[ Ive30 @ 16.02.2015. 21:17 ] @
Pozdrav,

Potrebna mi je pomoc vezano za SNMP i virtualnu masinu. Rijec je o seminarskom radu gdje trebam: na komp instalirati SNMP i program za monitroing (odnosno da vidim sto se desava) i virtualnu masinu, onda to dvoje povezati i gledati poruke tj nadgledati sto se desava u xy momentu...
Eh sad ono sta mene muci je povezivanje sa virtualnom masinom i svega onoga sto na njoj treba biti..
Ako ko ima kakav prijedlog ili savjet bila bih zahvalna.
[ Aleksandar Đokić @ 17.02.2015. 19:24 ] @
Uf, nisi bas siguran sta treba da uradis :).

Hoces da radis monitoring OS virtualke sa host-a? Ako je u pitanju Win idi ipak na WMI. Ako mora SNMP treba ti server i klijent. Server radi na masini koju hoces da pratis i sa klijentom izvlacis podatke. SNMP radi tako sto postoji neka MIB baza OID objekata koji izgledaju nesto ovako 1.1.3.5.11.133... i svaki predstavlja objekat tipa slobodno mesto na disku, zauzece procesora itd. Koji "brojevi" sta predstavljaju se definise upravo u toj MIB bazi, a mozes i sam da ih uneses.

Povezivanje sa virtualnom masinom ide standardno putem IP adrese tj, u zavisnosti kako podesis adapter koji virtualka vidi. Moze npr biti u NAT modu pa da neki virtualni DHCP dodeli virtualnom adapteru na host-u i virtualki iz istog opsega pa pristupas preko te adrese. Takodje moze biti i u "bridge" modu pa se ponasa kao da je direktno spojen na fizicku mrezu pa virtualka dobije iP direktno od rutera/modema itd.

Na sta dizes virtualnu masinu? Jel si probao uopste (verujem da bi ti se samo razjasnilo)?
[ Ive30 @ 17.02.2015. 20:40 ] @
Da trebala bih raditi monitoring OS virtualke s hosta,ali moze i u suprotnom smjeru nije strogo odredeno :) (bar nesto)
Sto se protokola tice mora biti SNMP, znam za MIB bazu OID objekata :)...ali sam tele sto se tice virtualne masine jer nisam imala bas potrebe za njom obicno sam na raspolaganju imala mrezu pa je samim tim bio i olaksan rad.

Virtualku bi trebala dici na WIN XP ili WIN 7 (ovisi koji komp bude slobodan :))

Nisam jos probavala sa virtualnom masinom, ali imala sam jedan pokusaj spajanja na lokalnoj mrezi gdje je mi je prepoznat printer i to je to (isprobavala program za monitoring), ali eto zadatak je stvoriti mrezu pomocu virtualne masine i sve lijepo nadgledati.

U svakom slucaju hvala, jasnije mi je sto trebam napraviti jer sam si nesto ufilmala da bi moglo biti onako "zdravo seljacki " :) virtualka i ovo povezes i to je to :)
[ Aleksandar Đokić @ 18.02.2015. 20:19 ] @
Ma dizanje virtualne masine je glupost, ako te to brine.

Instaliraj VirtualBox (besplatan) i samo napravi masinu, instaliraj Win, on ce auto dobiti adresu i to je to.
[ Ive30 @ 18.02.2015. 22:03 ] @
Hvala na odgovoru :)