[ sjaker @ 07.06.2015. 20:38 ] @
Imam jedan sajt odradjen prodceduralno i dalje ga popravljam, ali koristim neke stare funkcije kao sto su mysql_connect(), mysql_result(mysql_query("SELECT COUNT (`user_id`) FROM `users` WHERE `active` = 1"), 0); i tako dalje

... prvo ne bih da prelazim na objektno jer radim sitne stvari, vise iz hobija :)

pa me zanima da li ce te funkcije zaista biti izbrisane ili sta je u pitanju... sto unistavati nesto sto radi...
[ Predrag Supurovic @ 07.06.2015. 20:59 ] @
Da bice u nekom momentu iskljucene. Bolje je da na vreme korsitis nove metode.
[ Tpojka @ 07.06.2015. 21:03 ] @
Ajd' kad je tesko guglati... :P

Citat:
Warning
This extension is deprecated as of PHP 5.5.0, and will be removed in the future.

Citat:
Note:
If you are using MySQL versions 4.1.3 or later it is strongly recommended that you use this extension.


Ako je VPS u pitanju, dok je na njemu PHP <=5.4 nece prikaza ni upozorenja.
Ali ako se ne moze uticati na instalaciju PHP niti na upgrade, moglo bi doci do prestanka rada kako i kaze prvi citat.
Prikaz gresaka se moze izbjeci PHP kontrolom gresaka, sto nikako ne treba da bude u opcijama rjesavanja.
Proceduralno pisan kod moze da koristi mysqli funkcije. MySQLi ekstenzija podrzava i proceduralni i objektno orijentisani kod.
Cak su i nazivi funkcija veoma slicni i cesto nije nikakva problematika zamijeniti ih u kodu.
To bi trebalo da bude prva opcija za rjesavanje ovog tipa problema.
Evo primjera.
[ plus_minus @ 07.06.2015. 21:51 ] @
@sjaker

Tvoj razlog za ne prelaženje na oop u php-u, po meni, nije dobar. I mislim da ne postoji ni jedan dobar razlog za ne prelaženje. Što se tiče tih funkcija, već od php 5.5, preporučuje se - `strongly` se preporučuje - prelazak na PDO. Sam tvoj tranzit sa proceduralnog na objektivni pristup, neće biti ni malo bolan već upravo suprotno. Nemoj da govoriš sebi kako nećeš imati vremena, ili je to možda poduhvat koji prevazilazi tvjoe hobi-okvire, itd.. jednostavno iz hobija učini sebi uslugu i malo `apgrejduj` samog sebe.

Uništavaju nešto što radi, zato što postoji nešto što je poprilično zatvorenije, sigurnije, radi još bolje. Uzmi za primer vojnu industriju. Hoće li je baćuškin tenk iz 1951 biti bolji od najavljene armate .. ? Ili automobilsku industriju i 'mečku'... A možeš i monitore kao primer. Jel' CRT samsung syncmaster 4:3 bolji od TFT Benq-a iz 2013. godine.. ?

U proceduralnom načinu rada, npr. nema zaštićenih ili privatnih funkcija. Ima samo javnih. Ako je pozoveš negde, bilo koju funkciju, sa odgovarajućim argumentima, ona će se izvršiti... ako se slože svi prethodni uslovi, jel' da?
U objektivno orijentisanim programiranju, funkcije (metode) mogu biti privatne, dakle mogu da se pozivaju samo u sklopu klase, kao takve ne mogu da se pozivaju nakon instanciranja, ne mogu ni `deca` (child classes) da ih pozivaju bez obzira jesu li deca nasledila sve od roditelja `class childClass extends parentClass { ... }` ukoliko roditelj nema svoju `protected` (npr.) metodu uz pomoć koje prosleđuje/izvršava privatnu, pa onda kroz tu zaštićenu `dete radi dalje`..

Protected/zaštićene metode jesu metode (funkcije) koje takođe, ne mogu da se pozovu nakon instanciranja, ali jesu vidljive za ostatak `povezane` logike, mogu se koristiti, kako ja volim da kažem `mogu ih žonglirati između klasa`.
I tu su za kraj public metode. A to su metode koje se mogu koristiti i u samoj proceduri, nakon instanciranja, baš kao i proceduralne funkcije.

Dakle, imaš PDO ekstenziju koja je objekt orjentisana i znajući da objekti imaju private, protected, public (što svojstva ($variable), što metode (function())) .. možeš i sam zaključiti da je pristup tvojoj bazi, malo i sigurniji, .. ne?

