[ hakler88 @ 12.05.2015. 17:48 ] @
Imam jedno pitanje. Imam solidnu osnovu što se tiče programiranja, ali nedovoljno iskustva. Hteo bih da počnem da radim kao freelancer, pa me interesuje sledeća stvar: Ukoliko bih se registrovao na nekom sajtu za freelancere, dobio posao, zaradio neki EUR/USD od njega, i to mi bude uplaćeno na PayPal nalog, da li ja taj novac mogu legalno prebaciti na bančin nalog i preuzeti novac bez problema, i do kog iznosa mogu da na taj način podižem novac? Pritom mislim na legalnost u smislu pravdanja odakle mi taj novac, ko mi šalje i slično. Da li bih npr. mogao da kao freelancer za mesec dana zaradim par stotina evra i da bez problema podignem sa računa u banci, ili to treba biti regulisano na neki način i na koji?

Hvala unapred na odgovoru.
[ Java Beograd @ 12.05.2015. 19:50 ] @
Ima cela jedna tema o tome, ali evo ukratko:

Možeš da primaš pare preko pay-pal naloga i da prebaciš na svoj račun u banci (od prošle godine), ali i da ne možeš, možeš da primaš uplate na svoj devizni račun. To može već dugi niz godina.

Tako da, što se para tiče nema frke (nije ni bilo), samo još da nađeš nekog ko će nešto da ti plati To je već malo veći problem.

Ako zaradiš godišnje više od oko 2.500.000 dinara, (cifra se menja svake godine) dužan si da prijaviš porez državi, negde u februaru. I tu nema frke, niti je bilo. Kažem, samo još da nađeš nekog ko će toliko da ti plati.

Kažem ima jedna velika i jako poučna tema o freelancingu, pročitaj, skapiraćeš neke stvari.
[ S A J A @ 13.05.2015. 07:01 ] @
Nisi mu baš dobro objasnio.

Ako radi i zarađuje online, mora da se registruje kao preduzetnik (ili otvori doo) i onda taj novac uplaćuje kao prihod. Da plaća porez i doprinose. Ovako odokativno, osim ako nisu u pitanju neki veliki iznosi, davaće državi pola, njemu će ostati pola.

Ovo što je predložio Java se zove "rad na crno". Dakle uzimaš novac, nikome ništa ne prijavljuješ, eventualno platiš ovaj godišnji porez na dohodak građana koji je spomenuo ali tada mogu da te pitaju odakle ti toliki novac. Naime, godišnji porez na dohodak građana se plaća na legalni dohodak, na koji moraju da se plate "običan" porez i doprinosi.

Cela zabuna oko legalnosti freelancer prihoda nastaje zbog toga što to država ne kontroliše i freelanseri ne plaćaju. Pa je tako u narodu ostalo mišljenje da se online zarada ne oporezuje, eventualno ovim porezom na kraju godine. Međutim slovo zakona je drugačije. Svaka zarada se oporezuje, mora da se plati porez i doprinosi, i dodatno na kraju godine, ako se pređe određen iznos da se još malo plati porez (to je taj Godišnji porez na dohodak, neki ga zovu i porez na ekstra profit).

[ Java Beograd @ 14.05.2015. 08:03 ] @
Generalno uzevši, SAJO, u pravu si.

Ipak, mislim da ovo šta ti govoriš ima smisla ukoliko se mesečni prihodi ustale na (oko) preko 2.000 €

Pokretač teme je student koji još nije ni počeo da radi kao freelancer. Realno, kad počne, na samom startu, može da očekuje tu i tamo po neki projekat reda veličine od 20$ do 50$. Daleeeeeko je to od preduzetnika i doo i poreza i doprinosa. Više kao džeparac. Ni četvrtinu onog godišnjeg poreza neće dostići.