[ Branko.R @ 03.04.2015. 22:38 ] @
Amerika kao supersile počiva na tome što je dolar valuta rezervi, a ne na vojsci koja ne može da okupira Bagdad. Da dolar nije svetska valuta, SAD bi morale da zarade dovoljno strane valute da finansiraju svojih 737 baza u inostranstvu, što je nemoguće s obzirom na ogroman trgovinski deficit.
Kada dolar prestane da bude valuta rezervi, stranci će prestati da finansiraju američki trgovinski i budžetski deficit, a američka imperija nestaće preko noći zajedno sa svim svojim ratovima.
Dolar je postao stub novog, bretonvudskog monetarnog sistema kao glavni denominator vrednosti drugih valuta i glavni izvor međunarodne likvidnosti.
Rast međunarodne trgovine i tokova kapitala zahtevao je sve više i više međunarodne likvidnosti, koja se mogla obezbediti samo preko deficita
američkog platnog bilansa. Nelogično je da novac jedne zemlje sa stalnim deficitom bude korišćen kao međunarodni novac sa poverenjem. Posebno sada
kada SAD imaju javni dug od preko 18 triliona dolara i godišnji deficit budžeta od 483,3 milijardi dolara u 2014.
Pošto je više nego očigledno da dolar i USA više ne mogu da žive kako su živeli na inicijativu Kine, 21 zemlja Azije potpisala je memorandum o osnivanju nove međunarodne banke koju Vašington smatra nepotrebnim i potencijalno opasnim konkurentom postojećim institucijama kao što je Svetska banka (SB).
Pljušte kandidature za banku Azije
Azijska banka razvrstava svet
Crne prognoze američkih super-milijardera o ekonomskoj budućnosti
KINA KUPUJE RUBLjE, REŠAVA SE DOLARA I POMAŽE KONSOLIDACIJU RUSKE VALUTE
BLOOMBERG: Rusija izašla iz perioda panike i povećala devizne rezerve za 1,2 milijarde $
[ Otto23 @ 04.04.2015. 01:25 ] @
Dodirnuo si osinjak... sad' ce dezurni amerofili da pocnu (histericno) da te ismevaju, i naravno, obesmisle bilo kakavu dalju diskusiju :)

...
Meni licno je vrlo drago sto se nesto uopste radi po tom pitanju, jer je konkurencija u svakom slucaju bolja od ucena i kontrole samo jedne strane.
[ Dexic @ 04.04.2015. 05:43 ] @
Pad dolara? Gde, kada, kog?
Juce je bio najgori NFP report u skorije vreme a dolar zavrsio nedelju nepromenjen naspran pre NFPa:)
[ HoT_Steppa @ 04.04.2015. 07:04 ] @
Takvih najava ima vec dugo:

http://www.vaseljenska.com/sve...duzeti-titulu-rezervne-valute/

http://www.intermagazin.rs/dos...esto-na-tronu-svetskog-lidera/

http://www.bizlife.rs/vesti/58...ostati-svetska-rezervna-valuta

http://linkis.com/w0eKe

http://www.naslovi.net/2014-07...ivaju-sopstvenu-banku/10847645

http://pescanik.net/kriza-finansijske-civilizacije/

http://www.novi-svjetski-pored...-i-sredisnjoj-svjetskoj-banci/

[ vladd @ 04.04.2015. 08:22 ] @
Mislim da Island zadaje jaci udarac, dugorocno...
[ jovajovic100 @ 04.04.2015. 08:31 ] @
Nadam se da će se srušiti. Samo slabo nešto pada.
[ test1234 @ 04.04.2015. 08:48 ] @
Jedino je problem sto im je privreda, ekonomija, tehnologija, finansije i mnogo toga bar 50 godina ispred drugog iza.
[ vladd @ 04.04.2015. 12:21 ] @
Nisu oni ni minut ispred ostalih u tehnologiji.

Ali su znacajno ispred svih po bankarskim manipulacijama, naduvanim novcanim derivatima. I celokupna privreda i sila im zavisi direktno od doticnih transakcija.

Pa stoga ipak postoji odredjena briga...
[ Branko.R @ 04.04.2015. 12:23 ] @
Citat:
Otto23:
Dodirnuo si osinjak... sad' ce dezurni amerofili da pocnu (histericno) da te ismevaju, i naravno, obesmisle bilo kakavu dalju diskusiju :)

...
Meni licno je vrlo drago sto se nesto uopste radi po tom pitanju, jer je konkurencija u svakom slucaju bolja od ucena i kontrole samo jedne strane.

Tačno tako!
Prosta logika i brojke govore da je moć amerike zasnovana na dolaru i da im je on najjače oružje. Zbog njega su stradali Sadam Husein i Moamer Gadafi.
Ni jedna ekonomija ne može priuštiti takve rashode, ni jedna!
Zaboravimo navijanje za ili protiv. Pokušajte da sagledate ono što je realno, ko kontroliše štampanje dolara i koliko je on realno zasnovan na američkoj ekonomiji a koliko na tome što je postao svetska moneta u jednom istorijskom momentu.

