|
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 08:26 ] @
| Nekako sam uspeo (uz čudnu Pomoć sa neba) da popravim napajanje iz SAT digitalnog prijemnika.
Eee sad, kad je sve proradilo, sad mi žao tog malog (KA'5M0365R') integralca, koji sve sam "šoferira",
pa bi malko da ga ohladim sa nekim hladnjakom,
jer je jadnik i pcb izgoreo/potamnio, ....a i dalje radi :

Kako da mu pomognem? ... da mu montiram neki hladnjak, ali koji, kakav ?
pOz |
[ emiSAr @ 28.02.2015. 08:51 ] @
Do onoga ko je projektovao pcb je. Ti malci bi trebalo da se hlade preko nogica na odredjenim bakarnim povrsinama pcb. Tu vidim da je zgurano oko
njega i ono sto treba i ono sto bi moglo biti dalje. Komadic bakarnog ili Al lima savijen u obliku cirilicnog slova P, malo termo paste izmedju i pricvrscenje
ako je moguce ispod provuci onu malu vezicu za kablazu (spucu).Inace postoje termoprovodna ljepila namjenski za hladnjake, samo ih ne vidjoh
odavno u prodaji. Umjesto termopaste namazes ljepilom i gotova stvar.-
pOz
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 09:14 ] @
skup, kvalitetan, termolepak ima za red velicine losiju provodljivost od jeftine silikonske termo paste, za ozbiljnu pastu necu ni da poredim ..
tesko ih ima u lokalu posto kostaju dosta, imaju rok trajanja i mega je smor uvesti ih, npr ja kad sam uvozio farnell nije hteo da proda uopste za srbiju, pa je pravljena neka kombinacija da sa ceskog lagera ode u cesku pa da se prosvercuje za srbiju .. raspad sistema .. spada pod neku zasticenu hemiju bogtepitazasto ..
elem, ja sam prestao da ih koristim, prvo zato sto su mi istekli iako su cuvani u frizideru, a drugo zato sto sam dobio mnogo bolje hladjenje tako sto uzmem obicnu pastu (za procesor) namazem tanko na cip, onda stapicem za usi obrisem coskove (ono pola milimetra) i na coskove stavim dvokomponentni lepak (klasican bizon, onaj 5minuta brzi) ozgo stisnem hladnjak plasticnom stipaljkom 1h i to je to .. ne mrda hladnjak nigde a hladi se extra a ti coskici svejedno ispod sebe nemaju nista tako da nije frka ..
inace, mnogo iskusnije ako moze da se busne pcb na 2-3 mesta i da se nategne hladnjak odozgo bez da se lepi uopste, na tim jednostranim pcb-ima obicno ima mesta
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 09:19 ] @
btw, ako nije frka za ultra nisku provodnost, TESA dvostrano lepljiva traka (prodaju je i kao traku za tepihe) ona bela (zuta je ona folija sama traka je bela) trpi bez problema 200C, ja stampam recimo direkt na tu traku istopljenom plastikom na 230C i ona to izdrzava bez problema, obzirom da tu temperatura tesko da ce da predje 100C obican komad te trake ce odraditi posao da zalepi hladnjak za cip. traka nije preterano debela tako da ce svakako raditi traka+hladnjak bolje nego da ih nema :D e sad pitanje je koliko wati treba da se disipira sa tog cipa
a inace ako nije velika disipacija hladnjaci za ram su odlicni oni vec dolaze sa lepljivom donjom stranom da se zalepe na cip
http://www.ebay.com/itm/Alumin...main_0&hash=item1c2e6c53a8
http://www.ebay.com/itm/8PCS-M...main_0&hash=item41916b0119
http://www.ebay.com/itm/Xbox-3...main_0&hash=item541a8e3435
http://www.ebay.com/itm/Alumin...main_0&hash=item19db19633b
http://www.ebay.com/itm/8pcs-C...main_0&hash=item19efbbcac1
http://www.ebay.com/itm/10pcs-...main_0&hash=item19e95c3039
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 10:59 ] @
Tebe Bogdane i emiSAra ču morati da lihhhvidiram jednog dana
Toliko DOBRO savetujete, ...............kao da radite za sebe !
sunce VAM kalaisano !
