[ 93 Stefan @ 11.04.2015. 09:47 ] @
Ćao svima,

Dakle nakon praćenja Linuxa već nekoliko godina, došao je trenutak da ga instaliram pored Windowsa 7 i da vidim da li mogu da se preorijentišem na njega. Hvala Bogu, više ne igram nijednu igricu, već komp služi prvenstveno za internet i muziku. Već neko vreme koristim neke programe koji postoje i na Windowsu i na Linuxu, tako da će to olakšati prelazak.
Odlučio sam se za Linux Mint Cinnamon x64 jer je od ovih poznatih najsličniji Windowsu, a i ima dobar program za instaliranje programa.
Za Windows znam dosta o samom sistemu, ali za Linux ne želim da trošim vreme na to, jer to vreme mogu u mnogo bolje svrhe da iskoristim. Tu planiram samo ono najosnovnije da naučim.

Pitanje: na hard disku imam particiju sa Windowsom od 150GB i jednu od 780GB. Dakle, samo da proverim da li je ovo dobar postupak da ne oštetim ovu prvu.
Linuxu bih izdvojio isto jednu od 150GB. Čitao sam User Manual, i tamo piše da samo treba da kliknem Install alongside Windows i da ću posle birati veličinu particije.
Kako tu da odaberem da odseče od ove druge particije, a da onu prvu ne dira?
Da li treba da pazim kako je formatirana particija, pošto se ne koristi ni NTFS ni FAT32 nego nešto drugo?
Mislio sam da prebacim sve fajlove sa ove veće particije na ovu Windowsovu, da ne bih rizikovao da izgubim te fajlove. Da li postoji 100% sigurnost da neće nešto da mi pobriše?
[ calexx @ 11.04.2015. 11:07 ] @
Samo ukratko, a popodne možemo dalje, najbolje je da ideš na ručno particionisanje kod instalacije (ili ga zovu manual ili something else, kako gde) i tu izabereš šta i kako. Znam za slučajeve da je u drugim varijantama totalno pregažen hard i da ponekad ne bude onako kako je opisano. Ako imaš samo te tri particije (pretpostavljam onu malu za Windows 7, sistemsku i tu veliku) onda bi bilo najbolje da veliku skratiš nekim programom i na praznom prostoru napraviš extended koju posle možeš dalje da deliš. Još bolje ako možeš sve fajlove sa velike da prebaciš na windows particiju pa posle vratiš, ipak je svako reparticionisanje rizičan posao koji može da krene loše. Ako je tako, iskopiraj sve fajlove na windows particiju, obriši veliku (koja je jelte sada prazna) pa umesto nje napravi novu (malo manju) veliku i novu extended particiju. Preporučujem gparted iso fajl, em je fraj em tako već počinješ sa linuxom em sve lako odradi.

Kod instaliranja linuxa izabereš manual, na toj extended particiji kreiraš jednu swap od par giga (može i manje, može i bez nje ali ipak nije loše da je tu) i jednu ext4 kao / na koju će da ide linux i to je uglavnom sve što se tiše instalacije. Za svaki slučaj ... razmisli nekoliko puta pre svakog klika, dok ne budeš siguran da sve radiš kako valja. ;)

Ja u principu ne volim ni Mint ni Cinnamon, čak ni Mint KDE a što se programa za instaliranje tiče, to isto ima svaki debian-ubuntu linux i svi isto mogu da rade. Ako bih baš morao da biram koji linux (a da ne bude pomalo komplikovan Arči) onda bi moj izbor bio Kubuntu. Možda KDE ne vole hard linuxovci (jer previše podseća na omraženi windows i mnogo toga može da se završi na klik-klik) ali sam ja odavno odlučio da će OS da radi za mene a ne ja za njega. Ako hoćeš da probaš još neki linux a da ostane i taj prvi, onda napravi malo veću extended particiju i tu posle instaliraš koliko god hoćeš linuxa. Ja pravim particije od 20GB pa do 50GB, svaka je dovoljna da linux lako radi, one veće namenim linuxima koje ću duže da koristim pa da ima rezervni prostor a na te od 20GB instaliram linuxe za koje mislim da neće dugo da opstanu.
[ 93 Stefan @ 11.04.2015. 15:16 ] @
Hvala puno, calexx!

