[ mstevic @ 12.04.2015. 17:51 ] @
Dobio sam Viewsonic DLP projektor sa razbijenom lampom. Skinuo sam servisno uputstvo, izvadio balast i prevario ostatak da je lampa upaljena.
Kad uključim projektor i stavim neku lampu da svetli unutra, imam sliku na zidu :). Pitanje je, da li je neko probao da u projektor ubaci neko LED svetlo ili nešto drugo, različito od
orginalne lampe koja košta 130e? Samo kućište lampe i reflektor sijalice su celi, pa sam mislio da isečem donji deo gde je bila sijalica i stavim nešto drugo. Šta?
Svaka pomoć i ideja je dobrodošla.

Evo kako izgleda sama lampa, a kako sve komplet:

[ bogdan.kecman @ 13.04.2015. 03:30 ] @
stavljali ljudi cree bele ledare, tesko da mozes da dobijes tu kolicinu svetla kao iz tih metalhibrida (ili kakva je vec sijalica u originalu) ali moze da se ugura 10W beli led sigurno, mozda cak i 50W i trebalo bi da imas dovoljno mesta za hladjenje... jedino uzimaj original cree a ne kineske krseve posto je razlika u efikasnosti ogromna
[ mstevic @ 13.04.2015. 13:10 ] @
Gledao sam kod nas po oglasima, jedino sam uspeo da nađem 10W LED, tako da mogu da iskoristim reflektor od org. lampe. Problem je kako usmeriti snop svetla u krug prešnika 15mm, toliki je otvor na ulasku u svetlovod projektora.
[ vladakru @ 16.04.2015. 18:55 ] @
ja sam stavio klasicnu kineski HID xenon lampu za kola, razbio ono staklo oko same lampe i povezao.

[ mstevic @ 17.04.2015. 11:15 ] @
Ček, iskoristio si ugrađen balast ili si stavio spoljni od auta?
[ vladakru @ 18.04.2015. 20:28 ] @
iskoristio sam balast koji je u projektoru, samo sam prikacio sijalicu.
[ mstevic @ 19.04.2015. 18:20 ] @
? Nađoh na netu da je Xenon za kola isti ko lampa u projektoru, ali me buni što orginalna lampa ima 3 izvoda. Jedan je neka žica omotana oko lampe. Ne znam kako to da povežem, a da ne bude BOOOOM! :)
[ vladakru @ 19.04.2015. 21:00 ] @
ajd slikaj tu tvoju lampu, znam jedino da one iz blica od foto aparata imaju trecu zicu koja je obmotana oko lampe...
ajd ipak slikaj pa postavi.
[ mstevic @ 20.04.2015. 09:06 ] @
Lampa je ko ova gore što sam okačio, samo je žica omotana oko nje. Iz nje izlaze 3 kabla koja idu na konektor, kao što se vidi na slici.

[ vladakru @ 20.04.2015. 20:03 ] @
ja bih probao da prikljucim xenon od auta bez te trece zice pa da vidis da li radi, ili tu trecu zicu opet obmotaj oko xenonke pa vidi... ili sacekaj da se javi neko ko se malo vise razume...
p.s. ako stavljas xenonku u staro kuciste pokusaj da ono prosirenje dovedes u zizu sto je moguce bolje da bi bolje bacala svetlo.... ja sam je pricvrstio za kuciste obicnim gipsom.
[ vladakru @ 20.04.2015. 20:07 ] @
jel lepo vidim da su treca i zica koja izlazi iz sijalice kratko spojene?

ako je tako onda ti i ne treba ta treca zica, samo gruni xenonku i ima da radi 99% :)
[ petropetro @ 21.04.2015. 06:59 ] @
Citat:
vladakru:
iskoristio sam balast koji je u projektoru, samo sam prikacio sijalicu.

hm.. xenonka ima 35 wati a balast vise od 150.. i kazes da radi i nije eksplodirala..?!
koliki je sada intenzitet svijetla (u odnosu na original lampu)?

