[ Snacker @ 19.03.2015. 15:19 ] @
Na ovaj subforum se uhvalita debela paučina. :) Zanima me kolika je zajednica pomenutih u Srbiji, u Beogradu. Koliko vas ima na ovom forumu? Da li neko poznaje programera koji živi od Djanga i kakvo je njegovo mišljenje na ovu temu? Poslodavci? Kako su plaćeni i koliko su uopšte traženi?
Python kao jezik mi se dopada, a prošao sam i osnovni Django tutorial i želeo bih da se još bolje upoznam sa ovim frameworkom.
Hvala unapred.
[ Snacker @ 31.03.2015. 20:05 ] @
Niko? :)
[ del-boy @ 31.03.2015. 20:48 ] @
Pozdrav.

Nije da nema Python developera kao što bi se dalo zaključiti na osnovu aktivnosti na ovom forumu. Ovde već par godina nije bila ni jedna ne-početnička diskusija, koliko sam ja pratio.

Situacija na tržištu jeste malo bolja, ali ne drastično. Po oglasima nema nešto mnogo oglasa za Python programere, ali ni nema nešto mnogo Python programera, tako da mi izgleda kao da je izbalansirano. U par firmi za koje znam (a i gde sam radio) Python nije primarni jezik, tako da potencijalni kandidati čuju "tu se radi C#" pa ne znaju jer to niko ne potencira, ali nije da je Python skroz zanemaren. Ima i firmi gde je Python jedan od glavnih razvojnih jezika, mada mislim da nisu česte.

Lično znam desetak ljudi koji žive od Python-a (tu računam i sebe), što u Novom Sadu, što u Beogradu (kažem Python, to nije obavezno samo Django, ali može da uključuje i Django).

Kad sam tražio posao pre par meseci, relativno brzo sam našao 2 dobre ponude za pozijcu Python inženjera, a i sad vidim da ima po koja aktivna na sajtovima sa oglasima, tako da kontam da nije tako crno (mada teško da se može porediti sa potražnjom za Java, C#, PHP i WebFrontend developerima).

Ako hoćeš da učiš Django - to je ok... I ja sam kao ti krenuo davno. Samo imaj na umu ovo što sam gore napisao, ako ti je bitno da ponuda poslova bude velika. Meni je, recimo, dosta bitnije da radim ono što volim da radim, nego da po svaku cenu pratim trendove na tržištu rada.
[ Snacker @ 01.04.2015. 10:53 ] @
Hvala na odgovoru, Bojane. Po objavljenim oglasima na netu, da se primetiti da potražnja nije velika, ali to ne znači da je nema. :) Python i Django mi se baš sviđaju, krenuo sam ozbiljno sa Djangom. Nemoj se iznenaditi ako ti budem poslao neku poruku oko saveta. :)
Pozdrav.
[ del-boy @ 01.04.2015. 20:05 ] @
Piši slobodno, pomoći ću ako mogu :)

Pozdrav.