[ Otto23 @ 29.05.2015. 22:25 ] @
Citat:
Niko ne zna ko su klinci koji seju teror
Z. U. | 29. maj 2015.
Tandem maloletnika po Beogradu do sada počinio više od 30 različitih krivičnih dela. Puštaju ih svaki put jer ne mogu da im utvrde pravi identitet

DVOJICA delinkvenata R. Z. i A. R. (tako bar kažu da se zovu) divljaju po Beogradu, a, čini se, niko ne može da im stane na put jer nisu državljani Srbije i ne može sa preciznošću da im se utvrde ni godine, a ni identitet! Do danas su načinili tridesetak krivičnih dela, mahom razbojništva, ali su i dalje na slobodi.

Svaki put kada bi bili uhapšeni policija ih je puštala, jer niko "nije bio nadležan" - od tužilaštva do sudija za prekršaje. Veruje im se na reč da su maloletni i da R. Z. ima 15, a A. R. 16 godina, da su iz Sarajeva, i da žive u karton - naselju u Novom Beogradu...

Poslednji u nizu prestupa dogodio se prošle nedelje kada je ovaj kriminalni maloletnički dvojac ugrozio veliki broj vozača na auto-putu. Bili su u automobilu sa zatamnjenim staklima, bez zadnje registarske tablice i sa falsifikovanom prednjom tablicom. "Sekli" su druge vozače u saobraćaju i umalo izazvali saobraćajnu nesreću. Sve su to snimile i kamere kod "Arene".

Videvši šta se dešava, pripadnik Žandarmerije Saša Lazić krenuo je u poteru za automobilom, jer je bilo jasno da neko može da nastrada. Kada ih je zaustavio, pozvao je patrolu da obavi uviđaj. Odmah je utvrđeno da je prednja tablica, zapravo - falsifikat.

Tada je, na licu mesta, tek nastala rašomonijada. Utvrđeno je da novobeogradska policija nema čoveka zaduženog za rad sa maloletnicima, pa je ceo događaj zaveden kao - saobraćajni prekršaj.

- Napisano je da je prekršaj, iako je falsifikovanje tablica po našem zakonu krivično delo - navodi sagovornik "Novosti". - Telefoniranje i dogovaranje je trajalo čak četiri sata, a niko nije znao šta će sa prestupnicima. Interesantno u celoj priči je činjenica da je R. Z. izjavio da je maloletan, ali i da je oženjen, da ima dete, koje se razbolelo, pa je žurio da ga vozi kod lekara?! I zbog toga je tako vozio da je mogao nekog da ubije.

Automobil sa falsifikovanom prednjom tablicom im nije oduzet, zadnju nisu ni imali, nego im je samo skinuta lažna oznaka. Vozilo im je vraćeno na korišćenje?! Prethodno su ispričali da su auto kupili od poznanika, da je istekla registracija, da im je policija oduzela tablice, pa su oni sami napravili jednu oznaku i stavili je napred da "ne bi upadali u oči".

Daljim proverama utvrđeno je da je ovaj dvojac stari znanac policijskih patrola i to uglavnom po krađama i razbojništvima. Svaki put kada bi bili privedeni, bili bi pušteni, jer nemaju dokaz o identitetu?!

- Naime, da bi bez ličnih dokumenata neka osoba bila uhapšena i procesuirana, neki tužioci čak traže od policajaca koji su ih hvatali u krađama, da odu u kartonsko naselje na Novom Beogradu, u kojem najčešće imaju prebivalište, i da tamo nađu nekoga starijeg od 18 godina koji će da potvrdi njihov identitet?! - navodi naš sagovornik nesvakidašnja dešavanja. - Ta neverovatna situacija se ponavlja kad god bi bili uhvaćeni u krađi! Tako njih dvojica i dalje nastavljaju da se bave "svojim poslom"...

TUŽILAŠTVO: NISMO OBAVEŠTENI

DA bi neki maloletnik, za koga postoje osnovi sumnje da je izvršio krivično delo, bio priveden nadležnom tužiocu za maloletnike neophodno je da prethodno policijski službenici utvrde njegov identitet - što znači njegovo ime i prezime, kao i dan, mesec i godinu rođenja i prebivalište - kažu u Višem tužilaštvu u Beogradu. - Nakon toga njihovom privođenju obavezno moraju prisustvovati jedan od roditelja i branilac - tako kaže zakon.

Nakon što se utvrdi identitet, kažu u Tužilaštvu, policijski službenici koji su priveli maloletnika, po pravilu i ustaljenoj praksi, konsultuju se sa nadležnim tužiocem za maloletne izvršioce o daljem toku postupka.

- U konkretnom slučaju, dežurni tužilac za maloltnike nije obavešten niti konsulstovan od strane policijskih službenika - tvrde iz Tužilaštva.

http://www.novosti.rs/vesti/na...a-ko-su-klinci-koji-seju-teror

Ovo je "njuz.net" uzivo... dakle, kakva je ovo drzava? Da li je ovo normalno, ili su mozda ludi svi kojima je ovo nenormalno?

Mislim, sta reci - boli "drzavu i institucije" tuki za stanje u zemlji... a odgovrnosti naravno nigde - tj. niko nije odgovran. Sutra ces jednog ovakvog skota da ubijes u gajbi, pa ce da ti se sudi za ubistvo... jer mu nisi dozvolio da te dovoljno izbode, kako bi to potpalo pod cuvenu "nuznu odbranu".

Zbog ovakvih stvari, krajnje nebirige, prebacivanja odgovornosti i na kraju nedostatka adekvatne kazne, i za pocinioce, i za one koji ne obavljaju svoj posao, vec se prave blesavi -> ova vlast i drzava treba da puknu ali skroz, treba jedan totalni reset. Pa da se od nule pravi nesto bolje... losije tesko da moze. Ali hey, bitno da se otvaraju "poglavlja"...

[ dejanet @ 29.05.2015. 23:09 ] @
^ Ziv primer je onaj Francuz(s), koji je golim rukama udavio onog ludaka, na svadbi, koji je pre toga pobio 6-7 ljudi, a posto je tesko ranio njegovu zenu. Elem, covek je ekspresno optuzen za ubistvo. Cujem da je intervenisala FR ambasada, pa ce verovatno morati da ga puste.

Drzava ne postoji vec godinama i sve ce nas to skupo kostati.

[ vilil1 @ 29.05.2015. 23:39 ] @
Citat:
dejanet

Drzava ne postoji vec godinama i sve ce nas to skupo kostati.

Da, drzava ne postoji i nece postojati dokle god rulja odlucuje ko bi trebao biti pusten a ko ne.

Otto-u 23 smeta sto ce biti podignuta optuznica za ubistvo onoga provalnika, tebi smeta sto je policija optuzila Francuza za ubistvo...Zar tako ne treba da bude u normalnim drzavama? Zar nije posao iskljucivo pravosudja da donosi presude, ma kakve one bile, oslobadjajuce ili osudjujuce?!

Ili treba svako pojedinacno da sebi daje za pravo da osudjuje ili oslobadja, sve po licnom nahodjenju, po simpatijama ili pod uticajem medija, a policija i pravosudje treba da sluze samo za pljuvanje po njima?

Ko si ti, ko je Otto, ko sam ja...da dajemo sebi za pravo da odlucujemo o necemu o cemu, (vezano za detalje raznih slucajeva) nemamo pojma?!

Inace, koliko sam upucen, Francuz je odavno u Francuskoj.
[ dejanet @ 30.05.2015. 00:16 ] @
Citat:
vilil1: Ko si ti, ko je Otto, ko sam ja...da dajemo sebi za pravo da odlucujemo o necemu o cemu, (vezano za detalje raznih slucajeva) nemamo pojma?!

Odlucujes o svom zivotu, jbg.
Drzava treba da sluzi i pruza servise.

Citat:
vilil1: Ili treba svako pojedinacno da sebi daje za pravo da osudjuje ili oslobadja, sve po licnom nahodjenju, po simpatijama ili pod uticajem medija, a policija i pravosudje treba da sluze samo za pljuvanje po njima?


Do te situacije smo na pola koraka.

Citat:
vilil1: Otto-u 23 smeta sto ce biti podignuta optuznica za ubistvo onoga provalnika, tebi smeta sto je policija optuzila Francuza za ubistvo...Zar tako treba da bude u normalnim drzavama? Zar nije posao iskljucivo pravosudja da donosi presude, ma kakve one bile, oslobadjajuce ili osudjujuce?!


Takodje mi smeta sto su onog studenta zavrsne godine, sportistu, osudili na 3 godine jer je imao 2g trave, dok se u svakom drugom parkicu prodaje droga na izvolte, sve sa oglasima na zidovima zgrada. Takodje se okolo setkaju visestruke ubice i kriminalci, 'od ranije poznate policiji'.

Citat:
vilil1: Da, drzava ne postoji i nece postojati dokle god rulja odlucuje ko bi trebao biti pusten a ko ne.


Drzava je ozbiljan i sofisticiran proizvod.
Knez Milos je kao prvu 'drzavnu-instituciju' napravio sumarsku sluzbu.
[ Aleksandar Đokić @ 30.05.2015. 08:31 ] @
Citat:
Ko si ti, ko je Otto, ko sam ja...da dajemo sebi za pravo da odlucujemo o necemu o cemu, (vezano za detalje raznih slucajeva) nemamo pojma?!


Upravo tako, ali to vazi u slucaju da tuzilastvo radi svoj posao kako treba, a ne da donosi presudu po licnom nahodjenju sudije ili "prijateljskoj liniji", nego po zakonu.
[ vladd @ 30.05.2015. 10:47 ] @
U stvari su policija i tuzilastvo zgranuti velikom srecom dvojice becara, da nisu "naleteli na minu", na adekvatnog "drzavnog operativca", koji iz besa posadjuje takve po dnu Dunava sa betonskim cipelama.
Ili ih prosto proda "za delove"..

Pa su birokrate nesrecno zateceni u situaciji.
[ Java Beograd @ 30.05.2015. 14:32 ] @
Nema druge nego uzeti pravdu u svoje ruke. Oko za oko zub za zub. Dok se god ne desi pravna država.

Čitam ovih dana da će onaj nesrećnik sa Banovog Brda koji je ubio razbojnika u svojoj kući ipak biti optužen za ubistvo. Da podsetim, razbojnik je imao preko 25 krivičnih prijava, i niko se nije setio da ga zadrži u pritvoru do neke pravosnažne presude. Makar da tužilac pretpostavi da će posle 25 krivičnih dela razbojnik možda učiniti i 26-to. Jok, tužilac je smatrao da je ovaj pošteni gradžanin. Čoveku koji je ubio razbojnika u svojoj kući, braneći ženu i malo dete je naravno hitno određen pritvor - da ne bi ponovio delo. (!?) Pa i razbojnici moraju nešto da kradu, zar ne ?

Jedino normalno i brzo suđenje u ovoj državi Majmuniji je bilo onim hijenama koji su mučki ubili Brisa Tatona. I to - naravno znamo zašto. Da nije bilo pritisaka, ubice bi bile oslobođene, jer, eto, to su bili samo navijači koji su bodrili svoj klub, a i Cecina frizerka je videla da oni ništa nisu krivi.
[ llux @ 30.05.2015. 14:44 ] @
Normalno da treba da bude optuzen taj sto je ubio provalnika. Zar treba svakome da verujemo na rec? Sudjenje mora da se odrzi, da bi se utvrdile cinjenice, pa tek onda kada se utvrdi da je zaista bilo tako kako je ispricao, mozemo da razmatramo oslobadjanje.

Mogao bih i ja tako da sam recimo psihopata, pozovem poznatog provalnika u svoju kucu, ubijem ga i namestim da je bila samoodbrana. I onda mi javnost veruje i brani me.
[ vilil1 @ 30.05.2015. 16:49 ] @
Citat:
Java Beograd: Nema druge nego uzeti pravdu u svoje ruke. Oko za oko zub za zub. Dok se god ne desi pravna država.

Meni je strasno zanimljiv ovakav nacin razmisljanja. Svi, ali bas svi, koji kritikuju drzavu, njene institucije...bi da uzmu pravdu u svoje ruke i da oni licno odredjuju ko je kriv za nesto a ko nije. U toj prici zakon je nebitan, bitno je ono sto smo mi umislili i mi cemo da oslobadjamo ili zatvaramo.

To je zakon rulje, zakon linca...i meni licno tako nesto ne treba i ne znam ikoga normalnog da to podrzava. Imali smo u poslednjih 20-30 godina rulju na delu. Usmeravanu od strane blagoglagoljvih osoba, potpomognutih raznoraznim bukacima, huskacima...kako po ulicama, tako i po medijima. I svi dobro znamo do cega je to dovelo.

Cuj..."nesrecnik koji je ubio"??? Pa valjda je onaj sto je mrtav veci nesrecnik od svog ubice? "...braneći ženu i malo dete..." Kako ti znas sta se desilo tada? Na osnovu cega tvrdis da je ubica branio zenu i dete? Bio si prisutan? Citao si zapisnike iz istrage? Kako? Ili samo iznosis neke svoje pretpostavke?!

Prosto je neverovatno sta se i dalje desava sa narodom, kako razmislja...

P.S.

