1 original hakko iz japana .. sve imaju razlicite senzore, mislim svi su RTD ali potpuno druge karakteristike tako da ako skines jednu drsku stavis drugu temp tabela bude skroz off moras da radis kalibraciju ispocetka .. offset je i po 100C !!! izmedju njih, one hakko "original" sa ebay-a vrlo dobro oponasaju senzor sa originala (razlika samo par stepeni ali tolika je razlika i izmedju 2 originalne drske, tome sluzi mali cal pot na samom drajveru), bakku je prvi sledeci blizu originalu dok je quick recimo najdalje od originala (mislim da quick jedno 80C bezi u proseku) sto nije veliki problem, ja sam npr zrtvovao jedan vrh (i nije neka zrtva uzeo sam jedan bajati), izbusio rupu u njemu i u rupu ubacio termopar, zamazao to sa samotnim malterom i ostavio tako da imam citanje temperature direkt na vrhu sa poznatom sondom ... mozes videti npr jedan od testova sa takvim vrhom ovde: https://youtu.be/I78YoVwo3f8 .. idealna fora za kalibraciju :)
[ joki80 @ 02.04.2015. 00:28 ] @
Ti malo stariji hakko klonovi su bili dosta kvalitetni... Ja sam se upravo zbog vrhova odlucio za te klonove, a i iskreno drske su dosta zgodne za rad. E sad, ko na sta naleti...
Ovo sam iskopao na net cena smesna, isto je u pitanju klon. Ima i fen on je cinimi se 9$, cirkus... http://www.ebay.com/itm/24V-50...main_0&hash=item2a43236602 Nemam trenutno vremena za neku budzu ali polako skupljam dokumentaciju, kad mi vreme dozvoli napravicu nesto za moju dusu :) 3u1, lemilica + fen + razlemljivac. Ima slicnih ideja i projekata po ruskim sajtovima ali to sve treba lepo da se prelista... Ako ulovim neku tako weller dsku bice super, moze i polovna... Nije mi hitno pa cu malo procesljati net. Angazovao sam i komsiju koji dovozi polovnu robu iz inostranstva da obrati paznju, tamo na tim otpadima tehnicke robe ima svacega... [ joki80 @ 02.04.2015. 00:37 ] @
Hahahaha fora vrh... odlicna ideja, low cost... al ko da se seti toga :)
[ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 01:07 ] @
pa kad razvijas cetvrtu generaciju drajvera dodjes do raznih ideja :D ... inace na tom snimku u tom vrhu su 2 senzora jedan ntc (0.5mm precnik staklena kuglica iz koje izlaze 2 mega tanke zicke) i jedan K tip termopar (dosao uz neki kineski dmm) .. termopar je zaboden u neki industriski termo regulator (to je ono gore sto prikazuje temp vrha) a ntc je zaboden u sam drajver pa ja imam preko seriskog porta feedback citanje temperature senzora sa grejaca, citanje temperature vrha sa ntc-a, P, I, D varijable pid kontrole .. etc ..
inace na tom snimku je lose iskalibrisano citanje sa grejaca (bezi 20tak stepeni na gore, nebitno za sam test) i moja pretpostavka da mi fali cold junction jer sam tad prvi put koristio taj termoregulator je pogresna posto taj termoregulator ima kompenzaciju cold junction-a taj 5$ hakko klon je ok, najveci problem na njemu je mnogo tvrd kabl od jeftine plastike no pazi foru http://www.kupujemprodajem.com...1-oglas.htm?filter_id=20402621 "Weller WSP80 - Kabal silikonski 5 pin - 20e/kom" za 20e dobijes original weller silikonski 5pinski kabl, konektor ti je nebitan odseces ga i bacis, zakacis svoj konektor koji ti treba i promenis kabl na svojoj lemilici i dobijes mega silikonski kabl za sitne pare :D [ bojanst @ 02.04.2015. 02:08 ] @
@Bogdan
http://www.adafruit.com/products/1204 65 Watts Ceramic Heater Temperature Range: 120° - 899°F (50° - 480°C) Temperature Stability: ±1.8°F (1.0°C) Temperature Control: Closed-loop sensor Dimensions: 100(W) x 120(H) x 120(D) mm, 3.9(W) x 4.7(H) x 4.7(D) in. Weight: 2.6 lbs (1.2 kg) ESD Safe: Yes IPC J-STD-001: Meets or Exceeds requirements 900M-T-1.6D 1.6mm 'screwdriver' tip For use in 120V countries only UL Approved Ajde nadji legit link da uzmem ovu "genuine" iz Japana, ako je vec 100$ ili to nema da radi na nasoj mrezi? [ joki80 @ 02.04.2015. 13:11 ] @
sta mislis bogdane o ovoj zebanciji ?
http://www.ebay.com/itm/New-Ha...%26sd%3D200911869902&rt=nc Vredi li to sta... snimio sam ih jos odavno ali im je cena bila oko 60$ pa sam ih nekako preskakao, sad na par mesta nadjoh po toj ceni. ima otac u radionici par silikonskih kablova, ima i jedan crveni cini mi se 5m duzine, pokusavam sad da se setim ali mislim da su za 4pinski konektor... provericu da vidim od cega su ako se matori seca... ako ne odgovaraju videcu da narucim jedan. bojane, prelistao sam malo net... ima par tih stanica na ebay a cena im je od 130 do 160$ + carina, naravno... ako bogdan zna neki drugi stek tim bolje :) [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 13:28 ] @
da to se koristi za kalibraciju temperature, stim da ih nije bilo tako jeftinih ranije a ono uvek imas neki bajat vrh koji mozes da zrtvujes i u njega ubacis termopar :D
@bojanst - ima fx888 iza 230V, adafruit je usa firma ... inace kapiram da neko kome treba kvalitetna lemilica ume da zameni trafo / doda autotrafo ispred :D ili kao "neki" ima i 110V instalaciju vec u radionici :D http://www.ebay.com/itm/FX-888...p;var=&hash=item20eed7af40 [ joki80 @ 02.04.2015. 13:51 ] @
da, ranije su bili dosta skuplji pa me malo buni ova cena, valjda nije neka prevara :) ne verujem, covek ima 99.5% Positive feedback...
porucicu jedan, uvek zatreba a cena je skoro pa dz... [ acos @ 02.04.2015. 14:02 ] @
Citat: bojanst: @Bogdan http://www.adafruit.com/products/1204 65 Watts Ceramic Heater Temperature Range: 120° - 899°F (50° - 480°C) Temperature Stability: ±1.8°F (1.0°C) Temperature Control: Closed-loop sensor Dimensions: 100(W) x 120(H) x 120(D) mm, 3.9(W) x 4.7(H) x 4.7(D) in. Weight: 2.6 lbs (1.2 kg) ESD Safe: Yes IPC J-STD-001: Meets or Exceeds requirements 900M-T-1.6D 1.6mm 'screwdriver' tip For use in 120V countries only UL Approved Ajde nadji legit link da uzmem ovu "genuine" iz Japana, ako je vec 100$ ili to nema da radi na nasoj mrezi? Ja je kupio, prije nepunih 15-tak dana stigla. Kupio od zastupnistva Hakko-a za Evropu jer nisam smio da rizikujem ovo sto se nudi na eBay-u. Toliko slicnih uredjaja po nekim znacajno nizim cijenama da sam posumnjao da je sve falsh. Vidi: http://hakkoshop.eu/index.php?...uct/product&product_id=463 Jedini problem je sto su me "odrali" od shipping-a i kasnije "spedicije", a s obzirom da je ispod 150Eur nisam placao carinu i porez. [edit] Dobro upakovana, radi kao 'sat', ipak amaterska, made in Malesia [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 14:12 ] @
made in malesia su neke sprave koje se guraju u mozak nemoj da ti to bude oznaka kvaliteta ... a hakko fx888d jeste hobi lemilica ako hoces profi to je 951 i slicno sa ketridzima
na bleju imaju veliki problem ako napisu original a tebi stigne klon posto ti onda to bez problema dispute-ujes i dobijes pare nazad tako da nema frke :) [ acos @ 02.04.2015. 14:32 ] @
@bogdan