PS. ta treca zica je samo omotana oko stakla i spojena jednim krajem na jedan pol lampe , vjerovatno
sluzi za lakse paljnje lampe..

poz

[Ovu poruku je menjao petropetro dana 21.04.2015. u 08:58 GMT+1]
[ mstevic @ 21.04.2015. 08:30 ] @
Probaću prvo sa LED da nešto uradim, ako ne uspem, stavljam xenon.
Da li da ostavim Lamp lit, kratkospojen, kad stavim xenon, ko sad ili da vratim na fabričko?
@vladakru
Kako si skinuo onu keramiku sa orginalne lampe? Kakvo je osvetlenje u odnosu na org. lampu?
[ vladakru @ 21.04.2015. 18:13 ] @
Posto sam uzeo projektor sa pokvatenom original lampom ne znam kako je stara svetlela, a xenon ubija kako svetli, ne mora ni totalni mrak da bude. Keramiku sam se namucio dok sam skinuo, krzao je nekim srafcigerom malo po malo.
A to sto kaze @petropetro 150 i vise wati ne znam odkud mu ta informacija, po tome bi balas bio u stanju da izdrzi lampu do 150w.
Naj bolje bi bilo kad bi nadao neku polovnu xenon za probu, da ne pucas pare ako nece da radi.
[ petropetro @ 21.04.2015. 20:40 ] @
uzmi service manual prvog projektora na internetu, prouci malo..balast i lampe idu i preko 300 wati... balast određuje napon i struju koja ce teći kroz lampu a na lampi je da to izdrzi tj. reproducira.. tako da kombinacija lampe koja je dimenzionirana za snagu od 35 wati i balasta koji gura najmanje 150 wati...no comment
[ bojanst @ 21.04.2015. 23:07 ] @
Citat:
petropetro:  tako da kombinacija lampe koja je dimenzionirana za snagu od 35 wati i balasta koji gura najmanje 150 wati...no comment :-)

Otkad balast "gura"? mozda nisam u toku da balst "gura", ako nisam u pravu neka me neko ispravi.
[ petropetro @ 22.04.2015. 06:47 ] @
e jesi sitničar... fala što si stavio navodnike umjesto mene..
[ mstevic @ 22.04.2015. 19:25 ] @
Evo kako izgleda karabudževina:

Nisam imao strujni izvor od 900mA. pa sam koristio mali stabilisani ispravljač od 12v 600mA. Uglavnom LED od 10W, svetli ubija, ne sme da se pogleda u nju, a kada se stavi sočivo, ladno možeš da oćoraviš :) Rezultat je nikakav :(Jedva se vidi slika dijagonale 1m i to u skoro mračnoj prostoriji.

image hosting no sign up

Sledeća stanica je Xenon, pa šta bude. Samo da obrusim onu keramiku oko reflektora.
[ petropetro @ 22.04.2015. 19:58 ] @
samo cuvaj oci ako spajas na balast od projektora..

jesi li probao LED bez leće priljubiti na otvor od optike..? zanima me

[ mstevic @ 22.04.2015. 20:29 ] @
Jesam, slabije je svetlo. Sa sočivom je bolje.
[ vladakru @ 22.04.2015. 21:21 ] @
od koliko je wati led? kako si sredio napajanje? koliko se greje?
[ mstevic @ 23.04.2015. 12:03 ] @
10W, napajanje je 12v stabilisano, bez ograničenja struje. Kad sam stavio jače napajanje, isto stabilisano 11.8V, 2A, svetli još jače. Na hladnjaku koji je na slici i sa ventovimau projektoru, LED je mlaka na dodir, pa nisam merio temp.
[ vladakru @ 23.04.2015. 18:27 ] @
A koje stabilisano napajanje, jel obican adapter 12v 1a? Mislim da je za tu diodu preporuka 900ma.
[ mstevic @ 23.04.2015. 19:28 ] @
Napisah, 11.8V 2A, stabilisan napon. Ispravljač od nekog čudnog uređaja. Sa njim je slika ok kad je mrak. Mislim da je potreban LED od min 20w da slika bude prihvatljiva kad ima bar malo svetla.
[ petropetro @ 23.04.2015. 19:50 ] @
kakva je to LED, ovakva: http://www.ebay.com/itm/6000k-...p;var=&hash=item339de94a59 ili ovakva: http://www.ebay.com/itm/New-Cr...h-20mm-Star-Base-/251794921411 pitam zato sto je VRLO BITNO da
izvor svijetla bude što sitniji a svijetlo što jače. kod HID lampi se to zove "arc" znaci razmak između dvije elektrode u lampi mora biti sto manji... i da stavis led ili HID od 150 wati nevrijedi zato sto optika jednostavno nevidi cijelu povrsinu izvora svjetla,,