Oko za oko, pasta za zube! ;)
[ adzo_ @ 30.05.2015. 20:00 ] @
Posten covek nema sta da trazi u tudjoj kuci nenajavljen
[ Otto23 @ 30.05.2015. 21:07 ] @
@Vilil1
Veruj mi da bi najvishe voleo da zakon u ovoj zemlji funkcionishe.... tj. da funkcionishu institucije koje su zaduzene za njegovo sprovodjenje -> ali to na zalost nije slucaj - kao sto se vidi iz prilozenog. "Zakon" funkcinishe, donekle, samo tamo gde su u pitanju obicni gradjani nad kojima lako moze da se sprovede prisila, bez mnogo truda, koji ne mogu posle da se zale, i nemaju uticaja da bilo sta promene ili zagorcaju nekom drzavnom cinovniku zivot ...

Dok:
1) Ako si bogat i sa vezama, mozes da gazis ljude po gradu, i da za to ne odgovaras (tuzilac dobije amneziju, pa zaboravi sta treba da radi. Vestak donese pred sud gomilu gluposti, koje sud usvoji bez obracanja paznje na kontradiktorne dokaze itd.). Samo nebo je granica.
2) Ako si nepopravljiv krimos oko koga mora mnogo da se radi - onda ih, kao sto se vidi iz prilozenog, mrzi da rade bilo sta - vec prebacuju odgovornost i ignorishu problem. Problem, koji ce sutra da se obija o glavu normalnim gradjanima. Pa onda imamo likove sa desetinama krivicnih prijava - kojima je profesija kriminal, nasilnicko ponasanje, dilovanje... i koje niko ne dira. Tj. drzavu (njene cinovnike) boli tuki da se bave sa time, i sprovode zakone ove zemlje, zasta su i placeni - vec na sve nacine traze rupu, kroz koju bi mogli da se provuku, da ne urade apsolutno nista i prebace odgovornost na nekog treceg. Kao npr. ovde:

Citat:
SKANDAL: Sedmorica razbojnika puštena iz pritvora jer je u sudnici nestalo struje

Sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Nišu pustio je iz pritvora sedmoricu brutalnih pljačkaša da se brane sa slobode jer zbog nestanka struje nisu mogli da budu saslušani u tužilaštvu.


Goran Ljubenović (53), njegov sin Marko (21) i komšija iz Žitkovca Nikola Đorđević (19), kao i Slavko Mitrović (21) iz Prćilovice i Slobodan Dikić (25) iz Moravca i još dvoje osumnjičenih čija imena nisu saopštena, koji su mučili i opljačkali Živka (78) i Milicu (78) Milovanović iz Krušja, išetali su na slobodu iz grade suda.

Zbog nestanka struje prekjuče ih je pustio sudija Aleksandar Teodosić. Sudija je svoj postupak obrazložio time da su osumnjičeni izašli da se brane sa slobode jer ih tužilac nije saslušao. Zato nije imao kompletnu dokumentaciju da bi odlučivao o pritvoru grupe koja je supružnike napala 8. januara.

Portparol tužilaštva Višeg tužilaštva Vladimir Pavlović ističe da oni nisu napravili propust.

- Struja je nestala u petak pre podne, kada je trebalo da osumnjičeni budu saslušani. Ali njih je već ispitala policija i nije bilo potrebe da se ponovi saslušanje. Tužilac je i na mašini otkucao predlog za određivanje pritvora i dostavio ga sudu. Znači, tužilaštvo je tražilo da se pošalju u pritvor - podvlači Pavlović.

Ni u Višem sudu u Nišu ne prihvataju odgovornost. Pravdaju se da im tužilaštvo nije dostavilo kompletnu dokumentaciju, pa sudija nije imao na osnovu čega da ih zadrži u pritvoru.

- Sudija odlučuje o pritvoru kada se osumnjičeni saslušaju u tužilaštvu. Budući da sedmorka nije bila saslušana, sudija nije imao materijal da bi procenio težinu počinjenog krivičnog dela. Svako dalje zadržavanje osumnjičenih bi bilo protivustavno i protivzakonito - navodi portparol suda Tamara Cvetanović Savić.
Osumnjičenima je policijsko zadržavanje određeno 15. januara.

- Nejasno je zašto je tužilaštvo čekalo 40 sati da bi ih saslušalo. Struja je nestala 17. januara u 11 sati, ali je došla u 16.30 časova. Dakle, bilo je vremena da daju odbranu na brzinu - dodaje naš sagovornik iz suda.

Načelnik niške policije Srđan Grekulović, u šoku zbog odluke pravosuđa, kaže da je o puštanju razbojnika obavestio šefove u MUP-u.

- Ne mogu da verujem da se zbog nestanka struje takvi razbojnici puštaju na slobodu. Da li to znači da ni policija ne bi trebalo da hapsi ako nema struje? Ne bih da komentarišem odluku suda i da to izgleda kao pritisak. Ova odluka je u najmanju ruku čudna - podvlači Grekulović.


Živimo u strahu
- U strahu smo od osvete od kada su ti razbojnici pušteni na slobodu. Uplašeni smo, jer ne znamo šta nam donosi noć - pod stresom je Milica Milovanović, koju su sa mužem Živkom razbojnici mučili da bi im oteli 1.120 evra i 18.000 dinara.


http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...er-je-u-sudnici-nestalo-struje

I niko nije kriv!!! Niko nije odgovoran, sto su kriminalci ponovo na ulici?!
Niko posle ovoga nije dobio ni premestaj, ni suspenziju, a kamoli otkaz!

E vidis, posto zakon ne funkcionishe, jer drzavu i njene "institucije" boli tuki -> onda dolazimo do toga, da samo drustvo pocinje da sprovodi svoju >instant verziju< "zakona". Jer je na kraju i to bolje, nego da se zivi u bezzakonju u truloj i korumpiranoj drzavi.

P.S. Dodatno, pola zakona je napisano tako da bukvalno stiti kriminalce - jedan od njih je ceo onaj deo koji se tice nuzne odbrane u svojoj kuci.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 30.05.2015. u 22:39 GMT+1]
[ Sceka @ 30.05.2015. 21:32 ] @
Zakon funkcionise ali ne dovoljno dobro da bi svi bili zadovoljni. Zakon nije pisan da nekoga stiti ako se bavi kriminalnim radnjama. Tvoja saznanja su samo tvoja tumacenja.

To sto iznosis kao primere nije pravilo. "Ako si bogat i sa vezama" - sta ti to znaci? Koliko bogat i sa kakvim vezama?

To sto iznosis kao primer za okorele kriminalce takodje nije pravilo.

Citat:
E vidis, posto zakon ne funkcinishe, jer drzavu i njene "institucije" boli tuki -> onda dolazimo do toga, da samo drustvo pocinje da sprovodi svoju >instant verziju< zakona. Jer je na kraju i to bolje, nego da se zivi u bezakonju u truloj i korumpiranoj drzavi.

P.S. Dodatno, pola zakona je napisano tako da bukvalno stiti kriminalce - jedan od njih je ceo onaj deo koji se tice nuzne odbrane u svojoj kuci.

Ne dolazimo do toga jer ono sto ti vidis nije pravilo ponasanja Zakona, Policije, Tuzilastva a ni Sudova. Sve sto si izneo je pojedinacni slucaj koji je los i grozan i neprijatan i neprimeren modernom drustvu i sve najgore - ali nije pravilo.

A logika kojom se vodis nije nista bolja od onoga cemu se suprostavljas. Po cemu ti imas dobar kriterijum da karakterises nesto ili nekoga za sankcionisanje? Koji su tvoji kredibiliteti za to? Ili samo pises da bi olaksao dusu ili bes ili nemoc ili zelju ili neko nadanje ili neku srdzbu ili...?!

Sta ti to znaci "svoju instant verziju"? Ti bi, pretpostavljam da sudis i kaznjavas po kratkom postupku. Ok, a kakve kazne bi ti odredio i kako bi se to primenjivalo? Ono - odlucis da je neko nesto lose uradio i sta sad? Kako bi ti to resio svojom instant verzijom? Molim za odgovor na ovo. Hvala.


Pozdrav!
[ Otto23 @ 30.05.2015. 21:37 ] @
Ma nista ne zanci... sve je OK, zar ne...
Srbija pravna drzava.

Ja da ti dodatno nacrtam, niti zelim niti imam vremena.
Raspitaj se malo koje su tarife u pravosudju... ako ti nije jasno to oko bogatstva i veza.

Istrazni sudija u penziji, koji je bio veliko mudo u to vreme (kraj i posle Titovog, pre Slobe) - mi je rekao da je tada bilo na 100 slucajeva 3 "intervencije". A da sada, u razgovoru sa kolegama/poznanicima, kazu da na 100 ima 50 "intervencija"...

A sad, ti nemoj da mi verujes... jer sve je OK, tj. Srbija je pravna drzava. A ovo su samo "slucajnosti"...

P.S. Da ne govorimo o javasluku (razna "zastarevanja", ovo sa strujom i sl.). Tj. koliko njih je smenjeno zbog nerada i propusta u sluzbi? Niko... valjda sama ta cinjenica govori o tome koliko dravu boli tuki za regulisanje tog problema.
[ starka @ 30.05.2015. 21:50 ] @
Da, sve su slučajnosti, počev od ratova devedesetih.
Ako se ikad vratim satiri,, ovo je odlična tema za bajku.
Slučajno se raspala jedna država, neko malo zagrebao noktom i eto,
desilo se.
Onda su slučajno ljudi išli u rat, ginuli.
Slučajno se desilo i bombardovanje, pa se slučajno raspala i ona država
koja je ostala od one velike države.
A to što se u Srbiji dešavaju slučajnosti pravno-kriminalnog tipa, ma,
to je još i hepi end naspram ostalih slučajnosti.
I danas je sasvim slučajno neophodno da osobe na funkcijama krase
isključivo sledeće tri osobine:
1. Nametljivost prouzrokovana činjenicom da osoba mora da se nameće, jer
nema ni h od harizme.
2. Upornost prouzrokovana činjenicom da osoba nije mnogo pametna, pa
mora da urla i da se gura kroz masu kako bi je ljudi primetili.
3. Sakupljanje pooltrona oko sebe, jer osoba ne može da prihvati kritiku.
U, odoh ja u esej, ali ionako ne čitam poruke kad ih ima previše, tako
da me nećete često trpeti, :D
[ Sceka @ 30.05.2015. 21:58 ] @
@Otto23 - ma ne pitam te niti me zanimaju tvoja saznanja kako i sta se radi, koliko se intervenise i slicno (nisi ti jedini koji ima nekog kontakta sa ljudima od Zakona...).


Pitam kako bi ti to po kratkom postupku - to je bitno. Molim odgovor.


Pozdrav!
[ Otto23 @ 30.05.2015. 22:09 ] @
Citat:
Pitam kako bi ti to po kratkom postupku - to je bitno. Molim odgovor.


Ja najradije ne bi "to po kratkom postupku" uopste. Najradije bih da recimo predmeti ne zastarevaju, da se krimosi nalaze iza resetaka -> a ne da se pustaju, zbog nestanka struje ili nemogucnosti da se utvrdi identitet?!

Ali kao sto se vidi iz prilozenog, posto drzavu boli tuki, sve je veca sansa da cu doci u dodir sa nekim likom koji je "od ranije poznat policiji" - i da cu morati da reagujem... ili da ce npr. moja deca sjebati svoj zivot zato sto ce morati da reaguju, jer drzavu boli tuki da uspostavi red...

Evo, ovde u kraju, otvorio se kafic... poceo dobro da radi. Dosao drugi privatnik, i bukvalno 50 metara dalje otvorio drugi kafic. Ovaj prvi, posto mu je ovaj drugi konkurencija... platio lokalne giliptere da odu kod njega u kafic, naprave zesci ceh, i onda izazovu tucu i polupaju inventar (ne bi li ga u tom procesu bankrotirao ili naterao da ode). Policija uredno obavestena, zna ko su ti likovi... ali evo 3 godine kasnije, niko od njih nije osudjen, i slobodno se setaju... radeci ono sto su radili i tada...

I sta sad taj drugi da radi... da bankrotira, emigrira, ili da i on krene da se ponasa po obrascu prvog lika... odnosno po kratkom postupku - posto, drzavu boli tuki da uspostavi red i zakon.
[ Sceka @ 30.05.2015. 22:17 ] @
Citat:
onda dolazimo do toga, da samo drustvo pocinje da sprovodi svoju >instant verziju< zakona. Jer je na kraju i to bolje, nego da se zivi u bezakonju u truloj i korumpiranoj drzavi.

Pa ovo si ti napisao! Opet izbegavas odgovor na pitanje kako bi ti to sprovodio svoju instant verziju navodeci neke tvoje misli i razmisljanja.

Pitanje - kako si ti zamislio ovo citirano. Samo na to bih zeleo odgovor. Hvala.


Pozdrav!
[ 2012 @ 30.05.2015. 22:28 ] @
Citat:
Otto23:

Evo, ovde u kraju, otvorio se kafic... poceo dobro da radi. Dosao drugi privatnik, i bukvalno 50 metara dalje otvorio drugi kafic. Ovaj prvi, posto mu je ovaj drugi konkurencija... platio lokalne giliptere da odu kod njega u kafic, naprave zesci ceh, i onda izazovu tucu i polupaju inventar (ne bi li ga u tom procesu bankrotirao ili naterao da ode). Policija uredno obavestena, zna ko su ti likovi... ali evo 3 godine kasnije, niko od njih nije osudjen, i slobodno se setaju... radeci ono sto su radili i tada...

I sta sad taj drugi da radi... da bankrotira, emigrira, ili da i on krene da se ponasa po obrascu prvog lika... odnosno po kratkom postupku - posto, drzavu boli tuki da uspostavi red i zakon.


Zbog svoje zaslepljenosti ili glupoce ne mozes videti gde lezi sustina problema. Nije ni cudo sto predlazes nekakva bezvezna resenja. Kada uspes da resisi prvi deo problema, drugi deo resice se sam od sebe.

