[ veljapo @ 14.05.2015. 13:17 ] @
Ljudi, treba mi nečiji stručni savet jer više zaista ne znam šta da radim. Naime, imam problem sa laptopom Toshiba Satelite pro (ne znam tačnu oznaku napamet), model je iz 2008.godine, procesor je Athlon dual core na 1,86 GhZ. Od pre izvesnog vremena počeo je da se pregreva i da se posle izvesnog vremena ugasi. Kada sam instalirao CoreTemp, pokazivao je početnu radnu temperaturu oko 70 stepeni, a kada gledam bilo šta na YouTube temperatura odmah ode na preko 80 stepeni, a kada se uključi fullscreen posle pola minuta ode na 100 C i ugasi se. Simptomatično mi je što temperatura raste uglavnom kada se pokreću flash sadržaji, kada npr.gledam neki film preko Gom Playera temperatura ne prelazi 70 stepeni. U svakom slučaju, pre otprilike mesec dana nosio sam laptop na čišćenje i zamenu termalne paste, ljudi u servisu su to uradili, ali je isti problem ostao. Odneo sam ga u drugi servis, da mi kažu da li je ipak u pitanju neki hardverski kvar (i koji), ali izgleda da ni oni ne znaju. Otprilike kažu: možda je procesor, a možda sistem za hlađenje... Takođe, rekli su mi da je laptop dobro očišćen i da je termalna pasta dobro postavljena. Uspeli su da smanje temperaturu procesora tako što su uradili undervolt. Tako da stvarno ne znam šta da radim više. Ako neko ima neku ideju, bio bih mu/joj neizmerno zahvalan.
[ Miroslav Cvejić @ 14.05.2015. 13:39 ] @
Možda su heatpipe-ovi iscureli. Onda ti ne gine zamena istih.
[ boba511 @ 14.05.2015. 18:36 ] @
Pa kakvi su to neozbiljni servisi? Uzmi stvar u svoje ruke, pa zameni ceo sistem za hladjenje, pa pogledaj, ako je opet isto, zameni i procesor, pa opet vidi na cemu si. Nije to skupa investicija mozda svega 15e. To bi trebao svaki ozbiljniji servis da proba pa da ti kaze sta je, a ne da nagadja. Danas svako drzi servis!
[ Binary Mind @ 14.05.2015. 19:08 ] @
U drugom servisu su dobro rekli. Ili procesor, ili sklop za hlađenje kao što je pomenuo kolega Cvejić. To nije nagađanje, vec 2 veoma moguća problema u ovom slučaju. Verovatno nisu imali rezervne komponente kojima bi testirali šta je u pitanju pa su zato samo naveli šta bi moglo da bude iz nekog svog iskustva, a ja kao stručno lice mogu da potvrdim da su ti dobro rekli šta bi moglo da bude. Nema svaki servis za laptopove lager komponenti svih generacija sa kojim bi mogli da se testiraju baš svi pokvareni laptopovi bez obzira na godište i tehničke specifikacije. U većini ovlašćenih servisa neće ni da pogledaju neki stariji laptop. Jednostavno kažu nešto tipa: "Matična ploča otišla. Pošto je stariji model laptopa, nema je u nabavci. Veoma nam je žao, ali ne možemo da popravimo laptop." Jes'. Možda su i oni neozbiljni, bezobrazni, 'oće lakše poslove koji donose više zarade, ali tako je to u ovoj branši. Kome se ne sviđa neka napravi servis koji će sve da popravlja bez obzira na to da li je isplativo za sam servis ili ne. Ima uvek idealista, ali brzo se opamete jednom kad pokušaju ozbiljno da rade u ovoj našoj zemlji Srbiji.
[ Vladokv @ 15.05.2015. 08:29 ] @
I ja imam isti problem. Trebaju mi delovi za msi VR 610x. Posle nekog zahtevnijeg zadatka samo ekran postane crn bez slike. Sve sam očistio od prašine. I dalje isto, samo malo sporije nego pre. Gde da nadjem heatpipe za njega, i kako bih još mogao proveriti da li je to u pitanju?
[ boba511 @ 15.05.2015. 12:44 ] @
Citat:
Binary Mind:
Nema svaki servis za laptopove lager komponenti svih generacija sa kojim bi mogli da se testiraju baš svi pokvareni laptopovi bez obzira na godište i tehničke specifikacije.


Slozicu se sa tobom, ali nije nemoguca misija. Tih delova ima, na trzistu. Kao serviser ti ih kupis, ugradis, naplatis, ne moras ih imati na lageru, ako si siguran 99% da su oni. Mozda je to bas taj servis o kojem ti pricas, oce laku luvu za malo cimanja, ili predpostavljaju sta je, a nisu sigurni da je to, pa ne smeju da kupe da ne budu posle u minusu ako nije to, eto u tom smislu sam ja mislio da su neozbiljni. A ne zato sto nemaju na lageru 20 tona kompjuterskih komponenti, ja kad nisam siguran sta moze biti kvar, ili vidim da ce dijagnostika za mene biti neisplativa, jednostavno odbijem musteriju i ne kazem nista, osim ne znam, nosi kod drugog.
[ SlobaBgd @ 15.05.2015. 14:04 ] @
Ali bez zadrške kažeš "mušteriji":
Citat:
boba511:
...zameni ceo sistem za hladjenje, pa pogledaj, ako je opet isto, zameni i procesor, pa opet vidi na cemu si.