vjeruj mi probao sam.. ipak inzinjeri znaju vise od nas.. znaci idi u ovom smjeru: STO "SITNIJI" IZVOR I STO VECI INTENZITET
[ vladakru @ 23.04.2015. 20:40 ] @
Citat:
petropetro: kakva je to LED, ovakva: http://www.ebay.com/itm/6000k-...p;var=&hash=item339de94a59 ili ovakva: http://www.ebay.com/itm/New-Cr...h-20mm-Star-Base-/251794921411 pitam zato sto je VRLO BITNO da
izvor svijetla bude što sitniji a svijetlo što jače. kod HID lampi se to zove "arc" znaci razmak između dvije elektrode u lampi mora biti sto manji... i da stavis led ili HID od 150 wati nevrijedi zato sto optika jednostavno nevidi cijelu povrsinu izvora svjetla,,

vjeruj mi probao sam.. ipak inzinjeri znaju vise od nas.. znaci idi u ovom smjeru: STO "SITNIJI" IZVOR I STO VECI INTENZITET

Nisi u pravu, izvor svetlosti kod original lampe nije veliki ali ga povecava reflektor u kome se nalazi lampa, tako da na kraju dobijes snop precnika reflektora, nekih od prilike 4-5 cm.
Zato je bolje sto veca dioda i socivo za nju da bi napravilo sto umereniji snop svetlosti.
[ petropetro @ 23.04.2015. 21:08 ] @
http://koti.kapsi.fi/jahonen/Electronics/Stuff/UHP_Lamp.pdf
[ mstevic @ 24.04.2015. 08:46 ] @
Dioda je ova prva, i sa sočivom daje krug svetlosti malo veci od otvora svetlovoda. Čitao sam neki TI PDF o DLP projektorima, i tamo piše da je efikasnost projektora 60%. To znači da pola pije, pola Šarcu daje, ako ulazi 1000lm, izlazi 600lm, al da uznemo u grubo pola od onoga što uđe. To su gubici na kolornom točku, DLP čipu i optici. što pak vodi do toga da dobro fokusiran izvor svetla mora da ima bar 3000lm, da se dobije dobra slika. Ako izvor nije fokusiran kako treba, treba još jače. Zato su u projektorima lampe od bar 150w koje imaju preko 6000lm.
[ emiSAr @ 24.04.2015. 09:48 ] @
I sama lampa je u obliku parabolicnog reflektora, da tackasti izvor usmjeri prema LCD-u sto ravnomjernije po cijeloj povrsini. Sama HID lampa je jak
izvor UV zracenja i onaj vanjski balon sluzi eliminasunju UV zracenja kao i zastitno slaklo na otvoru reflektora.
Negdje na forumu je bio link kako je "uglavljena" 150W HID lampa, samo zraceca kapisla u sam reflektor od stare pregorene-istrosene projektorske
lampe. Prelistaj unazad dvije tri godine teme o projektorima.-

pOz
[ petropetro @ 24.04.2015. 10:45 ] @
Citat:
mstevic:
Dioda je ova prva, i sa sočivom daje krug svetlosti malo veci od otvora svetlovoda. Čitao sam neki TI PDF o DLP projektorima, i tamo piše da je efikasnost projektora 60%. To znači da pola pije, pola Šarcu daje, ako ulazi 1000lm, izlazi 600lm, al da uznemo u grubo pola od onoga što uđe. To su gubici na kolornom točku, DLP čipu i optici. što pak vodi do toga da dobro fokusiran izvor svetla mora da ima bar 3000lm, da se dobije dobra slika. Ako izvor nije fokusiran kako treba, treba još jače. Zato su u projektorima lampe od bar 150w koje imaju preko 6000lm.

