[ plus_minus @ 25.04.2015. 14:35 ] @
Debilijanac pita pakmanijance povodom ovog distroa, koji je based on - none, ili drugačije rečeno not based on any.
Ali, pacman je tu, 'preferrble' choice i u pitanju je rolling release. Arch filozofija, al' nee arch kako - viču po nji'ov sAit.

Forsiraju isključivo QT i Kde 5 te isključivo 64bit, al' samo zbog skype-ta i još ponekih tu su nekolicina 32bit. paketića i toliko.
Naravno, izgleda poprilično atraktivno.

Kak'i je kad se pusti na hardver?
Jel' se poigrao neko?

Evo ga neki YT preview, i naravno, kao i svaki YT preview bilo kojeg distroa, sve je do yaya i tera vas da oprobate. Ali, tu je koliko sam mogao da primetim i po neki bug message window, na preview-u. Ok, KDE v. petica je u pitanju, to je neizbežno.Ima li tih 'starih dobrih' "report bug" prozorčića gotovo svakoga dana ili jok? Pitam jer je ovaj distro built from scratch kako vele.
Isto tako, zna li neko gde je pozadinska kde semantika u ovom distrou? Odnosi se na (po mom mišljenju) totalno nepotrebnu, promašenu i izvikanu nepomuk, baloo, strigi kompaniju.
Jesu li to stavili u zadnji plan i bacili fokus na prozorčiće koji se koriste uglavnom uz pomoć pacova ili je fokus opet na 'juzere koji imaju neverovatnu potrebu' da im sve živo bude indeksirano i povezano - unakrsno - sa svim i svačim, pa čak i onda kada se opali Kde desktop Notes.

Sve u svemu, o KDE 5, znam jako malo.

KaOS Linux Home Page
[ calexx @ 26.04.2015. 13:29 ] @
Probao sam ga bar jednom i mislim da su se tada hvalili da su skoro pa kao Arči (ili su možda u nekom trenutku i bili vezani za njega) ali kada sam ukapirao da ne koriste AUR nego neke svoje izvore ... odustao sam. Više puta sam čitao kako se mnogo hvale ali nisam uspeo da to vidim na delu.

Sam YT prilog nije nešto posebno, naročito zbog brljanja koje se pojavljuje (a što ja na svojim KDE linuxima nisam video možda i godinama) jer meni tako radi svaki linux, nema tu ništa specijalno dobro ... možda za one koji koriste neke mazohističke varijante pa ovo izgleda čudno.

KDE5 je po meni još u pelenama i nadam se da Arči neće da forsira komplet prelazak dok se ne sredi, još nalazim dečje bolesti mada sve manje. Neki dan sam instalirao Kubuntu 15.04 koji je komplet KDE5 ali ga još ne probam. Imam i jednu Arči instalaciju sa KDE5, možda se tu malo više zadržim.
[ plus_minus @ 26.04.2015. 14:41 ] @
Da.. to sa YT prilogom, sigurno neće da pričaju bilo šta loše niti je u pitanju kojekakvo nestandardno dizanje u nebesa, ali eto, pojavi se mali prozor u samom video prilogu. Hop! Bug. :D
Nego, evo upravo pročitah.. baš pre nepunih pet minuta.. Bits from Debian

Citat:

There's a new sheriff in town. And her name is Jessie. We're happy to announce the release of Debian 8.0, codenamed Jessie.


.. tako da ću malo da zaboravim na KaOS i "interesanciju" koju sam dobio i da dam jednu novu šansu KDE-u sa 'Đesikom'.
Kod mene je doduše, u trenutnoj wheezy repo listi, jessie/testing odavno što znači da teram testing odavno i maltene neću ništa novo da vidim i primetim,
ali ne KDE već xfce varijanta, pa, možda bude neke razlike i pozitivnih promena sa nadam se, neuzalud izgubljenim vremenom.

Što se tiče ovih i toga što ne koriste AUR, to ne mora da znači da ne znaju šta rade ili da KaOS-u nešto manjka od paketa .. no, neću da se uplićem puno u to, nisam u Arch/pacman svetu.
Znam kako arch radi i kako se igra sa njim, ali opet, nisam merodavan da procenjujem.
[ calexx @ 26.04.2015. 15:19 ] @
Ma instalirao sam jutros tog novog šerifa (tj šerificu), dobro je da su malo odmakli sa KDE i ostalim tj nije više 4.8.4 nego ipak malo noviji, recimo kao u Kubuntu 14.10. Ima nekih sitnih brljanja ali nije strašno. Ja se onda opet pitam ... a što Debian 8 a ne Kubuntu 14.10? Sad su tu negde po osnovnim verzijama, jeste da je Kubuntu sada krenuo sa KDE5 mada to za mene još nije plus, bar dok ne ispeglaju.

