[ milos-96 @ 12.06.2015. 14:31 ] @
Pozdrav svima na forumu
Pokusacu da sto bolje objasnim kako je i sta povezano ovde kod mene...
Od uredjaja je na liniju prikljuceno dva telefona i jedan ADSL modem(Huawei HG532e)
Na glavnu prikljucnicu je prikljucen spliter i jedan od telefona(znam da ne bi trebalo), a nakon splitera modem i drugi telefon.
Sve je to radilo nekih godinu i po dana, do pre nekoliko dana...mislio sam da je problem negde izmedju centrale mog telefonskog prikljucka, ali vise nisam siguran u to...sta se stvarno desava:
-telefoni mrtvi
-kada se poziva moj broj, cuje se zvucni signal kao da telefon zvoni, a ustvari se ne dogadja nista, i dalje mrtav
-kada se sve odspoji, napon na glavnoj uticnici je jednosmerni i iznosi 2,5V(mereno digitalnim multimetrom, a zatim i osciloskopom-ravna linija) i mislim da je premalo ali nisam strucan za to, a kada se prikljuci modem, onda se pojavi neki neodredjeni signal nalik na sum
Ukratko: INTERNET RADI BEZ PROBLEMA, A TELEFONI KAO DA NISU NI PRIKLJUCENI-MRTVI POTPUNO

Ima li neko predstavu u cemu je problem?
Hvala u napred![Ovu poruku je menjao milos-96 dana 12.06.2015. u 18:34 GMT+1]
[ savo26 @ 14.06.2015. 06:49 ] @
Miloše , moja sestra je imala sličan slučaj , živi u stambenoj zgradi .
Dovela je pravog majstora za tel. linije i naravno bila je teška banalnost
. Oksidirala je regleta za spajanje tel linija u glavnom tel. razdelniku u
zgradi. E sada kako je pored toga radio internet a telefon nije, to je već
neka druga priča. Uglavnom da ne dužim majstor je očistio kontakte i
stegao žice i od tad sve radi najbolje. Toliko od mene , pozzzz

--
Using Opera's mail client: http://www.opera.com/mail/

---
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
https://www.avast.com/antivirus
[ popusicko @ 14.06.2015. 21:40 ] @
Adsl radi na samo jednoj zici.Druga zica je negde u prekidu i zato ti telefoni ne rade.Mislim na plavo belu zicu.Pregledaj i kablove od uticnice pa preko svih filtera i splitera.Telefon direktno u zid pa ako ne radi ,dolazna veza je negde u prekidu.
[ milos-96 @ 15.06.2015. 00:05 ] @
Hvala puno, sad mi je bar jasno kako je moguce da radi ADSL, a telefoni ne. Pokusao sam da spojim telefon direktno na dolaznu liniju, ista prica. Znaci, nije kod mene problem vec negde "pre" mene tj. problem je dolazna veza... Hvala vam na pomoci.
[ B3R1 @ 15.06.2015. 12:26 ] @
Citat:
milos-96:
-kada se sve odspoji, napon na glavnoj uticnici je jednosmerni i iznosi 2,5V(mereno digitalnim multimetrom, a zatim i osciloskopom-ravna linija) i mislim da je premalo

Dobro razmisljas. Treba da bude 48V.

Ne znam da li ce ti ovo pomoci, ali ima jos jedna stvar koju bi mogao da probas sam pre nego sto pozoves strucnu pomoc.

U neka davna, preistorijska vremena racunarskih komunikacija (analogni modemi, BBS itd.) desila mi se slicna stvar u stanu. Telefon se prekidao, modem je gubio vezu svakih par minuta itd. Posto sam odmah dobio kritike da je moj modem "pokvario" telefon, uzeo sam srafciger, otvorio prikljucnicu u zidu i video da se 50 godina stara zardjala zicica skoro pokidala. Isekao sam 1 cm zice, ponovo montirao prikljucnicu i sve je proradilo kako valja.

Ako nakon secenja parice na njenim krajevima i dalje meris napon ispod 40V verovatno je problem na tvom razdelniku u zgradi ili u centrali.
[ niceness @ 15.06.2015. 12:36 ] @
ADSL i fiksni telefon rade po istoj telefonskoj parici samo na različitim frekvencijama, da je jedna žica iz parice u prekidu ne bi radio ni adsl ni telefon.

Pošto si već probao da odvojiš sve i direktno spojiš samo telefon i isto je bilo (i čak si merio napon koji je nizak), nazovi telekom i prijavi smetnju, verovatno je do njih.