-Čitam+Pišem+Primenjujem savet,
Svako DOBRO !

[ branko tod @ 28.02.2015. 11:13 ] @
Uzmi burgiju od 3 mm i izbuši jednu rupu kroz hladnjak i integralac, pa zašrafi pleh
šrafom. Samo moraš da uradiš brzo da mu ne izađe beli dim na koji radi, jer ako mu
izađe duša ništa od posla. Onda ćeš moći da koristiš antenu samo kao lavor.
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 11:20 ] @
drndao sam se sa tim hladjenjem mnogo posto koristimo neke alegro steper drajvere na breakout plocicama gde je dizajner malo preracunao koliko moze da ih ohladi preko pcb-a tako da umesto deklarisanih 2A oni i sa 1A oce da presisaju ..
onda napravim ovako nesto: https://plus.google.com/photos...&oid=117119526632711464397
i onda jos na svaki cip zalepim pola alu hladnjaka za to220
i onda kroz to kao kroz resetku tucem sa ventisem :D
dobijes 4 ose preko 2A svaka i radi ko doxa :D
zalepio sam bar jedno 200 komada do sada :D .. ovi alu preseceni od to220 su mi se pokazali najjeftiniji odlicni, bolje od njih je jedino da kupis u rajanu bakarni flah od 2mm pa da ga seces i savijas sam i da mu pravis perca klestima ali mene mrzi, ovo radi dovoljno dobro :D
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 11:37 ] @
Ok, ne vičite na mene, nisam Vam Ja žena
Srokaču burgiju od Ø3mm, i okačiču mu hladnjak + sve stegnuto PVC-vezicama,
Citat: bogdan.kecman: jedino da kupis u rajanu bakarni flah od 2mm pa da ga seces i savijas
Bogdane, Sunce Te ogrejalo----EEeee, jesi raspoložen danas za izradu oluka ?!!! 
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 12:01 ] @
pa nije mnogo razlicito da krivis 2mm bakar iz rajana od toga da seckas ove to220 alu hladnjake ... iskreno da mi je rajan blizu ja bi to radio sa bakrom nego ovih malih alu sam imao punu kesu a rajan daleeeeeko a ne mogu cimam zenu malo malo da me vozi u z.polje tako da cekam da se nakupi pa kupujem na vise :D
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 12:32 ] @
Mogao bi i ja sopstvenu, kad bih je imao :-)
Ovako ću morati dugokosu plavu komšinicu da cimam da ide po bakar :-)
umesto....da je ja "cimam",,
Šta je bolje, ne znam ni ja sam,,,
mnogo je "Ugašenih Osciloskopa" u državi,,,----to me brine, ( Bez zahhebancije)
[ branko tod @ 28.02.2015. 12:34 ] @
Bogdane, dovde možeš da odeš autobusom : http://astaco.rs/b2b/index.php
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 12:38 ] @
@branko tod
pomislih da Pezioneri popodne spavaju....pa kao " Imamo Fore " ~ ???
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 12:46 ] @
Čekaj,
--jel če ova tema da pređe u zahhhhebanciju ? ____da kačim "Sevrinu" u ful HD ,...ili da kačim hladnjak na 5MO365R ?
Šta od ta 2 - ?
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 12:47 ] @
@branko, mogu i do rajana ali nemam ja vremena za bus, zivot nije toliko dug
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 12:50 ] @
ja malko ispravio Bogdanovo, i okačio ONO što je JAKO BITNO !!!!!
TO je TAČNO !!!!
