[ antraks @ 04.05.2015. 18:26 ] @
Prije par sedmica sam presao sa Win XP na Win 8.1. Zasad je odlican sto se tice rada i svega. Jos sam kupio i SSD.
Ali imam problem sa zvucnicima. Imam 5.1 sistem koji je odlicno radio na XP. Kad sam pustao neku muziku preko browsera cula su se samo 2 zvucnika, a kad sam pustao muziku preko nekog programa (koristio sam foobar2000) sve je radilo kako treba.
Kad sam instalirao 8.1 u pocetku zvucnici nisu radili nikako jer nije nasao nikakve drajvere za zvuk, a nije prihvatao stare sa cd-a koji sam dobio uz plocu (sigurno jer su stari). I skinem sa realtek-ove stranice zadnju verziju drajvera i instaliram. I nakon cackanja i podesavanja podesim i da se preko browsera i programa za muziku cuje svih 6 zvucnika.
Radilo to tako nekoliko dana, i upalim neki dan mozillu, na youtube i pustim nesto kada opet rade samo 2. Pronadjem nesto drugo, mislio da je do pjesme ali nije.
I sad tako u mozili rade samo 2 a u programima svih 6. Zasto je to sada tako? Treba li jos nesto dodatno podesiti?
I zasto mi stalno zuje zvucnici? Sto vise pojacavam zujanje sve jace. Na XP to nikad nije bilo. Sta treba podesiti?
[ bttp @ 05.05.2015. 20:12 ] @
Možda ti mikrofon zuji ako ga imaš i ako je enabled. Inače muzika i većina izvora koje puštaš na kompu su stereo, što znači dva kanala ili 2.1 (levi i desni kanal sa sabvuferom). Surround zvuk sa dvokanalnim izvorom može da se dobije samo veštački, znači da pušta ta dva kanala kroz svih 5 zvučnika pomoću magije (tj softvera). Pravu podršku za višekanalni surround 5.1 imaš samo u igrama i filmovima koji su ili ripovani sa svim zvučnim kanalima ili imaš oriđiđi DVD ili BR sa surround zvukom.

Inače od Windows Vista pa nadalje se promenio način na koji Windows radi sa video i audio uređajima (hardverom). tj. drajverima, pa su samim tim i drajveri drukčiji nego za XP. Aplikacije i drajveri nemaju više direktan pristup hardveru već indirektan preko Windows HAL tj. drajver modela. To znači recimo u slučaju video drajvera da ako ti npr. krešuje drajver, neće oboriti sa sobom ceo OS (GUI) već će OS samo restartovati drajver i nastaviti da radi bez reboot-a. U XP-u to nije bilo moguće i ako ti se zakuca video drajver morao si da restartuješ ceo OS.
(Da se ne uvrede vlasnici starijih ATI video kartica, one su imale slično softversko rešenje i u XP-u, znači ATI drajveri su mogli da se oporave i bez restarta celog Windowsa, ali to je offtopic).

Isto verovatno važi i za audio drajvere s tim što oni ne krešuju tako često.

Dakle, niko ne može napamet da ti kaže zašto i kako nešto radi na tvojoj zvučnoj kartici, već moraš da konsultuješ uputstva proizvođača, ako podržava taj tvoj hardver i Windows posle XP-a.

Klikni desnim tasterom miša na zvučnik u system tray iliti notification area, izaberi playback devices i vidi šta ti je tamo uključeno, šta je default, kako je podešeno itd.
[ antraks @ 06.05.2015. 16:09 ] @
Ovo sa mikrofonm je upalilo. Hvala. Ne bi mi to nikad ni palo na pamet, jer je to mikrofon od kamere a na XP se nikad nije toliko cuo. Pa sam kontao da nesto drugo nije u redu.
Ma nije to toliko velik problem, nego me samo zanimalo zasto je to tako. Nekad hoce, nekad nece. Ali sad kada si pojasnio sta je u pitanju, mnogo je jasnije o cemu se radi. Nema potrebe za daljim cackanjem, bitno je da radi.
Prije sam imao neki program koji je uspio vjestacki da pravi surround zvuk, ali nisam mogao podesiti svaki zvucnik posebno (jer su neki blizu mene a neki dalje pa sam podesavao jacinu zvuka na svakom posebno) pa sam obrisao.
Pokusacu potraziti neke bolji program koji bi mogao to odraditi bez problema, pa cu vidjeti sta ce biti.
Uglavnom, hvala puno na pomoci.