[ plus_minus @ 12.06.2015. 17:46 ] @
Malopre skočih do matičnog php.net sajta i videh lepu ovu vest. Na naslovnoj stranici se mogu videti svi detalji.
Ono što je mene posebno zaradovalo jeste: Improved performance: PHP 7 is up to twice as fast as PHP 5.6

Između ostalih novina tu su i:

Citat:

- The null coalescing operator (??)
- Combined comparison Operator (<=>)


Pa, ako se nisu preračunali u testovima i sedmica bude bila zaista 'as twice as fast as php 5.6' (5.6.x je sve samo ne sporo) .. biće to teeežak hard hit u facu svim php-mrziteljima.
A ima ih dosta takvih, nije da nema.
[ Mister Big Time @ 14.06.2015. 19:33 ] @
Probao moj kolega, stvarno je brz, makar u sintetickim testovima, pa sam video iz prve ruke kako izlda. Premda je meni od 5.4 do 5.6 neznatna razlika, na sirovih 4600 Mhz CPU sve leti :)

BTW, zasto mislis da ce mrzitelji da ga zavole sada - pa ne mrze ga zbog brzine (tj. sporine :D) vec zbog drugih stvari. Tako da ko nije voleo PHP do sada tesko ce i od 7ice.

Ono sto izgleda da se desava jeste da ce ne 7ica ali neka sledeca iteracija biti direktna kopija Jave. Polako su krenuli sa izbacivanjem 'ludih' stvari iz dinamickog domena, uvodjenjem ogranicenja gde im nije mesto a sve zarad eliminacije 'loseg koda'. Bice izgleda kompajler bez kompajlera. :)

[ plus_minus @ 15.06.2015. 02:23 ] @
Nisam napisao da će da ga zavole, već da će najverovatnije još više da 5eruckayu, nešto u tom kontekstu.

5.6 verzija kao i 5.5 donose dosta razlika. Built-in Zend opcahce je mnogo bolji. Pa kad uključiš i apcu ... to onda postaje stvarno - brzo. Mnogo critical bug-ova (što za apache mod što za cli mod) je sređeneo u 5.6, par finih novih funkcjia je implementirano (password_hash() i password_verify() npr.) Teže li deveopleri da Php bude sličniji javi ili teže ka tome da dobiju interpretiranog hibrida koji mnogo liči na c++ familiju, to ne bih znao. Ono što znam jeste da trenutno (skoro sam počeo) da se zezečim sa php built-in serverom koji je pun pogodak. Par linija python koda za gtk sticky, desktop type, mini-browser (webkit-gtk) GUI window, a u tom mini desktop-browser prozoru (kao conky npr..) trči php uz pomoć embeded servera i to pozova jedna bash skripta .. I to radi xtra. :D
[ agvozden @ 15.06.2015. 08:52 ] @
Ne znam odakle tvrdnja da 5.6 nije spor... mada je to relativna stvar, ali je cinjenica da je php5 generalno sporiji od php4.
Sada su uklonili deprecated opcije, moguce da je tu postignut deo tog ubrzanja.
Naravno da ce leteti na brzim masinama, ali nije u tome stvar vec u opterecenju i iskoriscenosti kod vise hiljada ili miliona konekcija.

Voleo bih da vidim rezultate testiranja, kao i primenjene procedure, jer za sada su dostupni samo grafikoni...
[ plus_minus @ 15.06.2015. 15:31 ] @
Kada na ZendOpcache dodaš i apcu nekadašjni [PECL apc] onda ni jedna php verzija nije spora.. možda zato, jer, ja ne umem da živim bez apc-a, iskreno .. :D

Prave rezultate očekujemo tek negde sredinom novembra ... kako rekoše, v7 će tada biti production ready.
[ agvozden @ 15.06.2015. 16:47 ] @
Raniji apc je imao i custom kesiranje, ne samo kesiranje fajlova, vec i kesiranje objekata. Bez toga nema 'pravu moc'.
[ NenadS @ 16.06.2015. 13:33 ] @
Pa bas tome apcu i sluzi, sa njim mozes da kreiras objekte :)
[ agvozden @ 16.06.2015. 13:39 ] @
znam odlicno cemu sluzi apc, problem sa apcu je sto je jos uvek beta i u pocetku nije mogao da radi custom kesiranje.
[ plus_minus @ 18.06.2015. 13:18 ] @
Problem je u tome što nisu odmah uključili apc kao sastavi deo php-a (a vikali na sve strane da će biti tako), već zend opchace. Taj opcache me je jednom tako lepo istresao iz cipela jer se ne uključuje nigde već odmah radi.... i onda na post/submit, neke skripte jednostavno ne htedoše da se izmene toga dana... a trebale su. Dok nisam skontao da ih ovo kešira u pozadini. Dobar je zend, performance su na zavidnijem nivou, ali nema lepšeg od toga kada mi sami kažemo, "to i to, tu i tu, tad i tad, tako i tako", jel' da?
[ Mister Big Time @ 07.07.2015. 22:35 ] @
Sad neki dan ovog meseca se planira neka Alfa/Beta verzija 7ice.

P.S. sto se tice brzine, probajte PhalconPHP. Ne postoji nista brze, nebitno koju podverziju PHP-a terate od 5.3 do 5.6. Fora je sto je ceo FW kompjalirana C ekstenzija/modul, i uvek je u RAM-u cim se prvi put podigne i glavni PHP binarni interpreter.


[Ovu poruku je menjao Mister Big Time dana 07.07.2015. u 23:49 GMT+1]