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 12:56 ] @
pa dobio si odgovore kako da resis problem jos davno gore na pocetku,
ovo dalje je .. prica o belom dimu
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 13:06 ] @
ne dao BOG da ih spalim, i Trafo i IC,....za sad nije tako :-)
[ branko tod @ 28.02.2015. 13:07 ] @
Citat: bogdan.kecman:
@branko, mogu i do rajana ali nemam ja vremena za bus, zivot nije toliko dug
Ovo je u Zemunu, pa svratiš na kaficu usput, malo zevaš u mame sa dečicom na
Zemunskom keju. A ne u onu vukobebinu u Zemun polju. Tamo kupujemo samo
komade od > 100 kg ili bronzu.
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 28.02.2015. u 14:19 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 13:15 ] @
znam gde je do pre 2 godine sam ziveo u zemunu no ko sto rekoh, zivot je
kratak
[ vladd @ 28.02.2015. 13:23 ] @
Mozes da zalemis parcence bakra za nozicu koja je na masi, kao zastavicu, koja se naslanja na cip, plus pasta..seti se tba 810 
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 13:25 ] @
Citat: branko tod: pravio sam termo provodnu pastu i stvarno se pokazala odlično.
Aj ne sehhh.......iz momenta da objasniš koju Si " Mutljavinu" namešao u tu pastu,, leba Ti ???
samo nemoj ono E-300, E-351, E-382,
nemoj to ,
Sve ostalo je "Receptabilno" ,
[ branko tod @ 28.02.2015. 13:48 ] @
Aluminijum oksid ( alumina ), vrlo fine granulacije oko 80% i gusto
silikonsko ulje ( malo ređe od meda ) ostatak. Vrlo dobro umešati.
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 14:17 ] @
a jel tebe mama jurila oko stola .....dok Si bio mali ?
Kako Dobre savete daješ ! TO Je STRAŠNO !!!
za uzvrat....Evo ti jedna iz doba kad si bio na maximumu i "vatao za Guzu" :
https://www.youtube.com/watch?v=N6wBxQVBozI
Full Scren...
[ PedjaZ @ 28.02.2015. 15:54 ] @
A sta fali savetu?
[ zica49 @ 28.02.2015. 16:26 ] @
@Trick Fix
Bakarni takni lim osijeces i smotas kao na slici nacrtano plavo.
Ispod IC provucs dva komada tvde bakarne zice 0,4 mm recimo(naravno izmedju lima i IC termo pasta) dok zena drzi sa klijestima nategnuto zalemis zice za lim. Kad se rashladi napregnuce se jos vise i ostvariti perfektan kontakt. Odsijeces visak zica iza mjesta lemljenja.
Uradio ovo par puta.
[att_img]
[ PedjaZ @ 28.02.2015. 17:48 ] @
Ja sam slicno radio na A500 na 68000 (mislim da sam i na ostalim Paula, Denis...)
samo sam malo iskomplikovao pa ispod njega provukao lim (predhodno izbusio rupe na krajevima) i srafovima spojio za Al L profil koji sluzi kao hladnjak. Pastu tada nisam stavio jer nisam ni znao za nju (bese davno) :)
[ vladd @ 28.02.2015. 18:03 ] @
Sada vec ima da se pazare, nekada se pravilo, mikrohladnjacici za cipove.
Cijanofiks u dve tacke, a na sredini tufna paste..ne vidim u cemu je drama.

[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 19:47 ] @
e zaboravih jos jednu foru cesto koristenu ... kapton traka :)
stavis hladnjak sa pastom, zalepis kapton trakom
kraj price
[ Trick Fix @ 28.02.2015. 20:20 ] @
Citat: PedjaZ:A sta fali savetu?
ma ništa ne nedostaje savetu,
šalim se malo u ova surova vremena, da zaboravim kredit u "Švajcarcima" , ništa zlonamerno,
[ DSL @ 28.02.2015. 21:14 ] @
Ovo sa TBA810 mi se svidelo. Mislim da je najmanja komplikacija...
