[ nkrgovic @ 09.04.2015. 09:18 ] @
Nema relevantne zive teme, pa rekoh da otovrim novu:

Treba mi preporuka za klavijature za 4-godisnju cerku koja obozava muziku i klavir. Uslovi su:

- Da rade i kad nisu prikacene za racunar, tj. da samostalno sviraju.
- Da mogu da se prikace na moj Mac i da mogu da koristim lekcije iz GarageBand-a, sa iTunes store-a. (Mac kompatibilne)
- Da imaju bar dve oktave (ne mora vise, ovo je samo za pocetak)
- Da ne budu skupe :D . Deca su deca, mogu da ih polome, ne bi da dam previse novca.
- Da ima u nekoj radnji na karticu. Ne bi polovne.

Hvala puno, u ovo se bas ne razumem.
[ Filip_ @ 09.04.2015. 22:46 ] @
Hmm, jedino neki aranzer jeftiniji sa MIDI in/out konektorima, realno takvi se ne proizvode vec dugo, dugo (sto se tice poznatih/proverenih proizvodjaca). Mada ruku na srce postoje neke nove Casio varijante mini klavijatura za pocetnike, ali zaista nisam upoznat sa kvalitetom, mogucnostima i cenom.

S obzirom da je princeza jos jako mala onda ne sa punom velicinom dirki (jednostavno njena saka ce tek da raste, a puna velicina dirke ce joj u sadasnjem uzrastu predstavljati samo muku). Ja sam imao uporedo sint Yamaha PS-680 (baziran na prostoj FM sintezi, kupljen 1989. jos radi i jos ga cuvam iako odmara na ormaru zadnjih 20 godina:) ) i pianino kada sam sa 5 godina pocinjao, posle predskolska muzicka skola (privatna), gde sam svirao taj Yamaha sintisajzer, pa muzicka osnovna gde se naravno svirao/ucio na pravom klaviru i tako dalje...

Sviranje sintisajzera (ovaj moj nije imao dinamicke dirke - dirke koje registruju jacinu pritiska prosto receno) sa manjim dirkama mi je u tom uzrastu dosta pomoglo, ali i odmoglo malo kasnije posto sviranje klasicne muzike u muzickoj skoli i sviranje/ucenje na sintisajzeru su za tehniku i osecaj veliki neprijatelji (ovde ne pricam o sviranju priucenih na svadbama i u kafanama nego o sviranju ozbiljne muzike i ozbiljnom ucenju tehnika sviranja).

Neki od takvih aranzera bi idealan bio za nju sada...ne verujem da ces naci ista novo u prihvatljivom cenovnom rangu, a jos teze da dirke ne budu pune velicine, a da nije "gola" MIDI klavijatura koja ne ispunjava gore navedeni uslov tj. da ne zavisi od racunara. Videh da polovnih ima na oglasima koliko hoces :), posto pratim trziste odredjenih muzickih komponenti pa bacim pogled na ponudu i nekih drugih stvarcica.

Ovde naravno pricam o instrumentu koji sluzi najvise za upoznavanje deteta sa muzikom, notama, instrumentom, vezbanjem i ostalim manje zabavnim stvarima pre nego sto veselo svira dobro naucenu melodiju.

P.S. - Nisam probao (ne koristim Mac niti njegov softver), ali mislim da je sustina kod lekcija koje si naveo da moze da radi kao klavijatura sa softverom. Koriscenjem MIDI-ja to mozes uciniti (moze i USB klavijatura, ali sam protiv toga, mada je USB jedino sada i pravo resenje inace bi morao pazariti i posebno zvucnu kartu, ili MIDI to USB kabl koji nisam imao prilike isprobati u praksi), sada se postavlja pitanje latencije (kasnjenja) klavijature naspram softvera sto je kod ucenja sviranja poprilicno esencijalno za sam kvalitet ucenja...oko koriscenja softvera sa klavijaturom (u svrhu ucenja sviranja i interaktivnih lekcija) ima jos peripetija...zato neka za pocetak uci sviranje bez simbioze klavijature i softverskih "pomagala"...[Ovu poruku je menjao Filip_ dana 10.04.2015. u 02:03 GMT+1]
[ Kovacevic Vladimir @ 10.04.2015. 06:00 ] @
Idemo redom:
- uzrast devojčice od 4 godine i njena ljubav prema muzici (pa i klavijaturi), još nije nikakva konačna opredeljenost i treba je svrstati u domen igre, ispitivanje igračke "koja stvara zvuke".

- da klavijatura radi samostalno, mora imati svoje ugrađene zvučnike od min. 5 Wati.

- da mogu da se prikače na PC, treba ostvariti konekciju: OUT iz instrumenta u IN (Line) u zvučnu kartu PC-a.

- da imaju dve oktave (malih dirki) spada u klasičnu plastičnu, jeftinu igračku (kinesku), koja više može štetiti sluhu deteta, nego koristiti...i vrlo brzo se "izgustira", postaje neinteresantna i često neupotrebljiva (zbog kvarova).

Pre bih savetovao kupovinu (danas su vrlo jeftine) nekog starijeg modela arangera sa više oktava, sa normalnim dirkama tipa Yamaha, Roland, Casio...koje imaju dobre i raznobojne registre tonova, automatsku pratnju (koja se može isključiti).
I takav instrument će biti tretiran kao igračka, ali može poslužiti za godinu-dve kao pravi početnički instrument za učenje.

Pozdrav