Procitaj jos jednom deo koji sam ti citirao, a onda mi raci sta mislis gde je osnova problema.
[ Otto23 @ 30.05.2015. 22:32 ] @
@Sceka
Ako ti ne znas, kako drustvo sprovdi instant verziju zakona, onda sta da ti pricam... ali evo:

Recimo da bi napisao pismo, mozda cak i pesmu, u kojoj bi doticnu osobu najlepse zamolio da prestane to da radi, jer nije po zakonu... a i nije lepo, jer drugima nanosi duhovnu i materijalnu bol. Kao i da mu to sto zivi u truloj i korumpiranoj drzavi, ne daje pravo da se tako ponasa. Savetovao bih ga da proba da nadje dobrotu u sebi, i okrene se lepim stvarima... pomogne bliznjem svome.

Cenim da bi to postiglo odgovarajuci efekat.

...
Za slucaj da mi neko provali naoruzan u gajbu, pa posluzio bih ga ratlukom i kafom - zamolio ga da mi npr. ne povredi dete i nesiluje zenu... ako bas ne mora. I sa osmehom na licu bih mu dao sve sto sam godinama stekao.
Ali znam da to ne moze da se dogodi, jer ova drzava takve ne pusta na slobodu... cak ni kad nestane struja.
[ Otto23 @ 30.05.2015. 22:35 ] @
@2012
Covece, ti si suvishe... da bi se bavio sa tobom... nemamo mi o cemu da pricamo.
Idi bre da prodajes neke kvote, ili da nesto muljas za NATO...
[ Sceka @ 30.05.2015. 22:44 ] @
Citat:
Ako ti ne znas, kako drustvo sprovdi instant verziju zakona, onda sta da ti pricam...

Znam, ali nisam to pitao. Lepo sto posedujes dozu humora, to je za svaku pohvalu ali budi frajer pa kazi kako bi ti to na nacin kako drustvo sprovodi instant verziju.

Kad si vec frajer da napises konstataciju da treba da se sprovodi instant verzija red je da kazes i kako bi ti to.

Ili nemas bas mooda za to? Nego samo opisujes kako bi po tvom misljenju neko drugi to trebalo da radi?!


Pozdrav!
[ Otto23 @ 30.05.2015. 22:46 ] @
Pa kazem... pesma ili pismo... najljubaznije, kao jedna zadravorazumska osoba drugoj. Ipak, svi smo stanovnici ove planete, i ljubav i saosecajnost mora da tece medju nama.
[ 2012 @ 30.05.2015. 22:50 ] @
@Otto23

Prvo se dobro ukenj*as raznim glupim teorijama i promasenim tezama pokusavajuci da izneses ili artikuliras neke svoje frustracije, ne mozes / ne znas da realno sagledas gde je srz problema, a ne znas ni da ponudis pametno resenje. Koje god pitanje da dobijes, a da nije u kontekstu tvoje mantre kod tebe izaziva zbunjenost i pocinjes davati nekakve smesne i promasene odgovore.

Da li ja prodajem tipove ili "muljam" sa NATO nema nikakav znacaj za ovu pricu ako je to sto ja radimm u saglasnoscu sa zakonom (u ovoj diskusiji ti insistiras na postovanje zakona), ako nije po zakonu treba da navedes koji je zakon prekrsen i da kao savesan gradjanin prijavis nadleznim organima.
Ako znas za krsenje zakona, a to ne prijavis nadleznim organima onda nisi savesan gradjanin i ne vidim zasto se "hvatas ove teme", ako je sve sto radim po zakonu, a ti siris pricu kako ja radim nesto protivzakonito, onda cinis krivicno delo klevete i dolaz u grupu onih koji krse zakon, tako da nisi savesan gradjanin vec kriminalac.
Ajde sada lepo utvrdi ko si, sta si i na cemu si. Cisto da znamo koja je tvoja pozicja u diskusiji.
Kada budes resio ovaj problem, mozes pokusati da odgovoris na pitanje koje sam ti postavio.
[ Otto23 @ 30.05.2015. 22:55 ] @
@2012
Jeste Knislave... provalio si me... svaka ti cast.
[ 2012 @ 30.05.2015. 23:01 ] @
Citat:
Otto23: @2012
Jeste Knislave... provalio si me... svaka ti cast.


Niti sam te ja provalio, niti mi je to bio cilj. Tako da ne znam o cemu to govoris. Ja sam ti samo postavio pitanje, koliko vidim i Scekic ti postavio neka pitanja, niko nikoga ne provaljuje, vec ocekujem da das odgovor na pitanje koje sam ti postavio. Kako nemas odgovor ili si zbunjen pitanjima, sad na krajnje sarlatanski nacin pokusavas da glumis nekakvu naivnost, duhovitost ili neste trece i da se izvuces iz diskusije u koju si pun sebe uleteo ocekujuci podrsku tvojih istomisljenika koje ja nazivam "glupi pljuvaci svega, a najvise necega sto ne mogu razumeti".

Ajde saberi se, pa da nastavimo diskusiju. Tema je zanimljiva, moze se tu mnogo toga napisati.
[ Otto23 @ 30.05.2015. 23:07 ] @
Citat:
"glupi pljuvaci svega, a najvise necega sto ne mogu razumeti"

Bravo Konislave, odlicnu definiciju si dao. Moram negde da je zapisem. Ja ti se divim.
Izvini, ali nacekaces se za odgovor... nismo svi tvog kapaciteta i pronicljivosti.
[ 2012 @ 30.05.2015. 23:32 ] @
Da zapises i da zapamtis, a sad nam reci sti si utrcao da pljujes nesto sto ne razumes, a posebno da iznosis glupe primere i da donosis jos gluplje zakljucke?

Neces ti dati odgovor jos sto godina kad bi cekali, ne zato sto to ne zelis vec zato sto ga nemas.

Dacu ti ja odgovor, a ti posle citaj i razmisljaj.

U normalnom svetu je uredjeno otvaranje lokala, opstina vodi red o broju lokala, vrsti lokala i lokaciji lokala. Kada neko resi da otvori lokal ide u opstinu da vidi gde ima mesta za otvaranje lokala i dobije od opstine informaciju sta moze da otvori i sta je u planu da se otvori u uzoj ili siroj blizini od lokala. Ako neko namerava da otvori ugostiteljski lokal opstina mu odobri ili ne odobri na toj lokaciji, ako opstina smatra da je u toj ulici dovoljan broj lokala ne moze dobiti dozvolu, ma ko bio. Broj lokala, vrsta lokala i sve u vezi bilo koje vrte delatnosti uredjuje se urbanistickim planom. U vecini slucajeva moras pronaci vec postojeci lokal od cijeg vlasnika ces kupiti "biznis" ili opstinsku dozvolu da u toj prostoriji bude ta vrsta biznisa.

Sad to prevededi na tvoj glupi primer.

Neko je dosao i otvorio lokal, njemu je krenuo posao i sada neko "pametan" planira da na 50m od njega otvori lokal. E vidis tamo negde u svetu na koji ti pljujes takvo nesto nije moguce ili moze biti moguce ali u tom slucaju vlasnik koji je prvi otvorio znao je da ce tu biti otvoren lokal i to saznanje je imao pre otvaranja svog lokala, tako da nema zasto da se buni. Nema sanse da otvoris lokal ili bilo kakvu vrstu delatnosti, a da ne znas sta je u tom delu dozvoljeno ili sta ce biti dozvoljeno. Ako je u jednoj ulici planirano deset ugostiteljskih lokala, onda svi znaju da ce tu biti deset ugostiteljskih lokala, ali deset ne 15 ili 18, vec 10. Ako otvoris auto servis, znas da je tu dozvoljeno otvaranje servisa i znas da niko drugi ne mozze otvoriti servis u tom kraju, tacka. Tako sam planiras investiciju, ulazes, placas porez i drzava te stiti. Tako je u drzavama na koje ti pljujes u svojim diskusijama.

Da ti pojsanim jer sad sigurno gledas bledo sta sam ti pokusao objasniti. Da drzava nije dozvolila otvaranje drugog lokala, prvi vlasnik ne bi imao potrebe da se sam obracunava sa vlasnikom drugog lokala. Da si ti normalan ne bi napao vlasnika prvog lokala, vec bi napao drzavu sto ne vodi red o otvaranju lokala, a tek kasnije bi postavio pitanje zasto se ne sankcionisu huligani. Mada imaces jedan problem. Drzave koje vod red o otvaranju lokala, uglavnom sankcionisu huligane ili kriminalce.
[ Otto23 @ 31.05.2015. 03:54 ] @
Oba vlasnika su dobili i platili po zakonu dozvole (niko nista nije otvarao na crno, niti postoji monopol na broj lokala u tom kraju, ako su zadovoljeni uslovi za otvaranje propisani zakonom). Oba vlasnika su ulozili pare. Samo je drzava ta koja nije u stanju da sprovede svoje zakone u delo i zastiti jednog od poslodavaca -> ali je zato sposobna da uzima porez od istog. Dakle, nije sposobna da silom zakona nametne postovanje odredjenih pravila ponasanja/poslovanja, ako ih vec neko krsi - kako ne bi vladalo bezvlasce. A upravo vlada bezvlasce, i vladace jos vece jer se ni ovi sada prestupnici ne kaznjavaju adekvatno.

I btw. to se u normalnim zemljama zove konkurencija -> jedan od glavnih postulata/motor kapitalizma, jer tera firme da popravlju kvalitet prozvoda, inoviraju i usavrshavaju proces proizvodnje/pruzanja usluga.
[ 2012 @ 31.05.2015. 07:06 ] @
Citat:
I btw. to se u normalnim zemljama zove konkurencija -> jedan od glavnih postulata/motor kapitalizma, jer tera firme da popravlju kvalitet prozvoda, inoviraju i usavrshavaju proces proizvodnje/pruzanja usluga.


U kojim normalnim zemljama to zovu konkurencija? Zasto takve pojave nema u zemlji u kojoj zivis, ako je nema kao sto tvrdis?
Imas li predstavu na kom nivou drustvenog razvoja/uredjenje se nalazi Srbija, Makedonija i BiH (fakticki, ne deklarativno)? Da li su izbori u zemlji u kojoj zivis bili regularni?

Mogu ti i ja odgovoriti na sva ova pitanja, ali mislim da je bolje da prvo ti odgovoris, cisto da bi razvili konstruktivnu diskusiju.

Ali zamolio bih te da prvo definisemo koje su to normalne zemlje.
[ Aleksandar Đokić @ 31.05.2015. 11:25 ] @
Idemo dalje,

juce:

Citat:
Malolenti Nišlija N. S. (17) uhapšen je zbog pokušaja ubistva na Nišavskom keju jer je noćas nožem izbo trojicu mladića u amfiteatru pored Nišave.

http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...nom-u-prolazu-on-ih-izbo-nozem


danas:

Citat:
Dva maloletnika rano jutros izbodena su u obračunu u autobusu na liniji broj 7.

http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...i-izbodeni-u-gradskom-autobusu


Say no more, kazu amerikanci.
[ Otto23 @ 31.05.2015. 16:51 ] @
@Za ljude koji citaju polu-istine i gluposti doticnog, cisto radi korektnosti

Placanje mesta/quota za odredjene, specificne delatnosti/slucajeve, postoji i u USA, i u Srbiji i u ostalim zemljama... ali to je specijalni slucaj, a ne pravilo. U NY se npr. prodaju tokeni za taksi udruzenja, posto je grad propisao maksimalan broj taksista. U Srbiji se prodaju dozvole kojih ima konacno, za koje postoji vreme trajanja, i kod kojih se tacno zna lokacija za postavljanje kioska, objekta/kafca na Adi i sl. Oba ta slucaja su izuzetak od pravila, a ne pravilo, i u oba ta slucaja se tacno zna lokacija, vreme trajanja i kolicina dozvoljenih objekata/dozvola -> koje se onda javno licitiraju <- kljucna stvar, kako bi konkurencija postojala i kako bi svako imao sansu.

Tako da su svi upoznati debelo u napred sa uslovima ulaska u takav posao, tj. znaju koliko objekta, dozvola je odobreno, gde i ko ih je dobio, po kojoj ceni ih je platio i sl. -> nema naknadnog muvanja od strane drzave, niti samim tim price da je neko ulozio pare, a nije znao da ce opstina dodatno da dozvoli nekom trecem da se postavi pored.

U svim ostalim slucajevima, dakle to je uobicajena praksa (dok su kvote izuzetak), nema kvote i licitacije, vec svi mogu slobodno da investiraju i bave se delatnoscu za koju misle da moze da prodje u odredjenom kraju. Npr. pekare, apoteke, kafici, hoteli, frizerski saloni, menjacnice, krojaci, prodavnice, butici, brza hrana itd. itd. ... mogu da se otvaraju slobodno, bez kvote, ako su zadovoljeni uslovi propisani zakonom za njihovo otvaranje. Dakle, ne postoji unapred definisan broj, vec svako ako zeli i ima interesa moze slobodno da posluje - sto je i osnova konkurencije i kapitalizma.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 31.05.2015. u 18:30 GMT+1]
[ 2012 @ 31.05.2015. 18:19 ] @
Cisto radi korektnosti, da ti kazem da ili nemas pojma kako to o cemu pises izgleda u praksi ili pise zloanamerno da bi ljude obmanjivao.

Da li cu termin "da kupi biznis" na primer frizernica ili kozemticki studio mora/treba da kupi biznis da bi radio/la. Zasto bi neko kupovao biznis od nekoga ako jednostavno moze svako da otvori sta mu je volja i da radi?

