[ badertoma @ 15.06.2015. 05:44 ] @
Imam gomilu nedoumica pa bi mi znacio svaki savet i misljenje. Vec neko vreme sam u USA ali nisam uspeo srediti papire pa cu se verovatno uskoro vracati. Tek sam nedavno saznao da bi trebalo i u srbiji da platim porez na zaradu koju sam ostvario u inostranstvu. Procitao sam zakone o porezu na dohodak gradjana, o doprinosima, o poreskoj administraciji. Tamo pise da se ocekuje da platim porez kao rezident srbije (rezident USA nikad nisam postao, niti sam se “odjavio” u srbiji ako tako nesto postoji) ali da mi se priznaje poreski kredit na iznos koji sam platio u USA. To razumem globalno ali na nivou detalja imam mnogo nedoumica.

Moje je shvatanje da sam na svaku zaradu trebao da platim 10% u trenutku zarade preko PP OPO obrasca a na kraju godine godisnji porez na dohodak gradjana od 10% / 15% preko PPDG 2R obrasca. E sad na PP OPO ima deo “porez na dohodak uplacen u drugoj drzavi” koji se oduzima od obracunatog poreza ali problem je sto u USA se porez placa jednom godisnje pocetkom sledece godine tako da u tom trenutku ja nisam platio nista u USA (zadrzali su novac iz firme i poslali u IRS ali tek sledece godine se “podvlaci crta”). Na PPDG 2R mi je jos nejasnije. Postoji sekcija 3.9 za prihode koji su oporezovani u insotranstvu ali po mom shvatanju tu ispada da se samo oduzima porez koji sam platio od ukupnog prihoda i rezultat onda ide u zbir za oporezivanje. Nigde drugo ne vidim pominjanje nikakvog kredita. Obaska sto to sad ide samo elektronski...

neka od pitanja koja me muce:

Sta sad da radim, tj. kad se vratim? Da odem u poresku u mestu “prebavilasta” (poslednjeg iz L.K.) i podnesem zakasnelo gomilu PP OPO i PPDG 2R?
Kako da primenim maksimalno za poreski kredit sve sto sam platio u USA?
Koliko ce biti kamata na porez (po mom shvatanju 16.5% to jest 10% + referentna NBS)? Kolika ce biti kazna (kazne) zbog kasnjenja, i da li je jedna ili po jedna za svaki obrazac za koji kasnim?
Jel mogu da zatrazim bilo kakve olaksice? (na neznanje, odsutnost iz zemlje, dobrovoljnu prijavu, znam da zvuci glupo ali se hvatam za slamke, mada sam u zakonu procitao nesto sto moze da se tumaci “ko se sam javi necemo ga kazniti”)
Koga da angazujem da mi pomogne oko ovoga, advokata, knjigovodju, nekog treceg?

P.S.

sto se doprinosa tice stvar izgleda malo jednostavnije, po mom razumevanju placa se na prosecnu platu iz poslednjeg kvartala prethodne godine pa me tu valjda ceka “samo” kamata i eventualno neka kazna.
[ 2012 @ 17.06.2015. 01:13 ] @
Napisao si toliko toga ali nisi napisao osnovne stvari koje su od presudnog znacaja za dobijanje kvalitetnog odgovora.
Kada si otisao u USA?
Koliko vremena si proveo tamo?
Na osnovu cega si ostvarivao prihode u USA?

Kad mi das odgovore na postavljena pitanja dacu ti tacan odgovor sta trebas uraditi.
[ anakin14 @ 17.06.2015. 18:14 ] @
Ako si platio porez u USA, suludo bi bilo da platis i u Srbiji. Dvostruko oporezivanje je valjda ilegalno (ili bi trebalo da bude) i postoje neki medjunarodni sporazumi o dvostrukom oporezivanju.
[ badertoma @ 20.06.2015. 23:19 ] @
@Odds Otisao sam na jesen 2013 i radio do aprila ove godine. Bio sam na j1 vizi ali sto se firme i poreza u USA tice mislim da je to standardna zarada, tako sam platio ovde porez.

@anakin14 Tako sam i ja razmisljao dok nisam pogledao zakone i ostalo :)
[ 2012 @ 21.06.2015. 03:50 ] @
Citat:
badertoma: @Odds Otisao sam na jesen 2013 i radio do aprila ove godine. Bio sam na j1 vizi ali sto se firme i poreza u USA tice mislim da je to standardna zarada, tako sam platio ovde porez.

@anakin14 Tako sam i ja razmisljao dok nisam pogledao zakone i ostalo :)


Pa onda smo treba da procitas zakon makar jednom i da vidis da ti nisi poreski obveznik. Ali da citas od pocetka i pazljivo!!! Jos na pocetku videces da je poreski obveznik samo onaj ko provede u Srbiji vise od 180 dana u fiskalnoj godini. Tako ces dobiti sledecu situaciju:
2014 nisi bio u Srbiji
2015 jos tece tako da nadji nacin da budes van Srbije jos X dana koje ces dodati na dana koje si bio u USA da bi preskoci prag i bio oslobodjen poreza
a za 2013 ili zaboravi da prijavis ili izracunaj sta ti je bolje, da li da platis kaznu ili da platis porez ili nadji nekih dokaza da si bio odsutan vise od 170 dana ili u najgorem slucaju plati porez.
Umalo da zaboravim, potrazi da li ima dogovor izmedju Srbije i USA o sprecavanju dvojnog oporezivanja.
[ S A J A @ 21.06.2015. 09:13 ] @
Citat:
2012:potrazi da li ima dogovor izmedju Srbije i USA o sprecavanju dvojnog oporezivanja.


Nema.

http://www.mfin.gov.rs/pages/issue.php?id=7063
[ cika dacha @ 21.06.2015. 10:07 ] @
Nikakav porez ne treba da platis ovde. Samo opusteno. Porez se placa gde si zaradio. Poreznici u Srbiji svakako ne znaju sta si ti radio van granice Srbije.
[ badertoma @ 23.06.2015. 06:40 ] @
@Odds

Hvala na trudu da mi pomognes. Citao sam pazljivo i video deo o 180 dana (183 da budem precizan) ali se ima i deo pre toga koji je povezan sa "ili" koji kaze da je rezident u smislu poreza onaj koji ima prebivaliste ili centar zivotnih ili poslovnih interesa u srbiji. Kako se to tacno racuna nisam siguran. Ono sto sam siguran je da se nisam prijavio da odlazim, u smislu prebivalista. Za svaki slucaj ne dolazim jos u Srbiju da izbrojim tih 183 dana ove godine :)

Ugovor o dvostrukom oporezivanju sa SAD ne postoji ali u zakonu o prezu na dohodak pise da se kredit primenjuje bez obIra na to.
[ 2012 @ 23.06.2015. 21:13 ] @
Ispada sada da se ja trudim da ti pomognem da ne platis, a ti se trudis da plati. Nema smisla da te sprecavam u tvojim namerama. Plti lepo porez i uzivaj.