[ R1A1 @ 23.04.2015. 18:26 ] @
"Avala film" kupljen po početnoj ceni.
Vidoje Marjanović, zastupnik firme "Filmski put DOO Beograd", kupio je danas na aukcijskoj prodaji "Avalu film" po početnoj ceni od 980.349.988 dinara.
Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji prodat je danas na aukciji u Agenciji za privatizaciju, nakon četvorogodišnjeg stečaja.
Više od 600 ostvarenja, među kojima i pobednici festivala u Kanu, Veneciji i Berlinu, i 37 hektara zemljišta postali vlasništvo firme „Filmvej“.
Slično tako je pre desetak godina prodat "Beograd film" preduzeće koje je u sastavu imalo preko 20. bioskopa.
Svaki put kada prođem Balkanskom i vidim zatvoren i zapušten "20.Oktobar" obuzme me neka seta. Koliko sam "kaubojaca" tamo odgledao.....
Žalosno je što se sve prodaje u bagatelu. Recimo, Nikola Đivanović (Dinkićev savetnik), koji je kupio "Beograd film" za takođe bagatelnu sumu koju je isplatio prodajom samo jednog objekta.
Koliko će tek Mišel Babić iz Francuske, kupac "Avale filma" zaraditi na preprodaji 37 hektara zemljišta na Košutnjaku.
O filmskoj baštini i da ne govorimo.
Žalosno!
[ cika dacha @ 23.04.2015. 19:36 ] @
[email protected] zasto je zalosno? Ako su secerane mogle za 1 evro pa mogu valjda i bioskopi za 980.349.988 dinara
.

[Ovu poruku je menjao cika dacha dana 24.04.2015. u 12:44 GMT+1]
[ Java Beograd @ 23.04.2015. 20:28 ] @
Čekaj, ako to nešto vredi više, zašto niko nije ponudio više od početne cene ? Mislim, nemam pojma koliko je to 980 miliona dinara. Samo kapiram da je to neka početna, knjigovodstvena cena i da na aukciji niko nije ponudio ni dinara više. Zašto ?

Kapiram i ono "... 600 ostvarenja, nagrade u Kanu ... " ovoono, ali cena se formira sada i ovde. A svaka stvar vredi onoliko koliko je neko spreman da plati.

[ negyxo @ 23.04.2015. 21:05 ] @
^I moja pocetna reakcija je upravo takva kada postoji otvorena konkurencija. No, Radulovic je napisao blog o ovome, pa moze da objasni sustinu
http://blog.b92.net/text/25450/Zakonita-prodaja-Avala-filma/

Iz komentara ces videti i ovaj link:
http://www.politika.rs/rubrike...asi-vrebaju-Avala-film.sr.html

Ono sto je zalosno kod ovog linka je to kada je napisan.
[ ventura @ 23.04.2015. 21:59 ] @
Još jedna tužna priča gubitnika srpske tranzicije...

Čitam onomad intervju sa Srđanom Dragojevićem koji objašnjava kako je Avala film upropašten, fundus kostima pokraden, kako je sve rastureno... Ili kad jedan umetnik na Facebooku priča o dobrim starim vremenima kad su bezbrižno radili u studiju, a onda je došao zli vuk, pardon, stečajni upravnik, i zamisli taj bezobrazluk - tražio je da se plaća kirija. I to svaki mesec!

Nije kostime iz Avala filma pokrao rudar iz Bora. Nije scenografiju pokrao zemljoradnik iz Leskovca. To su pokrali i rasturili isti ti umetnici koji danas protestuju protiv ove privatizacije i kao štite interese Avala filma, srpske kulture i nasleđa.


Uostalom, zašto niko od njih nije kešnuo na sto 8+ miliona evra za Avala film? Zašto je to uradio neki tamo taksista iz Pančeva, a ne oni? Zato što taj taksista ima m*da... Sigurno je da on u glavi ima neku šemu kako će tu investiciju od 8 miliona evra od bezvredne da pretvori u nešto što vredi 5 puta više. Ali to se vrlo lako može i ne desiti, ili razvući beskonačno dugo (hint: luka Beograd).
Tako da nije tu u pitanju samo novac, mnogi od nas to ne bi smeli ni da urade sa 8000 evra, a kamoli sa 8 miliona, što je ogromna cifra za svakoga, pa i najveće svetske bogataše.. Ako ne uspe, niko neće obraćati pažnju na to što je lik srkao gomilu novca (hint: luka Beograd), ali ako uspe, e onda će svi posle bitke biti generali koji će da se dosete kako je on to zemljište u sred Košutnjaka kupio za sramotnih 2600 evra po aru...
[ KrkaCiC @ 24.04.2015. 00:59 ] @
@Ventura
koliko inace vredi ar u tom delu kosutnjaka?
[ Nika Matejic @ 24.04.2015. 01:55 ] @
Citat:
ventura: Uostalom, zašto niko od njih nije kešnuo na sto 8+ miliona evra za Avala film?


Zato što je samo sa jednim bajom napravljena kombinacija da se sada donese urbanistički plan i omogući gradnja na tom zemljištu, nakon čega ar postaje najmanje 10 puta skuplji, a sve u skladu sa zakonima, propisima, slobodnim tržištem, transparentno itd.

Nikome drugom se ne bi isplatilo da kupi tu ledinu i isteruje na nju krave na ispašu, ni za 10 puta manju cenu.

Da je to zemljište bilo u vlasništvu tog Avala filma i da je donet urbanistički plan o gradnji, i najgluplji glumac bi znao da napiše oglas u novinama - "Prodajemo placeve u Košutnjaku. Cena: 30.000 €/ar. Kontakt: 064/..."

Sve jasno ko dan.
[ Java Beograd @ 24.04.2015. 07:59 ] @
Na onom linku tušta i tma suza oko proparadanja. Pa propalo, šta je tu čudno ? Firme se uzdižu i propadaju.

Eno pogledaj Detroit u USA. Propalo. Nekad bilo, sad se spominjalo. A bio sve tvrdi privatni kapital. Najjača automobilska industrija na svetu. I šta sad ? Ništa. Prodaš za onoliko koliko je neko spreman da plati, i gotova priča.

Kaže još u onom tekstu "... umesto da je država zavela red ... " Kako ? Pošto ? Koliko ? Kada ? "Zavođenje reda" propalim firmama je samo dalje bacanje para poreskih obveznika u bunar bez dna. Ja jedino mogu da kažem da je super da umesto da je država potraćila 8 mil $ na propalu firmu, ovako je dobila 8 milki. Razlika - drastićna.
[ ventura @ 24.04.2015. 08:05 ] @
Citat:
Nika Matejic: Zato što je samo sa jednim bajom napravljena kombinacija da se sada donese urbanistički plan i omogući gradnja na tom zemljištu, nakon čega ar postaje najmanje 10 puta skuplji, a sve u skladu sa zakonima, propisima, slobodnim tržištem, transparentno itd.

Stvarno?

Ako me sećanje dobro služi, sličnu kombinaciju je imao i Beko kada je pre 10 godina platio 80 miliona evra za luku Beograd; Pa evo ga i dan danas ne samo da ništa nije napravio, već bi se udarao sa obe noge u dupe samo da dobije nazad uloženi novac. A da ne pričamo o tome da je on sa tih 80 miliona u nekom drugom biznisu za 10 godina konzervativno mogao da napravi bar 120 miliona... Tako da kad bi hipotetički on sad ovog trenutka dobio prenamenu zemljišta, taj projekat njega nije koštao 80 miliona već 200 miliona sveukupno.

Ja nemam pojma da li će to isto da se desi i sa ovim likom, ali sa obzirom na političku osetljivost toga ne bi me čudilo.. Tako da ipak treba imati petlju da se upustiš u tako nešto. Ako propadne poput Beka, neki će se zadovoljno osmehivati, masa građana neće ni obraćati pažnju, a ako mu prođe fora, i za kratko vreme višestruko povrati uloženi novac, e tad su svi posle bitke generali da kažu kako je on ovako ili onako to postigao, i kako bi glumci...

Citat:

Da je to zemljište bilo u vlasništvu tog Avala filma i da je donet urbanistički plan o gradnji, i najgluplji glumac bi znao da napiše oglas u novinama - "Prodajemo placeve u Košutnjaku. Cena: 30.000 €/ar. Kontakt: 064/..."

Glumcima je bilo preče da pokradu kostime i ostalu pokretnu imovinu, nego da se bave menadžmentom preduzeća... Logično i jeste bilo da je uprava Avala filma lobirala za prenamenu zemljišta, i da su trebali da prodaju tih 37 hektara na košutnjaku, a da taj novac ulože u kupovinu jeftinog zemljišta van grada i izgradnju kompletno modernog studija itd... Ali ko će time da se zanima... Lakše je leći na stiropor ispred skupštine kad ti neko otme igračku...

I drugo, nikako ne može da bude ista cena kad kupuješ 1,2,5 nečega, i kad kupuješ 3700 nečega.
[ Braksi @ 24.04.2015. 08:19 ] @
Citat:
Najveći naši dužnici su RTS, TV Pink i „Komuna” – kaže Ranko Petrić, direktor „Avala filma”. – Pink nam duguje 60 miliona dinara već godinu dana za zakup Ateljea 1 i Ateljea 7, gde se snimaju emisije Zvezde granda, Grand šou, Grand parada, Kursadžije i Grandova estradna škola, kao i za zakup kancelarije u upravnoj zgradi i magacina za scenografiju.


Da.

Sve je naravno jasno, jedino nije jasno kako ce da se zavrsi sve ovo.

Ja mislim, predvidjam, u nekom singularitetu gde ce ostati par tajkuna vlasnika cele drzave i onda krece novi ciklus. Razvoj i rast KP, jacanje pokreta, revolucija rat, novi pocetak, konfiskacije, nacionalizacije i preki sudovi.
[ R1A1 @ 24.04.2015. 08:46 ] @
Drug je kupio plac na Miljakovcu (Miljakovačke livade) i ar je plaćao 6.000 eura. Lično mislim da je onda ar na Košutnjaku bar duplo skuplji ako ne i više.
Zašto se sve ovo izdešavalo, zašto su "zainteresovani" ćutali sve vreme, počev od kinoteke pa do ostalih iz filmske branše, meni nije jasno kao što mi nije jasno da država dozvoljava ovako krčmljenje.
I laiku je jasno da je početna cena ispod svake tržišne cene. Zašto je to tako možemo samo da nagađamo?
U prvom postu sam naveo slučaj prodaje "Beograd filma", za 9,2 miliona eura je prodato 14 bioskopa, studio u Košutnjaku (grubo 16.000 kvadratnih metara u centru grada pa je metar ispao 300 eura. Samo prodajom bioskopa "Kozara" hrvatskom tajkunu, Ivici Todoriću, on ispalćuje celu investiciju a ona je bila garancija a ostatak na rate. U bukvalnom prevodu, bez uloženog dinara zaradio ogromne pare!
Kada je posle xy tužbi bivših radnika sud uzeo da razmatra Dinkićevog pajtosa, nije imao izbora nego je uhapšen. Proces se još uvek vodi.
[ Braksi @ 24.04.2015. 09:04 ] @
R1A1 vidim da ti drzavu zamisljas kao neki metafizicki pojam, apsolutno pravedan koji treba da resi svu nepravdu, a drzava je zapravo kriminalni kartel koga vode osvedoceni lopovi doduse izabrani od strane naroda.
[ R1A1 @ 24.04.2015. 09:10 ] @
Citat:
Braksi: R1A1 vidim da ti drzavu zamisljas kao neki metafizicki pojam, apsolutno pravedan koji treba da resi svu nepravdu, a drzava je zapravo kriminalni kartel koga vode osvedoceni lopovi doduse izabrani od strane naroda.

Ne, ti ne vidiš, jer da vidiš video bi da sam napisao nešto što je evidentno. Znači, ništa ja ne zamišljam nego pišem ono što se da lako proveriti.

[ ventura @ 24.04.2015. 09:34 ] @
Citat:
R1A1:
Zašto se sve ovo izdešavalo, zašto su "zainteresovani" ćutali sve vreme, počev od kinoteke pa do ostalih iz filmske branše, meni nije jasno kao što mi nije jasno da država dozvoljava ovako krčmljenje.

Ovaj taksista je samo posledica, uzrok treba tražiti na drugom mestu.

