[ milan92vipa @ 13.02.2015. 15:22 ] @
Dakle , problem je sledeci , pre par meseci uzeo sam Orion Telekom ADSL + IPTV paket , 20 mb/s download , 1 mb/s upload , i sve to sljaka perfektno s ozbirom da zivim na selu , i da sam udaljen 2 kilometra od poste , izvlacim 16-19 mb/s download i oko 0-6-1.2 mb/s upload sa pingom od 9 do 15 ms . E sad , problem je taj sto kad mi zazvoni fiksni izgubim DSL konekciju na modemu , i cekam od 3-5 minuta za reconnect , desava se i da ne zvoni fiksni , a dsl se izgubi , u poslednje vreme bas cesto tipa 5-6 puta u jednom satu . Ispod cu okaciti slike kako je sve to povezano , kako je cela infrastruktura postavljena . Nadam se da ce neko moci da pomogne , jer sam zvao 200 puta u Orion i tehnicka podrska im je ocaj , prosledili su problem ovima iz Telekoma , a dok oni dodju , eto je jesen . Dakle ljudi ovo bi trebalo da bude DIY posao . Probao sam da se igram sa modulacijama sto nije dalo rezultata, kao ni drugacija setovanja modema , ni promena DNS adrese nije pomogla.
Da napomem takodje da se ne cuje nikakvo sustanje na telefonu kada se obavljaju razgovori , i da nema sustanja kada je samo podignuta slusalica .


Slika 1 : https://www.dropbox.com/s/e29a9y32peuovmb/Sema%201.png?dl=0

Slika 2 : https://www.dropbox.com/s/khyftotvda6l8sz/sema%202.png?dl=0

Slika 3 : https://www.dropbox.com/s/cfyjcvvh6idggd1/sema%203.png?dl=0


Sve je objasnjeno na slikama . Dakle pogledajte slike pre nego sto komentarisete .

Unapred hvala.
[ calexx @ 13.02.2015. 18:53 ] @
Prema ovome sada postoji praktično samo direktna veza do splitera a t1 i t2 više nisu povezani. Onda jedino ostaje da ona prvobitna razvodna kutija pravi probleme ako je ostala na liniji. Kakva je uopšte bila ta razvodna kutija?
Kako god, najbolje je da preskočiš sve usput i kabl od bandere dovedeš direkt do skretnice ili eventualno telefonske utičnice pa onda u skretnicu. Tada bi ostala samo mogućnost da skretnica ne valja.

A da se nije neko prikačio na liniju pre bandere? Da li z1 i z2 više nemaju telefone? Jesi li probao da otkačiš kabl koji ide u telefon pa pozoveš broj, čisto da vidiš šta će da bude? Ili čak da preskočiš skretnicu i kabl direkt ubodeš u modem, onda nećeš da imaš telefon ali možeš da proveriš da li će da se opet dešava nešto što ne bi trebalo.
[ milan92vipa @ 13.02.2015. 20:21 ] @
Da , t1 i t2 su iskljuceni , i na njima nema nikakvog signala , tj samo stoji uticnica tek onako . Ta razvodna kutija je na tavanu u z1 , bele je boje , velicine hard diska od 3.5" , unutra su obicne spojnice sa srafcicima ( tipa +/-) . Dakle kabl koji ide od bandere je povezan na tu kutiju , pa iz kutije je uzet drugi kabl i proveden do Z3 . Ako hoces iskreno i ja tipujem na tu kutiju ,jer mi je to jedino logicno resenje , ali ostaje mi pitanje da li smem ja sam to da skidam i namestam , da me ne cimaju posle iz Telekoma i te fore , da placam kazne neke bez razloga , jer je ipak kabl i ta ista kutija drzavno vlasnistvo . Razmisljam da sutra odem na tavan , skinem sve sa kutije , da ostavim samo kabl sa bandere , i da cetvoro-kanalnim kablom razdvojim telefon od interneta , tj da napravim 2 izlaza sa te kutije , jedan na kom ce biti internet tj modem sa spliterom , a na drugoj liniji da stavim telefon koji ce isto da ide preko drugog splitera , jer imam vise komada , cisto da se osiguram , jer mi je ovo potpuno nepoznata materija . Daleko je ovo brate od 5 minuta instalacije kako kazu na reklami :P

Nemoguce je da se neko prikacio jer 3-4 komsija koji su ispred mene , tj pravac prema posti , isto koriste Orion ADSL i sve im je u najboljem redu .

Z1 i Z2 vise nemaju telefone .

Kada otkacim telefon i pozovem na fiksni , jednostavno me samo izbaci , a na modemu nema promene , i internet radi bez problema .

Probao sam i da zaobidjem skretnicu , i da idem direkt na modem , konekcija radi , ali se problem idalje javlja , doduse redje , ali se javlja .