[ Aleksandar - @ 31.03.2015. 15:28 ] @
Pozdrav svima,

jel zna neko neku dobru kurirsku sluzbu i ima li iskustva sa ruskom carinom .

Moj teca zivi u rusiji u gradu Ostaskovu ( oko 500 km od Moskve) kupio neki moderniji Aparat za zavarivanje ( laksi je po tezini od ovih klasicnih ), i

pokusao je da mi posalje u Srbiju, ali na klasican nacin kojim se salje inace, nije uspeo da posalje ( nije proslo ). Pa je pokusao sa kurirskom

sluzbom DHL i oni nisu mogli da pomognu, kaz postoje poteskoce za tu robu.

On je dao pare za to pa mu sad kuci dzabe stoji, niko ga ne koristi, i zao mu je sto ne moze da posalje, a to dosta olaksava posao, posto je

napredniji .

Da li je nekako ipak moguce poslati, jel postoji neka specijalna kurirska sluzba koja to moze sve da sredi ?

Vrlo mi je vazno.

Hvala unapred .

[Ovu poruku je menjao Aleksandar - dana 31.03.2015. u 17:35 GMT+1]
[ cika dacha @ 31.03.2015. 20:33 ] @
probaj da nadjes nase kamiondzije!
[ ademare @ 31.03.2015. 22:22 ] @
Nije tu samo problem Ruska posta , i njihova carina , vec i nasa. Ruska posta bi trebalo da salje sve do nekih 10-15 kg ne praveci problem. Njihova carina takodje, sta njih briga sta tebi teca salje, osim ako nije nesto iz kategorije zabranjenih roba ?

DHL nije to odradio jer ne bi nasa Carina dozvolila uvoz. Po zakonu samo je za Fizicko lice dozvoljen uvoz predmeta za licnu upotrebu i domaćinstvo, dok Aparat za Zavarivanje, carina tretira kao Profesionalnu opremu za obavljenje neke profesionalne delatnosti.

Tako da na poste i carine zaboravi i snalazi se alternativno, evo na primer ovo sto ti predlaze cika dacha.
[ welding-i @ 31.03.2015. 22:29 ] @
Citat:
Aleksandar -:
.. Pa je pokusao sa kurirskom sluzbom DHL i oni nisu mogli da pomognu, kaz postoje poteskoce za tu robu...

[Ovu poruku je menjao Aleksandar - dana 31.03.2015. u 17:35 GMT+1]


Mozes li reci koje tacno poteskoce? Aparati se bez problema uvoze tj tranportuju iz Kine, zemalja EU itd, tj bez ikakvih problema dodju na carinski terminal u Srbiji.

E, tek tu u Srbiji, tu postoji "mali problem". Carina ne dopusta ni aparatu za zavarivanje a ni mnogim drugim elektricno-elektronskim uredjajima da prodju slobodno u Srbiji, vec mora da se dobije potvrda o usaglasenosti sa standardom o "elektromagnetskoj kompaktibilnosti" i "direktivom o niskom naponu".

Znaci, tada, moras da nadjes speditera (cena mu je 30-50 EUR) ili mozda ima neki drugi sluzbeni put da ti carina privremeno da aparat, ti ga onda posaljes/odneses u ovlascenu laboratoriju da ga ispitaju, platis ispitivanje oko 70 EUR, dobijes aparat nazad zajedno sa potvrdom, odneses aparat nazad na carinu zajedno sa potvrdom i onda prodje carinu.

Postoji i drugi put a to je da emailom dostavis pomenute izvestaje o ispitivanju akreditovanoj laboratoriji u Srbiji, odradjene od strane proizvodjaca u nekoj od njihovih akreditovanih laboratoriaj, oni pogledaju da li je u redu, ako jeste, posalju ti predracun, ti platis a oni ti posalju potvrdu. U ovom slucaju ne mora da se nosi/salje aparat na direktan pregled, ali je pitanje da li pojedinac moze da dobije taj izvestaj.
(Uz jednu opasku: Izvestaji o ispitivanju sadrze mnogo podataka o konstrukciji aparata za zavarivanje, tako da ga evropski proizvodjaci ne daju-smatraju ga poverljivim dokumentom, za razliku od mnogih kineskih, koji ga daju bez problema. Sto ce reci, dobiti ovu potvrdu za kineske aparate se svodi na jedan email i placanje, a za evropske - sledi pisanje zahteva carini za privremeno oslobadjane, zakazaivanje pregleda i nosenje u laboratoriju, gubitak celog radnog dana i troskovi prevoza tamo i nazad, vracanje carini itd itd).

Kao sto vidis "poteskoca" je samo na carini, ali nema nikakvih poteskoca u prevozu, to se ne smatra opasnim predmetom u bilo kom smislu tokom medjunarodnog transporta. Mi uvozimo na stotine aparata, stvarno nikakvih problema nema, pogotovu nema u prevozu.


[ Aleksandar - @ 01.04.2015. 19:53 ] @
Što se tiče speditora, kakva je procedura, kurirske službe rade uslužno, a speditori ?


Šta su uopšte speditori ? Jel ja treba negde da imam neku vezu, pošto verovatno rade za firme ili se s njima može lako dogovoriti, kako doći do njih ?


Je ste m|slili na nešto ovako:

http://www.ikspeditor.rs/o-nama/