I na eBay-u, za bilo sta sto ima "gramazu", se obicno naplacuje shipping pa to digne dosta cijenu pa sam odustao. Dakle, FX-888D je odlicno zapakovana, mnogo manja nego sto sam ja mislio i gledao slike na Internetu pa se fino uklopi na stolu ko ima problema sa prostorom kao ja. Ima mogucnost da se kontinualno podesava temperatura po stepenima (+ -) ili da se kombinacijom jednog tastera i PowerButton-a predje u "preset" mode pa se tamo definise 3 ILI 5 najcescih temperatura tako da se jednim klikom prelazi sa jedne na drugu. Za manje od minut postigne temperaturu, ali se zato poooolako hladi. Inace, mislim da je to jedini Hakko proizvod koji je proizveden u Maleziji. HAKKO FX-951 je po meni "best buy" za one koji su u poslu, ali je meni preskupa s obzirom da se ovim zapravo samo "zanimam" i nista vise. Dakle, nema ekonomskog opravdanja za bilo sta skuplje. @bogdan Na osnovu tvojih postova sam trazio neku lemnu stanicu da mi sluzi i da ne "gorim" pinove na mcu-ima "any more" :D Po Internetu vidim da, cak Amerikanci, pljuju po Weller-u da ne prati nove trendove, a kad pogledas - osnovni model im kosta 350 Eur. Bez shipping-a, carine i poreza. Strasno. Na kraju je izbor pao na Hakko FX-888D zbog cijene. Inace, ako kome zatreba, ja sam zvao predstavnisto i rekli su mi sljedece: 1) Cijena lemne stanice 105Eur 2) planiraju da otvore web shop - ali momentalno ne funkcionise pa se mora platiti preko banke tj. "wire transfer". To me je kostalo 15Eur 3) Poslali su mi paket preko TNT - to me je kostalo 35 Eur. Stiglo za 6 dana. 4) Kad je stiglo, stiglo na dio carine gdje ne mogu da preuzmem papire od TNT-a pa da sam odradim taj tričavi spediterski posao i morao platiti TNT-u spediciju 30 Eur Tako, izasla me je kao "Petra kajgana".... sto se tice Madjara, mogu reci da su vrlo, vrlo usluzni ! Ko moze da se proseta do Budimpeste ili je u prolazu gore ... za 105Eur dobija odlicnu stvar. Garancija takodje. [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 14:51 ] @
ti si jos i jeftino prosao obzirom na TNT ... ja od njih nisam nikad
imao spediciju ispod 50eur :( a uzimali su mi do 80eur za spediciju za neke pakete za weller se slazem, njihove cartridge lemilice su krs po meni a najbolja sa "glupim vrhom" je ova WS80 koju spomenuh, jeste ona ok ali da je moderna - nije ... ja sam sebi od modernih (ako si pratio znas :D ) uzeo PACE ST50 sa TD100 drskom ... po meni PACE i JBC su trenutno top za profi upotrebu jedino sto malo sibaju po usima ... mislim da je za evropske korisnike JBC bolji .. ja sam uspeo sa PACE direct da se dogovorim u USA da mi daju 230V verziju (iako su sve vreme pricali ne moze, ne moze, mora 110V verzija, na kraju mi isporuce u cikago 230V verziju :D ) i buraz mi je doneo tako da me izasla skoro duplo jeftinije nego da sam je regularno kupio u beogradu ... moram da priznam da ljudi iz renex-a su bili extra usluzni ovde da mi pomognu i odgovore na sva pitanja iako im je bilo jasno da cu kupiti preko usa a ne preko njih (a preko njih je najjeftinija varijanta koju sam nasao da se dovuce to u srbiju)... no ako se uzima u evropi bolje JBC posto je spanska firma i ne mora da se dovlaci preko bare sto kosta mnogo para tako da moze da se uzme isti kvalitet za manje para (ili bolja lemilica za vise para) no tu stvarno pricamo o profi spravama ... komplet vrhova izadje oko 300-400eur (10-15eur su osnovni vrhovi ali oni malo komplikovaniji su vec 50-60e komad pa ima i skupljih), drska 100-200, pinceta 100-200, jaca drska 100-200, baza oko 300-450 .. tako da tu se prebaci somic na dobar dan .. sad ko radi profi to su sitne pare za osnovni alat sa kojim se radi, za hobistu je to ipak bacanje para ... mislim, koliko je hobisti znacajno da moze da zameni vrh live za 1sekund ? nije da nije super fora kad imas al da je ono nesto bez cega nisam do juce mogao da zivim, naravno da nije :D [ acos @ 02.04.2015. 15:09 ] @
Da, nekad se moze zavrsiti posao i sa manje para. Medjutim, entuzijazam u zivotu je dobra stvar i dobar osjecaj .... samo sto kosta ...
:)) [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 16:19 ] @
Citat: acos: Da, nekad se moze zavrsiti posao i sa manje para. Medjutim, entuzijazam u zivotu je dobra stvar i dobar osjecaj .... samo sto kosta ... :)) pa da i ne, ali tu je vise trip nego potreba, realno ovaj quick hakko klon nije nista losiji od bilo kog weller-a u radu ni po performansama ni po trajnosti ... ja sam izgubio godine testirajuci razne drajvere, drske, pmaterine i iskreno sve je to lelemudija ... jeste pace i jbc sa 15eur vrhom imaju kontrolu vrha koja je mnoooogo bolja nego weller ili hakko sa "glupim" vrhom od par evra .. samo vidi, 50 stepeni tamo vamo ne pravi razliku tako da je to sto pace/jbc ima tu kontrolu vrha "bolju" znaci da mozes da uradis 20 lemnih tacaka u sekundi umesto 4 lemne tacke u sekundi sa quick-om ... cek bre prvo 21 vek ko jos koristi trough hole komponente, drugo ja lemim extra brzo i meni je 4 noge u sekundi mnogo meni brze ne treba, brze treba ako lemi robot, a sto bi - tome sluzi wave soldering!!! a za smd, 208 pina qfl zalemis bez ikakvih problema sa quick klonom - odjednom .. dakle bolje prosto nema upotrebnu vrednost... tih 50C raspon je vise nego dovoljno tacno za lemljenje i tacnije odrzavanje temperature ama bas nista ne znaci ... ono sto znaci je iskljucivo ergonomija - da je drska hladna (1000eur lemilice nista nisu bolje tu od ovih 5$ lemilica) - da je razmak od prstiju do vrha kratak - tu vec ima dosta razlike, ja jos nisam probao kracu od ove moje pace (mozda ima nisam nasao ni kod weller-a, ni kod jbc ni kod erse ni kod hakko) a to je za preciznost keva bitno - da je kabl mekan i otporan na toplotu (ok klonovi ovde padnu, kablovi su plastika) - da se lako bira temperatura (ja ovde nisam video razliku od najjeftinijih klonova do najskupljih stanica) i to mu dodje to, ako zelis da pise weller, jbg uzmes weller, al ako je zgazis ima se raspadne ko najjeftiniji kinez a nista nece bolje lemiti od klona .. naravno podrazumevamo dobar i odgovarajuci vrh [ vladd @ 02.04.2015. 16:33 ] @
Hoces da kazes da tvoj hakko klon ima 30 god i funkcionse besprekorno, recimo nalik na moju magnastat 50 ..
![]() [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 16:39 ] @
nemoj da mi stavljas reci u usta, ja sam rekao da je moj klon star 8
godina, ne da je star 30 godina, ali za 8 godina non stop exploatacije na njemu se ne primecuju tragovi "potrosnje" tako da bez problema moze da se interpolira da ce raditi 30 godina. Imao sam ja magnastat, kada sam je dobio tamo negde '85 vec je bila preko 10 (mozda i preko 20) godina u nekom tv servisu, dobio sam je bez baze, sa golim 24VAC trafoom od jedno 300W ono sto sam rekao je da tvoja magnastat nista bolje ne radi, cak stavise, mnogo je neugodnija za rad, od tog mog 8 godina starog klona [ vladd @ 02.04.2015. 17:38 ] @
Evo da citiram reci "iz usta"
Citat: realno ovaj quick hakko klon nije nista losiji od bilo kog weller-a u radu ni po performansama ni po trajnosti Sto realno znaci da za TRAJNOST nemamo parametre za poredjenje, aproksimacije tipa ako nesto radi 8 god, radice i 28 ili 38 su neozbiljne.. Pod dva, ne vidim sta je to "nepogodno i nezgodno", pogotovo sa trajnim, robustnim i sabilnim magnastatom. I vrhovima od 8 i vise evra..koji traju deceniju bez problema...uz svakodnevni rad Nije uporediv, niti ga treba porediti na taj nacin. Niti se lemilice porede u toliko uopstenoj meri [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 18:18 ] @
1. moze da se napravi prilicno dobra aproksimacija posle 8 godina i osim
kompresora u ovom quick-u ne vidim da ce bilo sta da rsne narednih 30 godina 2. sa magnastatom - sta je nepogodno i nezgodno - ajmo se ne zezati vladd, 21 vek, smd tehnika uveliko, da bi promenio temp na magnastatu moras da zamenis ceo vrh a promena vrha nije procedura od 10 sekundi, da ne spominjem da je izbor vrhova za smd za magnastat izmedju bednog i nikakvog .. za servisiranje televizora iz vremena kada je ta lemilica dizajnirana to je vrh sprava, za danas, to je relikvija iz proslosti vrlo aprijatna za koristenje tako da - oh da, vrlo ih je lako porediti, magnastat gubi u svemu osim u "radi 30 godina i ne kvari se", mislim cool, imam ja klesta starija od toga rade i dalje so what [ vladd @ 02.04.2015. 19:07 ] @
To je profi lemilica za rucnu proizvodnju, koja funkcionise(kao model) peko pola veka. I ima svojih prednosti.
