[ urhic @ 02.05.2015. 20:27 ] @
Cao, Napravio sam mali linearni aktuator sa nema17(stp-43d1012) step motorom koji to treba da pokrece. Imam arduino uno klon Atmega328 i Ln298n driver za step motor. Sve sam povezao i radi( probao sam samo onaj example stepper- One revolution), ali dalje ne znam, jer pojma nemam oko programiranja u arduino IDE-u. Cisto sam probao da promenim neke parametre u ovom Onerevolution kodu, ali kako promenim, bilo brzinu ili broj koraka, motor zabaguje, zuji, haoticno se okrece. Npr. osnovni kod je 200 koraka sa 60 rpm i to radi, ali kad povecam npr broj koraka na 800, motor zuji, malo krene pa stane, ali ako stavim broj koraka na 800 i smanjim rpm sa 60 na 30 motor radi, ali se okrece brzonom od 60rpm i tako redom.( broj korak 1600-rpm 15 i dosao sam do kraja 25600 koraka i 1 rpm, ali motor se okrece istom brzinom kao u osnovnom kodu 60rpm, nista mi nije jasno.... Posto je u pitanju kod ya linearni aktuator, potrebno je motor da obavlja veci broj rotacija sto brze moze( oko otprilike 50000 koraka ili da se okrene 250 puta) u jednom smeru , pa u drugom smeru. Posto cekam sa ebay-a da mi stigne reciver za arduino koji ce da vrsi prijem sa daljinskog i to moram da upisem u kod(bice tesko..). Evo sta kod treba da radi: Kada pritisnem i odmah pustim dugme na daljinskom, da se aktivira motor koji ce linearni akruator da izgura do kraja(tih 50000 koraka), onda se pravi pauza 30 sekundi i onda motor da vrati unazad linearni aktuaror i stop, sve do sledeceg pritiskanja dugmeta na daljinskom. Ovo planiram za horizontalno otvaranje veoma lagane plasticne rampe ispred garaze, jer ne nema17 slab i ne treba mi puno snage. Pokusao sam da trazim kodove na netu, ali nisam uspeo da nadjem, a sam ne umem da ispisem kod. Ako neko ima neki link gde to mogu da pronadjem neka posalje. Pozdrav |