Zaista ni meni nije jasno zašto država nije pohapsila tu bahatu bagru koja je rasturila i pokrala tu firmu. Te iste umetnike koji sada protestuju ispred vlade. Ali ne, sve je u ovoj državi nakaradno, pa ljudi hoće da jure ovog taksistu a ne likove koji su tu firmu i doveli do stadijuma da se prodaje za 8 miliona evra.

Citat:
Braksi:
Citat:
Najveći naši dužnici su RTS, TV Pink i „Komuna” – kaže Ranko Petrić, direktor „Avala filma”. – Pink nam duguje 60 miliona dinara već godinu dana za zakup Ateljea 1 i Ateljea 7, gde se snimaju emisije Zvezde granda, Grand šou, Grand parada, Kursadžije i Grandova estradna škola, kao i za zakup kancelarije u upravnoj zgradi i magacina za scenografiju.


Da.

Sve je naravno jasno, jedino nije jasno kako ce da se zavrsi sve ovo.

Sve je apsolutno jasno. Prvo ti ugovori o zakupu su sigurno bili na neke smešne iznose kao što je i praksa sa svom državnom imovinom. Pink gurne pare u džep nekom umetniku koji raspolaže tom imovinom, a ovaj je rentira za bud zašto... A kad Pink ne plaća ni tu budzašto rentu, oni mu opet gurnu nešto sitno u džep, i on ih ne izbacuje niti pokreće postupak za naplatu... I onda tako upropaštenu firmu kupi taksista, i on je onda kriminalac, a ne ta bagra koja se naziva umetnicima.
[ Braksi @ 24.04.2015. 09:40 ] @
Mi smo cudan, nenormalan narod i zato nam je takva drzava. Mi stalno osciliramo izmedju ekstrema. Zato kod nas ne moze da uspe ni socijalizam ni kapitalizam - ni nista. A u Svedskoj moze sve.

Eto bas primer ovog AVALA filma, ususkano neizanteresovano rukovodstvo i radnici firme strmoglavo propadaju na trzistu umesto kad im je vec pruzen bio komfor rada u velikoj firmi da su to pazljivo negovali zalivali popravljali unapredjivali.

Sad ni to ne bi bilo tragedija da ih je kupio neko pa da napravi neku bolju produkciju. Ne kupio ih je hohstapler koji je u dosluku sa hohstaplerima politicarima resio da se obogati na knjigovodstveno zakonsku fintu.
[ pctel @ 24.04.2015. 09:55 ] @
Citat:
R1A1:
I laiku je jasno da je početna cena ispod svake tržišne cene. Zašto je to tako možemo samo da nagađamo?

Pocetna cena je totalno nebitna za razgovor, ja ne vidim nikakav problem da bude i 1 dinar. Ako se nesto nudi ispod trzisne cene onda ce njih 1.000 da se pojavi i izlicitira koliko to stvarno vredi. I trzisna cena ne moze da se gleda kao cena iz oglasa - ja naprimer prodajem neki plac na Divcibarama po 2.000 evra ar i on tako stoji u oglasima vec 6 godina, pre 6 godina je prodat isti takav po toj ceni. Ako neko dodje i ponudi 1.000, ja mu necu prodati jer je to ispod trzisne cene, ali ako ja resim da to hocu da prodam sutra i odmah dobijem novac, onda ce se pojaviti verovatno nekoliko ljudi sa nacinom razmisljanja "ne znam koji ce mi moj plac na divcibarama, ali ako je za 500/ar onda cu da uzmem pa cu smisliti nesto". Licitacije sa visokom pocetnom cenom su glupost najveca - to onda traje godinama, a za sve to vreme gomilaju se troskovi stecajnog upravnika, sudije, zapisnicara, objavljivanja javnog poziva, rezijski troskovi i svasta nesto sto u nekim situacijama moze da znaci da je isplativije sad prodati jeftino nego za 10 godina skupo, jer troskovi brzo pojedu vrednost razlike. U tom slucaju postupis najracionalnije moguce - raspises javni poziv i prodas za neki maksimum novca koji su ljudi u tom trenutku spremni da ponude.
Zakljucak: Ako smatras da je 8 miliona evra premalo, onda si se trebao prijaviti i ponuditi cenu koju smatras da je fer, naprimer 20 miliona. Nemas te pare? Onda tvoje misljenje nije ni vazno.
[ pctel @ 24.04.2015. 10:14 ] @
Citat:
Braksi:
Ne kupio ih je hohstapler koji je u dosluku sa hohstaplerima politicarima resio da se obogati na knjigovodstveno zakonsku fintu.

Ti mozes na forumu da delis etiketu hohstaplera kome hoces, ali cinjenica je da bi i ja i ventura i svi ostali kupili nesto sto posle mozemo da prodamo skuplje. Evo, ja cu otvoreno da kazem da bih vrlo rado naculio usi ako neki politicar ima zelju i volju da mi nesto dosapne od cega ja mogu da imam koristi. Sta, ti bi mozda zapusio usi i rekao "ne, necu da te slusam, to sto hoces da mi kazes bi mi moglo doneti korist"? Ne, nema toga. Ja cu za svoj novac uvek nastojati da kupim nesto po najnizoj mogucoj ceni po kojoj neko hoce to da proda i da cujem svaku informaciju koja ce mi omoguciti da novac pametno ulozim. Kao sto je ventura vec vise puta naglasio, odgovornost je na onima kojima su povereni drzavni/drustveni/narodni resursi na raspolaganje, a oni tim resursima nesavesno raspolazu izazivajuci stetu drzavi/drustvu/narodu.
[ negyxo @ 24.04.2015. 11:35 ] @
^Ovo i jeste sustina problema - drustvene firme. Meni je neverovatno da posle toliko godina mi i dalje imamo neke "drustvene" firme ili kakav vec status imaju (magla status). Meni licno nije problem zasto je neko kupio nesto za X para, nego mi je problem sto se tako tegli. Ceka se momenat da se raskuci (naravno krivac jesu drzavni cinovnici) pa da se na lak nacin zarade pare. Cak ni to nije problem, ali bi voleo da se ekpresno i ostale firme sto pre prodaju i za jedan dinar, samo da ih drzava ne finansira. Kad se to uradi, onda cemo dobiti i napokon trzisnu utakmicu.

Ovako je gadno gledati stalno na istu foru da se izvlaci korist, neka ovaj taksista, Beko, Miskocvic i ostali pokupuju sve ostalo za dinar i da NEMA vise drustvenih firmi (tj. bilo kojih koje izvlace pare drzavi), pa ces da vidis kako ce onda jednog dana da bude mnogo vise fer kada se nesto ovako prodaje i koliko ce biti blize "trzisnoj ceni", posto neces moci da imas takve sisavce kao sto danas imas u tim drustvenim preduzecima.
[ cika dacha @ 24.04.2015. 11:51 ] @
sveeee drustvene firme treba da se prodaju za 1 dinar.Jer drzava i njeni gradjani nemaju nikakvu korist od tih propalih firmi!!!! od uspomena se ne zivi!

Taksista je ispao pametan i sad mozete samo da ljubomorisete! A i Milan Popovic je bio taksista al u ZH :-)
[ Braksi @ 24.04.2015. 12:18 ] @
koja je to banda !
[ Sceka @ 24.04.2015. 13:29 ] @
Pisete vrlo pausalno i poprilicno uopsteno a na bazi nekog svog pojma o desavanjima kod nas i na bazi uopstenog modela privatizacija, Drustevenih preduzeca, Drzavne imovine, Drzavnog zemljista... i nije to sporno i logicno je na kraju krajeva.


Citat:
@ventura Ili kad jedan umetnik na Facebooku priča o dobrim starim vremenima kad su bezbrižno radili u studiju, a onda je došao zli vuk, pardon, stečajni upravnik, i zamisli taj bezobrazluk - tražio je da se plaća kirija. I to svaki mesec!

To sam ja pisao ali nije tako kako si preneo. Ok, nemas pojma o desavanjima i to je razumljivo ali je smesna ironija i zluradost kojom odise. Studio je u tom prostoru bio punih 20 (dvadeset) godina, sa sve ugovorom na 39 kucanih strana gde je definisano apsolutno sve, od obaveza do prava obe ugovorne strane (i Avala Filma kao zakupodavca i Studija Sound Factory kao zakupca). I to se postovalo do detalja sve do dolaska Stecajnog Upravnika. A onda se bukvalno u sekundi sve promenilo. Stecajni Upravnik je jednostavno proglasio da "od sada mora da se placa onako kako ja kazem" i bez obzira sto to nije po zakonu niko nije mogao da ostane iako su ugovori i dalje bili na snazi a pravnici/advokati - vise njih - su potvrdili da je to protivzakonito jer i pod stecajnim postupkom vazeci ugovori moraju da se postuju dok god ugovorne stranke postupaju po svim stavkama ugovora. Studio je 20 (dvadeset) godina sa svoje strane ispunjavao sve obaveze (pa i vise od toga, skoro sve potrebe Avala Filma a u vezi Audio snimanja smo uvek radili besplatno, kazem skoro sve jer smo nekoliko puta u reziji Avala Filma snimali muziku za nekoliko nekoliko stranih filmova, sto znaci radili sa strancima, a to je bilo placeno od strane producenata tih filmova, i to je bilo zvanicno pod ugovorom) a mogu reci da je i sa strane Avala Filma prema Studiju bilo sve korektno i uvek vise od obaveza iz ugovora.

Elem, uprkos protivljenju i negodovanju advokata (i nas Studio i ostali zakupci) uplacivali smo mesecno onoliko koliko je odredio Stecajni Upravnik, redovno uplacivali. Ono sto @ventura pausalno (i sa nekom zlom namerom, ne znam abog cega?!) navodi kao "tražio je da se plaća kirija. I to svaki mesec!" je na bazi onoga sto sam napisao na FB a to je "Samo kinta i pretnje ako se "zakasni" sa placanjem i jedan jedini dan?!". Sto znaci da je samo to bilo bitno, da se plati na vreme a to sto zgrade propadaju, sto nema grejanja godinama, sto struja vileni svkodnevno, sto izbijaju pozari (srecom mali, lokalni!) zbog neodrzavanja strujne mreze, sto je sve u raspadu i sve puca po svim savovima, to sto su zakupci sami morali da unajme i placaju obezbedjenje (angazovanje privatnih firmi koje rade obezbedjenje objekata...) iako postoji Obezbedjenje Avala Filma sa svojim ljudima (koji su samo radili kao "portiri" na prijavnici, pri tom je mogao da udje i izadje ko je i kada je hteo bez ikakvog zaustavljanja ili pregleda vozila i danju i nocu i nisu mrdali iz prijavnice na kapiji a obilazak zgrada i ostalog je bila misaona imenica i nikada se nije dogadjalo...!!!) to sto smo sami morali da organizujemo/unajmimo cistacice i vodoinstalatere i elektricare... da bi imali bar minimum uslova za rad, higijenskih i ostalih uslova (iako je to sve po ugovoru bila obaveza zakupodavca!!!) - sve to Stecajnog Upravnika nije zanimalo ali uopste. Samo kinta. Bukvalno.

Onda se desilo to da prosle godine, ono kad su bile velike kise, radi neodrzavanja zgrade (iznad nas, u istoj zgradi a na vrhu, je pokojni Laza Ristovski imao Studio i dok je bio ziv odrzavao redovno taj deo zgrade i ceo krov) je procurelo i to tako da je u Studiju kod nas curelo i na mixetu i na rekove i svuda okolo. Odmah smo to prijavili Stecajnom Upravniku a dobili smo odgovor, bukvalno - "Sto to mene interesuje, ako vam se ne svidja mozete da idete". Sto smo i uradili zanemarujuci stetu koja je tim putem nastala na opremi od mnogo hiljada eura bez obzira sto i po ugovoru koji je potpisan sa Stecajnim Upravnikom zakupodavac snosi odgovornost za prostorije koje iznajmljuje, duzan je da obezbedi uslove za rad i da nadoknadi svaku stetu..., BTW - taj ugovor sa Stecajnim Upravnikom inace nije po zakonu (nije smeo da pravi ugovor sa zakupcem koji vec ima vazeci ugovor ali su svi ipak i to potpisali i placali redovno!!!) ali i po vazecem ugovoru je moralo i da se odrzava i da se nakoknadi svaka eventualna steta...