Zamena vrha je za 10sec, ili manje, zavisno od spretnosti sa spicanglama, ali ako taj detalj moram da objasnjavam, onda se dovodi u pitanje nesto drugo.. Vrh se odabira po velicini i temperaturi...nisam sreo situaciju, da je neupotrebljiva...sa svojih 50w Necu da reklamiram ili zastupam weller, ali je to sprava nekih drugih vremena...drugacije proizvodnje.. Trajnost joj se ne moze osporiti, niti je poredljiva, bar ne lako..nije ni za spominjanje u ovoj temi. [ bogdan.kecman @ 02.04.2015. 21:02 ] @
Citat: vladd: To je profi lemilica za rucnu proizvodnju, yup, za onu tehnologiju .. jedna od najboljih iz tog vremena koja nije kostala kao nov auto .. Citat: vidi 10sec zamena vrha na magnastatu je 10sec zamena tocka na F1 .. moze to ali daleko da je to prosecno vreme za zamenu vrha .. dok na novim spravama bilo ko moze da promeni vrh za 2sec Citat: vladd: , ali ako taj detalj moram da objasnjavam, onda se dovodi u pitanje nesto drugo.. Vrh se odabira po velicini i temperaturi...nisam sreo situaciju, da je neupotrebljiva...sa svojih 50w vrhovi za smd ne postoje za magnastat. to sto srafcigerom mozes da zalemis uz znanje i vestinu 90% stvari ne znaci da je srafciger vrh idealan vrh za svih tih 90% stvari Citat: vladd: Trajnost joj se ne moze osporiti, niti je poredljiva, bar ne lako..nije ni za spominjanje u ovoj temi. niko nije ni probao da joj ospori trajnost, samo niti je jedina niti je posebna sto traje toliko, nema tu sta mnogo da se pokvari .. malo kvalitetniji grejac i to je to .. a tehnologija je napredovala i ovi jeftini grejaci traju po 20-30 godina ... skoro je bio neki video na YT neki ludi ameri skupili brdo bajatih lemilica, bilo je tu dosta weller-a, pace-a, ersi .. sve 40+ godina nista tu weller nije bio "vise" zastupljen od ostalih poznatih marki [ acos @ 02.04.2015. 21:06 ] @
Ova tema traje dosta dugo i ljudi dolaze za savjet. Oni koji dolaze su obicno bez iskustva, a ne profesionalni sa 15+ godina u elektronici. Profesionalcima ne treba pomoc oko izbora, znaju sa cim su radili i to je to. Osim toga, mogu sebi da priuste skup alat.
Govorim o velikom broju srednjoskolaca koji ovamo svrate i traze savjet oko svega. Ne kupuju oni lemne stanice vec vjerovatno njihovi roditelji, a oni i nisu sigurni da ce se ovim baviti za 5 ili vise godina. S druge strane ima ljudi kao ja, koji sam finansira svoj hobi i nema namjeru da zaradjuje od toga. Primijetio sam da se cak trazi usluzno programiranje mcu-a, znaci problem su i jeftinije stvari koji kostaju 20+ Eur jer su ljudi tu svratili "zbog ispita" ili tek pocinju i sl. Tako, svi vi koji se profesionalno ovim bavite, angazujte dva-tri srednjoskolca kao "vrucu pomoc" i sirite to nesporno znanje koje imate. S druge strane, oni ce imati opremu koja im je neophodna. E, ja imam osjecao, da @bogdan ima dovoljno kvalitetnu opremu da moze kao freelancer da radi za Evropski svemirski program i voli to sto radi, ali ipak vodi racuna da, vrlo cesto, pocetnici ili njihovi roditeli nemaju 500 Eur za lemilicu i jos preko toga za ostalu opremu, pa se pominje i jeftini klonovi. S obzirom da je Bogdan potrosio nekoliko godina ispitujuci te stvari i ima konkretan proizvod iz te oblasti (a nece da ga komercijalizuje vec ga je dao "narodu"), siguran sam da mu je savjet na mjestu. Sto se tice konkretno danasnje prepiske, ja sam pomenuo Weller u kontekstu koji sam pomenuo, ali evo o cemu se radi pa se zavrcela prica. Konkretno, Weller lemna stanica (najjeftinija) kosta oko 280 Eur. Ako se uzima bez drske onda je 200Eur, a ako se drska naknadno kupuje kosta nekih 130-140 Eur. Zamislite!!? Svaka zamjena/kupovina vrha kosta po ko zna koliko para (npr 15-50Eur, zavisno od tipa vrha). To vam je za "osnovni" model lemne stanice iz njihove proizvodne linije. Na to dodajte shipping 70-80Eur u startu (npr DHL) ili 35Eur u startu + spedicija jos toliko kad uredjaj dodje, tako da ste na isto kao kod DHL-a. Na tu cijenu dodajte 5% carine i na sve to dodajte 19% poreza. To ukupno ispadne ~450Eur za osnovni model. Da li dobijate neku posebnu funkcionalnost ako platite 450Eur? Aposolutno ne ! Recimo, polovne, stare "magnastat" se prodaju nesto ispod 200 Eur ako ih mozete naci. Sta ipak dobijate ako je kupite? Dobijate da ce vam raditi toliko koliko ce trajati vas radni vijek. Inace, koliko ja vidim citava "stara Juga" se "kune" u Weller lemne stanice. Osim tog "momenta trajnosti" ne postoji nijedan razlog zasto bi neko kupio Weller. S druge strane, mislim da zbog zelje da dugo traju njihovi uredjaji oni kaskaju jedan korak iza ostalih. Kad pogledate malo dalje, vidjecete da po Australiji se masovno koristi Hakko (original) pa cete po forumima i Youtube-u naci da ljudi prikazuju prastare modele stare po 20-30 godina. U Njemackoj vidim da je kod profesionalaca Ersa uobicajena kao "dobar dan". Sto se tice Amerike to je drzava i mentalitet koji moze da "proguta" sve zivo tako da ...oni trose svasta nesto. Dakle, sve zavisi kakvi su kome planovi i mogucnosti. [ vladd @ 02.04.2015. 22:40 ] @
Weller WTCP51 kosta 27000 din, sto je 230 evra..bez sipinga i ostalih dazbina, sa placenim PDV-om.
Najjeftinija je 40-o vatna WHS40, kod Mikro Princa, oko 14500 din.. I za amatere i za profesionalce. Sto se tice saveta za rad, to je vec stvar nekih afiniteta, neko ne zeli da radi sa necim sto nije moderno i fensi, a nekome prosto treba pouzdan pribor. Ili visenamenski. Nema proste formule. Da li je skupo ili nije, ne bih da otvaram diskusiju. Lemilica je sprava koja moze da proizvodi novac, sa mnogo manje vestine, za razliku od nekih visestotinaevarskih gadgeta, koji su prosto potrosna roba...ili je neophodna specificna vestina visokog nivoa, za proizvodnju novca. [ joki80 @ 02.04.2015. 22:45 ] @
Slazem se s ovim sto je @acos rekao, upravo tako... I ja sam hobista dok moj matori radi elektronika na malo visem nivou, mene moja budzena lemna stanica s Atmega8 i gordak stapom do sada dosta dobro sluzila ali u zadnje vreme poceo sam da cackam malo vise smd pa bi mi trebalo nesto malo bolje...
E sad, vecita je dilema... sta kupiti??? klasicni automobil npr. jaguar star 30 i kusur godina ili nesto novije npr. X6 :) pa prosto, ko sta vise voli. Moj matori bi sigurno izabrao jaguar dok ja uvek X6 :))) jaguar nema komp. senzore, i jos milion drugih hitek inovacija ali ima ime. a ko ce se pre pokvariti? pa naravno 6ca... Tako je i s ovim, ko sta vise voli - mislim na profesionalce, a mi hobisti kako se uklopimo, prema potrebama, prema budzetu... i naravno uz po neki savet iskusnijih kolega. [ acos @ 02.04.2015. 23:08 ] @
WTCP 51
- Soldering Station Set Bestellnr.:0053220699 Soldering Station Magnastat 50 W, 230 V The Weller Magnastat system operates through a ferro-magnetic device which changes ist characteristics when specific temperatures are reached. This causes it to either attract or repel a permanent magnet which operates a power supply switch. In this way power to the heating element can be quickly switched on or off to either provide extra power for soldering operations or reduced power when idling. Various preselected tip temperatures (260°C, 310°C, 370°C, 425°C, 480°C) are available for different soldering tasks. The unit is not suitable for ESD application because the iron is not antistatic. [edit] a da ne pricamo o tome da ako zelim promjenu temperature moram da mu mijenjam vrh, a svaki vrh me kosta .... [ Trick__Fix @ 02.04.2015. 23:08 ] @
Citat: joki80:klasicni automobil npr. jaguar star 30 i kusur godina ili nesto novije npr. X6 :) pa prosto, ko sta vise voli. Moj matori bi sigurno izabrao jaguar dok ja uvek X6 :))) jaguar nema komp. senzore, i jos milion drugih hitek inovacija ali ima ime. a ko ce se pre pokvariti? pa naravno 6ca... ? [ acos @ 02.04.2015. 23:10 ] @
Ovo je vec proizvod o kome mozemo pricati:
WSD 81i Set (Trockenreinigung) Order number: T0053297699 Many parameter are available with this unit Power unit 80 W, 1 channel with soldering iron WSP 80 Soldering station, 1 channel, 80 W / 230 V Silver-Line Technology [ joki80 @ 02.04.2015. 23:26 ] @
@ Trick_fx
hahahahaha... htedoh da kazem da o ukusima i navikama ne treba raspravljati ali me malo ponela masta :)) [ bogdan.kecman @ 03.04.2015. 02:37 ] @
@joki i onda odaberes taj krs kao primer za trajnost :D .. u UK jaguara gledaju gore nego ovde juga vise provedes u servisu nego za volanom
sto se tice promene vrha izbor vrhova za stare lemilice je prosto uzak, za magnastat mozes da se postavis na glavacke ali neces naci microwave ili miniwave vrh koji je kod ovih <0.5mm pitch komponenti gotovo neophodan da ne spominjem zakrivljene, zarezane i slicne vrhove, pa vrhove za 0406, 0805, 1206... pa .. naravno da moze sve to sa srafciger vrhom, radio ja to sa srafciger vrhom do pre 8 godina i mislio da mi bolje ne treba .. sad znam da se mazohizam ne isplati zamena vrha uvek traje osim ako nije u pitanju cartridge vrh a oni su skupi. sad sa druge strane cartridge vrh je zgodan zato sto ima svoj grejac pa prema tipu vrha ista lemilica moze da bude 12W sa malecnim vrhom i 80W sa glavudzom, senzor je bolje postavljen (magnastat ima realno najbolji senzor jedino sto je fixna temperatura po vrhu), i nema varijante "crko grejac" posto sam grejac u vrhu sigurno traje duze nego sam vrh a zamena je svakako smesno jednostavna izvadis vrh, stavis drugi i imas drugi grejac :D ... gledao sam ja pace instruktora kako na pace lemilici staroj 30 godina menja vrh za 10tak sekundi, a vrh se menja na sraf, ali lik je ko oni serviseri u F1 ne vidis mu ruke kako menja vrh kao ubrzan snimak .. ali realno normalnom coveku treba bar 30sec da zameni vrh i da pri tom ne ispece prste :D @acos, uz tu stanicu mozes da uzmes razlicite rucke, veliki broj weller rucki tu je los, WES* rucke su krs, dugacke su, tanke, vrlo neprijatne za rad, WPS* i WMP* drske su takodje bajata konstrukcija iako ih ima sa ketridzima ali to je neki vrlo skarabudz dizajn, WMRP ketridz drske su kao "najmodernije" weller drske danas, meni je to smejurija, to je gore nego ovi najgori hakko klonovi danas :(, WP* drske (WP80 npr) su po meni extra, moderan dizajn, odlican kvalitet, doduse tehnologija iz 20tog veka ali radi .. stim da je po meni to odlicna hobi rucka a ne profi rucka a cena joj nikako nije hobi :( @vladd, WHS40 je gora i po kvalitetu i po mogucnostima od hakko klonova a kosta 4-5 puta vise [ vladd @ 03.04.2015. 07:00 ] @
WHS40 ne znam ni kako izgleda izbliza, navedena je prosto zbog cene i dezinformacija i neiskusnih lutanja u razmisljanjima.
