[ PedjaZ @ 17.03.2015. 22:58 ] @
| Malo da odmorite od 3D printera.
"Aleksa, sine, odmakni se od televizora" ne pomaze, tj. kratkog je veka.
A tek kada vidi da sam ustao od kompjutera... Ne napravim dva koraka a on se vec popeo i drnda tastaturu.
Ostavljam kompjuter po strani - pricam o LCD TV.
Da li se neko mlatio sa ovim?
Mozda neki PIR?
Sada mi pade nesto na pamet.
Setio se vremena video rekordera. Kada upalis video, tv se automatski prebacivao na skart.
Bolje ovo iskoristiti nego paliti ga i gasiti po sto puta dnevno :)
|
[ hotchimney @ 18.03.2015. 00:35 ] @
Probaj sa DVD rikorderom.
Mislim da Panasonic DVD rikorderi imaju funkciju koju tražiš
i to na HDMI (prtpostavljam da to imaš).
Jeftinija varijanta je DVD plejer.
Viera Link
[ bogdan.kecman @ 18.03.2015. 09:42 ] @
pedja, crt ili tft/plazma?
koji je razlog za "nemoj previse blizu" ? cak i za crt nema frke ako su suvise blizu, a za tft/plazmu mogu da sede na 2cm od tv-a nece nista da im bude ..
taj trip sa "nemoj sedis ispred TV-a" dolazi od straha nasih predaka prema tom cudu zvanom tv, nece se "ozraciti", crt zraci mnogo vise iz d00peta, frontalno zracenje je smesno
[ Predrag Supurovic @ 18.03.2015. 13:20 ] @
Mozes to jednostavno da napravis sa ultrazvucnim senzorom za daljinu (par dolara) i arduino kontrolerom.
Senzor meri daljinu tako da mozes da podesavas rastojanje kada ce kontroler da reaguje.
[ hotchimney @ 18.03.2015. 16:05 ] @
Ne razumem se baš mnogo u tu tehnologiju
ali zar LCD ne isključuje CRT i plazma?
Odnosno ako je LCD ekran onda nikako ne može biti CRT ni plazma.
[ bogdan.kecman @ 18.03.2015. 18:11 ] @
(nisam video da je napisao LCD - da to iskljucuje crt i plazma :D )
ne postoji nikakav razlog da je manje zdravo da sedi na 5cm od LCD-a vs 5m od LCD-a, podjednako je nezdravo (najveci problem tu je dugotrajan fokus, ne promenjljiv, na istu daljinu, do znacajno steti ocima dece, abitno dal je tv ili tablet) .. ako gleda tv potpuno je nebitno dal je na pola metra ili na 3 metra.... a ako ima potrebu da "udje u tv" bolje odvesti dete kod ocnog mozda ima problem sa dioptrijom
[ Trick Fix @ 18.03.2015. 20:39 ] @
Citat: hotchimney: Ne razumem se baš......
Gde Si našao baš na "Elektronici" da se "Ukoreniš"-???
Mislim da imaš i mnogo bolje opcije,----Tamo Negde,
[ zica49 @ 18.03.2015. 20:56 ] @
Nisam skontao temu :( Sta je problem?
[ Trick Fix @ 18.03.2015. 21:21 ] @
Hoće Pedja da utrenira dete da kad se približi TV-u , da se TV gasi na osnovu nekog približavanja,
ili kad neko "zakorači" blizu TV-a,
To je cilj, ....ako sam dobro shvatio.
( Pedja ispravi , ako sam nešto loše opisao)
pOz
[ bojanst @ 18.03.2015. 22:25 ] @
Evo ja cu bas onako tehnicki da odgovorim, ili podpitanje tacnije.
Da li si probao neki drug prut osim vrbovog? Vrba je inace lose drvo...
[ Zlatni_bg @ 18.03.2015. 22:34 ] @
Moze PIR ali moraces da ga oblozis necim da bude fokusiran na direktno ispred, i domet je isto problem, kapiram da je minimum par metara domet, moze da se pali i gasi svako malo, uz to ako dete sedi i gleda ga, nece se okidati, mozda jos skonta da stavi nesto preko PIR-a i resi problem, a pasce mu na pamet, veruj mi :)
Najbolje sto je Predrag preporucio sa ultrazvucnim senzorom, samo sto je tu problem mali ugao bacanja talasa, opet je to napravljeno za "uperivanje" u nesto...