Ta prica o konkurenciji kao osnovi kapitalizma nije nista drugo vec fraza iz udzbenika i to iz uzbenika kojeg je napisao neko ko takodje pojma nema kako stvari izgledaju u praksi.

Ima masa delatnosti koje mozes raditi bez otvaranja lokala. Mi ovde govorimo za otvaranje ugostiteljskog lokala.

Dalje, radi korektnosti treba da navedes na koje normalne zemlje mislis.
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2015. 18:36 ] @
Citat:
Otto23
vec svi mogu slobodno da investiraju i bave se delatnoscu za koju misle da moze da prodje u odredjenom kraju. Npr. pekare, apoteke, kafici, hoteli, frizerski saloni, menjacnice, krojaci, prodavnice, butici, brza hrana itd. itd. ... mogu da se otvaraju slobodno


Za DE, NL i UK mogu da potvrdim da to nije tako. Za delatnosti za koje ti treba specifican poslovni prostor (tipa pekara) ne mozes "slobodno" otvoriti svoj lokal osim ako nisi u stanju da nadjes odgovarajuci poslovni prostor koji prvo zadovoljava neophodne tehnicke/higijenske/... norme a onda i da je zgrada/ulica u saglasnosti da se tu otvori takav biznis.

A to nije ni iz daleka tako jednostavna stvar osim ako se ne radi o zonama grada gde su objekti pretezno komercijalnog tipa i gde poslovnog prostora za nameru koja ti treba generalno uvek ima.

U nekoj stambenoj zgradi i ulici gde toga nema moze da se zaboravi na tako nesto prakticno posto je dovoljna opozicija jednog komsije u zgradi da cela stvar zaglavi, a to je samo pocetak - o misljenjima opstine i sl. da ne pricamo. Ako ne mozes da nadjes vec postojeci objekat koji moze da se upotrebi, zavisis od volje zgrade/ulice/opstine - daleko od "slobodnog".

Znam licno za slucajeve gde je, recimo, relativno mala eksterna modifikacija kuce bila blokirana nekoliko godina zato sto je babi u susednoj kuci smetalo to sto ce da joj umanji pogled. Promena stambenog u komercijalni objekat bi bila jos zanimljivija. Moze da prodje negde, ali ne mora - sve u svemu, stvar dozvole drugih a ne necije slobodne volje.

--

U svakom slucaju, bez obzira na "slobodu" otvaranja nekog objekta, ideja da rulja preuzme "zakon" u svoje ruke je apsolutno identicna anarhiji i bezakonju.

Svako ko tako nesto zagovara pravi, za sebe komotnu, pretpostavku da "zakon rulje" automatski znaci samo pravila koja njemu imaju smisla. A to je, naravno, besmisleno. Zakon rulje, takodje, znaci i "zakon" svake bitange i barabe koja je dovoljno jaka da svoj "zakon" sprovodi.

A milion puta vidjena praksa pokazuje da kada dodje do anarhije, vrlo brzo se formira hijerarhija sile gde zagospodare lokalni banditi (poznatiji kao "warlordovi", "kingpin-ovi", "mafijasi" i sl.). Ironicno, upravo su hulje i protuve najspremniji na "udruzivanje" radi batinanja drugih u nedostatku drzave.

Tipican primer vakuuma gde je drzava nemocna su mafije po zabitima Italije gde korupcija i nemoc drzave stvaraju tlo za "alternativne" "zastitnike". Sumnjam da bilo kome ko nije mafijas ima smisla sistem gde lokalni kriminalci sprovode nekakvu "zastitu" ljudi i imovine za "malu nadoknadu" i pretnju pucanja u koleno ili u potiljak. A to je upravo ocekivani epilog nemoci drzave da sprovodi red i zakon na svojoj teritoriji.
[ Homer J. Simpson @ 31.05.2015. 19:10 ] @
Pazi , ima mafija i dobre strane - ako platis koliko traze , dobijes 'zastitu' , nema da te neki pilicar opljacka i sl.
Dok drzavi isto platis ali zastite ili nema ili je delimicna/neefikasna
[ vladd @ 31.05.2015. 19:18 ] @
I nije bas jednostavno, na zapadu(i u nekim drustvima koja ozbiljno pretenduju da se organizuju i imoguce svima da nesto rade), otvoriti lokal sa delatnoscu koja vec postoji u blizini. Ako je planom predvidjeno da negde u nekoj (novoorganizovanoj) zajednici postoji vise lokala, oni se otvaraju u priblizno isto vreme, a ne kada prvi privuce musterije u taj deo naselja, radi na razvijanju imidza...

Zato postoje planovi lokalnih uprava i ogranicenja.

I ne moze se porediti korumpirana upravakoja dozvoljava istu delatnost, jer je novopeceni privrednikimao rodjaka ili "munuo kintu", kome treba..
A nakon tih skrivenih i prakticno kriminalnih aktivnosti, doticni je "po zakonu" dobio dokumenta...i platio redovne takse..

Taj nivo lazne, formalne i prividne "zakonitosti" je toliko odvratan, i toliko je nagrizao ovo drustvo, da je potpuno beslovesno spominjati ga kao primer "zakonitog" poslovanja, odnosno pro forme zakonskog, a realno cistog kriminala, nepotizma i korupcije
[ Otto23 @ 31.05.2015. 19:22 ] @
Citat:
Za DE, NL i UK mogu da potvrdim da to nije tako. Za delatnosti za koje ti treba specifican poslovni prostor (tipa pekara) ne mozes "slobodno" otvoriti svoj lokal osim ako nisi u stanju da nadjes odgovarajuci poslovni prostor koji prvo zadovoljava neophodne tehnicke/higijenske/... norme a onda i da je zgrada/ulica u saglasnosti da se tu otvori takav biznis.


Pa ja nigde nisam rekao da zakonske norme ne moraju da budu zadovoljene, kakve god da su:
Citat:
Npr. pekare, apoteke, kafici, hoteli, frizerski saloni, menjacnice, krojaci, prodavnice, butici, brza hrana itd. itd. ... mogu da se otvaraju slobodno, bez kvote, ako su zadovoljeni uslovi propisani zakonom za njihovo otvaranje.


Logicno je da za razlicite delatnosti postoje i razlicite zakonske norme. Ako su one ispunjene (ma koliko moguce/nemoguce bile), niko ih ne sprecava u tome da se bave tim biznisom - sigurno ne zbog toga sto postoji restoran ili kafic na drugom kraju ulice - jer je upravo konkurencija dozvoljena i pozeljna.

Kako bi to bilo dobro da se ushemish sa lokalnom vlascu, pa da mozes da budes npr. samo ti automehanicar u tom mestu/kraju grada, ili jedini stomatolog/frizer/krojac u nekom mestu ili opstini... da samo ti prodajes picu ili imas kafic u glavnoj ulici. Covek prica gluposti, uzima specijalni slucaj i definise ga kao pravilo - pritom preskacuci bitne odrednice u tim slucajevima: vremensko trajanje dozvole i javna licitacija -> iz cega sledi da se tacno zna kad ko i pod kojim uslovima moze da posluje, da postoji konkurencija oko dobijanja dozvole, a ako toga nema, znaci da je neophodan kriterijum samo zakonska regulativa a ne broj ili blizina drugih objekta istog tipa (tj. novi objekat ne bi mogao da bude otvoren ako je postojao vec definisan broj na nivou grada za taj reon ili ako zakonski uslovi nisu bili ispunjeni). Tako da cela njegova prica - zaj*bala ga drzava, ne stoji. Drzava je zaj*bala lika kome su siledzije polupale inventar - zato sto nije u stanju da sprovodi svoje zakone. Ili ti, boli je tuki...

....
Citat:
ideja da rulja preuzme "zakon" u svoje ruke je apsolutno identicna anarhiji i bezakonju.

Zakoni su nastali tako sto je vecina formirala opste prihvacene norme ponasanja... tj. sta moze, a sta ne moze da prodje u nekoj zajednici/drustvu. Posto drzava ne primenjuje svoje zakone, jer su joj sluzbenici korumpirani i nezainteresovani za svoj posao, a samu drzavu (politicki vrh) boli tuki da to regulishe (jer i njima to odgovara - recimo neefikasno pravosudje, muvanje, korupcija itd.). Onda ce vecina poceti ponovo da uspostavlja norme... sama od sebe - posto drzava ne postoji u meri u kojoj bi trebala da postoji.

Ne kazem da je to dobro - naprotiv, dobro bi bilo da drzava radi svoj posao, otpusti i zameni one koji ne rade... sprovodi zakon itd. Ali to je logicna reakcija na ponasanje trulog sistema - i korak nazad u razvoju celog sistema, dok se ponovo ne uspostavi sistem koji funkcionishe i odgovara normama tog drustva.

Mislim, Ivane, oni puste kriminalce koji su upali u kucu naoruzani i maltretrali/tukli/pretili ukucanima, i na kraju ih opljackali-> posle 40 sati, zato sto nije bilo struje par sati, u momentu kad je trebao da se napravi neki zapisnik!?!?!
Da li to tebi lici na pravnu drzavu? Kakvu to poruku salje drustvu? Kakav sistem vrednosti ce to drustvo da predstavi novim generacijama, kad se najveci krimosi i kurave, puvaju u kraju kako su zajebali sistem? Mozda su svi koji postuju zakon budale - a ovi su "pametni i sposobni"? Mislim...

Citat:

- Sudija odlučuje o pritvoru kada se osumnjičeni saslušaju u tužilaštvu. Budući da sedmorka nije bila saslušana, sudija nije imao materijal da bi procenio težinu počinjenog krivičnog dela. Svako dalje zadržavanje osumnjičenih bi bilo protivustavno i protivzakonito - navodi portparol suda Tamara Cvetanović Savić.
Osumnjičenima je policijsko zadržavanje određeno 15. januara.

- Nejasno je zašto je tužilaštvo čekalo 40 sati da bi ih saslušalo. Struja je nestala 17. januara u 11 sati, ali je došla u 16.30 časova. Dakle, bilo je vremena da daju odbranu na brzinu - dodaje naš sagovornik iz suda.

Načelnik niške policije Srđan Grekulović, u šoku zbog odluke pravosuđa, kaže da je o puštanju razbojnika obavestio šefove u MUP-u.

- Ne mogu da verujem da se zbog nestanka struje takvi razbojnici puštaju na slobodu. Da li to znači da ni policija ne bi trebalo da hapsi ako nema struje? Ne bih da komentarišem odluku suda i da to izgleda kao pritisak. Ova odluka je u najmanju ruku čudna - podvlači Grekulović.[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 31.05.2015. u 20:39 GMT+1]
[ 2012 @ 31.05.2015. 19:37 ] @
Citat:
Kako bi to bilo dobro da se ushemish sa lokalnom vlascu, pa da mozes da budes npr. samo ti automehanicar u tom mestu/kraju grada, ili jedini stomatolog/frizer/krojac u nekom mestu ili opstini... da samo ti prodajes picu ili imas kafic uglavnoj ulici. Covek prica gluposti, uzima specijalni slucaj i definise ga kao pravilo - pritom preskacuci bitne odrednice u tim slucajevima: vremensko trajanje dozvole i javna licitacija -> iz cega sledi da se tacno zna kad ko i pod kojim uslovima moze da posluje, da postoji konkurencija oko dobijanja dozvole, a ako toga nema, znaci da je neophodan kriterijum samo zakonska regulativa a ne broj ili blizina drugih objekta istog tipa. Tako da cela njegova prica - zaj*bala ga drzava, ne stoji. Drzava je zaj*bala lika kome su siledzije polupale inventar - zato sto nije u stanju da sprovodi svoje zakone. Ili ti, boli je tuki...


Upravo je tako.
U praksi je bas tako kako ti ne mozes da zamislis ili ne mozes da prihvatis.

Citat:
U svim ostalim slucajevima, dakle to je uobicajena praksa (dok su kvote izuzetak), nema kvote i licitacije, vec svi mogu slobodno da investiraju i bave se delatnoscu za koju misle da moze da prodje u odredjenom kraju. Npr. pekare, apoteke, kafici, hoteli, frizerski saloni, menjacnice, krojaci, prodavnice, butici, brza hrana itd. itd. ... mogu da se otvaraju slobodno, bez kvote, ako su zadovoljeni uslovi propisani zakonom za njihovo otvaranje. Dakle, ne postoji unapred definisan broj, vec svako ako zeli i ima interesa moze slobodno da posluje - sto je i osnova konkurencije i kapitalizma.


Ovo sto si napisao nema veze sa zivotom. Nije tako! Ti ocigledno nikad nisi bio u tim normalnim drzavama na koje se sada pozivas, a koje u vecini komentara pljujes i smatras leglom zla. nisi bio, nisi vide, ne znas, nesto si nacuo, nesto si izmislio i sad pokusavas da dokazes da si u prau.

U praksi je upravo kako sam ja vec napisao, a kasnije dimkovic potvrdio. Moze se dogoditi da na jednom mestu ili delu grada neko otvori lokal i da nardnih 50 ili 100 godina niko drugi ne moze dobiti dozvolu za otvaranja lokala, ma kako tebi to cudno izgledalo, upravo je tako. Ako taj neko ne bude dobar i zloupotrebljava svoj polozaj ljudi koji tu zive zalice se opstini, opstina ce tog jednog opomenuti i ako se ne popravi uzece mu dozvolu za rad. Doci ce neko drugi, ali ce opet biti jedan jedini.