Za taj swap treba da odvojim koliko imam RAM-a * 2 + 1MiB, koliko sam video.
Da li mogu i u Disk Management-u da obrišem celu particiju, pa da napravim novu od 630GB, a ostalo da ostavim neformatirano, pa onda da pokrenem Linux instalaciju?

Našao sam ovo uputstvo, i čini mi se da je lepo objašnjeno. Da li ima tu neka greška oko particionisanja ili ne? Da li za sve tri da ostavim (kao u tom uputstvu) da su Logical, a ne Primary particije?
[ calexx @ 11.04.2015. 15:58 ] @
Za swap je nekada bilo 2*ram (ne znam čemu baš ovo +1MiB) ali je to važilo kada se imalo 256MB ili manje ili malo više. Sada sa 2, 4, 8GB rama nije skoro ni potrebno ali ja svuda stavim 2GB i ne razmišljam. Retko se desi da se sve prepuni pa dođe do swap fajla ali je to već znak da nešto ne valja, taman posla da mi često pređe na swap i koristi ga.

Ako isprazniš tu veliku, svejedno je kako ćeš da je brišeš, da li iz Disk Managementa ili kasnije kod biranja particije pri instalaciji linuxa. Tu na licu mesta možeš da obrišeš ili kreiraš particiju ... kako ti je lakše i sigurnije. Čak možeš i da počneš instalaciju ali odmah izaberi kolika da bude i izaberi da je logička a linux će sam da je podesi.

Samo sam na brzaka bacio pogled i mislim da i oni predlažu Something Else što je najsigurnije ako se zna šta se radi. Što se vrste particija tiče, hard može da bude podeljen na do 4 primarne particije, samo što jedna od njih može da bude extended pa onda u okviru nje praviš koliko hoćeš logičkih particija. Za linux je svejedno na kakvoj će da bude instaliran.

Konkretno, ja na neki hard prvo instaliram Windows koji napravi i onu prvu malu particiju, zatim napravim jednu veliku za podatke za sve OS i na kraju extended za koju unapred izaberem kolika će da bude. Onda na toj extended prvo ide 2GB swap i onda redom linuxi, dok mi ne dosadi. ;) Sve uvek radi, dva harda sa ovakvom podelom, više linuxa i nikad nijedan problem sa particijama ili nekim OS. Ako već odvajaš 150GB, instaliraj linux na pola a drugu polovinu iskoristi za još neki linux pa upoređuj, možda ti se neki drugi više svidi. Eto, kad sam ih već pomenuo, instaliraj Mint Cinnamon i Kubuntu pa upoređuj.
[ plus_minus @ 11.04.2015. 17:00 ] @
@93 Stefan

Ako imaš dva hard diska, a jedan ima 750gb, a linux zauzima i troši jako, jako malo, manje od xp-a, ja bi onda na drugoj particiji, tamo gde sedi windows, napravio swap od 6GB. Drugi hard bih podelio (taj gde treba da bude linux) na jednu omanju ne više od 40gb za sistem i ostatak bih prepeglao/preformatirao u home/ext4.
[ vladared @ 11.04.2015. 17:30 ] @
U principu ti je već sve rečeno, samo polako i požljivo čitaj i ne brzaj prilikom instalacije i nećeš se kajati. Što se SWAPa tiče, on nije nešto problematičan (kao što je calexx rekao), ali ako u bilo kom trenutku skontaš da bi ti trebao veći uvek možeš napraviti i swap file (kao u Windowsu) koje god hoćeš veličine i pridodati ga postojećoj SWAP particiji, tako da swap je promenjiv.
[ calexx @ 11.04.2015. 18:04 ] @
Citat:
plus_minus: Ako imaš dva hard diska, a jedan ima 750gb,
Ako ima dva harda, priča može da bude i lakša i teža ali ja nigde nisam video da se pominju dva.
[ plus_minus @ 11.04.2015. 20:04 ] @
Ah.. da. My mistake, tako je. Ne znam šta mi bi da prevedem sebi u glavi, particija => hard disk .. u tom datom momentu. :D
.. nema veze, neka se snađe za još jedan. :p
[ calexx @ 11.04.2015. 20:45 ] @
Šta će mu kad sve može sa jednim?
[ 93 Stefan @ 12.04.2015. 13:01 ] @
Hristos Voskrese!