Ja vec neku deceniju i po koristim magnastat i za smd komponente i tobez ikakvih prerada standardnog vrha. A kolikovidom, vvelikaje briga okosmd komponenti i odokativan je izbor lemilica od 80w kao"optimalna". To je neiskusna procena, i prakticno dezinformacija. Normalno je da se menjaju vrhovi, pri lemljenju raznih pozicija, bez obzira na tip regulacije temperature, prosto je bitan oblik i masa vrha. a welera bih pre poredio sa matorim bentlijem, nego sa jaguarom ![]() Mada, za kvalitetno lemljenje, ravnopravno su neophodne i predradnje, priprema, kvalitet pribora, skorovise nego sama lemilica. P.S. SMD ima jos nekih preduslova, osim "spicastog" vrha, rasterecenje naprezanja komponente(naizmenicno zagrevanje krajeva), specijalan kalaj sa dodatkom srebra.. [ acos @ 03.04.2015. 07:54 ] @
Dakle, ono sto sam ja istakao kao glavnu manu WTCP51 uredjaja je da nema ESD zastitu. Pretpostavljam da ni sad ne cvjetaju ruze kad se leme osjetljive komponente sa losim spravama. Mogu misliti sto ce biti za 10-tak godina kad uznapreduje sama arhitektura IC komponenti kako ce da se unistavaju komponente. Pretpostavljam da ce takvoj lemilici biti sve teze naci primjenu. U tom pravcu je bio moj komentar .... Sto se tice 50W ili 80W, presli su na 80-95W. Konkretno, Weller nema nijedan proizvod na 50W osim WTCP51 koji je tehnologija stara 20-30 godina.
E sad, ja imam vas nesto da priupitam: Oko SMD komponenti, ne znam, ali ja tu nikad ne bih koristio lemnu stanicu vec iskljucivo "vreli vazduh". Ako razvijas novi proizvod, onda uzmes kalaj u tubi ( ja sam koristio ovo http://www.aliexpress.com/item...ee-Needle-Heads/865186078.html) naneses na padove na plocici, onda pincetom pozicioniras komponenete da li uz pomoc mikroskopa, lupe ili okom sokolovim nije toliko bitno. Na kraju "vrelim vazduhom" sa vece visine ugrijes plocicu pa onda spustis malo nize i u rekordnom roku zalemis 20-50 komponenti. Da ne mislite da sam expert, ovaj princip sam koristio samo za par SMD komponenti koje su bukvalno "zalutale" kod mene, kad sam pravio PicKit2 Clone. Ako servisiras postojeci proizvod, po istom principu - zagrijes dio plocice na kom se nalazi sporna komponenta, pa onda sa malo manje distance i kad se kalaj otopi pincetom uklonis komponentu. Pustis da se pcb malo ohladi i onda naneses kalaj u tubi (ako ga fali) i onda pincetom pozicioniras novu kompoentu. Na kraju vrelim vazduhom sa vece visine pa onda sa manje zalemis tu novu komponentu. Jedino gdje sam vidio da se lemna stanica koristi kod SMD-a je da se kod nekog IC-a zalemi prvi i diametralno suprotan pin a onda pasta u tubi i vruc vazduh. A i to rucno lemljenje prvog pina je neobavezno sem ako imate obicaj da primaknete vreli vazduh preblizu ili vam je air-flow preveliki. Nacin kako se to radi sam vidio na Youtube-u - ima barem 20 klipova koji prikazuju identican nacin rada. Inace ja se ne susrecem mnogo sa SMD-om. Prosto ne vidim razlog zasto bi neko koristio lemnu stanicu za SMD i rizikovao da vrhom napravi mehanicko ostecenje na osvjetljivim djelovima ili na samoj stampi "zadiranjem". Jedino gdje mogu da sagledam potrebu da se lemnom stanicom radi SMD je zapravo "teren" ... kad pri sebi nemate "vruc vazduh". Drugi momenat koji moze biti bitan - zagrijavanje kompletne PCB vrelim vazduhom umjesto zagrijavanje jedne jedine komponente u varijanti bez vrelog vazduha. [ ZAS011 @ 03.04.2015. 08:28 ] @
WTCP se izrađije i u Antistatic varijanti (drška crne boje). Nemoj da te "pisanje na tarabi" prevari.
[ acos @ 03.04.2015. 08:53 ] @
http://www.reichelt.de/WELLER-...eb38ff9706909c&LANGUAGE=EN
Podatke sam nasao na tom sajtu (postarina za posiljke do 7kg je samo 30eur, iz Svabije do CG) - MicroPrinc mi je zimus bio "preko svijeta" ... voz putovao 13 sati, a i tu bi bilo "putnih troskova"... Koliko kosta "crna drska"? Sad je kasno jer sam trgovao, ali cisto kao informacija... [ vladd @ 03.04.2015. 11:53 ] @
Svaka magnastatka se napaja sa tri zile, i jedna je gnd.
Ja sam cak to razdvojio zboh nekih potreba, da mi se ne prazne neki naponi kroz lemilicu prema uzemljenju. Naravno da vrhunski tretman smd-a prevazilazi mogucnosti magnastatke, ali... Da se malo ne lavira? ![]() Te skupo je za "hobiste", ali hobisti imaju neke visokoprofesionalne potrebe ![]() E to ne moze, bas tako. Ili je u pitanju hobi, i povremeno skidanje par komponenti smd, ili montaza neke jednostavnije smd plocice, ili je u pitanju proizvodnja ili servis profesionalnog nivoa... Magnastatka moze da odradi 90 i kusur posto potreba za smd-om, a zna se koji je sledeci smd korak..peci, rf, paste i lepkovi... Ostala lemljenja su ocito manje interesantna, ali ja sam nekako za pouzdanu spravu, koja moze da radi danima neprekidno, bez usijavanja i nekih dramaticnih deformiteta(potamni caura), i tako godinama, kada zatreba. Postujem i volju hobiste da radi sa modernom spravom, ali to je imperativ osecaja, a ne imperativ posla. Ono sto zelim da podvucem, je da svako nabavlja opremu po svom afinitetu, ali je tehnicki nekorektno, da zbog nekog lepseg osecaja ili sitnog konfora(munjevite zamene vrha, pre nego protivnik potegne ![]() P.S. Da se razumemo, moje lemilice su u grupi skuplje od mog auta..i ima ih nekoliko, no, najvise radim sa magnastatkom..red je da se isplati desetak vrhova koji su u resursu. Tu je i druga welerka, i duvaljcice i par kineza..alii navika, da pogledom na raspolozivi vrh, nastane odluka koja ce biti i ukljucena za konkretan posao... I jos nesto, uradio sam strujni trafo, pa imam i LED indikaciju kada magnastatka greje, volim da lemim neposredno nakon dostizanja temperature. A ne cujem klik bas uvek ![]() [ bogdan.kecman @ 03.04.2015. 12:15 ] @
@vladd, magnastat svakako dokazano traje i moze da zalemi svasta, to
znamo svi vrlo dobro, kao sto rekoh godinama sam je koristio, al da je prijatna za rad nije. nije ni drska ergonomska, nije ni dovoljno kratka, nije ni prijatno menjanje vrha, nije ni prijatno menjanje temperature ... nista sa tom drskom nije prijatno.... kakav bentli ... mozes da je poredis sa nekim friziranim kolima za reli iz kojih je izvadjeno sve osim golih sedista ... pici ko ludo ali urla jer auspuha nema, i odbija bubrege, al zato ulazi u krivinu sa 180 za 90% smd-a 12W je vise nego dovoljno ali 80W nista ne smeta kada ima dobru regulaciju, kao sto rekoh moderne lemilice imaju grejac u samom vrhu te za sam tip vrha proizvodjac definise snagu grejaca tako da ista drska, ista baza etc mogu da imaju vrh od par wati ili par desetina wati zavisno od potreba istog ja i dalje tvrdim da klonovi od 20-30eur mogu da odrade udobnije sve isto sto odradi magnastat i da vecina klonova moze i da traje koliko i magnastat, magnastat bez 200eur tesko da moze da se uzme (rucke na crno valjaju za 60-100eur mada ih retko ima) to je razlika od 5x min u ceni ... i nemaju hobisti nikakve specijalne zahteve, magnastat je nastao u vreme komponenti sa nogama od 3mm i lemnim tackama od 10+ grama koje vise u vazduhu ili su nategnute na neki bakelit... to vreme je proslo @acos, pasta ima rok trajanja koji je vrlo kratak i generalno je smor za mnogo sta, kada probas miniwave ili microwave vrh skontas da se sve sa nogama brze zalemi lemilicom nego vazduhom i pastu nastavis da koristis samo za ove bez nogu no odosmo daleeeeeko od teme [ acos @ 03.04.2015. 12:26 ] @