[ PedjaZ @ 18.03.2015. 22:34 ] @
To Roberte!
Viera Link... ne pomaze jer nije u pitanju Panasonic niti gledanje preko DVD pleyera (mada mislim da je malo tu promasena tema).
Nije u pitanju dioptrija vec radoznalost koja ukljucuje i pipkanje zivotinjica koje se prikazuju.
Tako da bi ovako u jednom potezu resio zakucavanje za TV i lepljenje prstiju po istom.
Svidja mi se predlog sa ultrazvucnim senzorom.
Verovatno ce morati par komada - nesto kao parking senzor.
Bojane, ovde se ipak prica o elektronici :)
Pazi sta pricas da te ne lovi jednog dana sa kumom po Banja Luci
[ zica49 @ 18.03.2015. 22:50 ] @
Pedja vidi sta imam da si samo blize he he he.[att_img]
[ bojanst @ 18.03.2015. 22:58 ] @
Citat: PedjaZ:
Bojane, ovde se ipak prica o elektronici :)
Pazi sta pricas da te ne lovi jednog dana sa kumom po Banja Luci
Hehe, ma sala naravno :)
Kad svi mogu da trolluju tu i tamo, mogu i ja malo da se nasalim ponekad, nadam se da nece niko nista ozbiljno da shvati :)
[ PedjaZ @ 18.03.2015. 23:02 ] @
Sad si se izvadio :)
Zica...
Neko skuplja salvete i znacke. Ti imas drugaciji hobi :)
[ Sherif Gile @ 18.03.2015. 23:29 ] @
Mnogo ste matori, pa gledate na pogrešnu stranu. Kad klinac ustanovi da može da pali i gasi televizor tako što mu se približi ili odalji, skakaće levo-desno dok ne napravi stroboskop od ekrana :)
[ Zlatni_bg @ 19.03.2015. 00:23 ] @
Pa ispegla se i tu malo preko mikrokontrolera :)
Kad mu pridje, ugasi se preko releja recimo na minut i nema pipkanja niti paljenja, bilo cega. Na uredjaj se postavi neki mali switch koji ce da pali/gasi tu funkciju zastite - ili za ideju, IR daljinski pa ubacis par komandi.
Sto se tice ultrazvucnog, HC-SR04, najstandardniji, najjeftiniji, nema potrebe za drugim. Komad je oko 1e, pa sad , ako mislis da ima potrebe za vise, postavi :) Kapiram da mozes da prodjes za nekih 20$ za ceo uredjaj sa arduino mini na taj nacin. Dobra stvar u odnosu na PIR je i sto mozes softverski lepo da stelujes, obicno PIR-ovi imaju na sebi neke potove i vise su nezavisni nego sto su pravljeni da rade sa MCU. (pricam o najzastupljenijim gotovim modulima)
[ Zlatni_bg @ 19.03.2015. 00:28 ] @
Btw, ovo je mozda malo glupo pitanje, ali da li ultrazvucni senzori mogu da "smetaju" zivim bicima ako konstantno salju talase ka njima? Nikad nisam razmisljao o tome, ali s obzirom da se ovde radi o malom detetu, palo mi je na pamet.
http://www.dukane.com/us/Documents/TechNote/US_HealthEffects.pdf
Ovde ima neko malo istrazivanje. Kapiram da bi pauza trebala da bude par sekundi izmedju okidanja slanja. Znam da je to sve zvuk koji mi ne cujemo ali opet ne znam da li moze da ima efekta ako smo konstantno pod njim.
[ bogdan.kecman @ 19.03.2015. 00:32 ] @
ja i dalje tvrdim da to nije problem koji treba da se resava
elektronikom (posebno sto mi klinac ulazi u tu fazu - 20meseci - i znam
vrlo dobro to oko pipanja svega, penjanja na kutije sa alatom, veranje
uz police, kradja srafcigera - uvek onog tankog dugog ostrog.. osmeh od
uva do uva kad vidi skalpel.. ) ... pipne tv - ugasis tv i taj dan ga
vise ne palis .. kako nauce da ne pipaju tablet, pipne ono stane, mrlja
rukom, sve nestane, da vidis sledeci put kako ne pipa .. evo ga sad sa
20 meseci (za koji dan ce 20) menja "kanale" na YT, bira sta ce gleda
slusa ..