Konkurencija znaci nesto sasvim trece i nema veze sa ovim sto ti pokusavas da objasnis.

Citat:
Zakoni su nastali tako sto je vecina formirala opste prihvacene norme ponasanja... tj. sta moze, a sta ne moze da prodje u nekoj zajednici/drustvu. Posto drzava ne primenjuje svoje zakone, jer su joj sluzbenici korumpirani i nezainteresovani za svoj posao, a samu drzavu (politicki vrh) boli tuki da to regulishe (jer i njima to odgovara - recimo neefikasno pravosudje, muvanje, korupcija itd.). Onda ce vecina poceti ponovo da uspostavlja norme... sama od sebe - posto drzava ne postoji u meri u kojoj bi trebala da postoji.


Upravo je ovo osnova sporenja izmedju tebe i mene. Ja ovo tvrdim i pokusavam da ti objasnim od pocetka, zato sam ti napisao da jos jednom procitas sta si napisao, sta sam napisao i da pokusas da das odovor.
Gradjani Srbije se odlucili da zive u sistemu u koji zive, vecina je na postenim izborima vodjena svojim formiranim normama ponasanja odlucila da izabere vlastu koja ce nastaviti sa praksom odrzavanja vec prihvcenih normi ponasanja.
Zato sam te pitao da li su izbori bili posteni.
Da ne ulazim u dublje politicke diskusije. Pogledaj izbore, pogledaj vlast, dobices sliku o gradjanima (i seljacima).
Ti sada pokusavas da objasnis da su huligani pali sa marsa, pa lokalno stanovnistvo ne moze da izadje na kraj sa njima.
Takodje pokusavas da objasnis da je vlast i organi reda i progona takodje dovedena sa druge planete, pa i sa njima ne mozete da izadjete na kraj.
Normalno i opstinski organi i oni su sa druge planete, te ste i tu nemocni da bilo sta promenite.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 31.05.2015. u 20:48 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 31.05.2015. u 20:52 GMT+1]
[ Otto23 @ 31.05.2015. 19:55 ] @
Citat:
U praksi je upravo kako sam ja vec napisao, a kasnije dimkovic potvrdio. Moze se dogoditi da na jednom mestu ili delu grada neko otvori lokal i da nardnih 50 ili 100 godina niko drugi ne moze dobiti dozvolu za otvaranja lokala, ma kako tebi to cudno izgledalo, upravo je tako.


Dimkovic to nije napisao - Dimkovic je napisao da postoji niz zakona i propisa, koji otezavaju otvaranje... jer ti je potrebna npr. saglasnost stanara. Dakle, ne postoji limit koji propisuje opstina, vec postoje propisi koji moraju da budu zadovoljeni. Ako ispunis te propise, recimo u zgradi do obezbedis saglasnost, ispunis sanitetske uslove itd. i ti mozes da otvoris kafic. To je upravo ovaj lik uradio, ispunio je zakonske uslove - placa porez - a drzava nije u stanju da sprovede postovanje zakona.

U realnosti, likovima je lakse da kupe biznis, nego da prolaze kroz tu proceduru ispunjavanja propisa i pribavljanja saglasnosti. Ali opet, niko nekom trecem ne brani da to uradi ako ima interesa, tj. da ispuni ono sto se zahteva zakonom i otvori lokal.

U slucaju da postoji ogranicenje o broju lokala odredjenog tipa, tj. oranicen broj dozvola koje se izdaju za odredjene lokacije - one se daju na odredjeni rok (a ne vaze "sa kolena, na koleno") i postoji javna licitacija... nadmetanje oko kupovine prava.

Citat:
Gradjani Srbije se odlucili da zive u sistemu u koji zive, vecina je na postenim izborima vodjena svojim formiranim normama ponasanja odlucila da izabere vlastu koja ce nastaviti sa praksom odrzavanja vec prihvcenih normi ponasanja.

Gradjani su glasali za promenu. Gradjani su glasali za kraj korupcije i uspostavu reda u drzavi...
To im je obecano - ali kao sto se vidi, nije ispunjeno. Jer ekipu koja je dobila izbore, boli tuki da to sredjuje... neodgovara im, jer ne moze tako lako da se krade i meshetari u sredjenoj drzavi.[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 31.05.2015. u 21:09 GMT+1]
[ 2012 @ 31.05.2015. 20:25 ] @
To sto je Dimkovic napisao procitaj jos jednom, inemoj da ga tumacis kako ti se svidja vec kako je napisano. Pod dva, ako Dimkovic nije napisao ne znaci da nije tako kako sam ja napisao.

Citat:
U realnosti, likovima je lakse da kupe biznis, nego da prolaze kroz tu proceduru ispunjavanja propisa i pribavljanja saglasnosti. Ali opet, niko nekom trecem ne brani da to uradi ako ima interesa, tj. da ispuni ono sto se zahteva zakonom i otvori lokal.


Ne postoje propisani uslovi da mozes dobit saglasnost, ako se stanari ne sloze. Ne moze. Nema, ne postoji cinovnik koji moze izdati dozvolu ako nije postovana procedura, ako je u toj proceduri predvidjena volja gradjana, neces je dobit u 99.999% slucajeva. Nije nemoguca prenamena, ali se to radi kad se menjaju urbanisticki planovi. Pored promene urbanistickog plana mora da dodje i do promene broja stanovnika. Desavaju se promene delatnosti kad prestane potreba za nekom delatnoscu.
To u praksi izgleda ovako.
Ima neka mesara koja slabo radi zato sto se promeni struktura stanovnistva, novi stanovnici imaju nove navike i ne kupuju u toj mesari, mesara propadne. Ne pojavljuje se niko ko zeli otvoriti mesaru, nema zahteva da neko otkupi biznis, nema zahteva za otvaranje mesare u tom delu, ali ima potrebe da se otvori poslasticara. to traje tako nekoliko godina i na nekoj sednici opstinskih poslanika rese da ukidanje dozvole za mesaru nikome ne smeta, a da ce otvaranje poslasticare doneti dobrobit zajednic, tada nastupi pomena delatnosi objekta.

Citat:
U slucaju da postoji ogranicenje o broju lokala odredjenog tipa, tj. oranicen broj dozvola koje se izdaju za odredjene lokacije - one se daju na odredjeni rok (a ne vaze "sa kolena, na koleno") i postoji javna licitacija... nadmetanje oko kupovine prava.


Nije tacno, vec sam ti objasnio. Samo za tezge i montazne objekte postoje vremene dozvole. Kod drugih delatnosti dozvole su skoro uvek trajne i u vecini slucajeva se prenose "sa koleno na koleno". Za postojece lokale uglavnom ne posoje javne licitacije vec se problem resava kako sam ti opisao ili prenosenjenjem sa kolena nakoleno ili otkupom biznisa.

Moj ti je savet da potrazis ozbiljniju literaturu da se upoznas kako izgleda "kapitalizam iznutra" ili da nekoliko godina provedes tamo radeci neki posao gde mozes bolje nauciti kako se startuje i vodi biznis.

Vidim da si dopisao, pa da ti odgovorim

Citat:
Gradjani su glasali za promenu. Gradjani su glasali za kraj korupcije i uspostavu reda u drzavi...
To im je obecano - ali kao sto se vidi, nije ispunjeno. Jer ekipu koja je dobila izbore, boli tuki da to sredjuje... neodgovara im, jer ne moze tako lako da se krade i meshetari u sredjenoj drzavi.


Nisu gradjani glasali za promene, to nije tacno. gradjani Srbije su glasali za vec postojece politicare koje gradjani Srbije dobro poznaju od ranije. Tako je na svim prostorima Ex-Yu osim Slovenije. Tamo glasaju za stare politicare ili glasaju za nove, ali ako pogrese odmah ih promene. Da kritikujem malo "moje" Slovence. Napravljena je greska, izabrana je ministarka koja je lazirala diplomu, njen mandat je bio jedan dan. Greske se desavaju, ali se u zdravom drustvu odmah i isprave. To je sustinska razlika. Desila se afera u Engleskoj sa nekim poslanicima, ni jedan od tih poslanika posle toga nikad vise nece moci da se bai politikom ili da vrsi neki javan posao.
Dacu ti jedan primer (za tebe apsurdan), ja imam obican ugovor sa kompanijom Betfair da od njih uzimam "data feed" sa njihovim kvotama i da ih prikazujem na svom sajtu ili svojoj aplikaciji, takvih je milion kao sto sam ja. U jednoj od tacaka pise da ja trebam svojim potpisom potvrditi da nisam bio umesan u nekoj korupcijskoj aferi. Pazi, to je za potpuno marginalnu stvar. Ima i tamo kriminala, mozda i veceg nego u Srbiji, ali je sustina da kada nekog uhvate taj je zavrsio.
Da li znas da ako je neko bilo kada u svom zivotu bio umesan ili odgovarao za neko krivicno delo u vezi opstog kriminala ili poslovnog kriminala, ne moze dobiti dozvolu za otvaranje ugostiteljskog lokala gde se toci pice jer se na picu drugacije obracunava porez i trebaju posebne dozvole za tocenje pica.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 31.05.2015. u 21:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 31.05.2015. u 21:43 GMT+1]
[ Otto23 @ 31.05.2015. 21:06 ] @
Code:

void KonislavUpdate()
{
    while(daliSpavam() == false)
    {
         postaviIstoPitanje();
         sacekajOdgovor();
         odgovriNaIstiNacin();
    }
}
[ llux @ 31.05.2015. 21:13 ] @
A trenutno stanje ne vodi ka anarhiji? Da li vi uopste uvidjate da se nista vise osim ubistva ne kaznjava.
Premlacivanje, kradje i sve ostalo vam je dozvoljeno. Ako nemate srece, bicete par meseci u zatvoru i to je to.

Samo sto ja ne vezujem to samo za Srbiju.
[ 2012 @ 31.05.2015. 21:16 ] @
@Otto23

Nista novo od tebe. Primecujem da cesto ostajes bez teksta, a onda pokusavas da se vadis decijim stosovima i pokusajima da budes duhovit.

[ 2012 @ 31.05.2015. 21:26 ] @
Citat:
llux:
A trenutno stanje ne vodi ka anarhiji? Da li vi uopste uvidjate da se nista vise osim ubistva ne kaznjava.
Premlacivanje, kradje i sve ostalo vam je dozvoljeno. Ako nemate srece, bicete par meseci u zatvoru i to je to.

Samo sto ja ne vezujem to samo za Srbiju.


Trenutno stanje je poznato u istoriji i naziva se "Feudalna anarhija". U Srbiji, Makedoniji, BiH ne postoji jaka centralna vlast,vec je u toku jedna medjufeudalna borba izmedju malih ili vecih lokalnih "vladara", postoje nekoliko paralelnih sistema bezbednosti koji nisu direktno pod kontrolu centralne vlasti. Centralna vlast ne uspeva da kontrolise celu teritoriju. Centralna vlast nema dobru saradnju sa sudskom vlascu.
Prakticno na terenu ima jedan oblik anarhije (moderna varijanta) ili Feudalna anarhija, zato sto dolazi do pomeranja i ukrupnjavanja ili preuzimanja vlasti malih feudalaca.
Kada se zavrsi ova faza trebalo bi da sledi ulazak u kapitalizam. Postoje pojedinci koji su ojacali i usli u industrijalizaciju, ali gledano na celoj teritoriji drzave nema ozbiljne industrijalizacije, tako da nema osnova ni za pojavu kapitalizma.
[ vilil1 @ 31.05.2015. 22:11 ] @
Citat:
llux: Da li vi uopste uvidjate da se nista vise osim ubistva ne kaznjava.
Premlacivanje, kradje i sve ostalo vam je dozvoljeno. Ako nemate srece, bicete par meseci u zatvoru i to je to.

Hm...

"Zatvori u Srbiji prepuni
Nacionalne vesti - Ponedeljak 09.03.2015 - 08:23

Broj zatvorenika u zatvorima u Srbiji smanjio se tokom 2013. godine, ali su zatvori i dalje prenatrpani, pokazala je studija Saveta Evrope o stanju u zatvorima."


"Zatvori u Srbiji su i dalje prenatrpani, sa 110 zatvorenika na 100 mesta, čime se nastavlja trend iz 2012. godine. Faktori koji su uticali na broj zatvorenika u Srbiji jesu izmene u Krivičnom zakonu u vezi sa institucijom uslovnog puštanja na slobodu, Zakonu o amnestiji, usvojenom krajem 2012, na osnovu koga je oslobođeno 1.185 zatvorenika, kao i pojedinačna pomilovanja, kojih je bilo dva."