I ne samo mi, svi koji su koristili usluge ili zakupljivali prostor u Avala Filmu su bili pod ugovorom. To sto su neki u nekom trenutku dugovali neke pare (a tacno je to da su Pink i Grand dugovali prilicne svote novca) je potpuno druga stvar i to je nesto sto nema nikakve veze sa onim sto sam ja napisao na FB. Toliko u vezi citiranog a na bazi @ventura-inog nicim izazvanog ironisanja.
Ostalo, pa uglavnom se mnogo gresi i ovde na forumu i inace, a samo zbog ne poznavanja i nerazumevanja a zelje za komentarisanjem. Samo da primetim, Avala Film nikada nije posedovala zemljiste, koje je uvek bilo Drzavno, nego je samo imala pravo koriscenja zamljista u svrhe... Tako da svaka prica o prodaji placeva i zemljista generalno uopste ne stoji. Mislim, prica je daleko slozenija nego sto se zna ali sta je tu je. Ja sam imao direktne informacije kad god je neko bio zainteresovan... pa i sada sam znao vec mesec dana sta se dogadja ali "to nije moj problem". Kad nisu mogli/hteli neki koji su bitni u ovoj zemlji da ucine nista sto bih se ja petljao u nesto sto nije moj posao. bilo je lepo dok je trajalo, a trajalo je preko 20 (dvadeset) godina, sad nema vise, ima nekih drugih mesta za rad, idemo dalje... I nije tu rec samo o "Drustvenoj firmi", mnogo vise je u opticaju po mnogim aspektima ali eto...
Znaci, samo sam pisao o ovom prostori, Studiju koji je postojao 20 (dvadeset) godina...


Pozdrav!
[ pctel @ 24.04.2015. 14:01 ] @
Citat:
Sceka: Onda se desilo to da prosle godine, ono kad su bile velike kise, radi neodrzavanja zgrade (iznad nas, u istoj zgradi a na vrhu, je pokojni Laza Ristovski imao Studio i dok je bio ziv odrzavao redovno taj deo zgrade i ceo krov) je procurelo i to tako da je u Studiju kod nas curelo i na mixetu i na rekove i svuda okolo.

I koja je poenta opisivanja sopstvenog mazohizma? Bili ste u ruiniranom prostoru koji ste skupo placali, zlikovac vas primorao da potpisujete ilegalne ugovore... gde je tu vase zadovoljstvo, osim u mazohizmu?

Citat:
Samo da primetim, Avala Film nikada nije posedovala zemljiste, koje je uvek bilo Drzavno, nego je samo imala pravo koriscenja zamljista u svrhe...

Niko na teritoriji grada beograda i drugih gradova ne poseduje gradjevinsko zemljiste, uvek je upisana drzava srbija kao vlasnik. I takvi placevi se najnormalnije prodaju, a drzava srbija je i pre i posle prodaje vlasnik... to je jednostavno tako, a zasto - duga je to prica za ovu temu.
[ negyxo @ 24.04.2015. 14:15 ] @
@Sceka

Da li ti mislis da bi sve to sto je uradjeno moglo da se uradi da je privatna firma? Pa taj stecajni upravnik je garant i doveden zahvaljujuci katastrofalnom rukovodstvu koji kao i sve "uspesne" privatizacije nece snositi nikakve posledice.
[ Sceka @ 24.04.2015. 14:15 ] @
Citat:
I koja je poenta opisivanja sopstvenog mazohizma? Bili ste u ruiniranom prostoru koji ste skupo placali, zlikovac vas primorao da potpisujete ilegalne ugovore... gde je tu vase zadovoljstvo, osim u mazohizmu?

I opet ljudska zloba i potreba za nipodastavnjem... ne vidim cemu?! A lici li ti ovo na slici na ruinirano?! A ima se - moze se, nije ti palo na pamet da je to "skupo" samo u tvom nekom tumacenju? Nisam pominjao bilo sta u formi da je "skupo".


Pozdrav!
[ Sceka @ 24.04.2015. 14:19 ] @
@negyxo - naravno, u pravu si ali skroz. I tu nema diskusije. Poenta je u tome sto Avala Film nije samo neko preduzece. Avala Film je pojam koji je bio veoma cenjen u Evropi decenijama, i mnogi iz Evrope su koristili usluge Avala Filma decenijama. I opet ono sto si rekao, i sve bi i dalje bilo tako da je bilo u privatnom vlasnistvu. Ne krivim ja za stanje Avala Filma tog Stecajnog Upravnika nego samo pojasnjavam ono sto je tako maliciozno @ventura napisao a bilo konkretno u vezi necega sto je procitao na mojoj strani FB-a.


Pozdrav!

EDIT
A kad je dosao Stecajni Upravnik otislo je nekoliko zakupaca. Izmedju oistalih i Piero Amati, Italijan ozenjen beogradjankom koji je Filmski producent i bio zakupac dugo godina, zakupio je jako puno prostora i placao neverovatne cifre... renovirao nasu zgradu... napravio/izgradio restoran Cinecita (sada je to klasicna kafancina i bez posete...) i napravio poseceno mesto, izgradio u okviru Avala Filma stari rimski grad koji je koriscen za jedan njegov film (Caravaggio 2006 http://www.film87.com/films/21/) i za jos neke njegove filmove i kasnije na tom prostoru je bio i Avala Fest leti... http://www.film87.com/aboutus/

Ali nije izdrzao bukvalno torturu Stecajnog Upravnika pa je otisao...

Da... Amati je bukvalno izgradio restoran Cinecita, tu nije bilo nista, gola zemlja - o svom trosku i nikada nije ni trazio ni kintu za to a redobno placao struju, vodu...! - da bi Stecajni Upravnik u jednom trenutku njemu poceo da naplacuje/iznajmljuje taj isti pristor i to je prevrsilo meru pa je otisao napustivsi sve. A napravio je i apartmane za glumce, prilicno luksuzne apartmane i to sam finansirajuci i isto ne trazeci ni kintu za to, a koristio je za svoje glumce i davao za potrebe Avala filma bez nadoknade.

Tako se setim u sekundi nekih stvari, iniciran svakojakim pricama...

@pctel - da li i ovo deluje ruinirano? http://www.film87.com/facilities/1/ (to su prostorije u nasoj zgradi i ostale, slika broj 4 i 5 - stepenicama gore se islo kod Laze Ristovskog a stepenicama dole se islo na prizemlje gde je bio nas Studio...)


[Ovu poruku je menjao Sceka dana 24.04.2015. u 15:47 GMT+1]
[ cika dacha @ 24.04.2015. 15:04 ] @
[email protected] koje cene zakupa su bile pre i posle dolaska stecajnog upravnika ?!

ko je vlasnik tog restorana?! nije bitno ko ga je napravio nego ko je na papiru Vlasnik!
[ dejanet @ 24.04.2015. 15:25 ] @
I sta kazete, kupio Mišel Babić, zvani Misha Francus, vlasnik firme sa tradicijom, koja seze deset dana u proslost, hahaha...

E ovi naprednjaci su jos ludji od zutog preduzeca...
[ Sceka @ 24.04.2015. 15:33 ] @
@cika dacha - Pre je bilo jeftinije nego posle, ne samo nama nego svima (nije neka razlika, ako si mislio na to, stvarno nije sto se cifre tice). Ali sama cifra nije bitna nego postupak. To sto je istog dana kad je dosao rekao da ce "od ovog momenta sve biti kako ja kazem i naplacivace se onako kako ja kazem i necu tolerisati ni jedan jedini dan zakasnjenja u placanju" (sto je @ventura opet ne znajuci nista iz ko zna kog razloga protumacio kao da se kasnilo sa placanjem pa ovaj nije hteo da tolerise ta kasnjenja... :) mislim, bilo bi smesno da nije tuzno da odrastao inteligentan covek sebi dozvoljava malogradjansko sitnicarenje kao pretpostavku cinjenica...) i slao je ljude iz obezbedjenja koje je sam doveo iako je bilo obezbedjenje Avala Filma od kad postoji (svi su dobili otkaze istog dana!), obezbedjenja koje je obezbedjivalo iskljucivo njega licno i bilo stacionirano na prijavnici a mogao je da udje i izadje ko hoce bez ikakve kontrole, znaci slao je te momke iz obezbedjenja da nesto prete. Pa onda dodju kod nas i nemaju pojma sto su dosli pa se onda nazove telefonom Stecajni Upravnik pa mu se na[ebe keve bukvalno pa se onda on kao izvini sa "nisam mislio kod vas..." pa onda opet za neko vreme...

Vlasnik restorana je verovatno Avala Film, mislim nemam pojma ali pretpostavljam jer je zvanican restoran i gradjevina pa pretpostavljam da je to tako reseno, kazem nemam pojma. Znam da je pre dolaska Amatija tu bilo nista, pa je on izgradio restoran sa bastom (fenomenalno leti za islazak, sa italijanskim specijalitetima ali pravim ukusom jer je on sam Italijan i hranio se tu i dovodio goste iz Italije...) a znam da nije ni trazio ni dobio ni kintu za to. I znam da je placao sve troskove, struju, vodu... a renovirao je i jos puno prostora u Avala Filmu isto bez kinte potrazivanja, a svojim novcem. A placao je zakup za 50% skuplje od nas ostalih. I sve to znam pouzdano i iz prve ruke, neke stvari iz "nulte ruke".

Pa sad, ako mislis "Avala Film je vlasnik pa je logicno da mu Stecajni Upravnik naplacuje..." u pravu si sa nekog tehnickog aspekta posmatrano. Ali dati mnogo i ne traziti nista za uzvrat zasluzuje bar postovanje tako sto ce se u vremenu kad je stecaj i kada se dobro zna sta to znaci (znaci da se zamrzava trenutna situacija i svi ugovori se postuju do isteka ali nema novih ugovora niti novih...) nece biti zloban pa otimati sve sto ti pod ruku dodje i bez obzira na zakonitost toga - to je poenta o kojoj pricam.


Pozdrav!
[ Sceka @ 24.04.2015. 16:01 ] @
Iskoristicu temu da napisem jos nesto o Stecajnom Upravniku. Nije rec o meni ili nasem Studiju nego kao ilustracija koga su postavili...

Dodje Slavko Stimac kod mene da snimi neke kadrove za film koji radi. Ok ali mu treba jos veci prostor za jos neke scene i pita ima li to ovde negde. Ja ga odvedem i pokazem prostor koji mu se svidi na keca, ali mu kazem da mora da se dogovori sa Stecajnim Upravnikom za koriscenje. Ok, dam mu broj i on predamnom prica. Sve je ok, Slavko placa koliko je Toma rekao, zavrsi razgovor i kaze ekipi da postavljaju opremu (velika ekipa, dva aautobusa sa glumcima i ostalima, jedan autobus za ketering, jedan autobus i dva ogromna kamiona sa rasvetom pomocnim kulisama, radionicom, garderobom... ba svelika filmska ekipa) a on ide da kaze ekipi koja je kod mene u Studiju da kad zavrse dolaze u traj prostor i kad javi ide da potpise ugovor za set za snimanje sa Upravnikom. Ja krenem sa njim i kad smo dosli do mog Studija (znaci desetak minuta) kako smo usli na parking sa druge strane na parking prilaze trojica iz obezbedjenja i dve zene iz ekipe Stecajnog Upravnika. Ja kazem Slavku da nesto nece bude dobro a on zacudjen "sta bi moglo da ne valja?!".

Prilaze ovi iz obezbedjenja i staju u gard (bas smesna situacija, k'o na filmu!) a jedna od one dve pita "ko je gazda ovih ljudi i opreme?"?! Mene zna odavno, Slavko Stimac je poznata licnost i karakteristicnog izgleda a ona nije klinka, svaka budala vidi da je neko snimanje filma ili bar lici na snimanje necega a ona se pravi blesava. Slavko se uljudno predstavi i kaze "Ja sam Slavko Stimac, producent filma i ovo je moja ekipa koja radi na filmu, a Vi ste?". Na sta dobija odgovor, ali bas bukvalno "Morate da se udaljite iz naseg prostora." ?! Ni "dobar dan, ja sam..." ni nista nego tacno kako sam naveo. Uglavnom, Stecajni Upravnik ih izbacuje iz Avala filma i to smesta, i salje Obezbedjenje da to nadgleda. A ja svedok da se Slavko deset minuta pre toga sa istim tim covekom dogovorio da snima i krenuo da potpise ugovor! I Slavko to kaze ovoj zeni ali ona odgovara sa "Nista ja ne znam, Upravnik je reako da idete napolje i tacka." Slavko pokusava da zove Upravnika, ovaj se ne javlja, ja se smejem i kazem mu da bolje da se spakuje jer nema sanse za drugo nesto.