[ bogdan.kecman @ 19.03.2015. 00:33 ] @
@zlatni, 38-40khz sa tih kapisli je toliko male energije da je
zanemarljivo, prodire par mm kroz kozu ako i toliko ... ovde je prica o
high power ultrasound emisiji za varenje i slicno, daljinomer salje
"chirp" od 3-4 periode sto je smesno, smesno malom snagom i onda meri
vreme dok mu se to ne vrati ..
[ branko tod @ 19.03.2015. 07:12 ] @
Matorac da iznese svoja iskustva. Kada mi je klinac u osnovnoj školi počeo da zeva
non stop u televizor, a nisu pomagali demokratski metodi, onda sam uzeo sečice i
odsekao kabl od napajanja. Na kukanje žene sam ga povezao ponovo za sedam
dana, ali gle čuda, sada je dete koristilo tv razumno.
Moj drug koji ima troje dece je zbog svađe oko tv ga odneo i bacio u kontejner zauvek.
Priča da je zavladao mir u kući i da je počelo korišćenje molim i izvini, kao i mnogo
homogeniji život u porodici. Ni danas nema tv, a sva deca su završila fakultete, i
stvarno su predivna deca, komunikativna, društvena.
[ zica49 @ 19.03.2015. 11:24 ] @
Ne treba baciti tv u kontejnjer ali djete u tim godinama treba uzvesti van,da se istrosi.Ni jedno nece odbiti boravak vani dobro dodje i odraslima a kad udje u stan ili kucu uglavnom trazi fizickog oduska i obavezno zaspi.
To je prolazna faza u odrastanju,nekad kad dijete bude veliko to sa televizorom ili tastaturom ce biti simpaticno sjecanje.
Sto se tice danasnjih LCD,LED ili OLED televizora oni su opasni za djecu iz razloga jer nemaju masu,djeca ih mogu bez po muke srusiti uglavnom na sebe i povrijediti se,oni stari CRT 30-60 kg su bili bezopasni :)
[ bogdan.kecman @ 19.03.2015. 12:39 ] @
moja zena kad je bila mala svukla na sebe taj od 60 ... za razliku od njih koje si eventualno mogao strapovima da stegnes na policu, ove danasnje mozes vrlo lako da fixiras za zid / ledja "regala" ..
@branko, ja nekih 15+ godina nisam imao tv u kuci i sve je bilo super, i onda mi umre tast i njegov crt udje kod nas u kucu, zena naravno nije dala da se baci, i od tad raspad sistema, iako ni zena ni ja "kao" ne gledamo tv, tv je "non stop" upaljen :( ... desilo mi se vise puta da provalim da stojim i gledam u tv po 45min a desilo mi se i da izgubim celu noc gledajuci neku potpunu glupost .. mogao bi se zakleti da koriste neke napredne tehnike za odvlacenje paznje .. celu noc presedim i kad skontam sta radim uopste ne znam sta sam gledao .. retko se desava al ..
[ Zlatni_bg @ 19.03.2015. 18:13 ] @
Ljudi, ja da vam kazem nesto, posto sam u tim godinama bio skorije nego vi i bila mi je dostupna sva ta tehnologija (`91 sam godiste)...
Osnovna skola, ja po ceo dan za kompjuterom, dial-up retko ko imao i ja se navukao na to, ceo nov svet na internetu, naravno oni 042 brojevi gde ne morate da placate sate unapred vec je sat 50din ili tako nesto...
Prvo je cale uzimao naponske kablove, ja uvek nadjem drugi, potom je uzimao tastaturu i misa, ja nadjem drugo, onda kad je skapirao da ne ide tako, uzme monitor i skloni ga u kuci, ja ga nadjem i prikacim (sve je to bilo u vreme njegovog radnog vremena al jbg nekad iznenadi :)) onda je monitor odneo u firmu, ja prikacim komp na TV (sreca pa je nvidia mx440 imala video out preko cinca), da je na kraju covek odneo i 2 televizora iz kuce :D
E sad, tu dolazi najzanimljiviji deo... preturam ja nesto po ormanu, i nadjem ruski TV iz `60ih godina... onaj mali, zraci ko atomska bomba, kanali se traze preko potenciometra ili necega njemu slicnom, digne temperaturu ispred sebe za 1c svakih par minuta... i ja posmatram ulaze, nema nista sem antenskog, padne mi na pamet da imam VHS sa cinc ulazom i antenskim izlazom, na kraju prikacim sve to za komp, naravno nista se ne vidi na crno belom tv-u ocajne rezolucije, onda sam upalio onaj windows magnifier i tako ga koristio 2 dana... Onda je cale opet dosao ranije s posla, video sta radim, prekrstio se covek i vratio sve stvari na svoje mesto, rekao evo ti, radi sta hoces, budi za kompom koliko hoces i to je to... samo sto je neko rekao, nisam koristio komp toliko mnogo koliko sam ranije...