"Od svih presuda, krađa predstavlja 24 odsto, prestupi vezani za drogu 22 odsto, a oba ta indikatora su neznatno iznad proseka Saveta Evrope."

http://www.okradio.rs/vesti/na...ri-u-srbiji-prepuni_46909.html
[ llux @ 31.05.2015. 22:25 ] @
Pa to je samo jedan od faktora, zbog kojeg izbegavaju da osude, ili osude na kratak period.
[ vilil1 @ 31.05.2015. 22:36 ] @
Uh, pa ti rece da se osudjuju samo zbog ubistava. A vidi se da je procenat zatvorenika zbog kradja 24%. I ne izbegavaju da osude, kao sto se i vidi po prenatrpanosti u zatvorima. Najvise osudjenih je na 3-5 godina. To su te kradje, droga, silovanja...
[ llux @ 31.05.2015. 22:48 ] @
Ali kada se cita stampa, stalno se pojavljuju neki odavno poznati policiji, sa mnostvom krivicnih prijava, slobodni kao ptice.
Takodje sada citamo i o brutalnim premlacivanjima zena, a nasilnik se ne kaznjava, iako puno puta prijavljivan.
[ vilil1 @ 31.05.2015. 23:25 ] @
Pa da. Moras da uzmes u obzir da su sudovi zatrpani predmetima. Evo kako to izgleda, ukratko -

http://www.politika.rs/rubrike...postupak--od-1-oktobra.lt.html

I to se odugovlaci samo tako, traje mesecima, a za sve to vreme neki lopov koji je uhvacen i protiv koga je podneta prijava i dalje radi svoj posao, policija ga i dalje hvata i podnosi prijave...Onda dosje do sudjenja, pa odlaganja zbog ovoga ili onoga...jedan predmet se razvlaci i godinu i vise. A lopov i dalje radi i prijave samo stizu. :)

Tako se i dodje do toga da ima ljudi sa vise desetina krivicnih prijava a neosudjivani su. I onda mediji pocnu da loze raju - kako je to moguce, pa taj lopov ima ledja, ma neki bumbar stoji iza njega...a raja se primi, nece da ukljuci mozak i onda imamo rulju na delu. ;)

[ Java Beograd @ 01.06.2015. 08:13 ] @
Citat:
vilil1: Pa da. Moras da uzmes u obzir da su sudovi zatrpani predmetima.

Zatrpanost je posledica sopstvene neorganizovanosti i tolerancije prema onima koji izazivaju odlaganja. Zamisli, na suđenje došli svi, ali jedan od deset advokata otišao kod zubara. I to je OK. (kod nas). Advokat opravdano odsutan, sledeće ročište, za 6 meseci. Sledeći put, opet svi dođu, a advokat pošalje telegram da ima drugo suđenje. OK. Sledeće ročište za 6 meseci. Onda svedok ima sastanak kućnog saveta i opet, sledeće ročište za 6 meseci.

Država nema volje ni želje da ovakve slučajeve sankcioniše. Nisi došao na suđenje koje je zakazano ? Za advokate 5 soma evra, za građansktvo soma evra, pod uslovom da je opravdano odsutan. Za neopravdano otsutne - u zatvor do sledećeg ročišta. Pa da vidiš kako će da trče na sud, da se parnica što pre okonča.


Celo to srpsko pravosuđe, od advokata, preko tužioca do sudija, sve je to jedna žgadija, dno taloga ljudskog šljama.

Pa seti se samo onog suđenja korumpiranih profesora sa Pravnog Fakulteta u Kragujevcu. Moš' misliti kakvi su to profesori i ko će sutra da sudi ? Onaj koji je kupio diplomu !? A kolege sudije, verovatno diplomci iste ustanove, rešili da obave kolektivno suđenje za dvadesetak optuženih, svaki sa po dva advokata. Znaš kad su svi došli na parnicu ? NIKAD. Da li je nastupila apsolutna zatarelost ? Naravno.

E, to je slika i prilika Srbije i srpskog pravosuđa. To je pravo i pravda koje možemo da očekujemo na ovim kriminalnim ustanovama zvanim sudovi. Pa onda neka neko ken ja kako ne treba prizivai zakon linča i zakon rulje. Gov nava motka nije motka nego je insititucija. Najstarija i najdelotvornija.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2015. 08:52 ] @
@Java,

I sta ce tacno ta rulja da uradi? Udarice kukom i motikom, lincovace nekog - a onda ce umesto lincovanog Kurte da postave Murtu. A Murta, gle cuda, isti k'o Kurta - pljunut.

Brzi voz za to je prosao - to je moglo mozda da se uradi u vreme kada su Rumuni radili na rokanju Causesku-a, zato sto je ceo sistem pucao po svim savovima pa, zbog jake volje i enormnog pritiska javnosti, moglo je da se provuce reformisanje bez kocenja i mahinacija, ali i sa svim tim Rumunija i dalje ima relativno visok stepen korupcije. Estonija je tako, recimo, komplet reformisala svoju drzavu i uveli reformisticku vladu koja je bez prepreka i kocnica reformisala sve od A do Z. Tako da, danas recimo, su u Estoniji svi dokumenti, zahtevi i sl. dostupni online i sve se moze zavrsiti tako. U Estoniji, takodje, gradjani mogu da vide ko i kada je pristupio njihovim podacima (i gde je krivicno delo pristup bez opravdanog razloga i od strane drzave) itd..

Ali oba ta primera gore su promene koje su se desile u specijalnom momentu, gde su specificni faktori omogucili relativno "laku" kompletnu promenu drzavnog sistema.

Danas? Nema sanse - obesi Kurtu, dolazi Murta, upucaj Murtu, dolazi Kurta 2 - svi su u ekipi neki Kurtini i Murtini rodjaci / ortaci, rade posao zajedno.

Teorijski, morao bi komplet drzavni vrh da eliminises nekako i da u momentu nastajanja pravnog vakuuma uvedes alternativni sistem koji ima max. podrsku u narodu za reforme koje ce sigurno boleti mnoge od glasaca.

Dakle, prakticno neizvodljivo.

U teoriji imas mozda mogucnost da se privremeno silom uvede prosveceni apsolutizam, tipa na 10-tak godina - i da se onda za vreme tog prosvecenog apsolutizma pocisti komplet sistem i stvori nova generacija sposobnih koji su obrazovani i pripremljeni na drugi nacin i nisu imali profesionalnog kontakta sa "starom gardom" Murta & Co (koji bi tucali kamen). Ali da bi to izveo morao bi uciniti drzavni udar (dakle protiv-ustavno krivicno delo, za sta ti sleduje solidna kazna ako ti ne uspe), za sta ti treba podrska vojske posto samo sa vojnom silom mozes odbraniti pokusaje "stare" drzave da te se rese kao teroriste tj. tebe i ostatka prosvecene ekipe.

Zasto bi koji q vojska podrzala tako nesto, kada su i oni deo "ekipe"?

Dakle, nema nista od toga.
[ Tyler Durden @ 01.06.2015. 09:59 ] @
^ sad sam se smorio :(
[ Otto23 @ 15.06.2015. 01:20 ] @
Citat:
Paori rešili da se sami brane od razbojnika

Pljačke u bačkim selima su toliko učestale da policija teško izlazi na kraj sa drskim lopovima, pa su meštani odlučili da se sami štite od napasti.


JEDVA PREŽIVELA NAPAD LOPOVA: Milena Nikšić
Od lopova je postradalo Rancevo, salašarsko naselje sa 50 domaćinstava kod Sombora, gde je proletos opljačkano čitavo stado ovaca i dve krave. Meštanin Jovan Trivunović kaže da je sada bezbednost “podignuta na najviši nivo” i da će ubuduće svakog lopova dočekati budni.

Nisu skrštenih ruku sedeli ni paori u Plavni, gde su nedavno meštani na delu uhvatili i isprebijali lopova Z. T. pa ga predali policiji. Od tada je Plavna mirna, a paori svoj recept preporučuju i drugim selima.

U Laliću su držali noćne straže dok nisu otkrili ko krade pušnice, alat iz radionica, upada u prodavnice i kupi sve što mu je pod rukom. Muku muče i u Odžacima gde su usred bela dana lopovi iskoristili kratko polučasovno odsustvo domaćina i pokrali mu dragocenosti i novac.

- Prijavio sam krađu. Došli su inspektori i tehničari, uzimali otiske, a lopovi su prebrali moju celu kuću. Inspektor mi se čak požalio da nema opremu, ni automobil i da na teren ide pešice da juri lopove – tvrdi pokradeni Slobodan M. iz Odžaka.

U Bačkom Brestovcu siromašna porodica Trivunović ostala je preko noći bez krave i junice. U Kljajićevu pre nekoliko dana tukli su skoro do smrti staricu Milenu Nikšić (77) dok im nije predala ušteđevinu skupljanu za nabavku ogreva.
Ovakvih slučajeva je na stotine, a u selima kažu da policija ne može da stane razbojnicima u kraj. Jedno od najugroženijih je Doroslovo kod Sombora, jer ima dosta napuštenih kuća. Galu Antalu poharana je kuća i odnete su stvari i mašine vredne više hiljada evra. Iz kuća u tom selu, koje su bez stanara, preko noći nestaju čak i stolarija i instalacije.

- Policija bi morala da nas uputi kako najbolje da se branimo, jer je očito da oni sami ne mogu da izađu na kraj sa lopovima. Treba da podelimo i odgovornost. Najugroženiji su siromašni i stari koji su bespomoćni – kaže Dragan Trivunović iz Bačkog Brestovca.

Čuvaju me dobermani
- Imam dva dobermana i bolji čuvari mi ne trebaju, oni su zakon. Ne treba mi oružje, ni kamere, ni alarmi – kaže boljestojeći paor iz Plavne Jozo Ružić i tvrdi da se selo smirilo od kada su uhvatili i prebili lopova. Ipak, strahuje da će se neka druga grupa lopova opet pojaviti.

http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...da-se-sami-brane-od-razbojnika
[ Java Beograd @ 15.06.2015. 07:36 ] @
Trebalo je da zakopaju lopova, ne da ga prebiju.
[ branko tod @ 15.06.2015. 17:26 ] @
Nadam se da ste pročitali da je uhapšeno 29 carinika i 9 policajaca.
[ Otto23 @ 15.06.2015. 18:31 ] @
Nazalost, mislim da to nema toliko veze sa redovnim radom unutrasnje kontrole/nadzornih organa i potrebom za ciscenjem svojih redova... koliko ima veze sa pritiskom EU da se onemoguci kljumcarenje imigranata (cak su poslali svoje ljude ovde da nadgledaju, pardon, saradjuju). Ovi su isplivali zbog toga, i lanac je pukao... barem tu. Nadam se da ce biti jos toga.
[ deedee6 @ 15.06.2015. 19:00 ] @
Koliko će trebati vremena da se uhlebe na nova radna mesta + otpremnina za minuli rad
[ Otto23 @ 16.06.2015. 21:17 ] @
Citat:
...U akciji Sektora unutrašnje kontrole, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i uz asistenciju Uprave carina, Direkcije policije i Sektora za informacione tehnologije uhapšeno je 29 policajaca i devetoro carinika osumnjičenih za primanje mita. Uhapšena je i jedna građanka osumnjičena za davanje mita.

Oni su uhapšeni zahvaljujući prikrivenom isledniku koji je na granični prelaz, kao navodna veza sa šefom carine došao pre šest meseci, a sama akcija otkrivanja kriminalaca u policiji i Carini je trajala 15 meseci...

http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...t-razbio-mafiju-u-Carini-i-MUP

Da ne gresim dushu, mozda je ipak unutrasnja kontrola pocela ozbiljnije da radi svoj posao. Prosto nevrovatno :)
[ Java Beograd @ 17.06.2015. 07:13 ] @
Pohapšeni samo oni koji nisu hteli da plate reket.
[ stoprocentni @ 17.06.2015. 13:28 ] @
Citat:
U KCS inficirana 103 pacijenta, dva umrla

Na hirurgiji Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) su u periodu od 7. do 11. juna 103 pacijenta imala infekcije praćene komplikacijama, a dva su umrla.


Jedan od komentara na ovu vest...Dodao bi samo čast izuzecima, no ovo jeste realna slika srpskog zdravstva, a konačno i srpske države.

I posle još treba nekoga da začudi - ako se uzme u obzir sve što se ovde već predugo dešava pa i ovo - kad pročita vest poput ove ispod koja je samo logični sled stvari i "nagrada" za sve što smo sebi poslednjih decenija uradili...

Citat:
"Srbija gubi 50.000 stanovnika godišnje"

Za države relativno male populacione veličine, kao što je Srbija, veliki je luksuz gubitak stanovništva od oko 50.000 ljudi godišnje.


Nazdravlje.
[ 2012 @ 17.06.2015. 13:51 ] @
Kakve sad veze ima stanje u Srpskom zdravstvu, sto uznemiravas ljude, zar ne vidis da su ljudi zauzeti resavanjem svetskih problema. Vidis li ti da je sad tema stanje u Libiji, problemi u Siriji, "nemoralno" ponasanje Amerike, "nepravedne" sankcije Rusiji. Ljudi su zauzeti time, zdravstvo u Srbiji je marginalan problem. Kad rese probleme po svetu, resice odmah i probleme u zdravstvu. Daj da vidimo sta se moze popraviti po svetu, nije vreme ni mesto da se razgovara o stanju u kuci.
Osim toga, stanje i nije tako lose. Gledao sam kakvo je stanje u Liberiji, Somaliji, Gani, Kongu, Nigeriji, ipak je stanje u Srbiji daleko bolje, moras priznati. E sad, to sto je stanje u Srbiji naspram stanja u EU nesto kao da se uporadjuje 18 i 21 vek, to je svetska zaera, masonsko ujdurma i ciina aktivnost. A i sto bi se uporedjivali sa Evropom kad je to "leglo zla" kako kaze Pisac i njegovi istomisljenici, plus oni (Evrpske drzave) su propali, samo im nije javljeno.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 17.06.2015. u 15:17 GMT+1]
[ branko tod @ 17.06.2015. 20:06 ] @
Citat:
stoprocentni:
Citat:
U KCS inficirana 103 pacijenta, dva umrla

Na hirurgiji Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) su u periodu od 7. do 11. juna 103 pacijenta imala infekcije praćene komplikacijama, a dva su umrla.


Jedan od komentara na ovu vest...Dodao bi samo čast izuzecima, no ovo jeste realna slika srpskog zdravstva, a konačno i srpske države.