Hvala svima na pomoći
Razjasnili ste mi sve nedoumice i hvala puno na tome.

plus_minus, imam samo jedan hard disk

calexx, prvo sam bio gledao Ubuntu, koji mi se nije svideo jer bih morao da učim kako da se krećem kroz njega, a i čini mi se da više nisu fokusirani na operativni sistem, nego na neke druge gluposti. Tada sam pomislio da je možda Kubuntu rešenje, ali zbog nečega mi se nije svideo. Posle sam birao između Mint-a i OpenSUSE-a, i Mint mi je iz nekog razloga koga se ne sećam izgledao bolji. Možda sam usput bacio pogleda na još neki, ali sada se ne sećam. Ako mi ne bude valjao, probaću neki od tih Ubuntu-a jer mislim da za početnike nema druge mogućnosti.

Sada imam mnogo bitnih obaveza, tako da ću postepeno sređivati podatke na kompu i osposobljavati Linux u narednom periodu.

Hvala još jednom. Mnogo mi znači ova pomoć jer ne želim da imam ove znate kakve Windowse, već da imam lepo besplatan, legalan operativni sistem
[ calexx @ 12.04.2015. 19:05 ] @
Mint jeste Ubuntu, samo sa drugim DE i sa malo dodatnih sitnica i džidža-midža. Ako pod Ubuntu misliš na Ubuntu Unity, jeste malo drugačiji nego do sada ali nije nikakav problem da se koristi a ima i nekih dobrih detalja. Ipak, ja volim da OS ima mnogo mogućnosti i podešavanja a nijedan gnome nije ni blizu toga, pa je takav i Ubuntu Unity.

Suse sam izbacio iz razmatranja na duže vreme, tj dok konačno na saznaju da godinama imaju neispravne fontove a to firma koja hoće da bude ozbiljna kao što oni hoće ne sme sebi da dozvoli.

Mint ne volim zato što je u pitanju malo nabudžen Ubuntu sa par sitnica koje možda mogu da znače apsolutnim početnicima ali zato stalno nalazim neka brljanja i propuste. Ni Cinnamon se nije pokazao, na početku mi je brljao pa su sredili a opet čujem da nekima baš i ne radi.

Ne znam šta ti se na Kubuntu nije svidelo, naročito ako ti je Linux u principu nepoznat ali ... kad god budeš pitao nešto za šta Mint Cinnamon neće da ima rešenje, ja ću da ti napišem kakvo rešenje ima (ako ima) Kubuntu. ;)
[ 93 Stefan @ 13.04.2015. 18:49 ] @
Ma meni ni ne smeta što ne mogu mnogo da podešavam. To mi se baš sviđa kod Linuxa što mogu samo da ga instaliram i da ga koristim (za razliku od Windowsa). Ja baš i želim da nađem neki operativni sistem koji neće tražiti nimalo mog vremena za podešavanja. Ja to gledam kao npr. kad kupimo automobil, ne uzimamo neki kojem fale gume, motor,..., pa onda sami to da ubacujemo.

Problem može da mi predstavlja kad se, ako Bog da, zaposlim, ako budem morao da instaliram programe koji ne postoje za Linux, ali do tad ima vremena. Ionako moramo da se trudimo da ne donosimo posao kući (već da ostanemo prekovremeno), da ne bi kvarili odnose u porodici.

Onda smo se dogovorili, kad budem nešto pitao, napiši
[ calexx @ 13.04.2015. 19:22 ] @
Ja bih to drugačije gledao, kad kupuješ automobil, a nećeš da se mnogo trudiš oko njega, sigurno nećeš da kupiš neki kome se ne otvaraju prozori, sedišta se ne podešavaju ni u jednom smeru, uz to nije ofarban a i ne može da se farba. Retrovizori se ne podešavaju, tj možeš da ih podesiš ali tako što ih odšrafiš, negde podesiš pa ih vratiš. Brisače moraš rukama da pokrećeš a naravno, nema ni tečnost nego moraš da sipaš iz flaše da bi oprao stakla. Tako mi nekako deluju mnogi linuxi u odnosu na KDE, kao Spaček u odnosu na Majbah, kao što obično kažem.

Kad nešto pitaš, valjda će neko i da odgovori, ja sam ipak samo početnik koji se trudi da lakše koristi linux.
[ 93 Stefan @ 18.04.2015. 22:57 ] @
Pomagajte!