Inače iz opisa mi nije baš jasno kako si povezao instalaciju. Paralelno su spojeni jedan telefon i spliter, a sa splitera ide na još jedan tel. i adsl ruter? Ako je tako stavi još jedan spliter ili filter ispred prvog telefona da ne smeta adsl-u.
[ popusicko @ 16.06.2015. 23:13 ] @
Ne čitaš niceness.Adsl radi samo sa jednom žicom u parici.Telefon ne.
[ gilopile @ 16.06.2015. 23:36 ] @
^
Jel si ozbiljan, ili? Kako samo sa jednom zicom?
[ popusicko @ 17.06.2015. 08:05 ] @
Hehehe.Probaj ako ne verujes.
100% radi.

It took Telkom more than 2 weeks to attend to the problem, which turned out to be a faulty underground cable pair. When I asked the Telkom technician why the ADSL line worked and not the phone, he explained that only one wire of the pair was disconnected and that ADSL would still work on one wire. I was somewhat sceptical, but it appears that he was right!
Originally Posted by Flidiot View Post
Strange question, but last week our voice service was completely dead at the office. ADSL was fine though - line was degraded, but usable.

When the techie came out and checked the lines in the office he mentioned that only one wire, of the pair, was still live.

It seemed quite strange to me, so I asked how the ADSL can still be connected if both wires in the pair are not connected - he said that the voice line uses two lines, but ADSL only uses 1??

Anyone know anything about this? Maybe have an explanation for how this works? I was under the impression that one would need a full pair to complete the circuit - like a power cable, live and neutral.What he said is quite correct it is either transmitting or receiving data so only need one wire to work and all signalling on ADSL is data not like POTS needs a loop to seize the line in the exchange.
The ADSL is wired from the telephone number in the exchange to the DSLAM and then out the DSLAM to the cable pair that goes to the subscriber .Telehone exchange and DSLAM are 2 separate entities.


[Ovu poruku je menjao popusicko dana 17.06.2015. u 09:17 GMT+1]
[ gilopile @ 17.06.2015. 11:46 ] @
E jbg, nemam trenutno uslova da probam, ali cu svakako cim natrcim na ADSL :D
[ whitie2004 @ 17.06.2015. 12:02 ] @
Kada neka stvar radi sa samo jednom zicom onda mu se i dovede samo jedna zica. Zasto bi stavljali duplo vise ako ne treba. Jesi nekad video da neko stavlja dve zice za vod gromobrana?

Ako mobilni uredjaj radi bez zica, zice mu i ne trebaju! Jesi nekad video da neko obavije mobilni telefon zicama? Ja licno jesam. Na netu mozes videti svakakve gluposti sa zicom, alu folijom, reflektorima, stiroporom ... svasta nesto. Sem sto je velika baza znanja, internet je jos veca baza gluposti...

Za ozbiljan razgovor moramo znati kojom metodom su utvrdili da je prekid? Sta se podrazumeva pod "zica je ziva"? Ako je namenjena za protok podataka na 1MHz mora se i vrsiti merenje na toj frekvencviji. Ako meris jednosmernom strujom , zujalicom na niskoj frekvenciji ili sijalicom nista nisi izmerio! Kao kada meris koliko vode staje u serpu i utvrdis da je serpa plava. Po definiciji u spliteru je jedan kondez koji ne dozvoljava da jednosmerna struja dodje do modema. Linija je u konstantnom i stalnom prekidu za jednosmernu struju!!!
[ popusicko @ 17.06.2015. 12:42 ] @
Telefonu je potrebno dve zice da bi radio.Ne zelim da ulazim u raspravu sa bilo kime-proveri sam.
Odspoj jedan provodnik pa probaj.Ako ne radi probaj kroz drugi provodnik.
Ovo je info iz prve ruke.Ni ja nisam verovao u pocetku ali tako je.
[ whitie2004 @ 17.06.2015. 13:03 ] @
Ne razumem sa kime si u raspravi? Pa rekao sam ti da je modem svo vreme "odspojen" jednim kondenzatorom u spliteru... nema potrebe da se proba.

Pa Nikola Tesla je prvi pokazivao da neonka moze da svetli u ruci - skroz sama bez ikakvih zica. A evo ceo vek posle, neverne tome i dalje uvaljuju ljudima neke zice ...

Ali to sve ne vazi za Milosa. Ako je izmerio neki mali jednosmerni napon na kontaktima onda linija nije u prekidu. Samo postoji neki los spoj, ili, isto tako los kratak spoj. Kako god - nije kod njega!
[ popusicko @ 17.06.2015. 13:53 ] @
Baš naprotiv.Garantovano su kontakti u samoj utičnici oksidirali i prelazni otpor na jednom kontaktu je velik.
Otvori telefonsku utičnicu i sve malo očisti i ponovo zategni i velika verovatnoća da će sve proraditi.
U suprotnom ,prekid je negde u prenosnoj mreži od isturenog stepena(ako je novija mreža) do tvog stana.