[ blaki @ 20.04.2015. 22:06 ] @
Pozdrav svima,

Nosio sam se mišlju da na molbu jednog prijatelja (naravno bez ikakve nadoknade) pokušam da mu malo uredim sajt, koji je ranije podignut na web od strane drugog lica i za koji nema backup, a isti je urađen u Wordpress-u, sa pretpostavljam MySQL bazom.

Opcija on-line uređivanja je moguća ali spada u domen mazohizma u smislu da i na njegovom i mom računaru max brzina upload-a je 0,85 Mb, a realno pretpostavljam zbog ograničenja ili opterećenja servera je čak višestruko niža (dešava se da na samu uspostavu veze posle neke izmene gubi i po 15 do 20 sek).

Opcija izvoza Wordpress-ovih fajlova (članaka i stranica) pomoću alatke samog Wordpress-a nikada ne obuhvata i slidere urađene u WOWSlider-u, a njih je oko dvadesetak, tako da i to nije zadovoljavajuća opcija.

Znači, ako možda nisam bio jasan, mislio sam da izvršim import baze sa servera i podignem isti takav sajt na localhost-u, uredim, obrišem brda nepotrebnih fajlova, proverim kako to izgleda, napravim backup (narežem na CD) kompletno tako uređenog sajta i potom ga podignem na server zamenjujući sadašnji.

Fillezila-om sam download-ovao sve fajlove (ukupno 2,6 GB) ali ne znam kako uvesti (prebaciti na lokalni racunar) samu bazu?

Čitajući razna uputstva za MySQL potpuno sam se pogubio oko onoga što je besplatno (Open GPL) do onoga što se plaća, koje su mogućnosti i prednosti brda nekih alatki koje sve počinju na MySQL, mogućnosti uvoza baze koja je aktivna (on-line i kojoj pristupaju korisnici), alata kojim bi ovo eventualno mogao uraditi (MySQL Browser koji je čini mi se nešto pregledniji ili PhpMyAdmin u kome mi import opciju nudi samo sa sopstvenog računara) i još nekih začkoljica kojih se trenutno ne mogu ni setiti.

Svaki savet u vezi ovoga bi mi dobrodošao, pa i onaj da se manem ćoravoga posla ako to neko ko ponešto zna, a nije profesionalac ne može na pristojno težak i pristojno komplikovan način, besplatnim alatima, uraditi, a da ni u kom slučaju ne ugrozi sadašnje funkcionisanje sajta?

Hvala unapred na odgovorima

blaki
[ bane1234 @ 21.04.2015. 07:38 ] @
ako sam dobro razumeo, trebas napraviti backup fajlova(kazes da si uradio) i backup baze.
Backup baze mozes iz phpmyadmin, naravno hosting mora da ima phpmyadmin instaliran za pristup bazi(verovatno imas cpanel pristup pa pogledaj tu je i phpmyadmin) a ako nema mozes ga i sam podici na serveru preko ftp....
Nakon ovoga radis import baze na localhost i naravno fajlova transfer pod web server
[ Predrag Supurovic @ 21.04.2015. 15:00 ] @
Ako nemas phpmyAdmin (a i ako ga imas), stavi na sajt Adminer i njime uradi export podataka.
[ blaki @ 24.04.2015. 16:31 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ako nemas phpmyAdmin (a i ako ga imas), stavi na sajt Adminer i njime uradi export podataka.


Hvala na pomoći.

Sada samo još da iskopam lozinku za bazu jer tip koji je sve digao na server je bez problema dao vlasniku sajta (mom prijatelju) username i password za FTP fajlova, a sada kada treba da isto da za bazu - vrda. Kao ".....poslati će čim stigne kući, ali bi mogli da daju i ovi koji sajt hostuju...." i ostale nebuloze.
Ovi koji sajt hostuju su se javili i normalno rekli da oni nemaju pristup da bi videli lozinku, a ako je promene lozinku sajt u postojećem stanju više neće funkcionisati, ali su formirali novu praznu bazu pa sam mogao da probam Adminer i čini se da funkcioniše sasvim OK i da je jednostavan za upotrebu.

U svakom slučaju javljam šta sam uradio.

Pozdrav i hvala još jednom obojici na pomoći.

blaki
[ bane1234 @ 25.04.2015. 17:44 ] @
Pa cekaj,nisam sad za racunarom,Ali ako se dobro secam username I password za bazu mozes da vidis preko ftp u configuration fajlu...
[ blaki @ 27.04.2015. 20:57 ] @
Citat:
bane1234: Pa cekaj,nisam sad za racunarom,Ali ako se dobro secam username I password za bazu mozes da vidis preko ftp u configuration fajlu...


Prevrnuh sve moguće fajlove koje sam skinuo ali ne nađoh? Može li mala pomoć u smislu gde tražiti ili eventualno pobliže kakav naslov može biti tog konfiguracionog fajla.

Hvala.
[ bane1234 @ 28.04.2015. 07:18 ] @
Citat:
blaki: Prevrnuh sve moguće fajlove koje sam skinuo ali ne nađoh? Može li mala pomoć u smislu gde tražiti ili eventualno pobliže kakav naslov može biti tog konfiguracionog fajla.

Hvala.


Evo pogledao sam, fajl se zove wp-config.php, nalazi se u root-u wordpress sajta tj verovatno ti je pod www ili publichtml folderom... tu mozes da iscitas izmedju ostalog i konfiguraciju za bazu
[ blaki @ 28.04.2015. 12:14 ] @
Citat:
bane1234: Evo pogledao sam, fajl se zove wp-config.php, nalazi se u root-u wordpress sajta tj verovatno ti je pod www ili publichtml folderom... tu mozes da iscitas izmedju ostalog i konfiguraciju za bazu


Nađeno i baza prebačena na lokalni računar. Sada mi predstoji da pokušam da dobijem potpuno identičan sajt u lokalu. Vidim da će tu biti problema sa linkovima na sadržaje. Najjednostavnija solucija bi možda bila kada bih mogao sajt koji se na internetu odziva na npr: www.mojsajt.rs prebaciti na http://localhost/mojsajt.rs. Da li je ovako nešto uopšte moguće i ako jeste kako najjednostavnije i najlakše trenutno ispraviti sve linkove?

Ovakvim načinom, po mom laičkom razmišljanju, uz dodavanju potpuno istog korisnika baze, kada se sajt dovede lokalno u stanje koje se želi postići, najjednostavnije je potom još jednom ažurirati linkove na staro i dići sajt on-line? Da li pravilno razmišljam ili treba postupiti drugačije???

Pozdrav,

blaki
[ bogdan.kecman @ 28.04.2015. 12:19 ] @
https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29
[ blaki @ 28.04.2015. 21:22 ] @


Urađeno.Sve radi. Hvala još jednom svima na nesebičnoj pomoći.