Dakle, ti ne bi da rizikuješ, da praviš lager, ali "mušterija" može da kupi heatpipe, pa ako nije do njega, onda da kupi procesor... I šta će da radi sa sistemom za hlađenje ako je problem u procesoru? Da pravi lager?
[ boba511 @ 15.05.2015. 14:18 ] @
Proda isto kako ga je kupio, i ovako mora kupiti polovan, novo nece naci. Malo cimanje, ali za njega povoljnije, zar ne?? Servis bi uradio isto, samo sto bi naplatio cenu procesora, cenu heatpipe-a, ruke i jos bi ima ostala jedna ispravna komponenta u servisu, zavisi koja. Ali bi mogli reci, laptop je popravljen i sada ispravan, a musterija ako hoce nek plati, ili ne mora, ostace laptop u servisu.
[ Binary Mind @ 15.05.2015. 17:59 ] @
@boba511

Znači Kupujem Prodajem, Limundo, Kupindo, Pilićindo, Trange Frangindo i slično... Mlad si još. Vidi se. Porašćeš... Svi jednom porastu.
[ boba511 @ 15.05.2015. 18:34 ] @
Pa svi tako rade, sam si rekao da smo u zemlji Srbiji. Svi bi ekstra uslugu, a niko nece da plati...sta drugo preostaje, nego valjanje i snalazenje po internet pijacama.
[ Binary Mind @ 15.05.2015. 19:12 ] @
Znači ozbiljni ovlašćeni servisi su u stvari "neozbiljni servisi", a pilićari koji kupuju polovno po online berzama su "ozbiljni serviseri". U hebote... Ovo, kol'ko vidim, se pretvara u vrlo ozbiljnu diskusiju...
[ valerijan @ 15.05.2015. 19:28 ] @
Odlučim pre par godina da kupim 2gb DDR1. Namerno izaberem skuplju ali memoriju sa garancijom (sa papirima), po rečima prodavca. Nakon dvosatnog putovanja i susreta na nepoznatom uglu, dečačić jedva punoletan mi donosi predmete ali bez garancije (kaže da je zajednička za sve i ako mi zatreba doneće mi ispred zgrade, moje). Sve to im je kao ostalo nakon zatvaranja servisa i tako te priče koje su za temu "omiljeni crtani film". Srećom (pupupu) sve radi ok već godinama (bile su stvarno fabrički zapakovane to je istina). Ja kupujem onlajn, sitne IT stvarčice, kao i iz drugih oblasti i nisam imao preterano negativnih iskustava...ali stvarno treba biti maksimalno na oprezu. Taj član, mada bih pre "rekao" udruženje je vrlo brzo izbačeno sa sajta, pa sam naredni period (do kraja garancije) proveo u blagoj, povremenoj strepnji: šta ako...
[ Binary Mind @ 15.05.2015. 19:49 ] @
Kupovanje polovnog hardvera po domaćim online aukcijskim sajtovima je veoma rizična rabota. Mnogo ima neispravnog hardvera, pogotovu kad u opisu piše "neispitano" i slično, a ima i onih koji bez trunke griže savesti prodaju oštećene, poluispravne i totalno neispravne komponente/cele uređaje kao ispravne. Da nemam iskustva sa ovim načinom trgovanja ne bih ovo tvrdio. Tvrdnja da je ovakav način nabavke komponenti dobar način da se dođe do delova za ugradnju, za nekog ko se ozbiljno bavi servisom računara, laptopova i sličnog je u najmanju ruku neozbiljna...

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 16.05.2015. u 00:38 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 15.05.2015. 22:09 ] @
Citat:
boba511:
...Servis bi uradio isto, samo sto bi naplatio cenu procesora, cenu heatpipe-a, ruke i jos bi ima ostala jedna ispravna komponenta u servisu, zavisi koja. Ali bi mogli reci, laptop je popravljen i sada ispravan, a musterija ako hoce nek plati, ili ne mora, ostace laptop u servisu.
Da naplatim komponentu koju nisam ugradio u mušterijin komp?! Nema šanse, to vidim kao prevaru, a ja se ne bavim prevarama. Šta radim u takvim slučajevima, kad zbog nedostatka delova ne mogu da dijagnostikujem kvar? Odnesem laptop u servis koji može da napravi dijagnozu, platim cenu dijagnostike, i to nadoknadim kroz cenu usluge. Desi se i da mi je zarada na intervenciji - nula. Ali nikako ne koristim mušteriju da bih punio svoj lager. Bude ponekad da mi mušterija ustupi neispravni hardver, ali u tom slučaju uvek pitam koliko sam dužan. Pa ako mi se isplati, kupim (ili dobijem džabe), a ako ne, uputim ga u servis koji se bavi otkupom polovnih laptopova, neka tamo ponudi svoj laptop.
[ calexx @ 15.05.2015. 22:56 ] @
Može to i bolje, "servis" zameni još par komponenti, sve ih naplati i eto zarade. To je standard raznih majstora, pre dvadesetak godina mi je televizor otkazao i posle više pregleda, preporučili su mi da zamenim split trafo koji je tada koštao red 100DEM ... u vreme kada su plate bile 2-3DEM. Na moje pitanje da li su 100% sigurni da je split trafo i šta ako nije, slegli bi ramenima i rekli da bi onda nastavili da traže sledeći kvar.