Znaci, samovolja i besmislenost do [aja! Cak nece ni kintu nego mu u sekundi dunulo i... Medjutim, saznam ja nekoliko dana nakon toga da je Slavko Stimac u nemilosti sa nekim od ovih panjeva u vlasti pa se ovaj setio... Ludilo...


Pozdrav!
[ Braksi @ 24.04.2015. 16:58 ] @
Znate kako, ja bih voleo da ovi sto pljuju po drustvenoj imovini, socijalizmo i tsl lepo odje8u onda od drustvene imovine, jednostavno ona za njih ne postoji i lepo neka prave greenfield investicije od nule. Da vidimo dokle ce stici.
[ negyxo @ 24.04.2015. 18:43 ] @
^Moze, ali da i svi parazitski sisavci odhebu od drzavnih para, pa neka priveredjuju sa onim sta imaju, plus bez privilegija, otvoreno trziste pa udri.
[ cika dacha @ 24.04.2015. 18:50 ] @
[email protected] zuto preduzece je prodalo 95% imovine ove drzave :-)
[ Braksi @ 24.04.2015. 20:56 ] @
negyxo, govorio sam o imovini stvorenoj za vreme socijalistickog samoupravljanja
[ DusanSukovic @ 24.04.2015. 22:17 ] @
pctel:
Citat:
Kao sto je ventura vec vise puta naglasio, odgovornost je na onima kojima su povereni drzavni/drustveni/narodni resursi na raspolaganje, a oni tim resursima nesavesno raspolazu izazivajuci stetu drzavi/drustvu/narodu.


"Nesavesno raspolaganje" je previse blaga rec, najcesci je slucaj sistematske pljacke..

Evo biografije naseg junaka koji je uspeo da "privatizuje 1300 preduzeca", cak mu je uspelo i da sam sebe izabere za predsednika u "Savez Ekonomista Srbije" a isti je NVO u njegovom vlasnistvu..smejurija, :-)

http://www.ecinst.org.rs/sites...-files/aleksandar_vlahovic.pdf

http://pretraga.apr.gov.rs/Ass...FA0FBD550E8EC49BD7A7E9A7FE55FC
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 24.04.2015. u 23:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 24.04.2015. u 23:35 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 24.04.2015. u 23:37 GMT+1]
[ ventura @ 25.04.2015. 08:57 ] @
@Sceka:

Taj studio nije napravljen u prip*zdini na košutnjaku do koje iz grada treba tri dana jahanja jer se vlasniku sviđa svež vazduh, već zbog toga što je kirija bila džabe (da li uslovno rečeno ili bukvalno, obe situacije su moguće).

Drugo, kolika tačno je bila ta kirija? 15 evra po kvadratu, 10, 5, 1, 0.1 evro? Baš me živo zanima.

I treće, koji zakupodavac će ti nadoknaditi štetu na opremi koja je prouzrokovana neispravnošću objekta? Kad bi to tako moglo, ja prvi bi bio vlasnik većine rentiranih nekretnina u Beogradu... Zakupim stan/poslovni prostor, 'pukne' cev iznad i poplavi mi miksetu od hiljadu miliona evra, zakupodavac nema novca da mi nadoknadi štetu, ja mu uzmem nekretninu na sudu, i pređem na sledećeg zakupodavca...
Ako vam se uslovi nisu sviđali, i ako zakupodavac nije ispoštovao svoju stranu dogovora, vi možete da raskinete taj ugovor i da na sudu eventualno zatražite naknadu za direktne posledice prouzrokovane time, npr. troškove prevremene selidbe i sl.


Ja znam da vama umetnicima ekonomska realnost nije jača strana, i uostalom taj koncept državne-ničije imovine, ali niste jedini... Tvoja priča me podseća na X raznoraznih priča koje sam čuo u životu o tome kako se nekad dobro živelo, kako su to bile dobre firme, kako si mogao u dosluhu sa portirom da izneseš šta si hteo iz fabričkog kruga itd.
[ Java Beograd @ 25.04.2015. 10:25 ] @
Nevezano za samu temu, tj. Avala film.

Baš su mi smešni ovi slini dušebrižnici oko privatizacije. Brate, kao da je država prodavala Mercedes, Simens, Intel, Aple, Google, Nestle, Ikeu, Samsung, Adida, Philips, Heineken i slično.

A zapravo su prodavana neka imena sa starom slavom, poluporušeni objekti, bez proizvodnje, bez proizvoda, često bez proizvodnih pogona, bez teoretske mogućnosti da se proizvede išta što bi moglo da se proda. Stare zgrade, ništa više. Pa ko je lud ada to kupi ?

Ja sam odavno radio u fabrici, i znam kako fabrika izgleda iznutra, i kad se sad, naprimer pomene prodaja FAP iz Priboja, tačno imam sliku u glavi, šta se to nudi. Šećerana sa 20 mil € duga prodata za 1 € !? Pa koliko bi je ti platio ? Svako ko zna kako izgleda i šta je to šećerana zna da je i 1 € previše.

Ovi koji ne znaju, nego botovski troluju, bolje neka ne lupetaju ispadaju glupi u društvu.

[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 10:34 ] @
Citat:

Ja znam da vama umetnicima ekonomska realnost nije jača strana, i uostalom taj koncept državne-ničije imovine, ali niste jedini... Tvoja priča me podseća na X raznoraznih priča koje sam čuo u životu o tome kako se nekad dobro živelo, kako su to bile dobre firme, kako si mogao u dosluhu sa portirom da izneseš šta si hteo iz fabričkog kruga itd.Vidi Ventura, u Danskoj odi na bilo koje veliko gradiliste u ponedeljak u 11 ujutro pa skladistara pitaj sta je ukradeno tog dana, pa ce ti dati odgovor sta je nestalo, te sitne kradje u firmama se ni ne prijavljuju policiji, jednostavno idu pod troskove. Daleko veca drustvena opasnost je sistemska kradja, a to se danas u Srbiji masovno cini. Ja kad sam bio klinac najvece pljacke su bile tu do 150.000 DM, bar toliko mogu da se setim, danas su u Srbiji minimalne pljacke u dosluhu sa vlascu reda par miliona EUR. To da se generalno daaleko bolje zivelo nekada je istina, nisu te slagali. Radnik je imao status maltene kao na Zapadu, ako je redovno dolazio na posao i redovno odlazio sa istog, u velikoj vecini slucajeva imao je sigurno radno mesto, mogao je da odvede familiju na odmor, da kupi koliko toliko skroman automobil, nije razmisljao koliko mu kasni plata, sta ce sutra, mogao je cak! i da razmisli da li da se skoluje uz rad i napreduje, i tako dalje i tako dalje. Ovo govorim kao sin coveka politicki progonjenog i zatvaranog u Brozovo vreme, kome su malo malo kucali bezbednjaci i zvali ga na tzv "informativne razgovore" , i tesko je dobijao poslove, ali to je druga prica. Znaci nemam nikakvog interesa da lazem nesto, ovo govorim da se sazna istina. Porazno je da nasa politicka oligarhija kompletnog spektruma (kamarila u krugu dvojke) koja se besplatno iskolovala u SFRJ i osetila te i ostale benefite, to isto ne omogucava narodu Srbije, e to boli. Izvinjavam se moderatoru, ako sam usao u politicki pamflet, ali nazalost ekonomija je u Srbiji usko povezana sa politikom, nisam mogao.
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 10:38 ] @
Citat:
Java Beograd:
Šećerana sa 20 mil € duga prodata za 1 € !? Pa koliko bi je ti platio ? Svako ko zna kako izgleda i šta je to šećerana zna da je i 1 € previše.
Ovi koji ne znaju, nego botovski troluju, bolje neka ne lupetaju ispadaju glupi u društvu.Hoces reci da je pokojni Djindjic kumu uvalio ciglu? :-)
[ ventura @ 25.04.2015. 11:12 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Vidi Ventura, u Danskoj odi na bilo koje veliko gradiliste u ponedeljak u 11 ujutro pa skladistara pitaj sta je ukradeno tog dana, pa ce ti dati odgovor sta je nestalo, te sitne kradje u firmama se ni ne prijavljuju policiji, jednostavno idu pod troskove.

Siguran sam da se u jednoj Danskoj krade jednako kao u Srbiji (ex-YU).

Citat:
DusanSukovic:
To da se generalno daaleko bolje zivelo nekada je istina, nisu te slagali.

Verujem ja i u to..

Pazi model.. Imaš nekih 30 godina, računaš da ti je za solidno lagodan život potrebno 1000 evra mesečno, uzmeš nekih 250.000 evra kredita, i živiš kao bubreg u loju do 50-te.. A onda raskućiš i to malo što si stekao, pobiješ se sa komšijom, popalite jedni drugima kuće... Ionako će vaša deca renovirati tu kući i vraćati taj kredit, a vi ćete im za to vreme pričati kavo je to vreme bilo, kako se lepo živelo, kakav je to nameštaj bio, uz konstataciju da deca ne mogu ni da okreče to što ste vi stvorili... Nešto mi ovo zvuči poznato...
[ Shadowed @ 25.04.2015. 11:13 ] @
Citat:
DusanSukovic: To da se generalno daaleko bolje zivelo nekada je istina, nisu te slagali. Radnik je imao status maltene kao na Zapadu, ako je redovno dolazio na posao i redovno odlazio sa istog, u velikoj vecini slucajeva imao je sigurno radno mesto, mogao je da odvede familiju na odmor, da kupi koliko toliko skroman automobil, nije razmisljao koliko mu kasni plata, sta ce sutra, mogao je cak! i da razmisli da li da se skoluje uz rad i napreduje, i tako dalje i tako dalje.

Nije se zivelo bolje nego lepse. Takav zivot je lep al' nije dobar. A nije dobar jer takav sistem nije odrziv (osim ako lezis na nafti ili necemu slicnom) a ljudi ostanu ubedjeni da to tako treba i kad to propadne ni posle 30god ne mogu da shvate.
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 11:21 ] @
Citat:
Shadowed: Nije se zivelo bolje nego lepse. Takav zivot je lep al' nije dobar. A nije dobar jer takav sistem nije odrziv (osim ako lezis na nafti ili necemu slicnom) a ljudi ostanu ubedjeni da to tako treba i kad to propadne ni posle 30god ne mogu da shvate.


Nije odrziv? Ovaj je sistem odrziv? Ne zasmejavaj me :-) Ovo je daleko neefikasniji sistem od tog "neodrzivog" sistema..
[ ventura @ 25.04.2015. 11:31 ] @
Citat:
DusanSukovic: Nije odrziv? Ovaj je sistem odrziv? Ne zasmejavaj me :-) Ovo je daleko neefikasniji sistem od tog "neodrzivog" sistema..

Da li je ovaj sistem dobar ili ne, to će vreme da pokaže. Ono što je nedvosmisleno sigurno je da sistem u ex-YU definitivno nije bio održiv, a čak možemo da tačno i preciziramo u kom trenutku je pukao - krajem sedamdesetih/početkom osamdesetih kada su ameri shvatili da Rusi više ne pretstavljaju ozbiljnu pretnju. Tada je Jugoslavija prestala da bude interesantna kao sredstvo prepucavanja obeju strana, i usledio je neminovni kolaps.