Instalirao sam Linux Mint.
U instalaciji nije prepoznao Windows 7, ali rekoh, ajde valjda će odraditi kako treba, ionako samo valjda odaberem particije i sve će biti uredu.
Prvi put kad sam ga instalirao nije hteo da mi se pokrene, već kada komp prođe onaj ekran gde može da se uđe u BIOS, samo na monitoru piše da ništa nema da se prikaže.
Onda sam opet instalirao, i nakon instalacije, izbaci mi disk i dugo je stajao ništa ne prikazujući, i onda ga ja ugasim na dugme. Pokrenem ga i nakon nekog vremena se upali Linux Mint, ali ne mogu da odaberem Windows 7?!
Idalje postoje particije sa Windowsom i sa podacima.

Kako da sredim ovo?
[ Djetvan @ 19.04.2015. 18:26 ] @
Citat:
93 Stefan: Pomagajte!

Instalirao sam Linux Mint.
U instalaciji nije prepoznao Windows 7, ali rekoh, ajde valjda će odraditi kako treba, ionako samo valjda odaberem particije i sve će biti uredu.
Prvi put kad sam ga instalirao nije hteo da mi se pokrene, već kada komp prođe onaj ekran gde može da se uđe u BIOS, samo na monitoru piše da ništa nema da se prikaže.
Onda sam opet instalirao, i nakon instalacije, izbaci mi disk i dugo je stajao ništa ne prikazujući, i onda ga ja ugasim na dugme. Pokrenem ga i nakon nekog vremena se upali Linux Mint, ali ne mogu da odaberem Windows 7?!
Idalje postoje particije sa Windowsom i sa podacima.

Kako da sredim ovo?


Repair Windows-a a posle reinstalacija gruba.
[ calexx @ 19.04.2015. 19:08 ] @
Promakla mi je poruka.

Ja bih probao drugim redom, prvo apdejt gruba pa ako ne uspe, onda repair windowsa pa onda reinstalacija ili samo apdejt gruba. Da ne pomisliš da je ovo komplikovano, sve je u par komandi.

Ja sam pre neku nedelju instalirao novi LMDE i skoro sam siguran da u startu nije ubacio windows u grub pa je trebalo da to naknadno uradim.

Startuj linux, otvori konzolu pa kucaj
Code:
sudo update-grub
i vidi da li će da se pojavi windows. Posle proveri da li radi. Ako ne, da nastavimo.

Daj da vidim šta pokazuje gparted.
[ plus_minus @ 19.04.2015. 19:36 ] @
Ako i posle update-grub neće da se pojavi, onda tom grubu/mintu fali i os-prober.

A to se rešava sa
Code:

sudo apt-get install os-prober

sudo update-grub

[ Aleksandar Đokić @ 19.04.2015. 22:46 ] @
A da vidis sta tacno ima u grub.cfg (koji ovaj update-grub samo napravi od default verzije inace)?
[ waikiki @ 19.04.2015. 23:25 ] @
Danas sam imao slica problem! Ne vidi win, vidi mint cinnamon! Resenje je Boot-repair
Code:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
[ Mystery_Man @ 20.04.2015. 00:03 ] @
Pogledaj video kako da se uradi bez gubljenja windows particije.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYr9BlrcdFU
[ calexx @ 20.04.2015. 07:32 ] @
Valjda je ovaj deo već prošao, objašnjeno je to na početku teme. Sada ima drugi problem.
Citat:
Aleksandar Đokić: A da vidis sta tacno ima u grub.cfg (koji ovaj update-grub samo napravi od default verzije inace)?
Mislio sam da na početku probamo na lakši način. ;)

Inače se u poslednje vreme pojavljuju problemi sa grubom i startovanjem raznih linuxa, recimo novi Manjaro (tu mislim na poslednju stabilnu verziju kao i one testne) ne može da se startuje kada se pokrene neki drugi linux koji je na hardu, uvek javlja neke fatalne greške i ne prolazi. Kada startujem sa drugog Manjara, sve prolazi normalno. Mislim da i neka novija instalacija *ubuntu linuxa ne pokreće Arčija (i Manjara, naravno) pa mi se čini da tu mora još malo da se radi. Problem je za one koji vole da se igraju sa više linuxa na kompu.
Mada me najviše plaši to što za 3 dana izlazi Kubuntu koji će da bude Plasma a mislim da je to tek malo sređeno, trebalo bi da se tek dorađuje.
[ 93 Stefan @ 26.04.2015. 21:02 ] @
Hvala puno na pomoći ljudi! Ovo će mi koristiti u budućnosti