I posle još treba nekoga da začudi - ako se uzme u obzir sve što se ovde već predugo dešava pa i ovo - kad pročita vest poput ove ispod koja je samo logični sled stvari i "nagrada" za sve što smo sebi poslednjih decenija uradili...


Nazdravlje.


Kakiš, kao i taj koji je pisao komentar.
[ stoprocentni @ 17.06.2015. 21:16 ] @
Citat:
branko tod:

Kakiš, kao i taj koji je pisao komentar.


Aha, kakim ja, na tvoj argumentovani komentar.


U drugim vestima... Polako nas ograđuju...

Citat:
Mađari dižu ogradu na granici sa Srbijom

Mađarska će podići četiri metra visoku ogradu na granici sa Srbijom da bi sprečila priliv imigranata, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
[ branko tod @ 17.06.2015. 23:00 ] @
Kakve veze ima ograda sa zdravstvom, samo to objasni.
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 07:17 ] @
Madžari su stari ksenofobi i srbomrsci. Mislim da su jedva čekali povod. A i dugo su učili od Staljina, pa eto, da jednom i oni naprave svoj Berlinski zid.

Mada, realno gledjući, samo pi*aju uz vetar, ništa oni neće da naprave.
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2015. 10:28 ] @
Pre bih rekao da njih boli tuki za Srbiju nego su verovatno izboksovali kintu od EU - u ovim kriznim vremenima svaka kinta dobro dodje a siguran sam da je "projekat" povukao (ili ce povuci) pare iz EU fondova po 100x nasviranoj ceni. Cak i ako se izgradi (u sta cisto sumnjam) taj "zid" ce verovatno boti izgradjen od najskupljeg betona na svetu.

Sad je trenutno u EU u modi kukanje na priliv ilegalne migracije, vlast u drzavi koja je na EU granici kao Madjarska bi ispali totalni idioti da se i oni ne "ugrade" u celu pricu i ostave svu kintu Italijanima i Grcima.
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 10:55 ] @
Pa da, ali svi ti imigranti u Srbiju uđu iz zemalja EU ili preko zemalja EU: Grčke, Rumunije i Bugarske. Retko se koji uputi pešice preko Prokletija iz Albanije, a onda preko Metohije , a nisam još čuo da masovno sleću čarter letovima na beogradski aerodrom

A takođe, niko se od njih nije uputio na Madžaske njive i oranice, već bi svi da se domogu Nemačke, Belgije, Francuske ...

Mislim, ko je tu onda lud ?
[ jablan @ 18.06.2015. 11:04 ] @
Takav zid grade i Bugari prema Turskoj... :(

http://www.nytimes.com/2015/04...one-keeps-people-out.html?_r=0
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 11:06 ] @
Ma ima tih zidova, tj. ograda koliko 'oćeš. Ni ameri nisu imuni. Oni sagradiše prema Meksiku. Ako ne grešim, ima jedan između Izraela i Palestine.
https://en.wikipedia.org/wiki/Border_barrier
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 11:11 ] @
-

[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2015. 11:32 ] @
Citat:
Java Beograd:
Pa da, ali svi ti imigranti u Srbiju uđu iz zemalja EU ili preko zemalja EU: Grčke, Rumunije i Bugarske. Retko se koji uputi pešice preko Prokletija iz Albanije, a onda preko Metohije :), a nisam još čuo da masovno sleću čarter letovima na beogradski aerodrom :)

A takođe, niko se od njih nije uputio na Madžaske njive i oranice, već bi svi da se domogu Nemačke, Belgije, Francuske ...

Mislim, ko je tu onda lud ?


Niko tu nije lud - niti EU sto hoce bolje granice niti imigranti koji hoce u bolje EU zemlje.U pitanju su ekonomski migranti koji, bas kao i ti ili ja ili drugi na ovom forumu hoce dobro za sebe i svoje porodice i gledaju kako to da izvedu na nacin koji je najizvodljiviji. Za nekog je to moguce u svojoj zemlji, nekog ceka crveni tepih svuda, a neko opet mora da se snalazi na druge nacine.

Naravno da ce da pucaju na Nemacku, UK, Francusku i sl. - iz raznih razloga, neki kako bi pokupili neku socijalnu kintu gde jos moze (dostupnost te kinte je glavni i jedini pravi razlog zasto im se kace kojekakvi kvazi-azilanti) a drugi jednostavno zato sto tamo ili imaju rodbinu ili najvece sanse za posao.

Nisam za ilegalnu migraciju svakako, ali ne mogu te ljude nesto specijalno da krivim, pogotovu ljude koji su prosli pola Afrike kako bi rmbali negde u Frankfurtu ili Briselu i mesecno slali par stotina EUR preko WU-a svojoj porodici.

Naravno, postoji momenat kada sistem ne moze da primi vise takvih imigranata i logicno je da se zemlje stite od toga na moguce nacine, ali jbg - glad ne pita da li je legalno ili ne.
[ branko tod @ 18.06.2015. 13:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Pre bih rekao da njih boli tuki za Srbiju

Jesi li bio skoro u Madžarskoj? Čak i u javnim WC-ima stoji mapa velike Madžarske.
[ 2012 @ 18.06.2015. 13:50 ] @
Citat:
branko tod: Jesi li bio skoro u Madžarskoj? Čak i u javnim WC-ima stoji mapa velike Madžarske.


Pa dobro, njima je teritorija oduzeta 1918 kao posledica poraza u I Svetskom Ratu, normalno je da je njima krivo zbog toga i da se secaju nekog vremena koje im ide u prilog.
Mozes i u Engleskoj videti karte koji pokazuju koliko je to veliko kraljevstvo bilo, nema bas po WC-ima i na svakom cosku, ali se ljudi ne stide vremena kad su bili imperija.
Da li ce Madzari uspeti da vrate svoju nekadasnju teritoriju i da li ce Englazi opet biti imperija kakvi su bili, to je sasvim drugo pitanje.
[ Otto23 @ 23.06.2015. 17:20 ] @
Citam ovo danas... i nemam komentar...

Citat:

Zastarela (ne)pravda
B. PUZOVIĆ | 23. jun 2015.

D. S. (73) iz Dračića kod Valjeva, koji je pod dejstvom alkohola, prešavši duplu punu liniju, Anđelu Mitrović (15) udario automobilom dok se spremala da pređe ulicu, oslobođen je odgovornosti, jer je sudski postupak - zastareo

VALjEVO - Za Anđelu Mitrović (15) iz Valjeva i njene roditelje pravda je i spora, i - nedostižna. Naime, D. S. (73) iz Dračića kod Valjeva, koji je pod dejstvom alkohola, prešavši duplu punu liniju, Anđelu udario automobilom dok se spremala da pređe ulicu, oslobođen je odgovornosti, jer je sudski postupak - zastareo.

U Užičkoj ulici u Valjevu, 26. maja 2011. D. S. je Anđelu, dok se vraćala kući iz škole, automobilom udario na metar od trotoara, kada je izašla iz autobusa. Nije sačekao policiju i hitnu pomoć, već je otišao u Dračić, gde živi. Kada ga je policija kasnije pronašla, imao je čak 1,61 promil alkohola u krvi!

Osnovni sud oslobodio je D. S. krivice, prihvativši mišljenje veštaka saobraćajne struke, da je do nezgode došlo nepažnjom devojčice, jer se nije uverila da ulicu može da pređe bezbedno, ispred zaustavljenog autobusa. Uz to, veštak je zaključio da vozač, bez obzira na to što je načinio saobraćajni prekršaj, tako što je prešao duplu punu liniju, nije mogao da izbegne sudar, jer je bio na kraćoj udaljenosti od potrebne za zaustavljanje vozila.


- Na tu presudu uložili smo žalbu, jer je Osnovni sud odbio zahtev za rekonstrukciju događaja, a odbacio je i izjave svedoka koji su videli da vozač nije čekao iza autobusa, već se sve vreme kretao i tako naleteo na našu ćerku koja je, srećom, zadobila lakše povrede - kaže Anđelin otac Zoran Mitrović. - Viši sud u Valjevu, međutim, odbio je žalbu, jer je nastupila apsolutna zastarelost. Ogorčeni smo, jer je tako izostala presuda koja bi bila opomena drugim nesavesnim vozačima...

POSTUPAK SE ODUŽIO

- OSNOVNI sud u Valjevu devet meseci nije zakazivao suđenje - kaže Zoran Mitrović. - Postupak je počeo tek kad smo tražili izuzeće sudije. Međutim, kasnije, proces se odužio, jer su ročišta odlagana zbog bolesti D. S. Naposletku, prvo je oslobođen odgovornosti, a posle žalbe na tu presudu, ispostavilo se da je ceo postupak zastareo...


http://www.novosti.rs/vesti/sr...html:554229-Zastarela-nepravda

I nikom nista. Svi su uredno idalje na svojim "funkcijama"... pojeo vuk magarca...
[ Shadowed @ 23.06.2015. 17:37 ] @
Onomad je zastareo slucaj seksualnog zlostavljanja maloletnika tako da ovo i nije tako cudno.
[ 2012 @ 23.06.2015. 19:53 ] @
Narod je na neposrednim postenim i demokratskim izborima na osnovu svojih zelja, potreba, namera, afiniteta i sklonosti izabrao svoje predstavnike u Skupstini i predsednika drzave, narodni predstavnici su shodno volji gradjana i svojih potreba, sklonosti i afiniteta izabrali sudije. narodni poslanici su takodje na osnovu volje gradjana izabrali izvrsnu vlast (vladu) i premijera, kojeg je potvrdio demokratski izabrani predsednik.

Postavlja se pitanje da li diskutanti koji se iscudjuju idu na izbore i za koga glasaju, mozda su i sami krivi za stanje u kojem se nalaze.
[ Otto23 @ 24.06.2015. 03:39 ] @
Citat:
Narod je na neposrednim postenim i demokratskim izborima na osnovu svojih zelja, potreba, namera, afiniteta i sklonosti...

Zalosno je da neko stvarno (jos uvek) veruje u ovu pricu. Treba biti pglu pa od drveta ne videti sumu. Ili barem metamorfozu od "velike Srbije i bulevara Ratka Mladica" do coveka br. 1 za "Evropa nema alternativu" i slicna "pridruzivanja, poglavlja i integracije"...

Narod je od 3, vec unapred izfinansirane i kupljene opcije, izabrao onu koja najbolje laze (cije lazi mu se najvishe svidjaju), i koju su mu preko medija bukvalno usadili u mozak. Dok sve tri, zapravo, rade za istu ekipu -> tako da je sve jedno ko je ustvari izabran. Oni sto vrede, nisu mogli da se probiju za rec, vodje su im nestale, uhapsene ili je jednostavno potplaceno pola stranke, da se na sledecoj skupstini izglasa rukovodstvo koje zna "sa koje strane duva topao vetar" i ko su "prijatelji stranke". Da se izglasa, otprilike, neko visokih moralnih nacela i nepokolebljivih principa, kao sto je ovaj Konislav...

Pa ekipa odredjuje, izdaje nalog, ko ce da bude na kom mestu u tajnoj sluzbi ove "nezavisne" zemlje. Ko je podoban, a ko ne - po licnom izboru.
http://www.blic.rs/Vesti/Polit...-Smena-proruskih-kadrova-u-BIA


...
Nego, odlucio komsa da zameni ulje u kolima... ode u prodavnicu, vidi tri proizvodjaca... svi obecavaju poboljsanje performansi, produzavanje zivota motoru, manju potrosnju. On uze onu koja je navishe bila na TV-u i novinama (zabila mu se u podsvest, kao ova mantra "Evropa nema alternativu" npr.). I tako sipa ti on to u motor.

Kad ono... (dramska pauza)

To na prvom mestu nije bilo ulje, vec obojena secerna vodica...
Motor mu naravno zavrshi na totalnoj opravci. A majstor mu rece: Pa sto se iscudjujes, sam si izabrao, onako posteno, demokratski i neposredno...
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 24.06.2015. u 04:55 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.06.2015. 07:13 ] @
Citat:
Otto23:
Citam ovo danas... i nemam komentar...

Citat:

Zastarela (ne)pravda
B. PUZOVIĆ | 23. jun 2015.

D. S. (73) iz Dračića kod Valjeva, koji je pod dejstvom alkohola, prešavši duplu punu liniju, Anđelu Mitrović (15) udario automobilom dok se spremala da pređe ulicu, oslobođen je odgovornosti, jer je sudski postupak - zastareo

VALjEVO - Za Anđelu Mitrović (15) iz Valjeva i njene roditelje pravda je i spora, i - nedostižna. Naime, D. S. (73) iz Dračića kod Valjeva, koji je pod dejstvom alkohola, prešavši duplu punu liniju, Anđelu udario automobilom dok se spremala da pređe ulicu, oslobođen je odgovornosti, jer je sudski postupak - zastareo.

U Užičkoj ulici u Valjevu, 26. maja 2011. D. S. je Anđelu, dok se vraćala kući iz škole, automobilom udario na metar od trotoara, kada je izašla iz autobusa. Nije sačekao policiju i hitnu pomoć, već je otišao u Dračić, gde živi. Kada ga je policija kasnije pronašla, imao je čak 1,61 promil alkohola u krvi!

Osnovni sud oslobodio je D. S. krivice, prihvativši mišljenje veštaka saobraćajne struke, da je do nezgode došlo nepažnjom devojčice, jer se nije uverila da ulicu može da pređe bezbedno, ispred zaustavljenog autobusa. Uz to, veštak je zaključio da vozač, bez obzira na to što je načinio saobraćajni prekršaj, tako što je prešao duplu punu liniju, nije mogao da izbegne sudar, jer je bio na kraćoj udaljenosti od potrebne za zaustavljanje vozila.