Servisi koje znam ne naplaćuju dijagnostiku, pregledaju, kažu cenu popravke pa ako nećeš, nikom ništa. Oni drugi nisu servisi nego "servisi" a ako ima ovaca, biće i vune.

Ništa čudno, godinama gledam kako u prodavnicama i servisima rade neki koji ne znaju ni 1% od onoga što bi trebalo ali mušterije znaju 100x manje i sve lepo progutaju.
[ boba511 @ 16.05.2015. 16:30 ] @
Citat:
Binary Mind:
Znači ozbiljni ovlašćeni servisi su u stvari "neozbiljni servisi", a pilićari koji kupuju polovno po online berzama su "ozbiljni serviseri". U hebote... :-) Ovo, kol'ko vidim, se pretvara u vrlo ozbiljnu diskusiju...


Stvarno se pretvorilo u ozbiljnu diskusiju, otvoricemo ovu temu pod drugim imenom :)) Al ajde da pomognemo coveku, koji je pitao za pomoc. Znaci ovlasceni servisi ne rade sa starim kompjuterima jer ne mogu da nadju stare komponente, pilicari nevaljaju, jer ugradjuju polovne. Sta da radi sad covek? Ja sam predlozio da kupi polovnu pa da proba, vi kazete da to nije dobra ideja! Sta ga vi savetujete, da baci komp?
[ Čiko Gonzales @ 16.05.2015. 18:58 ] @
Citat:
calexx:Servisi koje znam ne naplaćuju dijagnostiku, pregledaju, kažu cenu popravke pa ako nećeš, nikom ništa. Oni drugi nisu servisi nego "servisi" a ako ima ovaca, biće i vune.

Posle dijagnoze svako može biti majstor!
Kao i u medicini, dijagnostika je najbitnija pa stoga, ko će da se bakće uređajem za dž?

[ Binary Mind @ 16.05.2015. 21:38 ] @
Citat:
boba511:
Citat:
Binary Mind:
Znači ozbiljni ovlašćeni servisi su u stvari "neozbiljni servisi", a pilićari koji kupuju polovno po online berzama su "ozbiljni serviseri". U hebote... :-) Ovo, kol'ko vidim, se pretvara u vrlo ozbiljnu diskusiju...


Stvarno se pretvorilo u ozbiljnu diskusiju, otvoricemo ovu temu pod drugim imenom :)) Al ajde da pomognemo coveku, koji je pitao za pomoc. Znaci ovlasceni servisi ne rade sa starim kompjuterima jer ne mogu da nadju stare komponente, pilicari nevaljaju, jer ugradjuju polovne. Sta da radi sad covek? Ja sam predlozio da kupi polovnu pa da proba, vi kazete da to nije dobra ideja! Sta ga vi savetujete, da baci komp?


Jesam li savetovao negde na temi da baci laptop? Naravno da ću uvek da savetujem da se ljudi koji se ne razumeju u tematiku klone online pilićarnica barem što se tiče racunarskog hardvera. Čak se i neki iskusni opeku kad dobiju "neispitanu" grafičku karticu "ispečenu u rerni na 200 stepeni" kojoj nije ni jedna SMT komponenta na mestu, prepečenih BGA čipova sa "plikovima" na pertineksu, bodljikavih laptopova iz pakla kojima štrče šrafovi (kao bodlje) neadekvatnih dimenzija iz kućišta itd... LOL! Kad se setim šta sam sve viđao...

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 17.05.2015. u 21:14 GMT+1]
[ calexx @ 16.05.2015. 22:40 ] @
Citat:
Čiko Gonzales: Posle dijagnoze svako može biti majstor!
Kao i u medicini, dijagnostika je najbitnija pa stoga, ko će da se bakće uređajem za dž?
Nisi pažljivo pročitao, u servisu pogledaju, kažu da bi popravka koštala 10, 20, 50, 100€ ali ne kažu šta će da se radi. Ako mušterija pristane, urade, napišu specifikaciju šta su radili i prilože zamenjene delove. Naravno da bi bilo dobro da ti kažu to i to a onda sam kupiš i zameniš. Ali sigurno neće da zamene 5-6 delova koji su ispravni, pa posle i to naplate.