Tek kada se u Srbiji završi tranzicija i prvobitna akumulacija kapitala, tek onda možemo da pričamo o kapitalizmu i tome da li je takav sistem dobar/održiv ili nije. Ovo sada što se dešava u Srbiji nema veze sa kapitalom, jer su najveće firme i dalje u državnim rukama, i država direktno finansira na stotine hiljada zaposlenih po tim (propalim) državnim preduzećima.
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 11:40 ] @
Citat:
ventura: Da li je ovaj sistem dobar ili ne, to će vreme da pokaže. Ono što je nedvosmisleno sigurno je da sistem u ex-YU definitivno nije bio održiv, a čak možemo da tačno i preciziramo u kom trenutku je pukao - krajem sedamdesetih/početkom osamdesetih kada su ameri shvatili da Rusi više ne pretstavljaju ozbiljnu pretnju. Tada je Jugoslavija prestala da bude interesantna kao sredstvo prepucavanja obeju strana, i usledio je neminovni kolaps.Tek kada se u Srbiji završi tranzicija i prvobitna akumulacija kapitala, tek onda možemo da pričamo o kapitalizmu i tome da li je takav sistem dobar/održiv ili nije. Ovo sada što se dešava u Srbiji nema veze sa kapitalom, jer su najveće firme i dalje u državnim rukama, i država direktno finansira na stotine hiljada zaposlenih po tim (propalim) državnim preduzećima.


Kako to sistem nije bio odrziv, a zivelo se bolje? Daleko vise je bilo drustvene pravde nego danas, jedino nisi smeo da cackas tjopavog i ekipu i njegov lik i delo, navedi mi po cemu je ovaj sistem bolji od proslog? Kao sto rece neko u emisiji, "Pescanik" smisao demokratije nije da si gladan, ta cinjenica cini demokratiju besmislenom.
[ ventura @ 25.04.2015. 12:01 ] @
Citat:
DusanSukovic: Kako to sistem nije bio odrziv, a zivelo se bolje? Daleko vise je bilo drustvene pravde nego danas, jedino nisi smeo da cackas tjopavog i ekipu i njegov lik i delo, navedi mi po cemu je ovaj sistem bolji od proslog? Kao sto rece neko u emisiji, "Pescanik" smisao demokratije nije da si gladan, ta cinjenica cini demokratiju besmislenom.

Trenutni sistem u Srbiji nije bolji od prošlog jer je to i dalje isti sistem. I dalje se državno trošenje zasniva na pozajmljivanju a ne na sopstvenom razvoju i proizvodnji. Tek kada Srbija rasproda svu tu državnu imovinu, kad političari ne budu mogli da nas zadužuju do besvesti, e tek onda možemo da pričamo o boljitku sistema.

A da stari sistem nije bio održiv, ja ne znam šta bi ti rekao. Ono, kao raspalo se sve kao kula od karata, jedino da ti neko nacrta to. Ako baš insistiraš na nekoj ilustraciji, idi u ponedeljak u banke, zaduži se maksimalno na kreditnim karticama, putuj par meseci po svetu, živi kao car, i onda kad ti dođu računi na naplatu zapitaj se zašto to uživanje nije bilo održivo kad si ti sasvim lepo trošio tuđe pare...
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 12:19 ] @
Citat:
Trenutni sistem u Srbiji nije bolji od prošlog jer je to i dalje isti sistem. I dalje se državno trošenje zasniva na pozajmljivanju a ne na sopstvenom razvoju i proizvodnji.


Jugoslavija i Srbija su imali i sopstveni razvoj i proizvodnju, i relativno mali inostran dug. Sta Srbija nije proizvodila do 1990? Navedi mi? Sta danas proizvodi? Ako pogledamo listu dugova, to je bilo smesno kakve dugove imaju zemlje priblizne velicine kao Srbija:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt


Citat:

Tek kada Srbija rasproda svu tu državnu imovinu, kad političari ne budu mogli da nas zadužuju do besvesti, e tek onda možemo da pričamo o boljitku sistema.


Pogresan pristup. Imovinu firmi je trebalo pretvoriti u akcije, a akcije podeliti radnicima. Slozices se da pokojni Dr.Djindjic nije zaradio ili nasledio od pokojnog tate te famozne secerane koje je poklonio "sasvim slucajno" svom kumu? Mnogo pravedniji princip bi bio da su radnici posle prodali te akcije po trzisnoj ceni (ako bi to pozeleli) zainteresovanim investitorima , a ne ovako imamo gomilu sirotinje u unutrasnjosti, dok kamarila u krugu dvojke je obezbedjena.

Citat:
Da li je ovaj sistem dobar ili ne, to će vreme da pokaže.


Naravno da nije dobar. Da li treba da sacekamo 50 godina da vidimo valja li ili ne? 15 godina od rusenja Vozhda vecina naroda je videla boljitak u tome da je digla kredit da bi kupila "Zapadni automobil" u stvari krntiju kojoj je neki Italijan i Nemac uzeo dusu, a Bosanac uvezao.

[ Shadowed @ 25.04.2015. 12:45 ] @
Citat:
DusanSukovic: Nije odrziv? Ovaj je sistem odrziv? Ne zasmejavaj me :-) Ovo je daleko neefikasniji sistem od tog "neodrzivog" sistema..

Gde sam ja bilo sta rekao o trenutnom sistemu?
[ Braksi @ 25.04.2015. 14:23 ] @
kakve ce kapitalizam dati rezultate u Srbiji ? Pa kapitalizam je vec postojao u Srbiji i dao je rezultate gradjanskog rata i pobede komunista.

Jedina razlika sada je sto promoteri kapitalizma imaju imovinu ostavljenu od strane "nesposobnih socijalista" i to onda kupuju tj poklanjaju sami sebi. Znamo sve kako ide. Ruukovodstvo namerno sabotira proizvodnju, dugovi rastu, prihodi opadaju i naravno svima biva jasno da se mora prodati "gazdi". Gazda naravno kupi to za evro, toboze preuzima dug, a ne prica kako je dobio silose, masine, magazine, vozila, poslovne veze, ime kakvo takvo... ovo je samo jedan od scenarija svima poznat.

Znaci revolucija ce ovog puta biti malo amortizovana, ali neumitno ce do nje doci.

I uopste, kad raspravljam sa ostrascenim zagovornicima ekstremnog kapitalizma nije mi jasno kako njima nije jasno da drustvo u XXI apsolutno nece dozvoliti da 1% ima 90% kapitala.

Zasto ce tako biti ? Pa jednostavno ljudi su tako ustrojeni. Vecinu ljudi ne zanima sticanje kapitala i jurnjava za profitom vec obican i normalan zivot. To ne znaci da ljudima smeta da je neko bogat, stavise ljudi vole i cene takve ljude i odaju im raznorazna priznanja, narocito ako su bogatstvo stekli sopstvenim preduzetnistvom. Medjutim to traje samo dotle dok VECINA ljudi zivi normalno. Ukoliko pak manjina bogatih krene mahinacijama i moci da urusava poredak i da se prekomerno bogati, na ustrb vecina koja po zakonu fizike pocinje da siromasi onda taj sistem vise nije odrziv. E sad ostaje samo da se vidi kako ce se sve zavrsiti, da li milom ili silom.
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 14:47 ] @
Citat:
kakve ce kapitalizam dati rezultate u Srbiji ? Pa kapitalizam je vec postojao u Srbiji i dao je rezultate gradjanskog rata i pobede komunista.


Takva vrsta nehumanog i izrabljivackog kapitalizma koji je opet prisutan na sceni u Srbiji manje vise, je i terala vodu na vodenicu komun ista..

Citat:

I uopste, kad raspravljam sa ostrascenim zagovornicima ekstremnog kapitalizma nije mi jasno kako njima nije jasno da drustvo u XXI apsolutno nece dozvoliti da 1% ima 90% kapitala.


Da, Liberalni kapitalizam tipa koji zagovara Cheda Fidelinka..da mi dadete pare iz Fonda za Razvoj ili kako se zvase koje ja nikada necu da vratim, pa cu ja da razvijam biznis, kako da ne, tako svi manje vise mozemo biti "biznismeni". Ili kao sato su Karici finansirali osnivanje Mobtela iz primarne dinarske emisije, sve neki opasni "bizmismeni"
[ Sceka @ 25.04.2015. 14:55 ] @
Citat:
ventura:
@Sceka:

Taj studio nije napravljen u prip*zdini na košutnjaku do koje iz grada treba tri dana jahanja jer se vlasniku sviđa svež vazduh, već zbog toga što je kirija bila džabe (da li uslovno rečeno ili bukvalno, obe situacije su moguće).

Drugo, kolika tačno je bila ta kirija? 15 evra po kvadratu, 10, 5, 1, 0.1 evro? Baš me živo zanima.

Opet pricas onako kako ti tumacis a na bazi tvog mikrokosmosa, sto je logicno i ljudi uglavnom tako i postupaju a ja nemam nista protiv - imam protiv manira koji ti je svojstven da ono sto mislis (ne ono sto sigurno znas nego sto mislis da je tako!) kategoricki navodis kao cinjenicu.

Ceo Avala Film je na idealnoj lokaciji po svim pitanjima lokacije kao pojma. Odvojen od problema centra grada po pitanju saobracaja (RTS ima zgradu u strogom centru, sa nekoliko Studija... pa su izmestili glavna dva Studija na Kosutnjak iz istih razloga - bespravno na zemljistu Avala Filma ali to je sasvim druga prica...) sto je vrlo vazno jer su potrebe velike, mora da se ima nekoliko velikih parkinga samo za sopstvene potrebe (zaposlenih i tehnicko - voznog parka...) kao i za goste/posetioce... kojih je frekventno mnogo. Struja je generalno industrijskog tipa i kapaciteta i mora da bude odvojena od klasicno gradske struje sa raznih aspekata a narocito je problem kad je nesto u uzem centru grada. Buka koja je pri standardnom radu takvih ustanova uobicajena je prilicno iznad gornje granice za uslove centra grada (ne samo centra grada nego i bilo gde u gradu!). I jos sijaset cinjenica su razlog postojanja kompleksa na mestu na kome se nalazi (kazem, i RTS je napravio zgradu na istoj lokaciji iz istih razloga).

Razlog zakupa Studija u Avala Filmu je ditrektno vezan za navedeno u prethodnom pasusu. Plus - Studio je gradjen namenski za Audio potrebe. Jedan od cetiri identicna projekta (svojevremeno) u Evropi. Znaci, izliveni temelji pa izidana prostorija kompletno (konkretno sa slike na prethodnoj strani a to se zove Rezija ili Control Room) sto znaci pod, zidovi i plafon. Znaci porpuno gradjevinski zavrseno. Pa onda sledeca prostorija (Studio - to se kod nas pogresno naziva "gluva soba") koja je velicine da staje ceo simfonijski orkestar (nema sliku, ne mogu da nadjem, ali otprilike svako zna koliku povrsinu zauzima simfonijski orkestar) sa visinom od oko 12 metara, znaci ta prostorija ima nezavisan temelj, zidove, pod i tavanicu - kao potpuno zasebna zgrada/gradjevina i nema fizickog dodira sa Rezijom. I tako sve prostorije Studija A (gde smo mi bili) kao i prostorije manjeg Studija B. Pa kad je to zavrseno cela zgrada je zidana oko toga ali tako da nema fizickog dodira sa bilo kojim delom studijkih prostorija. Sam studijski prostor je akusticki obradjen po zahtevima Audio problematike i po svetskim standardima za to polje delovanja (zidovi su u Reziji debljine oko metar, sa :visecom izolacijom" koja se oslanja na zid - i plafon - na tri tacke mekim vesanjem koje dozvoljava celoj izolaciji da "pluta u prostoru" i fizicki ne prenosi zvucne talase nigde van prostorije nu u kom pravcu...) Znaci namenski i idealno za Audio i to kao jedina takva gradjevina u SFRJ (bilo je nesto slicno i u Sloveniji i Hrvatskoj ali na zajednickim temeljima i u okviru zgrade koja je visenamenska...).

Znaci zakupljen je pravi studijski prostor za studijski rad. Znaci, kao kad bi vozacu Formule 1 dao izbor izmedju najboljih i najskupljih serijskih automobila i bolida Formule 1 i on, logicno, izabere bolid formule 1. Nikakve veze izbor nije imao sa novcima, nikakve. Narocito u vreme kad je inicijalno iznajmljen prostor i kad je kirija bila nevazna stavka ma kako da je visoka - a i danas je tako iako je drugaciji odnos primanja u odnosu na rezijske troskove. Znaci, pricas napamet a sa svoje tacke gledista koja nema bas nikakve veze sa muzickim zivotom, radom i desavanjima. Pricas da bi, opet tebi svojstveno, pokusao da budes u pravu po svaku cenu, pri tom ako mozes sagovornika da "popljuje" ne bi bilo lose. Da ne zaboravim i prvi deo citata, i danas kad su nevidjene guzve i nemerljivo veci broj vozila na ulicama - sa Terazija do Kosutnjaka je potrebno oko petnaestak minuta, brze nego Gradskim prevozom. A Muzicari nikada nisu koristili Gradski prevoz. Ja stanijem bukvalno na dva minuta kolima od kad zatvorim garazu i sednem u kola dok ne udjem na parking ispred zgrade Studija pa opet idem kolima jer je to moje prevozno sredstvo.