@vladd
Neee, mozda se stekao takav utisak, ali kvalitet Weller-a ne dovodim u pitanje. Jedino je cijena bila u pitanju. Dakle, da bi kupili Weller istih tehnickih karakteristika (ukljucijuci drsku i sve neophodne vrhove) morate dooobro da se "pruzite" ... i pretpostavljam da onda ocekujete finansijski povrat, logicno. Ko nema finansijski povrat investicije Weller ostaje diskutabilno rjesenje, da se ne ponavljam. Zato su isplivala razna alternativna rjesenja... i ja sam zagovornih tih rjesenja, barem za pocetnike i hobiste. Evo i ja da se pohvalim sta imam: 1) Imam Iskrinu od 25W "za u zid" iz 85 godine iz nasledstva 2) Kupio ProsKit neku tamo od 25W "za u zid" 3) Imao potreba da unistavam neke uredjaje po kuci (tipa rad sa smd-om sa lemilicom 2)), a tada se "moglo", pa sam zbog "smd"-a kupio ProsKit duvaljku sa sve lemnom stanicom (oznaka 989B). Medjutim, kako ne drzim to na stolu jer je ooogromna i dodatno trazi manevarski prostor zbog crijeva za vazduh, drzim je u fabrickoj kutiji ispod stola i vadim kad mi treba "svake prestupne godine" (par smd-a do sad, a najcesce zbog skupljanja termo buzira) tako da sam nastavio da koristim ovu pod 2). Na kraju, zimus, imao neki unisten PIC16F628A (jer sam se ispraznio lemicom 2) u njega ili sta vec ....) i odlucio da ili stalno koristim 3) ili kupujem neku zasebnu lemnu stanicu. Sto se tice ove "duvaljke" ona mora da stoji na jednom mjestu, a ne stalno da se pomjera. To sam zakljucio po tome sto je fabricki dosla sa jednim sigurnosnim sarafom na patosu koji se morao odsarafiti prije upotrebe - vjerovatno zastita od vibracija tokom transporta. Slicno starijim skenerima za racunare ili recimo novijim ves masinama. E sad zamislite, da svako malo pomjeram tu spravu i seljakam s mjesta na mjesto. Trajala bi "citavih" godinu dana .... 4) Zbog ovog gore, na kraju kupih Hakko FX-888D. Nije se moglo vise.... a na kraju zbog dodatnih troskova ispala je uporediva sa nekim boljim modelima. Sto se tice SMD-a, meni i dalje ostaje nelogicno da ljudi koriste lemnu stanicu i "dzaraju" vrhom po plocici ako vec imaju "duvaljku". Kad se to odradi "duvaljkom" ima izgled kao da ga je fabrika radila.... [ bojanst @ 03.04.2015. 14:23 ] @
Citat: bogdan.kecman: @bojanst - ima fx888 iza 230V, adafruit je usa firma ... inace kapiram da neko kome treba kvalitetna lemilica ume da zameni trafo / doda autotrafo ispred :D ili kao "neki" ima i 110V instalaciju vec u radionici :D http://www.ebay.com/itm/FX-888...p;var=&hash=item20eed7af40 Nije problem namotati trafo, ali zasto kad se vec daje 100 dolara... Kad neko spomenu Madjarsku, imam druga koji ponekad ide tamo i eto nema potrebe sa ebay-om. Kad vec pricate o tim vrhovima, meni je to smijesno. Vama vjerovatno lemilice rade 24/7, te stancate proizvode svakodnevno i 7 dana u sedmici. To je profesionalna svrha i sva poenta "profesionalna lemna stanica" ? Ne znam sta vam znaci ovo hobi/amatersko/profesionalno... Inace spomenuo sam ovdje, mozda bas na ovoj temi da imam Iskra lemilicu koja ide u zid, starija je od mene. Koristiim je jedno 10 godina i nikad vrh nisam mijenjao. Isti taj vrh jos je neko koristio prije mene sigurno jedno 2 godine min. (nije lezala casna rijec). Imam lemne stanice 2 (klonovi-kinezi), isto sam pisao o njima tu na forumu, na jednoj fali rucka (slomljena mojom krivicom-silom) koju sam porucio. Ja nekad zaboravim iskljuciti tu jednu, zna da radi nekad po ko zna koliko dana... ali opet kazem nikad vrh nisam mijenjao ni na jednoj. Sad ja ne znam sta vi radite od vrhova kad vam toliko kratko traju, da li ih lupate macolom ili igrate kolo na njima ja ne znam. Ovu "japanku-malezijku" hocu da uzmem, cisto, eto trebace nekad. [Ovu poruku je menjao bojanst dana 03.04.2015. u 19:02 GMT+1] [ bogdan.kecman @ 03.04.2015. 14:58 ] @
vrhovi se pojedu vrlo brzo kada radis sa bezolovnim kalajem zato sto
rade na vecoj temperaturi i koristi se korozivni flux, takodje se mnogo brzo pojedu kada ne odrzavas vrh kako treba (meni su nekad neunistivi weller vrhovi trajali po max mesec dana, jbg nisam znao kako da ih odrzavam) ili kada vrhom lemilice npr savijas nozice od komponenti i slicno ... kada odrzavas pravilno i koristis olovni kalaj traju sto godina cak i jeftini kineski vrhovi ... a za bezolovni koristiti posebne vrhove, imam od pace neke dijamantske, neunistivi su i sa bezolovnim :) [ starpox @ 03.04.2015. 17:24 ] @
Na FX-888D idu isti vrhovi kao i na 936 klonove ili neki noviji?
[ acos @ 03.04.2015. 20:23 ] @
Ne znam jer taj model 936 je dvije generacije starija, posle koje je isao model 888 i na kraju 888D. Inace, 936 je najvise klonirani model svih vremena.
Sto se tice vrhova za 888D ima ih vise nego sto ce ti trebati dok budes radio sa ovom hobby lemilicom. http://www.hakko.com/english/p...ko_fx888d_tips.html#productNav Ako ti link ne radi, podji na Hakko sajt i trazi za nju Tips/Nozzles Cijene su in 4-5€/kom, originalni da ih porucis sa lemilicom. A na eBay-u imas nepregledno more toga za smijesne pare, samo napravi upit po oznaci vrha, npr T18-xxxx Sa njom ti dodje neki vrh standardne debljine koja je za obicne potrebe sasvim OK. [ bogdan.kecman @ 03.04.2015. 23:18 ] @
kao nisu isti, 900M su za hakko 907 i 908 drske (one pasuju na 936 stanicu) a T18 su za 888 i 888D.
e sad, vizualno deluju identicno, mozda su isti treba proveriti dubinu rupe, spoljni precnik, unutrasnji precnik.. no kad vec kupujes kupis T18 i ne mislis .. ako radis sa bezolovnim obavezno kupi originale, ako radis sa obicnim kalajem 60:40 i normalnim ne agresivnim flux-om i kineski vrhovi sa bleja traju godinama razlika izmedju 888 i 888d je digital readout na 888d, 888 (Bez D) se ne proizvodi vec neko vreme, a kapiram da je do sada otisla sa lagera [ zica49 @ 04.04.2015. 20:10 ] @
nek mi pokretac teme ne zamjeri.
Imam problem sa drskom koja je sastavni dio YA XUN 862+ stanice. [att_img][img][/img] Najvjerovatnije crkao grijac,gdje da hitno nadjem to ili cijelu drsku? [ bogdan.kecman @ 04.04.2015. 21:35 ] @
da li mozes samo da premeris senzor da vidis da li je termopar ili RTD
http://elco.crsndoo.com/wordpr.../uploads/2011/09/konektori.jpg trebalo bi da je rtd i da ide po ovom grafiku (zagrejes lemilicu malo duvaljkom pa premeris otpor senzora) ![]() ako ne onda Code: 60R 77.6C 70R 134.1C 80R 191.8C 90R 250.2C 100R 310.0C 110R 371.0C 120R 433.0C 130R 496.5C evo ga original: http://www.ebay.com/itm/Hakko-...main_0&hash=item2edfadae63 ako hoces tu plavu (sa njom ce ti se dobro gadjati temperatura) http://www.ebay.com/itm/BLUE-9...main_0&hash=item3f47d237ac nema vise onog lika sto je prodavao originale za 15$ jos onda mi je rekao da ima samo jos par na lageru, nove se ne proizvode vec duze vreme tako da http://www.ebay.com/sch/i.html...mp;_nkw=hakko+907&_sacat=0 pa onda probaj da ocenis koju da uzmes ovo sto ja vidim ovde su sve plastikaneri mislim da od onoga sto sad vidim na bleju ova tebi najvise odgovara http://www.ebay.com/itm/907F-6...main_0&hash=item3cf495fde2 [ acos @ 04.04.2015. 21:39 ] @
Evo i nije neka pomoc, ali barem dok se ne javi neko sa pravim rjesenjem.
