[ zofr @ 02.06.2015. 21:30 ] @
Nabavio sam skoro pločicu FRDM K64F sa MCU Kinetis K64 (1MB flash+260KB RAM). Koristim besplatno razvojno okruženje kodewarrior eklips sa ograničenjem koda na 128 KB.

Imam samo vikend za ovladavanjem ovim MCU-om i razvojnim okruženjem. Koristim procesor ekspert za iniciranje i upravljanjem internim hardverom. Takođe koristim i MQX OS. Sve to dobro radi i zabavno je.

Međutim sada imam konkretnu zamisao da naptavim aplikaciju u kojoj MCU treba da reaguje za 70ns na spoljni dogadjaj. Na prvi pogled za to neću moći da koristim procesor ekspert i moram da utonem u kilobajte kontrolnostatusnih registara.

Mnogo bi mi pomoglo ako neko radi sa istom stvarčicom, ili bar sličnom. Razmena iskustava bi mi skratila vreme rada kojeg za sada nemam dovoljno.

Pozdrav.
[ bogdan.kecman @ 02.06.2015. 21:41 ] @
ne znam sta je taj expert ali sve sto treba da namestis je da upalis
externi interapt i napises svoju interapt handling rutinu koja reaguje
na taj externi interapt i to je to .. ne znam na koliko MHz ti radi taj
M4 ali response time je ispod 20 taktova. neki m4 koji trci na 200mhz bi
znaci odreagovao ispod 100ns .. nisam siguran pogledaj datasheed mislim
da mozes da spustis na 12-15 taktova to je tih 70tak ns ali to je
nategnuto, tj to je 70ns do prve instrukcije, dakle tek treba onda da
isprogramiras odgovor .. dakle moraces nesto brze od 200mhz da teras da
bi dobio tih 70ns

iscitaj: http://community.arm.com/docs/DOC-2607

takodje imas odlican tekst o tome kako da skratis response time na m4:
http://www.embedded.com/design...ligent-Peripheral-Event-System
[ zofr @ 02.06.2015. 22:47 ] @
Hvala za linkove.

Potvrdili su moju sumnju. Radi se o zameni 40-tak HC čipova ovim i imao sam jednu koncepciju koju sada moram da odbacim, nazad na projektovanje, šta da se radi. Naročito zato što uz odgovor na događaj moram da generišem neke signale na portovima.

MCU radi na 120MHz, ali sam ga terao na 96MHz. Uspeo sam da toglujem pin sa oko 33MHz, ali ne uz pomoć interrupt-a. Tajmerom sam generisao PWM i u interrupt-u sam inkrementirao jednu varijablu i ustanovio da je odziv na prekid duži nego što sam očekivao. Brojao sam prekide i 1ms.

Procesor ekspert je alat u okviru razvojnog okruženja. Pokazuje sliki MCU-a sa unutrašnjim modulima i pinovima. Klikom izabereš modul ili pin i to proglasiš komponentom.

Tako sam generator takta proglasio komponentom i dobio sam prozor sa svojstvima te komponente. Izabrao sam spoljni izvor takta, kristal, zatim njegovu frekvenciju (32768Hz takav je na ploči) i frekvenciju koju želim. Potom kliknuo na ikonicu za generator koda koji je uradio sve.

Mislim da sličan alat postoji i kod drugih razvojnih okruženja, ali pod drugim imenom.

Ono što me nervira kod procesor eksperta je to što generiše ISR u kojoj poništi fleg koji je izazvao interrupt a onda poziva funkciju u kojoj se piše korisnički kod. Ja bih voleo to direktmo, mada neće biti velikog dobitka. Kada koristim MQX sve je isto samo što je main skoro prazan, i sve smešta u task 1, dok se ne kreira i neki drugi.