I napokon, kolika je tacno kirija bila? Nemam pojma koliko je to po kvadratu ali cemu je to bitno? Sta se dobija tim saznanjem? Ja ni jednog trenutka nisam rekao da je skupo a znas zasto. Kad god sam rekao bilo kome cifru vezanu za moj rad ili cifru za Studio po bilo kom osnovu (cena kostanja usluga Studija ili cena izdataka koju Studio ima) to je bilo "pa to je strasno velika cifra" i jednostavno ne zelim raspravu o tome ma kako se to tumacilo i ma sta se mislilo. Narocito sto to nije ni poenta ni primarno o prici o Studiju i o Avala Filmu konkretno.

Citat:
I treće, koji zakupodavac će ti nadoknaditi štetu na opremi koja je prouzrokovana neispravnošću objekta? Kad bi to tako moglo, ja prvi bi bio vlasnik većine rentiranih nekretnina u Beogradu... Zakupim stan/poslovni prostor, 'pukne' cev iznad i poplavi mi miksetu od hiljadu miliona evra, zakupodavac nema novca da mi nadoknadi štetu, ja mu uzmem nekretninu na sudu, i pređem na sledećeg zakupodavca...
Ako vam se uslovi nisu sviđali, i ako zakupodavac nije ispoštovao svoju stranu dogovora, vi možete da raskinete taj ugovor i da na sudu eventualno zatražite naknadu za direktne posledice prouzrokovane time, npr. troškove prevremene selidbe i sl.

Pazi, po zakonu svaki zakupodavac odgovara za ispravnost objekta koji iznamljuje. A narocito ako je u samom ugovoru tako naznaceno, svojim potpisom svaka strana potvrdjuje svoju saglasnost sa svim stavkama ugovora i prihvata obaveze...

Zakupodavac, Avala Film, je uvek postovao svaku stavku ugovora, svaku. Bilo je problema koji su resavani bez ikakve frke. Kad se prvi put pokvario rashladni sistem Direktor Avala Filma je istog momenta zahtevao nasu izjavu o eventualnim troskovima nastalim radi neispravnosti rashladnog sistema (jedan deo studijske opreme ima strogi rezim mikroklime...) da bi se to saniralo sto je pre moguce. Par puta se desila havarija u postrojenju na elektricnoj centrali koja je glavna za Avala Film, nama u Studiju se nista nije desilo sa tehnikom jer smo imalistabilisanu i kontrolisanu struju sa nekoliko zastita... ali nam je data nadoknada za period u kom nismo mogli da obavljamo delatnost. I takvih stvari, koje srecom nisu bile ucestale, je bivalo a regulisane su spontano, po zakonu i bez ikakvog problema. Nemam pojma kakva si ti iskustva imao ali ja sam imao samo takva, pozitivna, iskustva za zakupodavcima (nije to jedini Studio u kom sam radio/radim/bio vlasnik...). Osim kad je dosao Stecajni Upravnik, tada je nastao kolaps svega jer je dao otkaz (istog dana kad je dosao podelio je skoro svim zaposlenima otkaze!) i celoj, listom celoj ekipi za odrzavanje elektroinstalacija u Avala Filmu. Da ne pricam o ostalom...

Citat:
Ja znam da vama umetnicima ekonomska realnost nije jača strana, i uostalom taj koncept državne-ničije imovine, ali niste jedini... Tvoja priča me podseća na X raznoraznih priča koje sam čuo u životu o tome kako se nekad dobro živelo, kako su to bile dobre firme, kako si mogao u dosluhu sa portirom da izneseš šta si hteo iz fabričkog kruga itd.

Sta ti to znaci "ekonomska realnost"? Mislis da su Umetnici kreteni koji ne znaju da racunaju i da zive u oblacima, da su neki idioti koji zive u oblacima?! To samo govori o tvom nepoznavanju materije o kojoj zelis da pricas i nista vise.

BTW, ja sam jedan od onih koji su zagovornici toga da se sada zivi bolje nego nekada i nebrojeno puta sam napadan ovde na forumu zbog mog stava da se nekada nije dobro zivelo nego da je to bila najobicnija farsa i obmana naroda i da su mi smesni oni koji izjavljuju da se u Jugoslaviji bolje zivelo i cvetale ruze i svi imali sve i svi isli na more i ostale budalastine. Nikakve veze moja prica nema sa tim sto navodis a u sklopu obracanja meni i onome sto pisem na ovoj temi. Ok, znam da si to naveo verovatno nevezano za mene ali cisto da napomenem da me ne svrstavas u te i takve i one koji vole i podrzavaju "ljubljenu majku Rusiju" i tome slicno.


Pozdrav!
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 15:12 ] @
Citat:

BTW, ja sam jedan od onih koji su zagovornici toga da se sada zivi bolje nego nekada i nebrojeno puta sam napadan ovde na forumu zbog mog stava da se nekada nije dobro zivelo nego da je to bila najobicnija farsa i obmana naroda i da su mi smesni oni koji izjavljuju da se u Jugoslaviji bolje zivelo i cvetale ruze i svi imali sve i svi isli na more i ostale budalastineAjd objasni nama smesnima kako se zivi bolje sad nego nekada, po cemu je bila farsa i obmana, i da nisu svi imali sve i svi isli na more i ostale budalastina? Po cemu ovo sad nije "najobicnija farsa" demokratije ?

[ Shadowed @ 25.04.2015. 15:55 ] @
Ko uopste prica da se sada zivi bolje? Sada imamo sistem koji je polumrtvi ostatak raspada tog sistema od ranije. Kao sto rekoh, tada se zivelo lepo a ne dobro. Zato sada i imamo to sto imamo.
[ DusanSukovic @ 25.04.2015. 15:59 ] @
Citat:
Shadowed: Ko uopste prica da se sada zivi bolje? Sada imamo sistem koji je polumrtvi ostatak raspada tog sistema od ranije. Kao sto rekoh, tada se zivelo lepo a ne dobro. Zato sada i imamo to sto imamo.Sceka je to napisao. Ja nisam.

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 25.04.2015. u 19:49 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 25.04.2015. u 19:49 GMT+1]
[ ventura @ 25.04.2015. 17:12 ] @
Citat:
Sceka:
I napokon, kolika je tacno kirija bila? Nemam pojma koliko je to po kvadratu ali cemu je to bitno? Sta se dobija tim saznanjem?

Dobijamo odgovor na pitanje zbog čega je taksista iz Pančeva kupio Avala Film za 8 miliona evra (što je navodno daleko manji iznos nego što to realno vredi).

Ako je to tako specijalna građevina kao što kažeš (a verujem da jeste, jer ima logike), kirija u takvoj građevini mora da bude 2-3 puta skuplja nego u najmodernijoj poslovnoj zgradi. Znači bar 50-60 evra po kvadratu. Ako kažemo da je studio bio 100m2, mesečna kirija bi trebala da iznosi 5-6 hiljada evra... A mislim da čak i da ne znaš tačne cifre, morao bi da znaš okvirno koliko je bila kirija...

Dakle ako ste plaćali kiriju 5-6 hiljada evra, svaka čast, i treba da se bunite za sve što se dešava... Ali ako ste prolazili sa kirijom od par stotina evra za rad u jednom takvom objektu, to znači da nemaš ni gram prava da kažeš bilo šta na tu temu, već treba da odeš u policijsku stanicu i da se prijaviš za saučesništvo u pljački.
[ Sceka @ 25.04.2015. 19:40 ] @
Citat:
Dobijamo odgovor na pitanje zbog čega je taksista iz Pančeva kupio Avala Film za 8 miliona evra (što je navodno daleko manji iznos nego što to realno vredi).

Jok. Potpuno pogresno. Ama bas nikakve veze nema kirija koju smo placali sa razlogom kupovine Avala Filma. Razlozi su nevezani za bilo sta drugo osim "sada je prilika da se privatizuje a pod uslovima koje mi (taj neko, ti neki) hocemo. Nista drugo. A to je jasno svima, ne razumem zasto to treba objasnjavati. Narocito ako se izmuva (u sta ne sumnjam da ce biti kao jedno od resnjenja) da se sve srusi i izgrade stambene jedinice sa poslovnim prostorom/objektima. A to je opet sasvim nesto drugo i opet nikakve veze nema sa navodjenjem koliko smo placali mesecno.

Citat:
Ako je to tako specijalna građevina kao što kažeš (a verujem da jeste, jer ima logike), kirija u takvoj građevini mora da bude 2-3 puta skuplja nego u najmodernijoj poslovnoj zgradi. Znači bar 50-60 evra po kvadratu. Ako kažemo da je studio bio 100m2, mesečna kirija bi trebala da iznosi 5-6 hiljada evra... A mislim da čak i da ne znaš tačne cifre, morao bi da znaš okvirno koliko je bila kirija...

Dakle ako ste plaćali kiriju 5-6 hiljada evra, svaka čast, i treba da se bunite za sve što se dešava... Ali ako ste prolazili sa kirijom od par stotina evra za rad u jednom takvom objektu, to znači da nemaš ni gram prava da kažeš bilo šta na tu temu, već treba da odeš u policijsku stanicu i da se prijaviš za saučesništvo u pljački.

Opet jok jer je pogresan osnov sa koga polazis u razmisljanju. Pazi ovako, da pokusam sto jednostavnije da ti objasnim u cemu gresis.

"kirija u takvoj građevini mora da bude 2-3 puta skuplja nego u najmodernijoj poslovnoj zgradi." - Nikakve veze nema moderna ili najmodernija ili zastarela ili najzastarelija poslovna zgrada sa gradjevinom u kojoj je bio Studio. Zato sto je to namenska gradnja i nemoguce je koristiti za druge svrhe osim studijskog rada. Da bi se prostor koristio za drugu namenu bilo bi potrebno da se gradjevinski preuredi, sto je strasno veliki posao i vrlo je upitno da li bi se tako nesto uopste isplatilo (bolje je sve srusiti i sagraditi namenski nesto sto je visenamenski poslovno...), i tek onda bi neka tvoja racunica mogla da se izvodi. Dok se to ne uradi niko pri zdravoj pameti ne bi iznajmio taj prostor za kancelarijske potrebe. Eventualno kao magacinski prostor, za neku robu.

Nikako da svatis da nemas ama bas nikakvu predstavu o desavanjima u okviru Studija, od prostora preko naplacivanja usluga Studija do rentanja prostora za Studio. Nikakve to nema veze sa bilo cim sto je tebi blisko i sto znas i cime baratas. Prilicno ograniceno posmatras kroz tebi poznatu prizmu i to projektujes na sve ostalo, verujuci da je sve onako kako je ono sa cim si ti u dodiru/kontaktu. Sve svodis na "eura po kvadratu" ne vodeci racuna da postoje i druge vrste dilova, ugovora, nacina rada...

I nije rec samo o Studiju koji smo koristili. Sve, ceo Avala Film posmatras (kao i vecina) samo i iskljucivo kao "eura po kvadratu" sto je potpuno pogresno jer je to komplex koji nikada nije imao tu namenu, sve je izgradjeno namenski i to je poenta koja se ne svata.

E sad, u okviru Avala Filma postoji i Auto Servis, Auto Perionica, cela zgrada za stolarske radove, zgrada za izradu scenografije, nekoliko klasicnih magacina (prilicno velikih), Upravna Zgrada i jos nekoliko manjih objekata bi se mogli naci na spisku onoga o cemu pricas i izvoditi racunica koju pominjes "euro po kvadratu".