Prof. dr Predrag Jovanović Gavrilović:

Duboki su koreni sadašnje ekonomske krize. Dobar, ako ne i najveći izvor problema proistekao je iz odluka donetih u Breton-Vudsu 1944. godine. Tada
formiran međunarodni monetarni sistem bio je, zapravo – dolarski. U dolarima su iskazivani pariteti drugih valuta, uplaćivane kvote u međunarodni
finansijskim organizacijama, fakturisane cene u svetskoj trgovini, dolar je bio glavni element monetarnih rezervi u mnogim zemljama.
Svet se manjao, a međunarodni monetarni sistem se sporo prilagođavao tim novim okolnostima. SAD su nastojale da održe dominantnu poziciju dolara,
pošto su od toga imale ogromne koristi. U početku je zahvaljujući upravo tzv. evrodolaru, došlo je do naglog povećanja obima međunarodnih finansijskih transakcija. Finansijska tržišta su se brzo razvijala, uvođeni su novi instrumenti (derivati i derivati derivata). Finansijski sektor u mnogim zemljama, a naročito u SAD, izgubio je čvršću vezu sa realnim sektorom privrede. Naduvavani su mnogi finansijski baloni i mnogi od njih su počeli da pucaju. Neophodno je da se gradi novi, viševalutni svetski monetarni sistem.

Kompletan tekst: http://www.diplomacy.bg.ac.rs/pdf/20090429_PJGavrilovic.pdf
[ Braksi @ 04.04.2015. 12:41 ] @
Dolar pada vec 50 godina otprilike koliko je i branko zaposlen u udbi db.

A dolar nije posao slucajno rezervna valuta nego gle cudna li cuda ostali narodi imaju poverenje u dolar je veruju u Americku moc koja gle cuda nije fiktivna vec itekako opipljiva.

Dolar je takodje glavna reZervna valuta i u Rusiji i to daleko ispred evra.

Jel imate jos pitanja ?
[ Branko.R @ 04.04.2015. 12:58 ] @
@Braksi:
pročitaj prvo tekst a onda etiketiraj ako bez toga ne možeš.
Dolar nije više rezervna valuta u Rusiji. To samo govori koliko si ne informisan! Rusija već nekoliko godina radi na dedolarizaciji svoje ekonomije. Prošle godine je dosta dolara iz rezervi iskoristila za kupovinu zlata. O Kini i da ne pričam. Tu je još i BRIKS.


[ Braksi @ 04.04.2015. 13:16 ] @
da, da.
[ Java Beograd @ 04.04.2015. 20:21 ] @
Citat:
vladd:Nisu oni ni minut ispred ostalih u tehnologiji.
Nisu minut nego 100 godina. SVI veliki naučni projekti rade se u Americi. Jedino onaj akcelerator u Cernu nije.
[ Branko.R @ 04.04.2015. 22:03 ] @
Citat:
Java Beograd: Nisu minut nego 100 godina. SVI veliki naučni projekti rade se u Americi. Jedino onaj akcelerator u Cernu nije.

Kakve to veze ima sa temom?
[ Braksi @ 05.04.2015. 07:52 ] @
Za tebe nema nikakve. Nastavi dalje.
[ Branko.R @ 05.04.2015. 08:24 ] @
Tvoj cinizam govori o tebi a ne o temi. Mada je ovo gubljenje vremena, pokušaću u par reči da ti objasnim. Kada najveća rastuća ekonomija sveta, Kina, reši da osnuje banku, koja je prst u oku Americi, i kada počne da trguje u juanima ili lokalnim valutama bez vezivanja za dolar, nauka u SAD nema baš nikakve veze sa takvom odlukom.
Kada su zemlje BRIKSA odlučile da krenu putem na kome nema američke putarine, kakve to veze ima sa naukom i naučnim dostignućima u SAD-u?
Nadam se da sam dovoljno uprostio da bi to razumeo? Ako nisi, pitaj ili pročitaj tekst koji sam priložio na početku. Nadam se da je Prof.dr.Predrag Jovanović Gavrilović približno stručan kao ti po ovom pitanju?
[ Braksi @ 05.04.2015. 09:29 ] @
ne razumem kakva je svrha objasnjavati nesto matorom udbasu ? Sto god da ti se kaze ti ces nastaviti svoju traalala pesmu. Idi na neke forume gde se okupljaju ljubitelji bajki i cekajte jos jedno 5,10,15,10.50.100 godina da propadne Amerika...
[ Java Beograd @ 05.04.2015. 11:19 ] @
Kako to mislite "ruši" ? Nije li američka imperija u vlažnim snoima mnogih već pooodavno trebalo biti srušena, bar nekoiliko puta ?

Šta je sad ovo? Zaboravljamo stare vlažne snove, pa balavimo o novim ?
[ Branko.R @ 05.04.2015. 11:53 ] @
O kakvim snovima vi govorite? Da li vas dvojica čitate bilo šta sem es-a? Kinezi ništa ne rade na oruk i na doboše. Ono što su zamislili to tiho rade. Azijska banka je realnost i velika konkurencija MMF-u koji je pod USA kontrolom. Treba biti baš slep pa ne videti da se nešto ozbiljno dešava.
OK, vaše je pravo da verujete u suprotno. Vrlo brzo će mo videti ko sanja.