Hvala i pozdrav.
[ bogdan.kecman @ 02.06.2015. 23:57 ] @
Citat:
zofr
Potvrdili su moju sumnju. Radi se o zameni 40-tak HC čipova ovim i imao sam jednu koncepciju koju sada moram da odbacim, nazad na projektovanje, šta da se radi. Naročito zato što uz odgovor na događaj moram da generišem neke signale na portovima.


zasto arm za tako nesto, zameni cipove direktno sa jednim cpld-om (ili ako ih ima bas mnogo sa nekim malecnim fpga), direkt precrtas tu semu u sam cpld/fpga i vozi misko

Citat:
zofr:
MCU radi na 120MHz, ali sam ga terao na 96MHz. Uspeo sam da toglujem pin sa oko 33MHz, ali ne uz pomoć interrupt-a. Tajmerom sam generisao PWM i u interrupt-u sam inkrementirao jednu varijablu i ustanovio da je odziv na prekid duži nego što sam očekivao. Brojao sam prekide i 1ms.


vidi toglovanje pinova na arm-u ide malo drugacije od malih mcu-a, on moze da radi na gigaherc ako mu je io modul na 50mhz ti ne mozes da toglujes pin brze od tih 50mhz .. tako da sa toglingom pinova tesko da mozes precizno da izracunas bilo sta :( .. doduse mozes da vidis koliki ti je latency ->usao interapt ->izasao pin


Citat:
zofr:
Ono što me nervira kod procesor eksperta je to što generiše ISR u kojoj poništi fleg koji je izazvao interrupt a onda poziva funkciju u kojoj se piše korisnički kod. Ja bih voleo to direktmo, mada neće biti velikog dobitka. Kada koristim MQX sve je isto samo što je main skoro prazan, i sve smešta u task 1, dok se ne kreira i neki drugi.


pa prepravi taj kod koji ti je izgenerisao u sta god ti zelis .. pazi ugasi fleg, pozove fju .. to je vec mnogo taktova .. zavisi koliko ti je bitan odziv moras to da izbacis . ili da teras mcu na malo brze :D .. sve u svemu mislim da ti projekat zahteva cpld/fpga a ne mcu
[ zofr @ 03.06.2015. 12:31 ] @
Mušterija ne traži zamenu hardvera, to je više mioja ideja kako bih počeo nešto konkretno.

Za GENIO_PORTx sam postavio takt na 96 MHz i u togle odgovarajući registar na mestu određenog pina upisivao jedinicu u jednoj kratkoj petlji.

Dibager ne pokazuje potrošene cikluse, ali sam koristio SYS tik tajmer za neka druga merenja. To ne daje tačan rezultat u modu korak po korak, ali se pitam koliko je tačno merenje kada sačuvam vrednost tik tajmera, pa posle izvršenog dela koda čije trajanje merim, napravim razliku u vrednosti tik tajmera. Činimi se da bi to trebalo da da ispravan rezultat izražen u klokovima CPU-a.

Inače nisam impresioniran ARM-om. Kod prvih su svi kodovi bili 32 bita, sada su uveli i 16-to bitne, pri čemu tome daju veliki značaj jer jr tih naredbi oko 60% (njihova tvrdnja) i tako se dobija gušći kod. Međutim ima još mesta da se poveća gustina koda. Neznam M5 i M7 kakvi su.

Pozdrav.
[ bogdan.kecman @ 03.06.2015. 12:55 ] @
ako ti je samo gustina koda problem, uzmes spravu sa vecim flash-om i
bas te briga :D .. vrlo su predvidiva vremena koja od njega mozes da
ocekujes i dosta kraca nego na vecini dostupnih mcu-a ... e sad imas
malo nerealni zahtev, teras 8ns po taktu i hoces response od 70ns, nece
to da ide .. samo dok baci sve na stek da bi pozvao interapt rutinu
prodje 10-12 taktova a gde je tvoj kod koji treba da odluci sta ce da
uradi kada se desi interapt

ako ti treba brze moras da ides na cpu, A8 nije uopste skup mozes da
uzmes za $15 plocicu sa armom i memorijom na gigaherc ... no realno
zamena brdo ttl cipova je pravo mesto za jedan cpld .. nisu skupi a ako
vec imas semu uradjenu 1/1 prekopiras u cpld i nemas brige radi 1/1 ko
original :) ako ti treba neka dodatna obrada signala pa si zato isao sa
mcu onda uzmes fpga taj ttl deo preneses 1/1 a dodas u fpga neki softcpu
i odradis obradu koja te zanima
[ zofr @ 03.06.2015. 21:24 ] @
Ukratjo, izgubio sam jedno staklo naočara na vikendici.

