[ bogdan16 @ 20.05.2015. 11:09 ] @
Što se tiče programiranja ja sam amater.Da bih napravio neke sajtove prijateljima koji imaju apartmane za izdavanje i sebi naučio sam do osnove HTML-a i CSS-a i to uz pomoć Dreamweavera i jedne knjige u slobodno vreme.Znam da uradim sajt preko Dreamweavera i da ručno menam red po red u kodu.
Inače studiram trgovinu i bankarstvo,ali razmišljam i o tome da počnem učiti JavaScript i jquery kako bih možda mogao raditi i u programiranju ako bih naučio dobro jquery i javascript.
Da li se uopšte može naći neki stalan posao ako se dobro poznaju samo navedeni programski jezici (html,css,js i jquery) ?

Koju mi literaturu na srpskom jeziku predlažete za js i jquery,koje kurseve na srpskom i koje sajtove (na srpskom i engleskom) ?
Koliko je vremena potrebno da neko prosečno inteligentan nauči js i jquery ako uči 3-4 sata dnevno? (glupo pitanja,ali svakog ko hoće da uči zanima odgovor) U srednjoj elektrotehničkoj školi sam imao C i C++ . Ono što se uči npr. u srednjoj školi iz C++ za godinu dana kontam da neko ko hoće da se bavi programiranjem treba da nauči za 1 mesec jer je to malo.Ja skoro ništa nisam učio,ali smo od silgog ponavljanja na časovima imao 4-5.

Znam da će mnogi pomisliti,a neki i odgovoriti da je bolje da se držim bankarstva i da ne počinjem da učim ako ne želim ozbiljno da se bavim.Ali ako već npr. može nešto da se nauči za 6meseci do godinu dana zašto čovek ne bi naučio pa da ima 2 mogućnosti u životu ili da malo kao frilenser radi kao programer,a redovno kao menadžer.

Znači,da li se za manje od godinu dana može naučiti javascript i jquery i da li bi neka manja programerska firma zaposlila nekog takog ko je samostalno bez faxa naučio html,css i js.Znam da je jquery samo biblioteka js-a.

Verujem da će ova tema biti korisna mnogima koji razmišljaju o profesionalnom bavljenju programiranjem i vide ga kao svoj drugi posao.
Pozdrav svima i nadam se da ću dobiti konstruktivan odgovor na pitanje o vremenu učenja,mogućnosti za zaposlenje i literaturi.
[ DaliborP @ 20.05.2015. 11:47 ] @
Za ucenje:
http://www.pluralsight.com/ Nije besplatno, ali vredi.
http://www.codecademy.com/tracks/web
http://www.codecademy.com/en/tracks/javascript
http://www.codecademy.com/en/tracks/jquery

Tu mozes uzivo da ucis i testiras.


Moze da se nauci i za kraci period, pod pretpostavkom da razumes koncepte programiranja.
A sto se tice zaposlenja - najbolje je da trazis negde da besplatno radis da bi stekao iskustvo.
[ bogdan16 @ 20.05.2015. 12:13 ] @
Hvala puno Dalibore.Dao si primer drugima kako treba da odgovaraju na forumu.
[ WhatHappend @ 30.11.2015. 22:56 ] @
Da ozivim temu. :)
Ima li nekoga ko moze da preporuci dobru knjigu za JavaScript? (srpski jezik, ako moze) Uzimajuci u obzir da se poseduje odredjena znanja iz HTML/CSS-a.
[ Arnie @ 02.12.2015. 21:44 ] @
Ne treba ti nikakva knjiga za JavaScript - registruj se na freecodecamp.com i kreni sa učenjem , bez obzira što već znaš HTML i CSS kreni od početka. Nakon što završiš taj kurs (koji je besplatan), ne samo da ćeš imati solidno znanje JS-a nego ćeš imati znanje jQuery, Angular, Bootstrap, MongoDB-a, Git-a kao i algoritama koji će ti pomoći u budućnosti pri razvoju i u JavaScript-u. Tu ćeš najbolje da se ispraksuješ jer te ne uče samo sintaksu jezika već ti postavljaju zadatke da to svoje znanje primeniš u praksi.
[ WhatHappend @ 03.12.2015. 22:22 ] @
Arnie, hvala mnogo na odgovoru!
Ovaj sajt mi se cini izvrstan, uopste mi nije jasno kako ranije nisam naisao na njega. Nadam se da su kursevi kvalitetni i da se moze nauciti odatle. Ipak, uzeo sam vec knjigu JavaScript - korak po korak, pa cu uz put dok nju prelazim poceti i sa oviim kursevima. Javljam utiske.
[ Shadowed @ 04.12.2015. 08:09 ] @
A bilo bi dobro ako bi i bogdan16 javio kako je napredovao. Povratne informacije su uvek dobrodosle na forumima.
[ Ozzy1 @ 10.12.2015. 20:44 ] @
Pozdrav. Odlicna knjiga za pocetnike na hr jeziku iz 2015 godine. evo link: http://www.srce.unizg.hr/filea...vni/C501_polaznik_20150609.pdf

Meni pomogla ali uz kombinirano učenje na w3schools.com http://www.w3schools.com/js/default.asp

ali najvise su mi pomogli tutorijali na youtube do Danila Vesovica - na srpskom objasnjava js korak po korak.

Sretno!