ako imas mozda ovu drugu pa probaj... zato i kazem da "arc" mora biti sto manji u odnosu na LCD ili DLP.. efikasnost jest oko 60%
ako svijetlo ulazi u svjetlovod pod ispravnim kutom..

npr. : LED koji ima zračeću površinu od cca. 15mm fokusiras u svjetlovod promjera 5-8mm, to neznaci da se svijetlo dalje prostire
kroz svjetlovod usmjereno (paralelno svjetlovodu) vec se zrake ukrštaju u fokusnoj točki i dalj nastavljaju okrenute za 180 stupnjeva
tj. udaraju u stjenke svjetlovoda i otuda dolazi neefikasnost.. dakle arc mora biti isti ili manji od ulaza u svjetlovod da bi se zrake
mogle pravilno usmjeriti..

P.S Pozdrav u Sarajevo :)
[ mstevic @ 24.04.2015. 16:30 ] @
Probao sam sa malom diodom od 3w. Ako je svetlost fokusirana i manja od ulaza u svetlovod, dobijem tamnije ivice slike. Kad je malo veca, slika je ravnomerno osvetljena. Gledam da izbegnem bilo kakvu UHP lampu, jer sam planirao da pojektor zvrnda celo popodne. Zato sam zapeo za LED. Iduće nedelje ću da nabavim 25-30w LED, pa ću da probam. Ako radi, super, ako ne, stavljam Xenon i uključujem projektor samo po potrebi :)
[ mstevic @ 02.09.2015. 11:47 ] @
Čisto da javim. Stavio sam Xenon od auta, i projektor neće da se uključi. Ne radi ni sa spojenim kontaktima, koji služe da ga prevare da je lampa ok.
Onu treću žicu nisam nigde zakačio, onu što je omotana oko lampe.
[ emiSAr @ 02.09.2015. 12:47 ] @
Zica omotana oko cjevke nosi visoki napon-vrsi jonizaciju gasa u xenonki da moze provoditi-svijetliti. Na koji balast-pobudu si je prikljucio?
[ vladd @ 02.09.2015. 16:50 ] @
Doticno pogresno nazvani balast je u stvari triger buster napajac ksenonske lampe. Triger sluzi za okidanje(zica obmotana oko lampe, ili samo naslonjena), a buster za kontinualno odrzavanje luka u lampi.

Ksenonka se ne moze upaliti bez trigera, a elektronika bustera meri napon i struju i naravno da ZNA kada je lampa uklucena. Ne moze se lagati info o struji i naponu kada napajac sve to meri.

I kada primeti da se luk prekinuo, pokusava da upali ksenonku visokim naponom.

Ako se koristi interni napajac, obavezno prikaciti i trecu zicu, ali i obratiti paznju sta je ANODA a sta KATODA lampe. Nije nevazno.
Anoda je TANJA elektroda...
[ emiSAr @ 02.09.2015. 16:57 ] @
Zato i napisah balast- pobudu. Napon luka je reda 80V DC, a katoda se brze trosi..

pOz
[ mstevic @ 02.09.2015. 18:42 ] @
Kako da namestim 3ću žicu? Da omotam neku oko lampe i zakačim na konektor?
[ vladd @ 02.09.2015. 19:05 ] @
Obmotas 3-4 kruga tanke zice, da premosti prostor izmedju elektroda, I povezes je kao i original lampu. Triger, anoda I katoda. Mora da radi. Kako I koliko, to je drugo pitanje...