[ starisloven @ 28.05.2015. 18:41 ] @
Ovo je pitanje prvenstveno za korisnike Sound Forge programa. Prebacio sam jednu staru audio knjigu sa kaseta u digitalnu formu. Na izvornom snimku se čuje neko gadno zujanje. DC offset to ne može riješiti. Pitao sam kolegu koji radi u studiju da mi vidi taj snimak. On koristi Cubase i kaže da se to brujanje nalazi na 100 Herca i da je veoma uskog opsega. To se može ukloniti sa nekim filterom za DC napon. Moje pitanje je: kako ja to da uklonim u Sound Forge ili Audacity editoru? Prikačiću uz poruku mali komadić fajla da možete čuti i vidjeti o čemu se radi.
[ Filip_ @ 28.05.2015. 22:17 ] @
Dobro, nije strasno, ne upada u glavni frekventni opseg govora. Malo igranja sa niskim frekvencijama (pazljivo "seckanje"ispod 200Hz) bi trebalo da da dobre rezultate.

Evo sa 2 klika u grafickom EQ (Sound Forge 11). Malo vremena i malo slusanja i moze se doci do dobrog rezultata za 15-20 minuta (treba preslusati ceo snimak pa onda eventualno i blagu automatizaciju Q faktora i low-cut filtera izvrsiti ako snimak to zahteva).

Fajl
[ starisloven @ 29.05.2015. 09:51 ] @
Ok. Hvala. Sa ovim stvarima oko uklanjanja frekvencija se nikad nisam susretao. Igraću se malo sa tim. Kažeš grafički ekvilajzer. Da li misliš na ExpressFX Graphics EQ ili na Graphic EQ? Oba se nalaze u dx favorites/sony.
[ Filip_ @ 29.05.2015. 19:23 ] @
Citat:
starisloven:Kažeš grafički ekvilajzer. Da li misliš na ExpressFX Graphics EQ ili na Graphic EQ? Oba se nalaze u dx favorites/sony.


Evo slika radi lakseg snalazenja, Petak je pa imam vremena :,a mozete i po band-ovima da probate.P.S. - Idealno bi bilo da zajedno sa nekim Noise gate-om prehodno pazljivo obradite ceo usnimak (ima suma, vidi/cuje se da je davno snimano ili je u pitanju neki kasetni recorder) i da potom koristite neki graficki EQ koji ima analyser...ali to vec iziskuje dodatne instalacije i mislim da ulozeno vreme (s obzirom da se ne bavite time inace) ne bi opravdavalo kvalitet i sam ucinak.
[ starisloven @ 29.05.2015. 20:09 ] @
Ok. Hvala puno. Da, po malo se bavim prebacivanjem ovih knjiga u digitalu, uglavnom to sve dobro rješavam, ali se sa ovim brumom nisam susretao. Očistio sam ga vrlo uspješno i sad nastavljam dalje... Još jednom hvala.
[ Filip_ @ 29.05.2015. 21:07 ] @
Citat:
starisloven: Ok. Hvala puno. Da, po malo se bavim prebacivanjem ovih knjiga u digitalu, uglavnom to sve dobro rješavam, ali se sa ovim brumom nisam susretao. Očistio sam ga vrlo uspješno i sad nastavljam dalje... Još jednom hvala.


Nema na cemu. Drago mi je da mogu pomoci kad imam vremena.
[ Shon3i @ 30.06.2015. 07:59 ] @
Ovo se mozda najlakse otklanja koriscenjem Hum filtera, frekvencija bruma je na tacno 100khz..

evo i primera

https://www.sendspace.com/file/06eaka