Priča se završila tako što, dok sam čekao vaše odgovore, Mint mi je izgledao odvratno na mom kompjuteru: seckao je miš, oko miša su se gubili dugmići i slika nije bila oštra, pa sam promenio drajvere za grafičku (AMD 6670) i onda više nisam mogao da uđem u Mint, sve je bilo samo crno.
Tada mi je bio neophodan kompjuter za fax (da vidim neki PDF i narežem CD), pa sam samo instalirao ispočetka Windows da bih mogao da ga koristim. Nije bio problem jer mi je već sve od podataka bilo premešteno na particiju bez operativnih sistema, ali sam bio malo poplašen

Po meni je sramota da Mint automatski nije ponudio da vrati drajvere na staro, tako da sam doneo odluku da ga neću više koristiti. Ali izgleda da to nije toliko strašno, jer kad sam instalirao Windows, krenuo sam da instaliram drajvere za matičnu ploču i odjednom mi više nije radio miš, i nisam mogao da ga osposobim. Probao sam i System Restore, ali ni to nije odradilo posao kako treba. Pre godinu-dve kad sam bio instalirao na ovaj isti sistem sa istog diska, nikakav problem nisam imao, tako da...

Ali odlučio sam da ću ipak pokušati sa nekim Linuxom, i razmišljam ajde neki od ovih *buntu-a i ajde kada već uzimam to, reko ajde onaj original Ubuntu. I posle uđem na njihov sajt i imam šta da vidim, baš dan ranije izbacili novu verziju (i to je čak onaj prvi broj promenjen), tako da je suđeno da uzmem Ubuntu. Isprobaću sa njim, ali na drugom hard disku koji smo otkrili u kućištu kompjutera (nisam bacio onaj sa starog kompjutera) i onda nemam šta da brinem.

Mnogo vam hvala što mi pomažete!
[ calexx @ 26.04.2015. 21:23 ] @
Ubuntu je malo drugačiji nego nekada i u odnosu na ono što si video na Mint Cimetu ali ajde, probaj. To je u osnovi isto mada se sećam da je Cinnamon meni oduvek pravio probleme tipa nestaju okviri prozora, brlja grafika i slično.
Ako si ranije instalirao Mint na posebnu particiju, on je i dalje tu samo je Windows preuzeo startovanje sistema a on ne vidi linuxe bez pomoći sa strane. Kako god, instaliraj Ubuntu na drugi hard pa će on da vidi šta imaš od OS na kompu.
[ 93 Stefan @ 28.04.2015. 19:25 ] @
calexx, ništa ne gubim ako isprobam. Ne može da bude toliko strašno, valjda...
Dobro je da nije samo meni i da nije na svim Linuxima
Bio je Mint na posebnim particijama, ali čim sam osposobio Windows, brzo sam pobrisao te particije. Čisto za svaki slučaj, da ne bude da se nekako opet poremeti boot
[ lega99 @ 29.04.2015. 11:13 ] @
Koliko god neko ne voli Mint ali kod mene radi Ok, imam zadnju KDE LTS verziju i Cinnamon LTS verziju.
Na njma imam kernel 3.16.x to je maksimum za redovne AMD Catalyst drajvere, grub no problem,
imam cak i 2 windowsa 7 i 8.1
[ 93 Stefan @ 20.05.2015. 19:36 ] @
Ćao svima, izvinite što vas opet smaram

Instalirao sam Ubuntu na stari hard disk i sve je lepo radilo i svideo mi se operativni sistem, tako da ću sigurno preći na njega.
U ovom trenutku mi je još potreban Windows, pa sam hteo da instaliram Ubuntu pored njega, ali se tu javila komplikacija. Slučajno sam bio izbrisao EFI particiju jednom kad sam instalirao ispočetka Windows pre neku godinu misleći da je to ona Windowsova mala particija (pošto su obe po 100 MB).

Pa ću onda sačekati još nekih mesec dana da završim sa nekim programima koje mogu da koristim samo na Windowsu i onda ću lepo obrisati ceo HDD i instalirati od nule Ubuntu. Koliko sam video u ovom uputstvu, može da se koristi gparted za ovo. Ako će biti nekih komplikacija, molim vas da mi kažete...