Po gornjoj slici bi rekao da je tipicni Hakko klon, ali koji? Dodatno, izgleda "dobro upakovan klon". Po pinout-u takodje. Bas tu oznaku proizvoda i ne mogu pronaci, ali pretpostavljam da proizvodi "slicne" oznake su barem generacijski isti. Tako, evo par linkova, na kojima se vidi da se u "neki tamo" 862 i 862++ uredjaji ugradjivali "Hakko 936 soldering iron" http://www.chinaemall.biz/Manu...%20T-862++%20User%20Manual.pdf http://www.puhuit.com/main/page_products_t862_bga_station.html Ako pretpostavimo da jeste Hakko 936 onda ga ima po Beogradu na "svakom cosku"... samo da je isti pinout? Konkretno, ProsKit koji ja imam nema isti pin out (na Proskit-u su svih 5 pin-ova rasporedjeni u okviru ~180 stepeni), tako da nema se sta traziti kod ProsKit-a sem da se prepakuje kabal. [ acos @ 04.04.2015. 21:48 ] @
@bogdane,
treba mu ta "zadnja" koju si naveo, jer ima zenske pinove. Na original Hakko-u koji imam i koji si stavio kao prvi link mislim da su muski pin-ovi. Sem ako nema razlike izmedju 936 i 888 [ bogdan.kecman @ 04.04.2015. 21:55 ] @
zenske pinove klasicno ima gordak klon, dok ovi ostali drze muske pinove
no mislim da napisah da bi morao da promeni konektor [ acos @ 04.04.2015. 23:32 ] @
Kad je @zica49 postavio pitanje, nije bilo tvojeg prvog odgovora, pa sam postovao, a ne bih.
Ovo za Gordak klon - pojma nemam, svaki klon svoja prica. Uz malo "fiskulture" svaki klon ista prica ili je 936 ili 937. Kad je tehnologija drske u pitanju to je isto. U svakom slucaju, bilo je hitno i u roku od sat vremena uslijedio tvoj odgovor za potpun servis, a i za nabavku nove. Na ovom forumu se ne moze ostati bez (barem) predloga rjesenja, kakav god da je problem, a to je prava stvar. :) Laku noc ! [ bogdan.kecman @ 04.04.2015. 23:38 ] @
bitno da pice resenja :D
inace gordaka, ovog sa zenskim konektorom, na buvljaku u pancevu uvek ima u velikim kolicinama, obicno je oko 1000din no ivica je podaleko od beograda brze ce mu stici is kine nego odavde :( ... [ acos @ 04.04.2015. 23:49 ] @
Nece, iz Kine putuje po mjesec-dva.
A neki recimo prijatelj iz Panceva to da soferu nekog autobusa na ruke i Ivica samo preuzme i casti sofera za kafu. :) A sad stvarno, Laku noc ! [ zica49 @ 05.04.2015. 10:51 ] @
Ima li ko iz BG da je voljan da mi ucini uslugu! Treba i zamjenska drska i dva tri spica!
Sutra ili prekosutra ima osoba koja ide za BG i vraca se! Ne razumije se u lemilice ali umije preuzeti i dati novac,naravno placam cugu za uslugu :) [ mali genije @ 05.04.2015. 11:35 ] @
Ja u pancevu i po Bg.sam ovih dana,buvljak usput,ali ne radi ponedeljkom.
[ joki80 @ 06.04.2015. 00:22 ] @
@zica49
ako nisam okasnio... nadjoh malopre na net https://www.kupindo.com/Lemili...cu-zenski-ulaz-Racun-garancija mislim da nije sa tvoje stanice ali da bi mogla u zamenu, temperature bi bile tu negde neki stepen gore dole pa bi isla i bez kalibracije. + zenski pinovi(ulaz) :) [ bogdan.kecman @ 06.04.2015. 00:34 ] @
gordak na p. buvljaku ima zenski steker, mada od svih klonova koje sam ja testirao pre x godina gordak je nekako bio najgori (a quick najbolji) .. ovo sa kupindo linka deluje kao ta sto je crkla - prilicno plasticno :( mada nisam klonove gledao vec par godina izgleda im se svima pokvario kvalitet :(
ivice ja negde imam jednu original hakko drsku preostalu ali sam je vec neki dan trazio da joj premerim RTD krivu i nisam uspeo da je nadjem .. probacu opet pa ako je iskopam tvoja je mada to za dan-dva nema teorije tek za sledeci vikend ima sanse da spustim kutije sa polica pa da pogledam da nije tamo btw imam ovde 2 vrha koja sam vec slao pa mi se vratili (nisu nikad izasli iz beograda, vratila mi nasa carina) [ mikikg @ 06.04.2015. 02:06 ] @
[ acos @ 06.04.2015. 08:04 ] @
To Bogdanovo rjesenje je odlicno, pcb je prakticno besplatna, djelovi se mogu kupiti u lokalu, "bom" lista ima na sajtu. Najveci je problem u sta to upakovati - trebalo bi napraviti neko fino kuciste da to lici na nesto jer ce ljudima stajati na stolu (a i treba biti bezbjedno u radu). Pa eto ideje Bogdanu, ako nije stavio projekat po strani da na 3D printeru napravi prototip i da ga odstanca na vecu kolicinu negdje. Time bi se dobilo kvalitetno, sigurno i jeftino rjesenje za svakog pocetnika. A odrzavanje/podrska takodje ne bi bila dovodjena u pitanje.
Pozdrav ! [ bogdan.kecman @ 06.04.2015. 10:20 ] @
@acos, sto? meni od kad je zoran (zas011) otkrio 5mk firmu ja vise sa kutijama nemam problema :D
prva verzija, hakko drska, kutija od onog materijala za zadnju stranu ormara sa printanim coskovima koji to drze zajedno i printanom maskom za lcd.. (ovo je slika te prve verzije, sada se ova kutija i dalje koristi ali sa novim drajverom i hakko drskom) ![]() ta ista kutija sa finalnim drajverom u testu: druga verzija, solomon drska, kutija iz comet-a, ove dve zice sto vire to je AC/DC ulaz (nisam imao konektor a posto se ne koristi ta lemilica uglavnom ostalo tako) ![]() finalna verzija, kutija pravljena u 5mk, po meri, cutout napred na cnc-u (isto by 5mk u ceni kutije) - ovo je moj testbed za tu lemilicu tako da je lcd zaboden direkt na pcb a ne na kutiju ali tu na kutiju ide moj lcd cover (sa 3d stampaca) ostalo je sve montirano direkt na kutiju ![]() ![]() dakle nije problem za kutiju lako se to nabudzi :D [ bogdan.kecman @ 06.04.2015. 10:25 ] @
inace firmware za taj moj drajver nikako nije specijalno dobar, ja sam ga namerno ostavio sa samo osnovnim opcijama posto je ideja bila da "community pick up the slack" i da tu bude nekih fancy opcija, raznih detekcija i slicno - recimo ideja je bila da se uradi detekcija aktivnosti lemilice kroz citanje temperature pa ako nema vecih temp dropova kapiras da lemilica kulira, kada ima dropova da detektujes aktivnost pa onda da radis shutdown na neko vreme neaktivnosti (ili sleep pa onda shutdown), pa je bilo tu jos milion ideja koje su ljudi nabacivali tamo na dp forumu dok sam ja to pravio (zato je finalno tu i dosao 18f2550 sa usb-om, prva verzija je bila sa 16f690 jer je ian bio u fazonu velikih menija, usb konekcije etc..) no osim par patcheva community je zatajio i ovaj put a ja prosto nemam vremena vise da se zezam sa tim
a za kutije 5mk je kompletno resenje .. sve moguce vrste kutija, posaljes coveku dxf kako hoces da ti odradi prednji/zadnji panel on to sve isece pre plastifikacije, plastificira .. kutije budu ko bombona ... valjda ovo nije "reklama" posto je to jedini covek u srbistanu koji pravi kutije tog tipa tako da to onda dodje informacija ne reklama :D [ mikikg @ 06.04.2015. 10:47 ] @
@bogdan.kecman
Bitno je da je HW (PCB) OK i ima mesta da se FW malo upgrejduje. Sad kad se ovo sve ponovo "zahuktalo", nacicemo nesto vremena da to koliko mozemo poboljsamo ako ima potrebe. Svima prvestveno treba dobar kontroler temperature i to je bila pocetna ideja oko toga a ove neke dodatne/nove funkcije su bonus. [ acos @ 06.04.2015. 11:06 ] @
Da, ranije negdje sam imao prilike da procitam na ovom forumu, a onda i na tvom sajtu da vidim kako zbilja izgleda kompletirana stanica. Izgleda "boli glava dobro" kad neko da prakticno besplatno drajver i samo se kupe djelovi za zalemiti, trafo i drska po zelji. Moguce da je negdje po postovima pomenuta firma 5mk, ali ja to nisam registrovao. Izvinjavam se za moguci previd. Meni je svakako bila problem kutija za upakovati to, pa se nisam upustao dalje u razmatranje da pravim.