Hocu samo da vam kazem da je u decijoj prirodi istrazivanje, i da koliko god vi branili deci da nesto koriste, cilj nece biti koriscenje tog uredjaja na dotadasnji nacin, vec samo da se nesto sklepa da bi opet radilo. Ali i to ima svoje, razvija inteligenciju :)
[ branko tod @ 19.03.2015. 18:27 ] @
Citat: bogdan.kecman:
@branko, ja nekih 15+ godina nisam imao tv u kuci i sve je bilo super, i onda mi umre tast i njegov crt udje kod nas u kucu, zena naravno nije dala da se baci, i od tad raspad sistema, iako ni zena ni ja "kao" ne gledamo tv, tv je "non stop" upaljen :( ... desilo mi se vise puta da provalim da stojim i gledam u tv po 45min a desilo mi se i da izgubim celu noc gledajuci neku potpunu glupost .. mogao bi se zakleti da koriste neke napredne tehnike za odvlacenje paznje .. celu noc presedim i kad skontam sta radim uopste ne znam sta sam gledao .. retko se desava al ..
Ja ozbiljno razmišljm da napravim neku skalamociju koja bi dozvoljavala da televizor
radi samo 5-6 sati dnevno i da se potom isključi i da mu ništa ne možeš do sutra ujutro.
Ovako radi po ceo dan kao lampa.
[ Predrag Supurovic @ 19.03.2015. 19:00 ] @
Moj motori je ugradio u TV onu elektricnu bravicu na kljuc u TV - bas mu je pomoglo :)
[ branko tod @ 20.03.2015. 06:53 ] @
Citat: branko tod:
Ja ozbiljno razmišljm da napravim neku skalamociju koja bi dozvoljavala da televizor
radi samo 5-6 sati dnevno i da se potom isključi i da mu ništa ne možeš do sutra ujutro.
Ovako radi po ceo dan kao lampa.
Ja to zbog mene i žene, možda bi je manje bolela glava uveče.
[ zica49 @ 20.03.2015. 07:59 ] @
Pobogu Branko u tim godinama pazi na srce ne umaraj se :)
[ branko tod @ 20.03.2015. 15:57 ] @
Bolje da riknem tako nego na wc šolji.
[ zica49 @ 21.03.2015. 19:35 ] @
Pedja to se radi "vako",mozes stuaciju u potpunosti okrenut u svoju korist sa rjesenjem malom Aleksi dati interes za elektroniku i automatiku.
Postoje IR reflektirajuci senzori kojima ne treba reflektirajuce ogledalo (popularno se nazivaju diferencijalni bar u krugu ljudi sa kojima blisko saradjujem).
Recimo ovaj sa slike za distancu do 4m
[att_img]
Naciljas sa njim prostor kuda prilazi Aleksa i TV se gasi.
Kako mali bude rastao pocece da shvata da ima zona u koju ne smije prici.Postace radozno jos jedno pitanje od onih 1000 kako i zasto,jos mu objasnis sta mu gasi tv i kako mu gasi.
Das mu baterija sarafciger,senzor i nekakvih ledica i to je dobar pocetak.
[Ovu poruku je menjao zica49 dana 21.03.2015. u 22:50 GMT+1]
[ Trick Fix @ 21.03.2015. 23:01 ] @
zica49,
Ovo je odličan predlog, bez velikih pretumbacija po stanu ispred TV-a,
Optička rampa sa modulisanom predajnom diodom i sa selektivnim prijemnikom nadzire prostor,
jednostavno i dobro rešenje.
...još samo da Pedja nabavi tu optičku rampu i da zameni "vrbov prut"
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|