(Like)Vladd
[ dejan_osipaonica @ 28.02.2015. 22:57 ] @
Citat: PedjaZ:
Ja sam slicno radio na A500 na 68000 (mislim da sam i na ostalim Paula, Denis...)
samo sam malo iskomplikovao pa ispod njega provukao lim (predhodno izbusio rupe na krajevima) i srafovima spojio za Al L profil koji sluzi kao hladnjak. Pastu tada nisam stavio jer nisam ni znao za nju (bese davno) :)
Amiga 1200 ,neka turbo kartica viper 030 otpadne hladnjak sa cpu-a. U nemanju cime uzmem drugi sa malo visljimkrilcima i zalepim ga tigrokol lepkom. Neverovatno je koliko se vise temperature prenosilo na hladnjak ovom kombinacijom nego orginalnim fabrickim lepkom kojim je bio zalepljn hladnjak na 68030.
[ branko tod @ 28.02.2015. 23:55 ] @
Za ovo vreme koliko se pisalo o risiveru, mogao si tri komata da kupiš na buvljaku u Pančevu.
[ PedjaZ @ 01.03.2015. 01:12 ] @
Vec ga vidim za koji sat u gumenim ribarskim cizmama kako gaca krivudavim redovima :)
Mada, kada je ovakvo vreme, obicno se premeste duz puta pa je ipak pametnije nositi i kacigu - nije bas svaki vozac srecan sto mora da ide 20km/h, pogotovu kamiondzije.
Da dodam da su saobracajci i pauk isto aktivni - da se gosti ne iznenade!
[ mikikg @ 01.03.2015. 11:32 ] @
Kad smo vec kod tih "alternativnih" metoda hladjenja, kao u vreme Amige i ovi novi racunari nista nisu bolji :)
Elem, kum ima neki Lenovo laptop (mislim da je W540, workstation) gde je usled neke projektne greske u tom modelu nastao kompletan zaglup oko hladjenja grafickog procesora koji "deli" hladnjak sa glavnim CPU. U pojedinim situacijama GPU nabije skoro 100C i pocne cela masina da trokira.
Po pisanju na nekim drugim forumima ispostavilo se da je los mehanicki kontakt hladnjaka sa povrsinom GPU. Neki savetuju da se tu "nakrca" silikonska pasta ali meni to nesto zvuci ne preterano efikasno.
Ono sto sam ja mislio da probam je da stavim "silikonsku gumicu" ili kako se to vec zove, izgleda kao klasican sivi silikonski izolator za tranzistore ali je dosta deblji, recimo oko par milimetra i dodje mekan kao zvaka. Ne znam da li sam dobro opisao ako mozda neko shvati o cemu pricam. Vidjao sam to recimo na nekim starim CD-ROM uredjajima gde su preko toga pravili toplotni kontakt sa driver IC-ovima na PCB i metalne kutije.
Da li neko zna gde to moze da se nabavi (posluzilo bi i meni za neke druge stvari) i da li bi to bilo bolje resenje od nakrcavanja silikonske paste u ovom slucaju sa pregrevanjem GPU?
[ bojanst @ 01.03.2015. 13:17 ] @
Citat: mikikg:
Da li neko zna gde to moze da se nabavi (posluzilo bi i meni za neke druge stvari) i da li bi to bilo bolje resenje od nakrcavanja silikonske paste u ovom slucaju sa pregrevanjem GPU?
Moje iskustvo sa racunarima i "laptopovima" kaze da nakravanje paste samo pravi kontraefekat.
Da li postoji sansa da se kupi neki drugi "aftermarket" hladnjak koji fizicki moze da se uklopi tu?
Uglavnom vecina laptop korisnika kupuje one eksterne hladnjake na koje montira laptop.
Ja ne znam kakvi su to inzinjeri koji projektuju nesto sto kosta 1-2k eura i ima ogroman problem sa hladjenjem..
[ gilopile @ 01.03.2015. 14:43 ] @
Svi predlozi za montazu hladnjaka koje si dobio su ok.