- Na tu presudu uložili smo žalbu, jer je Osnovni sud odbio zahtev za rekonstrukciju događaja, a odbacio je i izjave svedoka koji su videli da vozač nije čekao iza autobusa, već se sve vreme kretao i tako naleteo na našu ćerku koja je, srećom, zadobila lakše povrede - kaže Anđelin otac Zoran Mitrović. - Viši sud u Valjevu, međutim, odbio je žalbu, jer je nastupila apsolutna zastarelost. Ogorčeni smo, jer je tako izostala presuda koja bi bila opomena drugim nesavesnim vozačima...

POSTUPAK SE ODUŽIO

- OSNOVNI sud u Valjevu devet meseci nije zakazivao suđenje - kaže Zoran Mitrović. - Postupak je počeo tek kad smo tražili izuzeće sudije. Međutim, kasnije, proces se odužio, jer su ročišta odlagana zbog bolesti D. S. Naposletku, prvo je oslobođen odgovornosti, a posle žalbe na tu presudu, ispostavilo se da je ceo postupak zastareo...


http://www.novosti.rs/vesti/sr...html:554229-Zastarela-nepravda

I nikom nista. Svi su uredno idalje na svojim "funkcijama"... pojeo vuk magarca...


Bešmimater ako ja tog čiču ne bih umlatio motkom, da je moje dete u pitanju. Ali baš ono - umlatio, do kraja.
[ anon142305 @ 24.06.2015. 08:20 ] @
Vezano za sudstvo...

http://rs.n1info.com/a71308/Ve...jena-optuzbi-za-korupciju.html

Citat:
Apelacioni sud nije prihvatio zaključak prvostepenog suda da je okrivljena imala svojstvo službenog lica u smislu Krivičnog zakonika koji je bio na snazi kada je, prema optužnici, izvršeno krivično delo.

U konkretnom slučaju, Avramović je postupala kao lekar infektolog, a ne kao načelnik Infektivnog odeljenja, a zdravstvenim radnicima, kao što je u konkretnom slučaju ovde okrivljena, nije dat status službenih lica.
[ 2012 @ 24.06.2015. 09:12 ] @
@Otto23

Da li su izbori bili posteni ili su bili lazirani?
Da li si bio na izborima, ako si bio mozes napisati za koga si glasao. Ovo bi bilo dobro da bi mogli da vidimo tvoj psiholoski profil.

Bez zelje da ulazim u politicku raspravu sa tobom, pokusacu da ti objasnim neke stvari koje ocigledno ne razumes.

Prvo, gradjani Srbije sa pravom glasa su svi gradjani (i seljaci) koji su punoletni, ima tu svega i svacega, ima svakojakih. Taj zbir svega i svacega odslikuje jednu drzavu (u ovom slucaju Srbiju) i pokazuje njen stepen razvoja, kulturu i jos mnogo toga. Biraci u Srbiji su izabrali svoje predstavnike na postenim izborima (ako to osporavas daj dokaze gde se moze videti da je bilo prituzbi na rezultate glasanja), kao sto sam vec napisao, na osnovu svojih sklonosti, afinieta, potreba i zelja biraci su izabrali svoje predstavnike.

Biraci su znali ko je Aleksandar Vucuc, nije im spusten padobranom, ali to im nije smetalo. Biraci su znali ko Tomislav Nikolic, ni on nije spusten padobranom, biraci su isti oni koji su istim ili priblizno istim procentom birali predhodnu vlast, a to su opet isti oni koji bi sada u Evropu, ali se raduju kada im predsednik ide na paradu u Moskvu, to su isti ti biraci. To su biraci koji imaju kuce koje su izgradili bez dozvole, to su biraci kojima ne smeta sto ne mogu da utvrde da li im predsednik drzave ima ili nema validnu diplomu, ali im to i ne smetajer jer ocekuju da i sebi pribave jednu takvu diplomu. To su isti oni biraci koji bi najradije da se zaposle u drzavnu sluzbu. To su isti oni biraci koji imaju lazne invalidske penzije, to su isti oni biraci koji su polu legalno dosli do auta i nadaju se da ce opet to ponoviti u sustini ZNAMO SE.

Ajde da vidimo ko je biran. Uglavnom je biran sve sam Sojic do Sojica, ali Sojici koji dobro poznaju mentalitet naroda, koji znaju koliko je dovoljno narodu da bi se zedan preveo preko vode.

Jedan od glasaca je sigurno i Java (moj stari drugar) koji mi je u drugoj temi objasnjavao kako je ispravno napraviti kucu bez dozvole.
Ako je ispravno napraviti kucu bez dozvole i bez ikakvih problema ili grize savesti ziveti u njoj, zasto bi bilo neispravno prekrsiti zakon i uzeti mito ili voziti pijan i pregaziti pesaka.
Sada bi Java da umlati pijanog vozaca ako se bude radilo o njegovom detetu, a to je isto kao da ja sada kazem da cu ja Javi srusiti divogradnju ako meni drzava naplati komunalije i porez.
Da ne zaboravimo, to su isti oni biraci koji su na temi kako je policajac nekome udario samar vikali na sav glas kako je to sasvim u redu, mozda se vozac mangupirao.

Sto se tice cistki u obavestajnoj sluzbi to apsolutno podrzavam, ne mozes u EU i NATO, sa pro Ruskim elementima u sluzbi.

Znam da je tesko da se suocis sa istinom, ali moras poceti od necega. Podjimo do toga ko su biraci i koga su birali. Ne znam kojoj grupi ti pripadas, ali verujem da se uklapas u prosek.
[ Java Beograd @ 24.06.2015. 09:14 ] @
Citat:
2012
Bez zelje da ulazim u politicku raspravu sa tobom, pokusacu da ti objasnim neke stvari koje ocigledno ne razumes.

Drugim rečima: ne interesuje me šta imaš ti da kažeš, nego spročitaj ti moje mudrosti !

Brate, prevazišo si sam sebe !
[ 2012 @ 24.06.2015. 09:29 ] @
@Java Beograd

Da li si ti meni objasnjavao da je ispravno zidati kucu bez dozvole, cime si podrzavao divogradnju ili bezakonje?
Ako je u redu zidati kucu bez dozvole, po cemu nije u redu primati mito ili pregaziti pesaka bez kazne?
[ Java Beograd @ 24.06.2015. 09:39 ] @
Citat:
2012: @Java Beograd
Da li si ti meni objasnjavao da je ispravno zidati kucu bez dozvole, cime si podrzavao divogradnju ili bezakonje?

Kad sam ti ja to objašnjavao ?! Možda si nešto izukao iz konteksta.

Nikad ne podržavam bezzakonje ! Ali priznajem da, kad nema zakona u državi, ili se ne primenjuje, tj. kad bezzakonje već vlada, onda valja uzeti zakon u svoje ruke i zaštiti sebe, svoju porodicu i imovinu.
[ 2012 @ 24.06.2015. 10:16 ] @
Citat:
Kad sam ti ja to objašnjavao ?! Možda si nešto izukao iz konteksta.


Seti se! Bila je tema u vezi divogradnje neke kuce Tomislava Nikolica.
[ jovajovic100 @ 24.06.2015. 15:59 ] @
Citat:
2012:  Kada sam ja na drugoj temi pisao o divogradnji i da je to kriminal i da je legalizacija divogradnji nastrana pojava vecina je cutala, a jedan mali deo "pametnih" je to objasnjavao i podrzavao. U drzavi u kojoj je 500 000 objekata legalizovano i to se smatralo "velikim dostignucem modernog drustvenog razvoja", od jednom se pojavljuju "zasegnuti gradjani" koji kritikuju Predsednika koji takodje ima divogradnju. Ironija, cinizam, kretenizam, sta li je vec.


Ti si ovo napišao , 2012 o graddnji Tome . A sada pričaš drugu priču . Biće da ti se u glavi sve izmešalo ili da unutri imaš samo ono što to se turne . Menjaš ti svoje mišljenje ko list na vetru stranu , očas posla , ali uvrede večno ostaju .
[ 2012 @ 24.06.2015. 20:46 ] @
Citat:
jovajovic100: Ti si ovo napišao , 2012 o graddnji Tome . A sada pričaš drugu priču . Biće da ti se u glavi sve izmešalo ili da unutri imaš samo ono što to se turne . Menjaš ti svoje mišljenje ko list na vetru stranu , očas posla , ali uvrede večno ostaju .


Nema druge price, prica je ista samo je ti ne razumes.

Narod koji je legalizovao 500 000 divo izgradjenih objekata izabrao je vodju kome ne mozes utvrditi legalnost diplome, onda je taj predsednik koji dobro zna kakav mu je narod izgradio sebi jednu divogradnju, a onda se narod koji je upravo zavrsio legalizaciju svoje divogradnje pobunio sto je i predsednik sebi izgradio divogradnju. To je cist cinizam i dvolicnost.

Ja koji nemam divogradnju i koji se ostro protivim tome imam pravo da prozivam i predsednika i narod zato sto po meni treba srusiti sve objekte izgradjene bez dozvole ma ciji bili, kako predsednikovu kucu tako i svih onih 500 000 drugih kuca.

Da li ti je sada jasnije o cemu sam ja pisao i da se to ne razlikuje od onoga sto danas pisem.
[ jovajovic100 @ 24.06.2015. 20:58 ] @
Pošto si glup pa ne svataš da niko a pogotovo predsednik nemaju pravo da rade . Ali ti moraš da balegaš uvek pa samo da bi mutio odobravaš tako nešto . Iako je Toma napravi kućicu na odbrambenm bedemu a svi pa i Java kritikovali to . Ali ti si prosvetitelj zagluplenog srbskog naroda ako i treba i uz pomoć bombi tvojih gazdica kao isvaki plaćenik.
[ 2012 @ 24.06.2015. 21:17 ] @
Citat:
jovajovic100: Pošto si glup pa ne svataš da niko a pogotovo predsednik nemaju pravo da rade . Ali ti moraš da balegaš uvek pa samo da bi mutio odobravaš tako nešto . Iako je Toma napravi kućicu na odbrambenm bedemu a svi pa i Java kritikovali to . Ali ti si prosvetitelj zagluplenog srbskog naroda ako i treba i uz pomoć bombi tvojih gazdica kao isvaki plaćenik.


Razmisli malo, pre nego sto napises odgovor.

Niko ne moze da gradi kucu bez dozvole, tu se nas dvoje slazemo. Ali ako neko osudjuje Nikolica sto je napravio kucu bez dozvole, onda mora da osudi i ostalih 500 000 koji su napravili kuce bez dozvole, a pri tome taj sto osudjuje nesme biti neko ko je napravio ili zivi u kuci bez dozvole, u suprotnom se radi o klasicnom obliku cinizma.
Java je kritikovao Nikolica sto je napravio kucu bez dozvole, ali je takodje objasnjavao da se slaze da se napravi divogradnja pod nekim njegovim uslovima, sto je cist cinizam. Ili nema divogradnje za nikoga ili ne moze se selektivno prozivati neko sto je napravio divogradnju, a odobravati neko drugi koji je to isto uradio.

Probaj da razumes o cemu govorim.
[ jovajovic100 @ 24.06.2015. 21:25 ] @
Glupost ti je tata usadio dok te je pravio . Borča gde je grđevinska zona je jedno a nasip koji štiti Srem je nešto sasvim drugo ako možeš da tako nešto svatiš ali sumnjam
[ 2012 @ 24.06.2015. 22:20 ] @
@jovajovic100

Kakvo je stanje kod tebe, je li tebi gupoca usadjena dok su te pravili ili si kasnije oglupavio?

Ako je nesto divogradnja, onda je divogradnja, nema znacaj da li se radi o Borci ili nekom drugom mestu.

Vidim ja da ti i dalje ne razumes o cemu ja govorim. Lopov je i onaj ko ukrade na benziskoj na nekom sporednom putu, lopov je i onaj ko ukrade na sred Terazija.
[ jovajovic100 @ 29.06.2015. 16:37 ] @
Ako imaš parče zemle u vlasništvo , i ako si neki portir pa podigneš neku šupicu to je neuporedivo sa tim kada lider zemlje koji bi trebo da bude najsvesnii podigne kuču na nasipu koji nije negovo vlasnistvo i nemože ni da dude jer je to odbrambeni od poplava nasip . To je prekšaj sto puta veći. Ali teško ćeš ti to shvatiti .
[ 2012 @ 29.06.2015. 18:40 ] @
Citat:
jovajovic100: Ako imaš parče zemle u vlasništvo , i ako si neki portir pa podigneš neku šupicu to je neuporedivo sa tim kada lider zemlje koji bi trebo da bude najsvesnii podigne kuču na nasipu koji nije negovo vlasnistvo i nemože ni da dude jer je to odbrambeni od poplava nasip . To je prekšaj sto puta veći. Ali teško ćeš ti to shvatiti .


Portir je primereno nivou svog intelektualnog razvoja izabrao vodju kakav mu odgovara, potajno se nadajuci da ce vodja dozvoliti izgradnju kuce bez dozvole ili da nece rusiti vec podignutu kucu bez dozvole. Sa druge strane vodja je shvativsi ko ga bira odlucio da sebi podigne jednu vikendicu bez dozvole, misleci:"kada moze portir da dize kucu gde mu je volja ne trazeci dozvolu od mene, sto bi ja za svoju vikendcicu pitao za misljenje portira ili ostale slicne njemu" U sustini nema razlike u nacinu razmislja izmedu vodje i portira, ali im je takodje zajednicko da obojica krse zakon ne mareci mnogo zbog toga.