Nemam ni mini laboratoriju i vremena da ja nesto testiram i uporedjujem koliko je dobar firmware, ali sam ubijedjen da je dobar kako fw tako i hw. Evo, sve i da pretjerujem ili "ne vidim" kako treba, valjda je dovoljno dobar garant to sto Dangerous Prototypes drzi to na svojem sajtu, a oni ne bi bilo sta drzali tamo. Zar ne? Dakle, mogu samo da potvrdim ono sto sam rekao u prethodnom postu. Moje skromne preporuke ! Pozdrav. [ bogdan.kecman @ 06.04.2015. 11:11 ] @
sta znam, moja ideja zasto sam je pravio je bila potpuno bez veze (imao sam 2 drske viska kupila mi zena u pancevu pa reko da se ne bace) i onda se to nekako "zauktalo" bilo nekog slobodnog vremena, nekih para, i onda se dosta naucilo u tom procesu ali realno solomonka drska i gordak drska su sve to gurale .. da pravim danas svakako bih vise isao sa varijantom da mogu da radim i samo sa 2 zice te da mogu da teram i dvozilne i trozilne drske koje imaju ili termopar kao deo grejaca ili rtd kao deo grejaca .. dosta zamerki sam imao za odabir opampa (mcp619) posto ljudi em nisu navikli da koristi mcp opampe em im skoro nigde nema standardno na lageru i uvek mora neko cekanje po 10-15 dana dok ne dodju ... jbg ja tu nisam mnogo mislio, pogledao par app notes i iz mcp app note-a video za J i K termopar idealan po meni drajver i iskopirao semu sta koji moj da filozofiram .. a kad vec koristim 2 opampa za TC sto ne bi stavio onaj sa 4 u sebi i onda 2 iskoristio za ntc :D ... takodje mogao sam da napravim ovo malo univerzalnije pa umesto da oba izlaza idu na isti A pin, mogao sam da vodim TC na jedan A pin a RTD na drugi A pin pa umesto da jumperom selektujes dal ces ovaj ili onaj to radis u software-u .... dakle onaj RC network za debouncing tastera i enkodera je sra*e to me za123 Ian iz DP do koske, nemoj da guras 74hc14, nemoj, nemoj.. ovo je dovoljno .... popi123 sam zbog toga sto sam slusao ... to je krs odradjeno, tu treba lepo resenje sa hc14 kao na v1 i v2 od drajvera... i ulazni filter za RTD (na mojoj semi R25, R26, C9, C10 - na DP plocki su to R23, R38, C4, C13) je isto lose preracunat, trebao je da bude malo brzi, ovako mu treba par sekundi da uopste krene bilo sta da se desava .. C10 bi trebalo da se smanji za red velicine .. mada ti se drndas sa tim filterima, to je klasicna salen filter sema, pa mozes bolje od mene da izracunas nove vrednosti
tako da kao sto vidis ima tu i za sam hw dosta stvari koje bi mogle da se unaprede ... no mene je tu prosto porazio rezultat da 50C greska u kontroli temperature ne pravi veliku razliku kod lemljenja tako da sto se mene tice drajver za lemilicu sa opampom, pot-om i triakom uz indikator kad radi grejac radi bolje od cele ove moje skalamerije - jeftinije, brze, manje stvari koje mogu da crknu, lakse za popraviti .. a za "kontroler temperature" meni je http://elco.crsndoo.com/wordpress/2010/07/termostat-sa-5-zona/ mnogo bolje resenje :D [ mikikg @ 06.04.2015. 12:08 ] @
Citat: bogdan.kecman: dakle onaj RC network za debouncing tastera i enkodera je sra*e to me za123 Ian iz DP do koske, nemoj da guras 74hc14, nemoj, nemoj.. ovo je dovoljno .... popi123 sam zbog toga sto sam slusao ... to je krs odradjeno, tu treba lepo resenje sa hc14 kao na v1 i v2 od drajvera... Hehe, ma to je boza, mozda cak i izbacimo kondenzatore ... To se turi SW integrator, to radi ko sat u 10 linija code-a ;) Vidi attachment, to je zakon za debounce … Nisam jos stigao da pogledam tvoj source za FW, tek ce da se bavimo sa tim. Da poteramo prvo neki primerak da imamo scime da radimo/probamo/menjamo ... [ bogdan.kecman @ 06.04.2015. 12:16 ] @
ma ne da "mozda izbacimo" - MORA izbacis, ti kondovi tu samo prave sra123 ... u firmware-u je vec sw debounce uradjen i radi bez tih kondova
source je na sourceforge-u http://sid.crsndoo.com/ [ bogdan.kecman @ 13.04.2015. 19:39 ] @
btw super interesantan thread - http://www.eevblog.com/forum/r...akko-936-ceramic-heater-a1321/
[ zica49 @ 21.05.2015. 06:14 ] @
Koliko imam osjecaj problem nije da li je u pitanju "klon"od 2 USD ili original od 30 USD!
Nabavio nekoliko drski i pregledao lemnu stanicu.Da bi izbjegao mogucnost prevelikog napona cijlu lemnu stanicu preko regulacionog transformatora tako da na izlazu od 24VAC nije moglo biti preko 23,5VAC. Sve radi kako treba odrazva temperaturu i jesam li sklonio pogled sa iste desi joj se ovo sa slike donja drska :( Pregrije se i crkne grijac. [att_img] [ vladd @ 21.05.2015. 09:52 ] @
Ja ne vidim uopste imperativ diskusije da li je lemilica 2$ ili 32$. Odnosno da imperativ nebulozne cene postaje sustina.
Pomalo je i netehnicki insistirati na kvalitetetu necega sto kosta par dolara, a proizvod je konkretne vrste, i jos ocekivati neke fantasticne rezultate u funkcionisanju. Ili su sada alati za takvu namenu postali "pro forme", ili fensi gadget, novoproizvedeni, pa sustinski nije ni bitno da li moze da odradi koji milion pouzdanih lemova, vec je vise trendsterska komponenta, koja lepo izgleda na stolu, a moze i ponekad da zalemi nesto, ali uz dosta uslova i pazljivog rukvanja... Mozda mi se razjasni dilema...kao korisiku Wellera nekih 30 i kusur godina, uz koriscenje i nekoliko drugih marki lemilica... Kakvi su to novokomponovano bitni prarametri nekih "stand by" rezima, brzih dinamickih priprema pred lemljenje i auto shut down-a? Mislim da lemljenje nije igra precizne temperature, vec efikasno predate toplotne energije lemnim spojevima i lemnoj leguri. U to ime pozdravljam ove popularne "spic" vrhove ![]() [ mikikg @ 21.05.2015. 09:54 ] @
Hmm, nisam ukapirao kako je ova drska izgorela? Prikljucio si je samo na 23VAC i ostavio, bez kontolera temperature?
Mislim, sta je bio povod da se pregreje rucka??? Vidi se da je "gorela", poplaveo taj metalni deo, zasto kontoler (ako si ga koristio) to nije regulisao kako treba? Jedino da je termo senzor nekog drugog tipa tj da daje druge otpore/napone nego sto tvoj kontoler "razume" ... [ zica49 @ 21.05.2015. 10:16 ] @
@vladd
Nije stvar u fensi dizajnu i ostalo nit da pokusavam traziti "kruha nad pogacom",jednostavno ta drska je sastavna u opremi BGA Rework IR lemne stanice 862++. Ponekad mi je dobro dolazila pomoc od iste da bi prilemio ili"piknuo" bas tim ostrim vrhom QFT,TSOP itd,dijagonalno zbog pozicioniranja.Busio plastiku nisam :) Jednostavno stanica je na drugom kraju radionice daleko od Wellera-a! Desilo mi se sa pregrijavanje i izgaranje na izvornoj drsci.Kupio originalnu za 32 USD (izgorila i ona poslije 10 minuta) kupio 3 komada po 6 USD nekih klonova isto i sa njima. Napon nije preko 23,5 VAC! Regulacija radi (provjereno)iskljucuje/ukljucuje drsku! [ mikikg @ 21.05.2015. 10:38 ] @
Citat: zica49: Napon nije preko 23,5 VAC! Regulacija radi (provjereno)iskljucuje/ukljucuje drsku! Pa kako je onda pregorela? :) Da si npr stavio na regulatoru 150C, da li je na vrhu bilo 150C (ne topi kalaj)? Sumljam da su se "razisli" termo senzor i kontoler i zato su ti sve te drske stradale. Takodje, morate da imate u vidu da kontroler radi PID regulaciju koja moze da se usteluje vrlo fino ali samo za neku konkretnu radnu tacku, sto znaci ako se promeni masa drske, senzor, bilo sta, moze da proosciluje regulator ili da ima prevelik preskog temperature - potpuno ista pravila vaze kao kod svakog PID i recimo regulacije napona, samo su vremenske konstante razlicite !!! [ zica49 @ 21.05.2015. 10:44 ] @
Za vrh lemilice fiksirao termopar i mjerio multimetrom.Mjerena temperatura bila nekih desetak stepeni niza od zadane.