Ali najjednostavnije bi ti bilo da nabavis one male alu hladnjake da samolepljivom trakom ili uzmes Termalni lepak i nalepis neki koji imas pri ruci ili najobicniji lim sa krilcima.
Ja sam davno na SS2 kartici lepio sa super lepkom :D Ladno je drzao godinama. Samo se dobro namesti hladnjak i sa svake strane pipne malo sa lepkom i drzi to. Inace, bio je vec hladnjak na cipu, ali je premali i grejalo se da ne mozes prstom da pipnes. Neverovatno je to da sam jedva skinuo taj mali hladnjak. Ne znam koja je to vrsta lepka, ali onako, malo se pomera hladnjak kad vuces, ali nikako da otpadne. Kao neka vrsta gumeno-provodljivog lepka.
[ bogdan.kecman @ 01.03.2015. 17:01 ] @
mnogo paste nikako ne valja, ti gumeni padovi takodje debeli nikako nisu za gpu/cpu, ok su za neke manje snage sprave .. najbolje resenje tu je bakarna plocica i to je resenje koje se koristi na mnogo lapova, dakle tu gde hladnjak ne naleze lepo na gpu izmedju turis 1-2mm bakarnu plocicu i onda odjednom svi problemi nestanu ko rukom odneseni ... ameri cesto guraju onaj bakarni novcic sto imaju, valjda 5c i to im resava cudo problema
a to kako projektanti prave skupu spravu sa losim odvodjenjem toplote, to je jednostavno, modelovanje prostiranja toplote je zasnovano na ogromnim pretpostavkama, svaka firma koja radi hladnjake modeluje to po nekim svojim idejama i svi su uzasno daleko od realnog stanja (ispod 70% model ima slicnosti sa realnim stanjem), sad su neki likovi napravili neke nove lebdece kulere i osnovni breaktrough koji su uradili je sto im je bolji taj model i onda mogu da izmodeluju efikasniji sistem hladjenja ... onda oni odrade sistem za hladjenje koji misle da radi i onda se to testira i ako "moz da prodje" ide ... a jbg moz da prodje je vrlo sirok pojam posebno sto to "moz da prodje" dovoljno kinez da zabusi malo hladnjak ima manji pritisak na gpu i eto ga problem a to kod ovih modernih kompaktnih hladnjaka sa heat pajpovima koji imaju jedan hladnjak koji naleze na cpu, gpu i cipset pravi ogroman problem jer obicno forsiran pritisak ide samo na cpu a gpu i chipset se pritiskaju posredno tako da gurnes ispod bakarnu kockicu i onda hladnjak lepo nalegne (kockica na cip, hladnjak na kockicu) i sve radi super ..
kao sto rekoh svi termalni lepkovi su uzasni termalni provodnici, za tu vrstu cipova obavezno ih izbegavati
[ zica49 @ 01.03.2015. 17:53 ] @
Citat: mikikg:
Kad smo vec kod tih "alternativnih" metoda hladjenja, kao u vreme Amige i ovi novi racunari nista nisu bolji :)
Elem, kum ima neki Lenovo laptop (mislim da je W540, workstation) gde je usled neke projektne greske u tom modelu nastao kompletan zaglup oko hladjenja grafickog procesora koji "deli" hladnjak sa glavnim CPU. U pojedinim situacijama GPU nabije skoro 100C i pocne cela masina da trokira.
Po pisanju na nekim drugim forumima ispostavilo se da je los mehanicki kontakt hladnjaka sa povrsinom GPU. Neki savetuju da se tu "nakrca" silikonska pasta ali meni to nesto zvuci ne preterano efikasno.