Zgrada u kojoj je bio nas Studio, zgrada u kojoj je Grand i zgrada koja je u stvari mala bioskopska dvorana sa mogucnoscu Audio sinhronizacije filmova (i u nasoj zgradi oba Studija imaju mogucnost sinhronizacije sa filovima, u nasem studijskom prostoru se to i radilo masu puta jer na zadnjem zidu ima ogromno bioskopsko platno a emiteri su tacno iznad nase Rezije pa se emituje film a simfonijski orkestar, ili neki drugi muzicki sastav, svira sinhrono sa desavanjima na platnu a sve se snima na tehnici u nasoj Reziji, Kusturica je to cesto radio...) to sve bi se moralo srusiti i sagraditi nesto novo i potpuno drugacije i onda bi moglo da se racuna "euro po kvadratu". Tek tada, ako se tako nesto desi (a ponavljam, ne sumnjam da je to verovatno, pa cak mozda i razlog kupovine... ali ne tvrdim nista niti kazem da je to tako niti imam bilo kakvu informaciju o tome - cisto neko moje licno proizvoljno razmisljanje!!!).

Ako iz svega sto sam do sada napisao nije jasno o cemu se radi - ja se izvinjavam ali tesko da mogu biti jasniji ili prostije/jednostavnije objasniti desavanje i cinjenice u vezi Avala Filma (ono na sta je ovde bacen neki kao akcenat).


Pozdrav!
[ ventura @ 25.04.2015. 19:58 ] @
Znači bio sam u pravu... Zgradu koja je namenski pravljena za studio ste iznajmljivali za siću, i onda mi treba da se čudimo što je Avala Film propao... Nisi ti jedini, vas stotine ili hiljade je na taj način oštećivalo Avala film, i doveli ste ga do toga da ga tako očerupanog i bankrotiranog kupi neki taksista za siću.

(Nemoj ovo da shvataš lično. Kad kažem ti, mislim na generalno sve koji su ikada imali dodira sa tom firmom.)
[ Sceka @ 25.04.2015. 21:36 ] @
Pa na osnovu cega si zakljucio da si u pravu i na osnovu cega si zakljucio da je rec o sići?

Kao prvo - nismo iznajmljivali zgradu nego Studio A u zgradi Tonskog Centra ("Zgrada za tonsku sinhronizaciju", mislim da je to zvanicni naziv ali nisam siguran).

Kao drugo - u veme kad je sklopljen prvi ugovor (pre nesto vise od dvadeset godina) mesecna cifra je bila negde oko 1.000DEM (hiljadu, nesto vise ali nema veze) plus placanje rezijskih troskova, struja, telefon i ostale zajednicke stavke u vezi odrzavanja zgrade. Usluge za potrebe Avala Filma nismo naplacivali a na godisnjem nivou je cifra visestruko premasivala nase ukupne ugovorom regulisane izdatke. Sva nasa davanja su isla legalno i zvanicno preko racuna i postoje priznanice za sve i dan danas. Da ne navodim korist Avala filma koju su imali kad se sklapao ugovor sa isplatom na ziro racune Studija Sound Factory i Avala Filma kao zajednickog davaoca usluga Video i Audio snimanja, produkcije, mixanja i pripreme Video Audio materijala za koriscenje na Filmu (Video - CFL Kosutnjak "Centralna Filmska Laboratorija"; Audio - Studio Sound Factory -> Audio, nekada za koriscenje Filmu, nekada na Televiziji a uvek uporedo i koriscenja na Radiju - sve su to posebne/razlicite vrste emitovanja pa u vezi toga i pripreme Audio forme...). Kasnije, kad se Ugovor produzavao (uglavnom se islo na period od 5 (pet) godina) nekada se nesto modifikovalo ali uglavnom nevezano za cifre koje su rasle kako je vreme prolazilo.

Kao trece - Studijski prostor je imao samo tu i iskljucivo takvu namenu i koriscen je na takav nacin, niko drugi nikada nije bio zainteresovan za taj prostor, niko ko nije iz Muzicke "branse". Nikada niko iz Muzicke "branse" nije dao povoljniju ponudu pa se zato Ugovor i produzavao toliko dugo.

Ako je za tebe to sića onda nemam sta da kazem.

Drugo, sta ces sada na osnovu ovih podataka o ciframa da zakljucis u vezi taxiste iz Panceva...?Sto se tice ostalih i tu gresis. Avala film je pojam poznat u svetu a narocito u Evropi. Svoje usluge su naplacivali prilicno visoko strancima sa kojima su vrlo cesto saradjivali jer su imali i dobru tehniku i verifikovano kvalitetne ljude i usluge su bile na svetskom nivou. Sam pojam SFS Kosutnjak (Centralni Filmski Studio Kosutnjak) kao i SFL Kosutnjak (Centralna Filmska Laboratorija Kosutnjak) je bilo nesto sto je bilo na spicama mnogih svetskih filmskih ostvarenja.

Jugoslovenski Film - pojam koji je neraskidivo bio vezan za Avala Film i CFS i CFL u okviru njega. Kompletna usluga od prostora za snimanje (i exterijera i enterijera) preko izrada scene, kulisa, rasvete, tehnike (u posedu su bile i kamere i sve propratno, kranovi...) i laboratorijske obrade filmske trake i specijalizovanih filmskih montaza pa sve do vozila i ljudstva tehnicki i strucno osposobljenih za rad na Filmu. Skoro ceo opus Jugoslovenskog Filma je ili celokupno ili bar nekim delom bio vezan za Avala Film. I sve se redovno, zakonski i dosledno naplacivalo - i strancima i domacim. I bilo je posla bukvalno "preko glave", jedva se postizavalo, jedva.

Problem je poceo da biva pojavom dominacije Videa kao pojma i zanemarivanja Filmske trake kao pojma. Svuda u svetu se to dogodilo i spontano je svaka varijanta kao sto je Avala Film to prihvatila uvodeci Video tehnologiju kao sastavni deo svog opusa rada, sto je i logicno i jedino moguce. Osim kod nas, naravno. Kod nas je odgovor na to bio tvrdoglavo negiranje mogucnosti da je "vladavina Filmske trake pri kraju" i bukvalnom odbijanju uvodjenja novih tehnologija (Video kakav danas poznajemo). Znaci, sve manje je bilo potrebe za procesima koji su na bazi "Filmske trake" pa samim tim i usluge Avala Filma nisu bile konkurentne kao do tada, bila je stagnacija pa polako ali sigurno i ostajanje bez posla za koji je namenjen sto znaci da u odredjenom trenutku nisu imali sta da ponude osim prostora za snimanje a ni to pojavom "hroma kija" i ostalih "televizijskih" tehnika nije nesto sto je bivalo neophodno. Razvojem kompjutera i sve vecom upotrebom za montazu kao i sposobnostima animacije i "video trikova" je stavljena tacka na svakoga ko nije bio u toku i ko je kao sto je slucaj sa Avala filmom ostao baziran na Filmskoj traci.

To je razlog propasti Avala Filma kao pojma a ne
Citat:
"Zgradu koja je namenski pravljena za studio ste iznajmljivali za siću, i onda mi treba da se čudimo što je Avala Film propao... Nisi ti jedini, vas stotine ili hiljade je na taj način oštećivalo Avala film, i doveli ste ga do toga da ga tako očerupanog i bankrotiranog kupi neki taksista za siću."!


Jer i mi i svi ostali su uvek placali mnogo vise od nekog tvog pojma "trzisne cene" jer taj pojam moze da se uzme u obzir samo za neke prostore Avala Filma koji mogu da se svrstaju u "Poslovni Prostor" i koji su placani po toj nekoj trzisnoj ceni o kojoj tako uporno pricas (zanemarujuci sve ostalo, ono sto je namena i sto ne moze drugacije da se koristi a samim tim ni naplati!).

Jel' ti sada bar malo jasnije? Mislim, sve ovo pisem vise radi ostalih koji procitaju a nemaju dovoljno informacija. I ovo sto sam napisao nije sve nego samo delic onoga sto je pojam Avala Film (nisam se dotakao arhive jer znam da to ovde na forumu nikoga ne zanima...).

A ova privatizacija sto se dogodila? Pa to necu da komentarisem, jednostavno necu. Nije moj posao i ne zelim da se uplicem u to cak ni kometarisanjem.


Pozdrav!
[ pctel @ 25.04.2015. 21:44 ] @
Citat:
Sceka:
Ako iz svega sto sam do sada napisao nije jasno o cemu se radi - ja se izvinjavam ali tesko da mogu biti jasniji ili prostije/jednostavnije objasniti desavanje i cinjenice u vezi Avala Filma (ono na sta je ovde bacen neki kao akcenat).

Ja sam veoma pazljivo procitao svaku rec koju si napisao i tu nema nikakvih informacija vezanih za temu. Da krenemo od osnova - ako je firma u stecaju, znaci da ona od svih svojih prihoda (zakupi, usluge, prodaja, sta ja znam) ne moze da poplaca sve svoje rashode (komunalije, plate, porez, neki materijal koji trosi u obavljanju delatnosti i slicno). I ne samo da ne moze da ih placa, nego su rashodi veci od zbira prihoda i CELOKUPNE IMOVINE FIRME! Sledeci od osnovnih pojmova koji treba objasniti je stecajni upravnik. To je funkcija cija je definicija da umanjuje dugovanja a ne da ih uvecava, tj. da ujuri sta ko duguje ako moze, a ne da posluje sa onima kojima smeta sto ne mogu da kasne sa placanjem i sa onima koji bi prvo da dovedu ljude i donesu opremu, pa onda da idu da potpisu ugovor, pa tek onda da mozda nekad plate. Drugim recima, definicija te funkcije podrazumeva da ti uzmes 10 evra unapred ako ne mozes vise, radije nego 100 evra na "dodjem ti". Ako stecajni upravnik napravi i 1 dinar novog potrazivanja zato sto mu ti kasnis sa placanjem njega treba poslati u zatvor/kod psihijatra i spaliti mu tu diplomu pa nek ide da cuva ovce, jer osnovne pojmove svog posla ne razume. Nekom je to logicno, nekom nije, ali zakon je takav i to tako funkcionise decenijama unazad. Trece, proglasenjem stecaja prestaje pravni subjektivitet privrednog subjekta, sto znaci da svi ugovori dospevaju za naplatu i prestaju dalje ugovorne obaveze. Privredni subjekt u stecaju ima drugi pravni subjektivitet i moze potpisati nove ugovore. Ne znam kakvi su vam to advokati tvrdili drugacije, ali nije mi novost da advokati vole da zamlacuju ljude kojekakvim bajkama kako bi im uzimali novac razvlaceci unapred izgubljena sudjenja do vecnosti.

Informacije koje su vredne citanja su naprimer:
- ako je to sve toliko mnogo vredelo koliko se kuka da jeste, zasto izdavanjem i obavljanjem delatnosti nije moglo da izdrzava sopstveno postojanje, ili bar da izbegne da napravi dugovanja reda velicine celokupne imovine?
- ako to vredi visestruko vise od cene po kojoj je prodato, sta je sa drugim kupcima, zasto nisu dosli i ponudili koliko vredi, da li ih je neko kidnapovao toga dana, drzavo vezane na nepoznatoj lokaciji, teleportovao u drugu galaksiju ili nesto cetvrto?
- sta se generalno/konkretno zamera kupcu koji je dosao i kupio nesto po ceni koju je prodavac trazio? Mozda to sto nije rekao "ko sirotinja, daj pet karata, ili pet ili nijednu"?
- zasto vas nekoliko stotina umetnika nije stavilo svoje stanove pod hipoteku pa kupili za sitne pare to sto vredi mnogo vise?
[ Manager @ 25.04.2015. 22:09 ] @
Citat:
Sceka:
mesecna cifra je bila negde oko 1.000DEM (hiljadu, nesto vise ali nema veze) plus placanje rezijskih troskova, struja, telefon i ostale zajednicke stavke u vezi odrzavanja zgrade


Ozbiljne pare, kao za dve garsonjere u Belvilu.
[ R1A1 @ 25.04.2015. 22:09 ] @
Iza firme “Filmski put” (Film Way) koja je za 980 miliona dinara kupila Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, najverovatnije stoji Bogoljub Karić.

Karić je na početku priče o privatizaciji “Avala filma” svojim najbližim saradnicima rekao da će pazariti nekada najveću jugoslovensku filmsku kuću, kao i da sa njom, a posebno sa zemljištem u njenom vlasništvu na izuzetnim beogradskim lokacijama ima velike planove.
[ cika dacha @ 25.04.2015. 22:15 ] @
[email protected] Rekao si ''Avala film je pojam poznat u svetu a narocito u Evropi''

Izgleda za vas uspesne umetnike iz Avale-filma niko dalje od Panceva i taksiste ipak nije cuo.
Zao mi je ali realnost je pokazana sa brojem kupaca.
[ pctel @ 25.04.2015. 22:29 ] @
Citat:
Izgleda za vas uspesne umetnike iz Avale-filma niko dalje od Panceva i taksiste ipak nije cuo.