Ali koga briga navijem 10 stepeni vise i to je to! Regulacija odrzava temperaturu. Bas zbunjuje :) [ mikikg @ 21.05.2015. 10:56 ] @
Hehe, onda ti je stvarno "prooscilovao" regulator :)
Nesto je u celoj toj regulaciji pobrkano tj PID nije ustelovan dobro za konkretni slucaj (drsku). Kao sto rekoh, neki tranzient (u nasem slucaju promena temperature) je doveo do oscilovanja sistema regulacije i kada se to desi rezultati su nepredvidljivi. Ocigledno da sistem nije bio "kriticno dumpovan" … ![]() [Ovu poruku je menjao mikikg dana 21.05.2015. u 23:34 GMT+1] [ bogdan.kecman @ 21.05.2015. 13:23 ] @
@zica, tebi se to desava sa drugom, trecom drskom vec, ja bi rekao da tu nije problem do drske vec da je vrisno kontroler, posto da naletis na jednu losu drsku je moguce, kinezi su to, da naletis na dve, aj mozda si baksuz al ... ja sam ih kupio jedno 20 komada, razlicitih, i nijedna nije imala problem .. 10+ je bilo sa onim ultra jeftinim grejacem i to je radilo 1/1 .. te sa jeftinim grejacem nemaju bas lep prenos temperature i ne rade tako lepo kao oni sa boljim grejacem, ali rade .. a posto je senzor u samom grejacu potpuno je nebitno kakav je prenos nema sanse grejac da pregori / pregreje celu spravu - sto se tebi desava, ako je drajver ispravan ... otvarao si drajver? sta je unura? treba da ima par opampa i jedan triak sa komparatorskim ulazima, senzor je vezan u feedback-u jednog od opampa .. proveri da neams negde neki ladan lem na plocki..
ako imas neki loger bilo bi cool da okasic pot umesto senzora i da logujes ponasanje lemilice, dakle navrtis pot polako do 300C i na lemilici namestis 300C i ona ce ugasi grejac kada ti pot navrtis do 300C i onda ostavis tako i logujes izlaz za heater da vidis dal ce u nekom trenutku da upali izlaz iako je temp na lemilici dostigao zadatu .. i onda malo kucni drajver, pusti ga da se zagreje .. [ vladd @ 21.05.2015. 21:35 ] @
Citat: zica49: @vladd Nije stvar u fensi dizajnu i ostalo nit da pokusavam traziti "kruha nad pogacom",jednostavno ta drska je sastavna u opremi BGA Rework IR lemne stanice 862++. Ponekad mi je dobro dolazila pomoc od iste da bi prilemio ili"piknuo" bas tim ostrim vrhom QFT,TSOP itd,dijagonalno zbog pozicioniranja.Busio plastiku nisam :) Jednostavno stanica je na drugom kraju radionice daleko od Wellera-a! Desilo mi se sa pregrijavanje i izgaranje na izvornoj drsci.Kupio originalnu za 32 USD (izgorila i ona poslije 10 minuta) kupio 3 komada po 6 USD nekih klonova isto i sa njima. Napon nije preko 23,5 VAC! Regulacija radi (provjereno)iskljucuje/ukljucuje drsku! Ma jasno mi je za tvoj slucaj, vec vidim da diskusija odlazi u neke meni "nejasne tokove", racunarske regulacije na prostoj spravi..i to polovicno:) A pri tome niko da ubaci tac skrin i IP konekciju, pa da lemilica javlja status na Fejsu, da li je mnjevito dostigla temperaturu, da li ima oversut u regulaciji, da li je na cekanju...:) Da nemas ti neki problem sa uzemljenjem, posto mi na to najvise lici, regulacija moze da zabaguje(kada je nepotrebno iskomplikovana), ali bas da dovede do tako brzog pregorevanja mi je bas sumnjivo..pa posle da nastavi normalno da radi.. Da pregori za nedelju dve..mesec dana, pa da se kaze da je regulacija vise drzi u napornom rezimu, ali da drzi temperaturu, pa odjednom da je snazno sprzi...prosto mi deluje neverovatno.. Ali ako se na uzemljenju lemilice pojavi neki napon, probije npr primar trafoa na jezgro(navodim prakticno cudan primer)...ili neka nebuloza tog tipa, da provuce nekih 5,6 ampera kroz grejac. nesto takvo bi sahranilo grejac za nekoliko minuta [ mikikg @ 21.05.2015. 22:42 ] @
Kao sto je Bogdan predlozio, to da stavis na nekakav loger ili da gledas sa DSO i nekom vrlo sporom vremenskom bazom, AC napon na grejacu i temperaturu (napon sa termopara).
Nesto cudno ces sigurno tu upecati. Ne moze bas tako prosto da crkne drska posle 10 minuta, debelo je tu nesto zeznuto ... A inace te lemilice, bez PTC grejaca, ja bar vise ne kupujem :) [ zica49 @ 22.05.2015. 12:08 ] @
A joj :)
Direktno na PCB-u stanice sinoc zalemio grijac sa senzorom(izvadjen iz lemilice) i ostavio ukljuceno preko noci na 300 stepeni (naravno sve to na keramickim plocicama). Jutros vidim sve radi regulacija odrzava temperaturu nista nije nije crklo! Tad shvatam da sam poprilican "konjo" :) Buduci da su nove drske sa jako kratkim kablom ja sam sa stare prenosio kabal lemio gore u drsci. Rasklopim konektor na drugoj strani i sad me poprilicno sram.Crna zica sa ostecenom izolacijom i dodirivala metalni dio kucisa ...nista vise ne treba da kazem ...a joj triput..! [ mikikg @ 22.05.2015. 13:10 ] @
Hehe, dobro desava se … ;)
Eto jos jedan razlog zasto odvojiti malo vise novca i kupiti "pravu" drsku (Weller, Ersa, Pace …) jer je kod njih silikonska izolacija i takve stvare se jako tesko desavaju :) Meni kada je prvi put crkla takva kinez-drska, samo je bilo "aha, vazi …", otisao po oglasima i kupio prvu polovnu stanicu koju sam nasao od Erse :) Sve je to lepo-divno-krasno-jeftino sa kinezima, jeste i lagana, precizna, aliiiii … ne podnosim takve situacije da mi "otkaze" alat ili neki merni uredjaj. Pre cu da kupim 10-20-30 godina mator alat/uredjaj od ozbiljnih firmi nego 5 nekakva kineza za iste pare … Slicno mi se desilo sa Atten LabPSU, znaci radio je cca mesec dana korektno i posle prolupao, stim sto na moju zalost jos uvek nisam nasao neku (HP / Agilent) zamenu … Da kupujem ponovo takvog nekog kineza, ne pada mi napamet! Posto je skoro nikakva ponuda "ovde" za te HP sprave, resio sam da kloniram neki model … --- Off-topic kad vec spomenuh matore sprave i HP, skoro sam pazario HP-8111A. Auff kakav je to zmaj od uredjaja, ma milina! Mogao sam za te novce da kupim 2-3 nova kit kompleta sa LCD ovo-ono … ma neeee … HP je HP :) [Ovu poruku je menjao mikikg dana 22.05.2015. u 16:36 GMT+1] [ bogdan.kecman @ 22.05.2015. 14:46 ] @
ja mogu samo da kazem VLADD SVAKA CAST :D
[ vladd @ 22.05.2015. 14:46 ] @
[ zica49 @ 22.05.2015. 18:06 ] @
Vladd bio si potpuno na tragu kad si spomenuo uzemljenje.
Crna zica je od termopara i najvjerovatnije u nekom trenutku ostvarivala kontakt sa kucistem/zemljom i regulacija odlazila u komu :) Hvala na smjernicama tebi i ostalima! [ bogdan.kecman @ 22.05.2015. 18:15 ] @
nije termopar to je rtd unutra (ptc)
[ zica49 @ 22.05.2015. 19:01 ] @
Na istu foru piknuto na vrhu kad je provuceno kroz keramiku pa sam po tome zakljucio,ali necu se zamarat da li je ntc ili termopar bitno je nek radi.
Drajver ima nekakav SCR kojeg okida MCU (naravno uredno kinezi obrusili oznaku). [ vladd @ 23.05.2015. 10:19 ] @
Kinezi, kao najveci otimaci tehnologije, brisu oznake sa komponenti. Pre neki dan sam se zabrinuo koliko sam corav, i kada sam uzeo mikroskop, vidim sastrugana oznaka!
I tako..corava koka ponekad potrefi ![]() [ bogdan.kecman @ 23.05.2015. 10:46 ] @
naravno da struzu :D kinezi su to .. turci isto to rade ..
elem, kada je mcu u pitanju kod kineza ako je DIP ostrugani su 90% atmel i 9% microchip (microchip obicno samo stave nalepnicu preko, suvise se lako prepoznaje po pinoutu da je mcp) i 1% ostalo, ako je smd u pitanju najcesce su u pitanju kineski cipovi koje svejedno ne mozes da nabavis na komad (razni 8051 klonovi, razni arm cm0 i slicni nuvoton i ekipa), njih cas vrlo cesto i ne smirglaju posto znaju da ti se ne isplati da se drndas sa njima ... mada kod ovih lemilica, ove sa display-ima imaju neki mcu, ove bez display-a uglavnom 2 opampa (obicno u istoj kutiji), triak drajver sa analognim ulazom i triak, nekad su drajver i triak u istom uredjaju, razni nec/micubishi i slicni hibridni cipovi koji se uglavnom kupuju na milion komada i vrlo cesto mogu da nadju kod "belog" [ zica49 @ 25.05.2015. 15:48 ] @
Buduci da sam imao problem sa kablom na originalnoj drsci i prenosio problem (nove drske imaju kabal jako kratakjutros sam se dao u potragu za kablom koji ce biti dugacak i fleksibilan.
Nadjem i to silikonski fleksibilan porediv sa onim originalnim kod Wellerovih drski :) Kabal za senzore. Isporucuju se u duzinama 3,5,9,12 i vise metara te uvjek prilikom zamjene ili ugradnje kabla ostane komad viska, koji je dovoljno dugacak za lemilicu. [att_img] [ mikikg @ 25.05.2015. 16:11 ] @
Samo nam kazi gde si to nabavio? :)
[ zica49 @ 25.05.2015. 16:20 ] @
Imam hrpu senzora sto novih sto polovnih ali sve ispravno!
Odsjekao 1,5 m ovog zutog 5 pinskog i opet ostalo previse metara za bilo koju situaciju gdje mi to moze trebat. [att_img] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|