Taj hardver sam ja projektovao i pustio da radi. Mušterija je zadovoljna i ko zna kada ću nepto slično da radim. Samo sam hteo da sa MCU-om sve učinim fleksibilnim.

Mogao sam za više para da uzmem tauer razvijni hardver sa A11, ali sam izabrao Kinetis koji ispunjava industrijski standard, uvek sam se držao preporuka proizvođača, sem kada se igram za svoj račun kao 9S08 za max 3.6V dignem na 5V i uduplam frekvenciju i on radi, ali dokle i pod kojim uslovima.

I ovo sam jedva napisao sa jednim staklom, hvala na sugestijama. Kada progledam javiću se ponovo.

Pozdrav.
[ bogdan.kecman @ 08.06.2015. 00:11 ] @
btw, dodatak, sad pisah nikoli u drugoj temi pa se setih da tebi mozda znaci, znas da ARM ima cortex R jezgra koja sluze za real-time?! ja nsiam nikad sa njima nesto radio ali mozda ti odrade posao, imas mali jeftin dev kit od texas instrumentsa:

LAUNCHXL2-RM46
RM46L852 - 32-bit ARM® Cortex®-R4F CPUs running in lock-step
220MHz
$19.99
[ zofr @ 10.06.2015. 16:44 ] @
Baš sam danas uzeo nove naočare.

Hvala ti, pogledaću još večeras.

Pozdrav.
[ korak @ 12.06.2015. 12:14 ] @
Pogledao sam linkove.

Sve je manje više slično, ali su performanse bolje nego kod ovog MCU što sam ga nabavio. Mislim da ni on ne bi pomogao u aplikaciji koju sam spominjao. Ipak si u pravu, to se može uraditi samo sa FPGA.

Dvoumio sam se između ovog Cortex M4 i Cortex M7. Ali za Cortex M7 (240MHz) je postojao samo tauer hrdversko okruženje koje je skuplje. Da sam mogao da platim za tauer onda bih uzeo neki iz VF6xx serije koja je po industrijskom standardu sa Cortex M4 (133MHz) + Cortex A5 (800MHz). Ali ne kajem se, prelazak sa 9S08 na Cortex M4 je za mene zadovoljavajuće.

Nego, gledao sam FPGA, a nisam odavno pratio šta se tu dešava, i baš sam se iznenadio. Trenutno ne mogu da se jasno orijentišem u ponudi gde je sve mega samu su herci giga. Sve mi se čini da daleko prevazilazi ono što meni treba, a to je manje od deset 8-o bitnih registara i flip-flopova, toliko brojača, 20-tak šift registara (nešto se skenira) i po par multipleksera.

Moje predznanje o FPGA je prastaro i ne vredi ništa, pa bih te zamolio da mi preporučiš neki FPGA, a naročito neki softverski alat za programiranje. To bi mi skratilo vreme rada koje jedva da mogu da udenem u neki slobodan sat. Šta da radim, firma mi je zamrznuta i radim neke poslove na terenu koje niko neće, od nečega se mora živeti.

Pozdrav.

[ bogdan.kecman @ 12.06.2015. 15:30 ] @
zavisi kakva ti obrada tog signala treba, ak osamo hoces da zamenis par
74xx cipova (kazes 10 8bitni registara flip flova, brojaca) onda ti
treba neki cpld .. skin reci XISE WEBPACK od xilinxa (dzabe je) i u
njemu mozes da nacrtas semu tog tvog kola sa registrima, flipflopovima,
brojacima.. i onda to uguras u neki cpld .. u samom ise webpack imas i
simulator tako da sve mozes da probas pre nego krenes bilo sta da
stvarno pravis ..

ovo ti je po meni video koji ti daje sve sto ti treba da mozes sam da
pocnes to da napravis:
https://youtu.be/hPYsQE0-1kQ
[ zofr @ 12.06.2015. 20:33 ] @
Veliko ti hvala.

Ti si najkorisniji forumaš, i mnogima si pomogao, dođeš mu kao naša vikipedija.

Pogledaću za vikend, veliki pozdrav.