Pomenuo sam AUR kao izvor svega što mi je bilo potrebno, na šta sam navikao a što kod većine linuxa (osim debian-ubuntu kombinacija) nisam uspevao da nađem. Nešto nađem, nešto ne, iznerviram se pa idem dalje. I onda dođe AUR koji ima sve i tu ostanem.
[ plus_minus @ 26.04.2015. 19:08 ] @
A i kernel, konačno više nije taj "ozloglašeni" 3.2.0.4 već 3.16 .. jel' da?

Citat:
a što Debian 8 a ne Kubuntu 14.10?


A zašto je Kubuntu baziran na Debianu?
Osim toga, ti pišeš kako si non-advanced user već ... 2 godine.. misss'im.. :p

Debilijanci tvrde da je na prvom mestu - it should work and it must work. Pa tek posle - verzija.
If it works, don't touch it! U wanna touch it? Add testing or unstable repos, update, upgrade and enjoy the high numbers - at your own risk.

I opet - osim toga - ja recimo nisam instalirao Jessie, već dist-upgrade. Pre toga promenio sve apt/sources linije iz wheezy u jessie i to je to.
Zimr me da se smaram sa novom instalacijom. Ovako mu dođe brže.. a i isto je verovatno, jer ja trošim openbox... ili xfce, a xfce mi je bio na 4.10 poodavno.
Uleteo je novi audacious.. openoffice.. perl, python.. kernel mi već bio upakovan pre toga.. reinstalirao sam os radeon drajvere i mesa-dri, reda radi...

Možda zato đesika a ne debiluntu.
Ili možda zato što debiluntu uz cannonical sve više i više podseća na iShit.

A sada stvarno ... zašto debian 8 ili čist cent-OS v. 6.5 a ne fedora ili debiluntu, a tek - arch .. ?

Onaj ko ima svoj dedicated, VPS ili shared server pa naplaćuje hosting, itd.. Taj - NIKAD neće da stavi Kubuntu ili Ubuntu već upravo ono što ima stabilan i jak BASE system, što se ne restartuje ni dva puta godišnje, već samo služi i "servira". Onaj ko nema potrebe za http/mail/virtual/ssh/print/scan/lego/gama serverima (malo karikiram) naravno, drugačije će da razmišlja.

Jedan dobar primer u mom slučaju.. apache server.
Dokle god je Jessie, biće i verzija 2.4.10. U wheezy-ju je to bilo na 2.2.22 ..

Neće da me snađe kao na fedori jedared.. pošao sa 2.2.22 .. a sutradan yum -update ... hop! apache 2.4.7 .. i naravno, nisam ni gledao šta se dešava, bio da stavim lonče za kafu, pa narednog puta kada sam opalio localhost .. php ne zna šta ga snašlo, a nisam znao ni ja u tom datom momentu ... conf fajlovi, nisu više ti isti.. pa sam morao da ubijem dobrih sat/dva čitajući kako "to i to" sa ovom verzijom.

E, .. tako nešto se sa Đesikom neće desiti nikada.
[ calexx @ 26.04.2015. 20:24 ] @
Ja to i kažem, Kubuntu je baziran na Debianu, praktično je kao neka testna verzija i "napredovao" je još odavno pa bi to onda trebalo da bude baš slično. A opet, ako 95% svih linuxa promeni kernel, KDE ili Gnome kada se pojave tj kada ih autori proglase stabilnim, zašto samo Debian to odlaže? Ajde da razumem neke serverske verzije ali to se ionako ne menja tek tako. Osim ako Debian nije serverski linux, onda ću početi drugačije da ga posmatram. ;)

Ja sam običan korisnik ne dve nego možda 4-5 godina, jednostavno linux koristim kući za sebe, za uobičajene potrebe i nije mi mnogo bitno ni da je 100% siguran ni da će nekad da zaglavi. Zato i imam onoliko OS-ova po kompovima pa ako neki zabrlja, imam gde da nastavim dok ne rešim problem. Kada budem opet počeo da radim, onda ću drugačije da pristupam bilo kom OS-u.
[ plus_minus @ 26.04.2015. 20:47 ] @
Citat:
Osim ako Debian nije serverski linux, onda ću početi drugačije da ga posmatram. ;)


Pa i jeste. Debian i centOS. Dva od najzastupljenijih servera današnjice pored *bsd varijanti.