[ notebookFun @ 04.03.2015. 17:56 ] @
Cesto se susrecem sa sledecim problemom, kada na ruteru nije podesen DHCP vec su na klijentima rucno podesene staticke IP adrese.
Postoji li neki program koji sa klijenta moze da pronadje IP od GATEWAY-a?
[ valjan @ 05.03.2015. 09:19 ] @
Imaš toga koliko voliš, počevši od Angry IP skenera, ili ako u mreži postoji WiFi AP a ti imaš pristup tom WiFi-ju, tu je onda Fing. Naravno, i još desetine sličnih aplikacija, ali meni recimo ove dve odrade posao u 99% slučajeva.
[ notebookFun @ 05.03.2015. 23:14 ] @
Citat:
valjan: Imaš toga koliko voliš, počevši od Angry IP skenera, ili ako u mreži postoji WiFi AP a ti imaš pristup tom WiFi-ju, tu je onda Fing. Naravno, i još desetine sličnih aplikacija, ali meni recimo ove dve odrade posao u 99% slučajeva.


Mislim da me nisi dobro razumeo. Kada podesim IP na Automatic ne moze da nadje mrezu sa GATEWAY pa mi dodjeli IP: 169.254.96.137 / 255.255.0.0
AKo znam da je Gateway 192.168.85.1, dodjelim rucno IP u istom RANGE, npr. 192.168.85.150 i podesim subnet: 255.255.255.0, gateway 192.168.85.1, DNS 8.8.8.8 i nakon toga dobijem izlaz na NET.

E sad mi treba alat koji ce sam naci ovaj gateway 192.168.85.1...Na jednom forumu su mi rekli da treba da sniff-ujem LAN sa WIRESHARK i da cu tako naci IP od gateway. Ovo jos nisam probao.
[ valjan @ 06.03.2015. 11:31 ] @
Mislim da ti nisi dobro razumeo odgovor - ako na automatic dobiješ APIPA adresu kao u tvom primeru, onda znači da nema DHCP servisa nigde u mreži, samim tim radi podatke o mrežnom segmentu, subnet masci, default gateway-u i slobodnim IP adresama dobiješ od osobe koja održava tu mrežu ili iz odgovarajuće dokumentacije, ili ako je mrežu postavio komšijin mali i niko je ne održava onda virneš u podešavanja ostalih računara pa sam izvučeš potrebne informacije, ovo naravno samo ako imaš mali broj računara u mreži. Teško će ti neki softver dati detaljan info o mreži za takve ad-hoc tvorevine. Čak i kad znaš koji je default gateway u pitanju, opet ne znaš koje IP adrese su slobodne, a to što na primer nema odziva na ping u tom trenutku ne znači da taj IP nije inače zazuzet. Možeš pregledati arp keš na nekoliko računara pa da odatle izvučeš info koji IP-jevi se koriste, ali i to nije najpouzdaniji metod jer se može vrlo lako desiti da su dva računara godinama u istom mrežnom segmentu a da nisu razmenili nijedan jedini mrežni paket.

Fing će ti recimo dati sve potrebne odgovore za par sekundi, naravno samo ako imaš pristup WiFi-ju u toj mreži, i samo za uređaje koji su trenutno konektovani, dok za Angry IP moraš ipak znati koji mrežni opseg je u pitanju da bi znao koji opseg da skeniraš, ali opet i od njega ćeš dobiti odgovore samo za trenutno aktivne uređaje koji su voljni da odgovore na upit skenera, a kad saznaš koji je mrežni opseg u pitanju onda uglavnom već otprilike i znaš na kom IP-u je default gateway (u 99% slučajeva je to ili prvi ili poslednji IP u mrežnom opsegu). Sa Wiresharkom možeš isto tako dobiti info o default gateway-u, ali ako ne znaš šta da tražiš ili gde da tražiš, brže će ti biti da pregledaš sve kompove na mreži i pogledaš njihova setovanja. Ali kao što rekoh, default gateway nije jedini info koji ti je potreban da bi pravilno povezao uređaj u taj mrežni segment, slobodne IP adrese su nešto što se daleko teže otkriva a u ad-hoc mrežama bez dobre dokumentacije to može biti prilično zeznut posao...
[ Miroslav Jeftić @ 06.03.2015. 11:34 ] @
^^Slažem se, nije mi jasno koji je scenario u pitanju i zašto se ne bi mogao ulogovati na ruter i videti šta je na njemu podešeno i/ili popričati sa administratorom.