Ono na šta treba da se fokusiraš za početak jeste:

- variable == `property`
- function == `method`

.. pa onda pohvataš malo konce povodom novih rezervisanih reči : public, static, abstract, private, protected, parent, self, new .. itd, itd..

Obrni okrenu, nedelju dana (MAX) ti treba da zagaziš u OOP vodice i ... više nema povratka nazad.

Na tvoju sreću, metoda može da izgleda i ovako, čista procedura u sklopu metode.

primer:

Code (php):

<?php

## Procedural
function someFunction()
{

 $out = null;
 foreach(get_defined_vars() as $key=>$var)
 $out.="Key '${key}' is ".((is_array($var)) ? 'array' : $var) . PHP_EOL;

 return $out;
}

echo someFunction();
## Object Oriented
abstract class meNeedVars
{

 public static function someFunction()
 {

   $out = null;
   foreach(get_defined_vars() as $key=>$var)
   $out.="Key '${key}' is ".((is_array($var)) ? 'array' : $var) . PHP_EOL;
 
   return $out;

 }

}

echo meNeedVars::someFunction();
## ILI malo više `object alike` ali i dalje čista proceduralna logika...
abstract class meNeedVars
{

 public static $out;

 public static function someFunction()
 {

   foreach(get_defined_vars() as $key=>$var)
   self::$out.="Key '${key}' is ".((is_array($var)) ? 'array' : $var) . PHP_EOL;
 
   return self::$out;

 }

}

echo meNeedVars::someFunction();

 [ plus_minus @ 07.06.2015. 22:08 ] @
edit/update:

U primeru iznad ima jedna caka, a to je da `get_defined_vars()` funkcija sama po sebi, takva da treba da se koristi u globalnom opsegu, ne unutar metoda ili funkcija, jer neće dati ništa drugo osim onoga što je definisano u samoj funkciji..
[ sjaker @ 07.06.2015. 22:12 ] @
Sta sad ja da radim :(

OOP mi je komplikovan, taman sam mislio da zavrsim sajt za nekoliko dana, sad moram sve iznova...
[ plus_minus @ 07.06.2015. 22:15 ] @
Ceo svet programiranja jeste komplikovana i vrlo opširna stvar, raspodeljena na mali milion potrebno/nepotrebnih grana i grančica. A OOP, oop je voda mirna koja lepo teče... :)
[ sjaker @ 07.06.2015. 22:27 ] @
Evo bacio sam se na front dizajn, da sredim malo templejt pa cu da vidim... ima tu dosta da se uci... a deca placu...
[ plus_minus @ 07.06.2015. 22:46 ] @
Uh bre.. pa onda sređuj to što radiš onako kako znaš i kako si navikao, ako smo te zagolicali, proći će te ... pa kad i decu prođe, pa reše da se stišaju, ti se onda bacaj na prisvajanje novog načina pristupa i razmišljanja pre svega. Ima dosta toga da se uči, ali, najmanje vremena ćeš provesti učeći šta je šta kod OOP koncepta. Šta i kad ide ili šta nikako neće da ide `tako i tako`. Tu jako malo ima da se uči. Najviše vremena ćeš trošiti na verovao ili ne, šta će ta i ta metoda da radi, i da li ta i ta metoda uopšte treba to i to da radi.. jer, uvek ima više od jednog načina, pa, koji je taj koji će se pokazati kao pravi izbor na duge staze, ako praviš nešto svoje. Isto tako, dobar deo vremena će ti oduzeti smišljanje naziva - svojih ličnih metoda i svojstava - verovao ili ne.
[ agvozden @ 08.06.2015. 09:43 ] @
deprecated se ne odnosi samo na mysql interfejs, vec i na mnoge druge stvari. Do sada nisam primetio neku funkciju da je totalno izbacena iz php-a, ali cim izbace 'deprecated' trudim se da reagujem brzo. Ako imas modularan kod (podrazumeva oop) onda se to moze vrlo lako uraditi intervencijom na par mesta.

Sto se performansi tice obican mysql interfejs je brzi od mysqli (koji je neznatno brzi od PDO). Ne znam gde je @plus_minus nasao da se preporucuje samo PDO... jeste da ga vecina preporucuje kao 'standard', ali, osim podrske za vise baza (koje retko ko koristi od postovaoca PDO), nema bitnih prednosti.
Mislim da nije stos sta je bolje, vec sta ti vise 'legne', a i na samom sajtu PHP-a se kaze da svi ovi sistemi imaju i prednosti i nedostatke...
Uglavnom, to moze biti nebitno ukoliko apstraktujes klasu za baze, npr nekim query builderom, kansije menjas interfejs u jednom modulu.

http://php.net/manual/en/mysqli.overview.php