Ono sto sam ja mislio da probam je da stavim "silikonsku gumicu" ili kako se to vec zove, izgleda kao klasican sivi silikonski izolator za tranzistore ali je dosta deblji, recimo oko par milimetra i dodje mekan kao zvaka. Ne znam da li sam dobro opisao ako mozda neko shvati o cemu pricam. Vidjao sam to recimo na nekim starim CD-ROM uredjajima gde su preko toga pravili toplotni kontakt sa driver IC-ovima na PCB i metalne kutije.
Mislis na ovo.. Soft Silicone Thermal Pad
http://www.aliexpress.com/item...tsink-Laptop-IC/564853626.html
i
http://www.ebay.com/itm/100mmx...main_0&hash=item51c6a19254
[ mikikg @ 01.03.2015. 19:15 ] @
^^ Da na to sam mislio. Super, sad bar znam kako se zove i gde moze da se nabavi a mozda imam neko malo parce kod sebe iz rashodavnih CDROM pa da probam da li ce to nesto da pomogne.
[ PedjaZ @ 01.03.2015. 19:19 ] @
Thermal conductivity: 2.4 watts / M-K
To je ono sto kolje te jastučiće.
Pogledaj tabelu pa nadji tu gde je "jastučić" i gde je bakar.
Ovo je ono pravo:
Citat: Bogdan: kockica na cip, hladnjak na kockicu

[ mikikg @ 01.03.2015. 19:28 ] @
Probacu i to sa bakarnom plocicom koja ce da uhvati sam IC a sa ovim da okolo toga da "popunim" ostatak povrsine IC kucista nebi li imao jos bolji termalni kontakt.
[ vladd @ 01.03.2015. 19:48 ] @
U pravu je PedjaZ, samo BAKAR i nista drugo.
Otvoriti racunalljku i polepiti bakarne limove(ili bolje komade bakra) gde ih nema, i sasvim je druga prica.
Za ozbiljne makine, tipa Clevo, moguca je i porudzbina dodatnog "bakra" za pojacano hladjenje komponenti.
Bakar ima odlicnu kondukciju, dok Al ima bolju konvekciju. I to je razlog da je bolje staviti djuntu bakra, da pokupi zagrevanje, a vise ce predati okolini nego goluzdrav cip.
[ Trick Fix @ 12.03.2015. 03:04 ] @
Evo, montirao mali hladnjak na DIP-8.
Dosta je bilo škatljivo jer je oko DIP-8 svuda štampa na pcb-u.
Sad je su IC , hladnjak i pcb blago mlaki, ništa ne "peče" više.
pOz
[ mikikg @ 03.04.2015. 16:53 ] @
Citat: mikikg: Probacu i to sa bakarnom plocicom koja ce da uhvati sam IC a sa ovim da okolo toga da "popunim" ostatak povrsine IC kucista nebi li imao jos bolji termalni kontakt.
Samo da javim da je stvarno pomoglo ovo sa podmetanjem bakarne plocice izmedju GPU i hladnjaka!
Spuistilo temperaturu za 20-ak stepeni!
Ali i dalje mi nije jasno kako su mogli toliki propust da naprave da to ne leze dobro … svasta …
[ DS-2102A @ 03.04.2015. 18:01 ] @
Citat: mikikg: Ali i dalje mi nije jasno kako su mogli toliki propust da naprave da to ne leze dobro
Ne čudi se previše,
i u gornjoj temi je hlađenje IC omašeno i nedovoljno inženjerski odrađeno,
tako da više ništa nije sigurno i sa pažnjom odrađeno.
[ zica49 @ 20.04.2015. 19:50 ] @
Opisao sam u nekom ranijem postu postupak a danas sam ponovo uradio,pa rekoh jedna slika 1000 rijeci. Nekoliko slika bezvezna prica :)
Mozda nekome bude od koristi.
[ baki. @ 22.04.2015. 21:57 ] @
Mislim da je ovo O.K.
Da li bi valjalo tal bakarni lim (gornju polovinu ili malo vise) zarezati makazama na svakih 1-1,5mm,
pa ga jos pincetom (svako narezano parce) malo "zarotirati"...?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|