Srecom pa se taksisti dosta krecu i komuniciraju, pa samim tim svasta cuju, inace zamisli sramote da za njih niko nije bio zainteresovan
[ cika dacha @ 25.04.2015. 22:31 ] @
[email protected] Ipak je informacija danas najvrednija :-)
[ pctel @ 25.04.2015. 23:46 ] @
Jedna istya informacija je nekom vredna a nekom bezvredna. Evo, naprimer, ovaj Sceka, imao gomilu informacija iz prve ruke, pa sta mu to vredi...
[ flighter_022 @ 26.04.2015. 13:59 ] @
Ovo sve me je podsetilo na jednu drugu temu:

http://www.blic.rs/Vesti/Srbij...-licence-za-bebi-sampon-kosili

Pa majku mu, 30 (ili koliko već) godina se pravi taj proizvod, dobro se prodaje, i onda ili nikom na pamet nije padalo 30 godina da se odredjeni procenat od prodaje stavlja u fond za produženje te licence kada ista istekne... ili se ostavljalo a pare se pokrale. I onda kuku lele, narode, državo, pomagajte.
[ Sceka @ 26.04.2015. 15:24 ] @
Citat:
@cika dacha
[email protected] Rekao si ''Avala film je pojam poznat u svetu a narocito u Evropi''

Izgleda za vas uspesne umetnike iz Avale-filma niko dalje od Panceva i taksiste ipak nije cuo.
Zao mi je ali realnost je pokazana sa brojem kupaca.

Rekao sam da je svojevremeno bio poznat pojam i da na spici mnogih svetskih ostvarenja stoji ime Avala Filma kao takvo ili kao CFS Kosutnjak ili kao SFL Kosutnjak. I to je tacno. A objasnio sam i zasto je propala ta delatnost kojom se bavilo u Avala Filmu i po kome je Avala Film bio poznat u svetu a narocito u Evropi iz koje su vecinu potreba u radu sa Filmskom trakom i radili u SFL Kosutnjak.

A pojam koji si upotrebio "uspesne umetnike" nemam pojma u kom kontextu si naveo, mislim - znam ali nije bitno, necu da ti kvarim radost besmislenog peckanja...

@pctel - Da ne ulazim u varijantu rasprave o Stecanom Upravniku, postupku i ostalom (jer to nije bitno, samo sam hteo da objasnim kakva je besmislica bila ono sto je @ventura komentarisao prenoseci u svojoj interpretaciji nesto sto sam napisao na FB-u...) da prokomentarisem ovo sto si naveo:
Citat:
Informacije koje su vredne citanja su naprimer:
- ako je to sve toliko mnogo vredelo koliko se kuka da jeste, zasto izdavanjem i obavljanjem delatnosti nije moglo da izdrzava sopstveno postojanje, ili bar da izbegne da napravi dugovanja reda velicine celokupne imovine?
- ako to vredi visestruko vise od cene po kojoj je prodato, sta je sa drugim kupcima, zasto nisu dosli i ponudili koliko vredi, da li ih je neko kidnapovao toga dana, drzavo vezane na nepoznatoj lokaciji, teleportovao u drugu galaksiju ili nesto cetvrto?
- sta se generalno/konkretno zamera kupcu koji je dosao i kupio nesto po ceni koju je prodavac trazio? Mozda to sto nije rekao "ko sirotinja, daj pet karata, ili pet ili nijednu"?
- zasto vas nekoliko stotina umetnika nije stavilo svoje stanove pod hipoteku pa kupili za sitne pare to sto vredi mnogo vise?

Ne kuka se nego je cinjenica da vredi mnogostruko vise od procenjene vrednosti (i cifre za koju je prodato). Izdavalo se ono sto se moglo izdavati. Magacini koji su bili slobodni sa prostorom jer u nekim magacinima je i sada ono sto je zaduzeno kao "sredstvo rada" kao i neke stvari koje su arhivskog znacaja... Izavane su sve kancelarije koje su bile slobodne, bas sve. Ostalo je nemoguce izdavati jer je neodgovarajuca gradjevinska struktura namenski gradjenih objekata i nije bilo interesenata komercijalnog tipa a modifikovanje ili bilo kakav rad u smislu preuredjenja je bio besmislen jer bi bilo "veca dara nego mera". Ono sto se izdavalo kao objekat/poslovni prostor je pokrivalo troskove (jedva) rezije, svih redovnih troskova Avala Filma. Dugovanja nisu bila niti su sada ne samo u visini velicine celokupne imovine nego su daleko manja. Ukupno nesto vise od 3 (tri) miliona evra, i to je celokupno dugovanje.

Drugi kupci? Pa budi ozbiljan, bar malo, ako te uopte stvarno i ozbiljno zanimaju ta desavanja. Razmisli nekoliko sekundi pa sam reci da li je bilo interesenata samo za toliku zemljisnu povrsinu (ma sta da je na njoj!). A interesenata je bivalo jako puno. I za pojedine delove i za ceo Avala Film. Samo za "Tonski Centar", zgrada u kojoj je bio nas Studio, sam ja licno razgovarao sa najmanje dvadesetak ljudi iz nase zemlje i inostranstva, najmanje. Sve ljudi iz posla a kojima se svidela namena cele zgrade jer bi kupovinom resili gradjevinsko akusticki problem koji je u Audio svetu (studijskom Audio svetu) veliki i komplikovano resiv i dan danas i uvek - a ovde bi imali dva Studija izgradjena po vrhunskim svetskim standardima/normama i vec spremni za rad sinronizaciju filmova (drugi, manji, Studio je iz tri dela - Rezija, Studio i iza Studija velika prostorija za filmske efekte. Na primer, ako u filmu ima potrebe da se snimi zvuk koraka po raznim podlogama covek udje tamo i koraca po sljunku, drvetu, parketu, travi, sljunku na obali, na moroj podlozi, sljapkanje po barama... a tu su se isto tako dobijali i svi ostali zvuci prirode od vetra, kise, groma do svrkuta ptica i svega ostalog... i to tako sto se gleda ono sto je na platnu ili na monitoru pa se sinhronizovano proizvode efekti/zvuci...) sto je nemerljiva prednost u odnosu na vecinu Studija u svetu jer su retki Studiji koji imaju mogucnost takve sinhronizacije.

Nije moglo da se proda zato sto je deo Avala Filma. A onaj ko je nudio ili bio zainteresovan za kupovinu celog komplexa je bio odbijan jer je to nesto sto je znacajno za Drzavu (uvek bilo, i sada je ali "koga to intreresuje - od foruma do vrha Drzave!").

Kupcu se ne zamera nista, bar niko normalan ne bi trebalo da zamera kupcu nista. Iskoristio je priliku i jeftino dobio nesto. Tacka. Sta tu ima da se zamera kupcu, ma ko to da je?! Pa i ja bih to isto uradio da mogu, verujem i ti i ostali sa foruma, i Daca i Ventura i Ivan i Nebojsa i Vaddimir i Zarko ... i niko ne bi imao sta da zameri. Pa ko je lud da propusti tako nesto. Ne razumem pitanje?

Nas nekoliko stotina... Pa sam razmisli pa reci - sta moze da se uradi protiv Drzave i onih koji su u vrhu vlasti, onih koji odlucuju i o ceni kilo 'leba i o grejnoj sezoni i o spasavanju u mecavi i smanjenju plata i Beogradu na vodi i o novom pogonu Zelezare i svemu ostalom. Bice kako oni kazu "i bi privatizacija". Kraj, ende, fin, Bata Zivotinja se zagonetno smeje i fade out... Pa alo?!

Citat:
Jedna istya informacija je nekom vredna a nekom bezvredna. Evo, naprimer, ovaj Sceka, imao gomilu informacija iz prve ruke, pa sta mu to vredi...

Tacno tako. Samo sto ja nisam u problemu ni jednog sekunda. Da mi je zao, jeste. Da je steta, jeste. Da je..., jeste. Ali nemam problem. Sto se tice mog posla nemam apsolutno nikakav problem. Sto se tice emocija, razuma... imam problem ali to je nesto sto svaki covek koji zivi ovde treba da ima, taj problem, ako je razuman i objektivan i covek.


Pozdrav!

[ MajorFatal @ 23.04.2016. 22:02 ] @
Prekjuče na terenu, baja, gospodin, mislim čovek radi sa starim gvoždjem, kaže ima par tona u izgledu biće posla kaže, raščišćava Avala Film...

Ulovio je nekih 300 ploča novih u celofanu pa ko je zainteresovan, već je prodao 30 nekom liku kaže platio mu u kešu sve Ok, neki mu tražio da mu pošalje sve post netom platiće uredno, kaže šta mu je to post net mora da je neka prevara, ne šaljem ništa ako mu treba nek dodje i kupi.
Gomila simpatičnih limenih kutija ovako okruglastih, pa pljosnatih, samo unatra neke trake od celuloze, plastične, već šesti put baca u kontejner i pali, svaki put mu vatrogasci pravili problem, kako zapali neko ih zove, samo smetaju i prave probleme za biznis.
Jedna glumica iz pink produkcije se jebala na sred ulaza, kaže moro da čeka pola sata sa kamionom da ih ne prekida, druga pušila taksisti da plati vožnju, čeko pola sata a biznis stoji, kad ih opomenuo izgrdile ga i iznapušavale na pasja kola što je prost.

Ali zato imamo nove hitove iz produkcije projekta za cd za materijal pa poslušajmo:


"Hoću da budem poznata, hoću da budem bogata, ma nego, nego šta..." :)


"Paralizuj meeeeee, da ne zaboli me sveeeee..." :)

Mslm ako se ovakvi hitovi snimaju nije šteta.

Nije meni žao platana sa bulevara, starog hrasta od 800 godina, bazilike iz 5-og veka, meni je žao mene, što to ne mogu da sprečim.
[ Aleksandar Đokić @ 24.04.2016. 12:25 ] @
Pa evo ako ti je lakse nisi jedini.
[ MajorFatal @ 24.04.2016. 22:07 ] @
Pa eto, nije mi lakše, a tek mi nikad neće biti jasno. Sve se nadam da je neko već izvršio neku selekciju pa da ovaj sad pali bezvredne stvari, kao što se Paspalj zaleteo da spase ploče pa se ispostavilo da nisu više za puštanje preko radija, ali znajući našu poslovičnu lenjost i javašluk ne bi me čudilo da trenutno u kontejneru završavaju retki, raritetni i jedinstveni snimci, arhiva, filmovi, muzika, ne znam šta je u pitanju. Ko za inat i ovi su to svojevremeno verovatno ljubomorno čuvali pa teško da postoje bilo kakve kopije bar na YouTube.

Valjda taksista zna šta radi...
[ Inicijator @ 27.04.2016. 08:29 ] @
Citat:
BTW, ja sam jedan od onih koji su zagovornici toga da se sada zivi bolje nego nekada i nebrojeno puta sam napadan ovde na forumu zbog mog stava da se nekada nije dobro zivelo nego da je to bila najobicnija farsa i obmana naroda i da su mi smesni oni koji izjavljuju da se u Jugoslaviji bolje zivelo i cvetale ruze i svi imali sve i svi isli na more i ostale budalastine. Nikakve veze moja prica nema sa tim sto navodis a u sklopu obracanja meni i onome sto pisem na ovoj temi. Ok, znam da si to naveo verovatno nevezano za mene ali cisto da napomenem da me ne svrstavas u te i takve i one koji vole i podrzavaju "ljubljenu majku Rusiju" i tome slicno.


Kaži ti to ljudima koje svakodnevno srećem i kojima u očima vidim da su izgubljeni. To što danas imamo veliki izbor pri kupovini dobara, hiljade i hiljade varijacija na jednu istu temu, ne znači da se bolje živi. Zar je čoveku u životu sve to zaista potrebno? Šta imamo od svega toga kada se izgubilo ono što je najbitnije, a to je zajedništvo, empatija. Možda su radnje pune, ali je u ljudima sve prazno.