[ acos @ 24.02.2015. 19:31 ] @
Prije pola godine mi je trebalo da napravim timer za mjerenje vremena osvjetljavanja na UV box-u koji sam pravio. Nisam htio da izmisljam "vrelu vodu" nego sam nasao jedan timer na bazi PIC16F628A koji mi se ucinio da ima sve sto meni treba…. vrlo bogat opcijama.

Napravio sam timer, s tim da on mjeri po principu HH:MM, a meni treba MM:SS pa sam promijenio kod (izmjena bukvalno 2 linije koda, od kojih je samo jedna linija sustinska) I dobio tajmer kakav mi je trebalo. Nakon izmjene sam istestirao kako radi MM:SS timer I radio je bez problema. Cak sam ga intezivno testirao da ne zaglavi ili bilo sta slicno posle nekog vremena I bas sam bio zadovoljan kako radi.

Takav tajmer jos nisam ugradio, nego pravim kuciste za UV box i krenuo sam da dugmad za kontrolu na samoj PCB "isparalelisem" sa vecim dugmadima koje bih sarafio na sasiji UV box-a. Kad sam to lemio, ne znam sta se desilo, ali sada primjecujem da se desava da tajmer stalno prima neku "komandu" sa prvog tastera tj. ponasa se kao da mu stalno stiskam jedno dugme (dugme za ON timer/OFF timer jer moze da mjeri vrijeme ukljucenog releja ili vrijeme iskljucenog releja).

Pomislio sam da sam nesto prespojio, pa sam uklonio externu dugmad(zajedno sa zicama) I ostala su samo dugmad na PCB-u, kao u pocetku. Opet isto - na displey-u, koji tajmer ima, stalno mi se mijenja "ON" I "OFF" kao da stiskam odgovarajuce dugme u razmaku od nekih pola sekunde.
Sami HEX file nije moguce da se "pokvari" sam od sebe, barem ja mislim.

Provjerio sam sve vodove na PCB-u I nisam nasao nijedan"novonastali" problem ( nije se napravio nijedan kratak spoj ili prekid tamo gdje ne bi trebalo da ga bude). Provjerio sam, dugmad (switch buttons) na PCB-u su ispravna.
Napajanje PIC-a je stabilnih 4.91 - 4.93V.

Kasnije sam se sjetio, kada sam lemio zice za eksternu dugmad, da mi je lemilica bila na uticnici bez uzemljenja, a lemio sam izmedju ostalog I na vodovima dugmadi koji idu direktno na neki od ulaza PIC-a. Da li je moguce da je pregorio neki od ulaza samog PIC-a zbog moje lemilice (ProsKit lemilica potpuno ispravna)?

Samo kao dopunska informacija - spojio sam logic analyzer na taj ulaz PIC-a (koji u regularnom radu sluzi za promjenu rezima brojaca ON_timer/OFF_timer), pa sam testirao da li se na tom problematicnom ulazu PIC-a zbilja mijenja stanje po principu HIGH/LOW I obrnuto jer to je jedino objasnjenje za ono sto vidim na display-u timera. Ako mu nesto iz vanjskog svijeta mijenja stanje HIGH/LOW onda to znaci da je PIC ispravan, ali ako ja nista ne klikam I ako "drzi" stanje HIGH onda to znaci da PIC sam mijenja to stanje …. tj. da jeu samom PIC-u problem.

Rezultat: PIC na display-u daje prikaz kao da mu se logicki nivo na PIN1 stalno mijenja HIGH/LOW, dok za to vrijeme Logic Analyzer stalno prikazuje HIGH na PIN1. Jedino kada Logic Analyzer zbilja evidentira promjenu HIGH/LOW/HIGH je kada ja pritisnem taster tj. dugme za taj ulaz koji je povezan na PIN1.

Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude - izgorio PIC ili nesto drugo?

Prikacio sam screenshot sa LA I prikacio sam shemu tajmera. Problematican mi je ulaz RA2 sa sheme.

[ veselinovic @ 24.02.2015. 19:50 ] @
Moguce da si sprzio taj ulaz na kontroleru ( pregorela dioda prema minusu).
Posto vec imas kod, a i znas programirati, prebaci tu komandu na neki slobodan pin i probaj.
Ali sada sa iskljucenim kontrolerom dok lemis.
I sa ispravno uzemljenom lemilicom:)
[ acos @ 24.02.2015. 20:01 ] @
To bi bilo lako, ali ja imam napravljen PCB i sve komponente zalemljene. To bi znacilo sve iz pocetka ili da budzim i povezujem zicama preko PCB-a.

Nego, ja sam mislio da kupim novi PIC i samo zamijenim stari, sve pod uslovom da sam siguran da je problem nastao zbog lemljenja!?
[ veselinovic @ 25.02.2015. 10:57 ] @
Dovoljno je presjeci vezu kod RA2 ( pin 1) i prelemiti zicu sa RB1 ( pin 7).
Posao od 3 minuta , vracanje u prethodno stanje 2 minuta.
Promjena koda 5 minuta.
druga opcija je novi kontroler.
[ acos @ 25.02.2015. 11:49 ] @
Shvatio sam sta trebam da uradim jos sinoc ili sve iz pocetka da pravim ili da "budzim" jos jednu zicu, a to bukvalno ne traje vise nego toliko koliko ste naveli (prelemiti jednu zicu i u kodu zamijeniti port i dodatno prepodesiti TRISA ili TRISB registre sta ce biti novi ulaz). Jedino sto mi je pomalo ruzno rjesenje da imam "zicu" van pcb-a. U svakom slucaju cu probati tako pa ako se ispostavi da nisam zadovoljan preci cu na varijantu dva i uzeti novi kontroler.

Hvala !

[ acos @ 25.02.2015. 19:56 ] @
Ipak sam se odlucio da kupim novi kontroler i ne idem na varijantu dodavanja novih zica. Upravo sada sam ubacio fw u novi PIC, startovao timer i radi besprekorno.

Dakle, definitivno sam "sprzio" PIN na starom PIC-u mojim neopreznim lemljenjem. Njega cu ostaviti ako mi bude negdje prifalio za neki drugi projekat.

@veselinovic - hvala na informacijama i podrsci !!!
[ bogdan.kecman @ 25.02.2015. 20:27 ] @
i posle zasto lemilice gde grejac ide direktno na 220 ne valjaju ...
secam se, jos sam bio mlad i zelen, kad mi je jedan matori tv majstor objasnjavao da ako cu tom "zidnom" lemilicom, kako ju je on zvao, da lemim procesor (mcu ali njemu je to sve bilo isto) da cu da ga spalim i da zalemim lepo podnozje pa procesor u podnozje .. i da lemim direkt tek kad nabavim lemilicu "na trafo" (on je naravno imao magnastat, tj par komada, zakacenih direkt na neki 24V trafo od jedno 6 kila :D
[ acos @ 25.02.2015. 20:39 ] @
Na ovom tajmeru u startu sam stavio podnozje za mcu, ali nisam izvadio mcu prije pocetka naknadnog lemljenja ... :))

Sinoc sam citao polemike o lemilicama da li trebaju uzemljenje ili ne. Imam ih 3, ali mi je ova najbliza ruci ... I ima kabal sa uzemljenjem, ali nisam je otvarao da vidim detalje i td.