[ spuki @ 12.03.2015. 20:34 ] @
Pozdrav svima.

Moguce je da nisam odabrao pravu kategoriju za ovu temu, ali sta je tu je. Evo sta mi treba ako neko moze da mi pomogne. Preko rutera su mi vezana 3 racunara i na sva 3 je windows 7 64bit. Na jednom racunaru je preko usb-a prikljucen HP Deskjet F2280. To je onaj takozvani "multpraktik", skener i printer zajedno. Hteo bi da serujem taj uredjaj da mogu sa drugih racunara da stampam i da skeniram. Ja sam serovao uredjaj i sa drugih racunara mogu da stampam, ali ne mogu da koristim skener. To je po meni i logicno zato sto pri serovanju uredjaja postoji samo opcija serovanja printera, ali ne i skenera. Takodje kad na drugom racunaru dodam uredjaj, ja vidim HP Deskjet F2280 kao printer i racunar ga i vidi kao takvog. Da ne gnjavim dalje, postoji li opcija da serujem kompletan uredjaj tako da mogu da koristim i skener i stampac sa druga dva umrezena racunara?
Hvala unapred.
[ tuxserbia @ 12.03.2015. 23:30 ] @
Za Windows jedino što sam video je

http://www.remote-scan.com/

nisam probao, pa ne znam da li i kako funkcioniše.

Da imaš server na linuxu, bilo bi mnogo lakše. SANE server kontroliše skener, i za klijente tipa Linux/Unix/OSX funkcioniše bez problema. Isprobano više modela, sve ok.

http://sanetwain.ozuzo.net/

Ovo je da Windows mašine vide skener zakačen na linuxu. Ovo nisam probao.

Treći je najverovatnije isti kao drugi, samo sad je Mac u ulozi servera, a bar po uputstvu kaže da funkcionišu klijenti u Win i OSX.

http://www.wikihow.com/Network-a-Scanner

Ni ovo nisam probao.

Mada, iskreno mrežni skener nema nikakve logike, posle tri, četiri skeniranja, ima da našutiraš i kompjuter, i skener, i da odeš na pecanje. Gde funkioniše kako treba, je ako imaš Velike kopir aparate, pa na njima direktno podesiš korisnike, i putanje za skenirane fajlove. Onda korisnik direktno na kopirki izabere svoje ime, i počne sa skeniranjem, a svi dokumenti završavaju na unapred zadatoj lokaciji. To bi mogao da izvedeš i kod sebe, da kompjuter A, gde je skener, sva dokumenta gura u neki folder koji je share-ovan u mreži, tako da ti i ostali korisnici imaju pristup. Opet, taj jedan kompjuter mora da bude uključen stalno, i da taj lokalni korisnik "crnči".