[ Sir Vis @ 28.05.2015. 01:02 ] @
Moguće da sam omašio podforum, ali mislim da bih ovde dobio najstručnije informacije, ili makar da mi neko potvrdi da nisam lud i da je ovo nemoguće.

Dakle ovako. Bavim se freelance web development-om a inače radim u servisu računara, znam šta web server može da "vidi" od podataka korisnika (user agent, IP, cookies, itd itd) ali sam nedavno naišao na jedan jako čudan problem u servisu. Počelo je uobičajeno, lik pokupio neki virus koji je između ostalog spam-ovao i tag-ovao ljude na FB - ma reinstalacija će to rešiti (i naravno, nova FB šifra). E tada su se počele dešavati čudne stvari... Uglavnom:

- Prilikom pokušaja logovanja na FB nalog mušterije sa njegovog računara izađe greška tipa "Došlo je do greške, pokušajte kasnije"
- To se dešava samo prilikom logovanja na taj nalog, svi ostali FB nalozi rade na tom računaru
- Na svim ostalim računarima se može normalno ulogovati na njegov nalog (kako na istoj spoljnoj IP adresi, tako i na drugim računarima koji nisu u subnet-u)

Dakle, jedan računar sa svežom instalacijom Windows-a ne može da se uloguje na određeni FB nalog. Troubleshooting:

- Isprobao u Firefox-u, Chrome-u, Internet Explorer-u: isti rezultat u svim browser-ima
- Još dva puta reinstall Windows-a (Win7 SP1, ako nekog zanima): isto
- Naravno, provera vremena i vremenske zone - sve ok
- Druga LAN kartica (nije baš da može da očita MAC, ali ajde da proverim pod pritiskom kolega) - isto

E sad:

- Drugi HDD sa Windows-om bez drajvera - radi normalno
- Nova instalacija bez drajvera - radi
- Čim se instaliraju drajveri za ploču - samo taj FB profil ne radi

Zaključak svih ostalih kolega je da je FB nekako "banovao" samu ploču (?!) i da zato neće da radi taj profil. Koliko god ja objašnjavao da je to nemoguće, opet ne mogu naći neko logičko objašnjenje. Na kraju je, nakon 2-3 dana, sve proradilo tako da ne mogu više testirati. Znam da web server ne može da vidi tu vrstu podataka, ali opet ne mogu da shvatim šta je moglo biti u pitanju. Da mi je neko pričao ne bih verovao, ali kad sam sam video, moram da nađem neko razumno objašnjenje. :)

Ima li neko neku ideju koja se ne vrti oko toga da nas masoni/NSA/CIA/Vatikan/CNN/NFL špijuniraju? :)