[ vujkev @ 26.05.2015. 13:37 ] @
Postoji li negde pisano uputstvo kako podići novac sa paypala, platiti poreze i biti miran po pitanju poreske inspekcije?

Naivno sam otišao u poresku upravu, obišao 3-4 kancelarije i pošto su me lepo ispratili iz njih sa rečima "idite tamo", "idite ovamo", "imate li ugovor", "ne znamo", "paypal :s", "ako tako želite da poslujete pitajte knjigovođu" ... moram ovako da se raspitam. Šta uopšte znači "ako tako želite da poslujete"? Može li drugačije?

Moja situacije je sledeća:
1. stalno zaposlen domaćoj u firmi, puno radno vreme, porezi i doprinosi redovno i na vreme uplaćivani. Što bi rekli sve po zakonu
2. našao dodatni posao preko net-a, uplate ležu na paypal i sad ih treba podići, a pri tom naravno platiti što manji porez (ako je ikako moguće)
3. nemam firmu

Koliko sam uspeo da saznam u poreskoj za svaku uplatu moram da pišem prijavu za porez. Na moju konstataciju da će mi na paypal pare stizati svaki dan i na pitanje da li moram svaki dan da pišem tu prijavu odgovor je, pretpostavljate, .... beeeee. Na pitanje šta smatraju pod "uplatom": uplatu na paypal ili kad prebacim pare na svoj devizni račun, odgovor je ... beeee.

Pod pretpostavkom da ću sa obe plate premašiti godišnji limit od ~2M dinara ima li neko informaciju kako podići pare sa što manjim porezom? Ako porez ne može da se smanji kakva je procedura oko plaćanja poreza? Kad, gde, koliko ...? Može li se koristiti payoneer kartica ili neka slična u ove svrhe (koliko je uopšte to po zakonu)?

Ako već postoji neka tema na ES o ovome slobodno me uputite. Pročitao sam nekoliko tema u vezi paypala, ali nigde nisam našao odgovore.

Poz.